ГЕРБ и кметът на Варна си обявиха война заради провалена синя зона

ГЕРБ и кметът на Варна си обявиха война заради провалена синя зона


Върховният административен съд е отхвърлил жалбата на кмета на Варна Кирил Йорданов срещу наредбата за организацията на движението на територията на общината, приета на 29 юни 2011 г. Решението по казуса е взето на 21 май – четири дни след законоустановения срок, и е публикувано на сайта на съдебната институция.


Днес по време на редовния си брифинг кметът на Варна дипломатично подмина темата за решението. Той обаче обяви, че синята зона във Варна, въведена на база на въпросната наредба и просъществувала само четири дни – от 15 до 19 май т.г., трябва да бъде обект на разследване от страна на прокуратурата.


"Имам няколко въпроса, който трябва да бъдат чути, каза по време на брифинга си днес Йорданов. Как се управлява общинското дружество "Паркинги и гаражи"? Вярно ли е, че липсват 65 000 лв. от касата на дружеството? Кой участва в командитното дружество, което обединява двама или повече търговци, като единият е с неограничена отговорност, а останалите са с ограничена само до размера на вноската, която са направили? И това не е ли начин за източване на средства от общината?", попита още Кирил Йорданов. Така той влезе в открит конфликт с групата на ГЕРБ в съвета и местното ръководство на партията, които безпрекословно подкрепяха начина, по който бе въведена зоната.
Цитираните по-горе въпроси обаче се оказват прекалено закъснели. "Общинското дружество "Паркинги и гаражи" ще управлява синята зона в града чрез публично-частната компания "Транспортен център за мобилност". Това каза председателят на борда на директорите на "Паркинги и гаражи - Варна" Мирослав Михов, цитиран от "Капитал" в статията "Зонални войни" още на 11 май т.г.Най-малко 6 млн. лв. месечно щеше да е приходът на публично-частното дружество "Транспортен център за мобилност" при 70% заетост на синята зона във Варна.

Справка в Търговския регистър, цитирана също във въпросната статия показа, че в командитното публично-частно дружество "Транспортен център за мобилност" общинската компания "Паркинги и гаражи" се оказва съдружник със създадения още в края на 2010 г. "Транспортен център за мобилност" АД. Членове на управителния му съвет са бившият шеф на "Интернешънъл асет банк – клон Варна" Валентин Василев, бизнесменът Бойко Георгиев и общинският съветник от ГЕРБ, собственик на маршрутки - Марио Шиваров. Според дружествения договор управлението на "Транспортен център за мобилност" е поето от Валентин Василев.


Попитан защо задава въпроси, без да ги адресира до конкретен субект, Кирил Йорданов каза следното: "Адресатът не е неясен! В ръководството на "Паркинги и гаражи" много добре си знаят".


Сред тези, към които отправя въпросите си по думите на Йорданов, бил и "този, който представи синята зона". В тази част от словесния ребус на варненския кмет журналистите разпознаха депутата и областен председател на ГЕРБ във Варна Павел Димитров. В рамките на изненадващото си присъствие на пресконференцията за представянето на зоната на 14 май т.г. той заяви, че ако ВАС отмени наредбата на варненския общински съвет, то съветът просто ще я прегласува. След това изявление обаче Димитров пази пълно мълчание по скандала.


За разлика от него днес следобед в светкавично разпространена информация до медиите председателят на борда на директорите на "Паркинги и гаражи - Варна" Мирослав Михов отговори на част от въпросите на Кирил Йорданов така:


"Транспортен център за мобилност КД" до момента не е извършило нито една разпоредителна сделка както в приходната, така и в разходната част на баланса на дружеството. Това означава, че по никакъв начин не е ощетен принципалът "Паркинги и гаражи – Варна" ЕАД и всички заключения и трактовки по темата са произволни, неотговарящи на истината и вероятно обслужват нечий интерес".


В текста, разпространен по електронна поща, се казва още: "Ръководството на "Паркинги и гаражи – Варна" ЕАД заявява, че е направен одит на дружеството от независим одитор, избран от Общински съвет – Варна, консолидиран с отчета на АД "Транспортен център за мобилност КД", където фактите сочат реалните резултати и не може да става и дума за липсващи средства".


В безпрецедентно остър тон по повод казаното по време на днешния кметски брифинг Михов заявява, че "всички останали въпроси за законност, законосъобразност и действително-правно състояние "сагата" синя зона би следвало да се счита за окончателно решена с оглед решението на Върховния административен съд от 21 май 2012 г.".Най-малко 6 млн. лв. месечно щеше да е приходът на публично-частното дружество "Транспортен център за мобилност" при 70% заетост на синята зона във Варна.

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Toj e
  Toj e
  Рейтинг: 413 Неутрално

  Най-некадърния кмет в цяла България, вече ми писна да го гледам 12 ли повече години

 2. 2 Профил на Gabrielle
  Gabrielle
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Две групировки се карат за едни пари - нищо ново в България.

 3. 3 Профил на miron4o
  miron4o
  Рейтинг: 581 Неутрално

  За пари ли? За много ли?

 4. 4 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Нищо неочаквано. На фона на това което става в Бургас и Стара Загора Варна изостава определено. Язък за хубавият град ама като са си избрали този кмет това ще бъде.
  Не искам с горенаписаното да ставам адвокат на ГЕРБ.

 5. 5 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Ей ГЕРБ да живеят ренегатите дато сте взели под крило!

  ура и да живей!!!
 6. 6 Профил на 00222
  00222
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Тепърва ще се чува за гербаджийските кметове...

 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4275 Неутрално

  във Варна ВСИЧКИ ЯКО СА ЗГАЗИЛИ ЛУКА !!! на ход е главният прокурор !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на Христо Илиев
  Христо Илиев
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Защо варненци не излезнат на протест и не изгонят Йорданов? Очевидно е, че той не работи за благото на съгражданите си?

  Viva EU
 9. 9 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  Двама се карат - печелят автоталибаните!

 10. 10 Профил на 00222
  00222
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#4:"drago62"]Нищо неочаквано. На фона на това което става в Бургас и Стара Загора Варна изостава определено. [/quote]


  Не знаете как да си съборите църквата ли! Бургас е близо, тичайте да питате как ги правят тези работи....

 11. 11 Профил на 00222
  00222
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#8:"Христо Илиев"]Защо варненци не излезнат на протест и не изгонят Йорданов?[/quote]


  -------------
  Чакат да сигнал от ТВ7, в сутрешния блок!

 12. 12 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Четиридестте разбойници се хванали за гушите!

  "При нас има място за всички"! (из доклада на началника на Врачанския Централен и Дисциплинарен)

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 13. 13 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#4] от "drago62":Никой не би ви обвинил,че адвокатствате за ГЕРБ.По-скоро е възможно обвинение към вас,че нападате ГЕРБ.Защото "този кмет" е кандидат на ГЕРБ за кмет и мощно подкрепен от ГЕРБ.Какво значение има в случая ,че той е бил и кмет от БСП?Та той беше областен управител още по времето на управлението на СДС с правителството на Филип Димитров.

 14. 14 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#10] от "00222":

  Не съм от Варна, така, че нямам какво да събарям. Пътувам доста и виждам, че Варна върви назад на фона на Бургас и Стара Загора.

 15. 15 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Е значи все пак ще има Синя зона, бе Спасе!

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 16. 16 Профил на coffee.bean
  coffee.bean
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Хора, без да я чета статията - синя зона не трябва да има. Общината трябва да строи паркинги(с нищожно заплащане) и да създава удобства на населението. повтарям Да СЪЗДАВА УДОБСТВА НА ГРАЖДАНИТЕ. това ако го осъзнаят ще векуват на власт като царете.

 17. 17 Профил на 00222
  00222
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#14:"drago62"]Не съм от Варна, така, че нямам какво да събарям. Пътувам доста и виждам, че Варна върви назад на фона на Бургас и Стара Загора.[/quote]


  Добре върви Бургас... Дано даде Господ да успеят да запушат и дупката пред св. св. Кирили и Методи... Че то какво стана, ни площад, ни паркинг, нито закусвалня... Една дупка и много въпроси....

 18. 18 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 707 Неутрално

  и ще стане циркаааа ... то друго не се и очакваше!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 19. 19 Профил на Malvina Eneva
  Malvina Eneva
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#8] от "Христо Илиев":

  На какъв протест да излизат? Нали те са си го избрали? Сега остава само да му се радват

 20. 20 Профил на victor troska
  victor troska
  Рейтинг: 696 Неутрално

  интересно на 5-тия мандат срещу кого ще го пуснат? може тоя път кандидат да е я митьо очите, я митьо пищова...

  Ако имате 5 лева, Костов може да открадне от вас 6 лева.Костов е откраднал целия свят 5 пъти, като два от тях от самия себе си.
 21. 21 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 763 Неутрално

  До коментар [#1] от "Toj e":

  Явно във Варна живеят най-тъпите избиратели в БГ.

 22. 22 Профил на jordan_super
  jordan_super
  Рейтинг: 237 Неутрално

  освен СОФИЯ и БУРГАС навсякаде кадето са ГЕРБЕРСКИ кметове само се лапа откадето и колкото е останало.нищо следващите избори ще ги решава ГЛАДНАТА ПРОВИНЦИЯ-А ТЯ ПОМНИ...ДЬЛГО.

 23. 23 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1262 Весело

  Много ми е кеф как прекара ГЕРБ.След Пловдив със Славчо ,сега и тук ще ядат здраво дърво.Но това е парлама..За всички е ясно че ТИМ дърпат конците и на Кирчо и на бивщият си съдружник г-н Борисов.

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 24. 24 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#20] от "victor troska":Щом министър-председател е Б.Борисов,то защо Митю очите или Митю пищова да не бъдат избрани за кметове на Варна,или на койтои да било друг град в България?Българина и свинар е слагал за свой цар.

 25. 25 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 832 Неутрално

  Както познавам Кирето, вече е отписал ГЕРБ и ще се насочва към нов спасителен бряг. Дали този път не избързва и ще сгреши?
  Развръзката предстои.

  Миша
 26. 26 Профил на bobo7104
  bobo7104
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Еий,много оплаквачи на Варната бе.Не им омръзна да мрънкат едно и също.Този град винаги е привличал като магнит с природата си ,историята си и духа си.2600 години възходи и падения.Един ден никой няма да си спомня глупостите изказани тук.

 27. 27 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  Гербавата хватка по места почва да се отпуска, май силите попривършват, общата далавера - също. Вчерашните балъци се научиха как се правят нещата и Герб не им е нужен.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 28. 28 Профил на zumm
  zumm
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Че не е Кирчо цвете за мирисане по принцип- така е, ама в случая защитава теза, добра за гражданите. Така че не разбирам за какво го плюете в случая.
  В случая едни /поредните/ боклуци от общинския съвет, тоя път съветници от ГерП, чакали, чакали да им бутнат фандък и като видели, че като си съветник, то не значи, че от небето падат мангизи, решили да и спретнат бизнес и си отрагизирали синя зоничка. Пък Кирчо, щото иска послушни съветници има интерес те да нямат мангизи и е против. Ама на мен ми оттърва кирчовата позиция и затова подкрепям нея.

  ИНТЕРЕСЕН ШРИХ ОТ ДНЕС ПО ТЕМАТА: http://sofia.dir.bg/news.php?id=11199575
  Мнение на Омбудсмана: Омбудсманът: Нарушават се права със Синята зона

  Който е готов да отстъпи първородството за паница леща, не заслужава нито първородство, нито леща.
 29. 29 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 974 Весело

  Абе ГЕРБ гледам виновен излезе Странно как бургаският кмет взе 70 и няколко процента, пък нищо че е от ГЕРБ и освен скатаджиите (ексатакаджиите) които са безнадеждно увредени, всички други шапка му свалят...
  Местните структури са нещо, над което дори и бате ви Бойко не може да огрее. Там са такива плетки, че разплитане няма!

 30. 30 Профил на Handy
  Handy
  Рейтинг: 835 Неутрално

  До коментар [#8] от "Христо Илиев":

  Ами защото съвсем скоро си го преизбраха. Реалността е такава. Каквото си дробил, това ще сърбаш.

 31. 31 Профил на Mylène Jampanoï
  Mylène Jampanoï
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  [quote#26:"bobo7104"]Този град винаги е привличал като магнит с природата си ,историята си и духа си[/quote]

  аха, толбухинци и силистренци, търговище и ко още? тфа е варна, само селски претенции и тотална мизерия... включая и "духовна"

  The Man Who Mistook His Wife for a Hat
 32. 32 Профил на tralala2010
  tralala2010
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#2:"Gabrielle"]Две групировки се карат за едни пари[/quote]
  Коя ли трета ще ги спечели?

 33. 33 Профил на varnenez
  varnenez
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Е, Спасе, каква стана тя??В България има ли върховенство на закона или само "върховенство на премиера"?.А и кой, освен кмета, може да потвърди дали изобщо Борисов е имал предвид да бъде отменена синята зона ?
  А за резила на Кирил Йорданов от набързо свиканата пресконференция в събота не ми се говори.Че и дружките му-областния и председателя на общинския съвет не са никак словоохотливи днеска..Да си подават оставките незабавно!

 34. 34 Профил на varnenez
  varnenez
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До "молесан2":Хареса ми коментара ти, друже!!Нашия кмет е най-добрия бояджия в цялата страна.Няма равен, признавам си.То не бе БСП, царя, Доган, СДС, ГЕРБ, просто няма край политическата му трансформация....Сигурна съм обаче, че пети мандат няма да има, просто ски сезонът в Швейцария свърши и затова се прибра да "царува" във Варна...

 35. 35 Профил на framerate
  framerate
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Честно казано, струва ми се че град Варна би се справил много по-добре на автопилот, отколкото с управленци като... тези.

 36. 36 Профил на trafopost
  trafopost
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#35] от "framerate":

  Варна отдавна си е на автопилот,а шофьорите са само за "парлама".
  Една групировка програмира автопилота.
  И да,това е ТИМ.
  А резултатите са плачевни.

 37. 37 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Лешоядите обявиха война на чакалите,а мършата блее!!!

 38. 38 Профил на varnenez
  varnenez
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Уважаемия кмет продължава да си гърми патроните по проекта синя зона.Първо-била незаконна-да, ама е!!Второ-събирали пари от гражданите-да, ама не са!!Трето-личните данни-няма такъв проблем-вчера им отговориха писмено...Сега пръска слюнка по командитното дружество-сигурна съм, че и там нещата ще станат ясни.Синята зона от икономически проект се превърна в политически мач.Явно кмета иска цялата власт за себе си и не го крие.Да попитам накрая-неговата синя зона законна ли е??На какво основание е направена?Нея дори я няма в наредбата!!!Сега да връща парите на варненци!!!

 39. 39 Профил на Carmina BULGARANA
  Carmina BULGARANA
  Рейтинг: 638 Неутрално

  ДРУГИ СЪЩЕСТВЕНИ НОВИНИ - ОТ ВАРНА-ГРАД - НЕ СЕ ЛИ ВИДЯТ?

  ЛОЯЛНОСТТА Е ДВУПОСОЧНА УЛИЦА!
 40. 40 Профил на varnenez
  varnenez
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Ами на Спас не му се плаща за друго, освен за синята зона!!Как да пише други новини?!!

 41. 41 Профил на Florentin
  Florentin
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар 40 от "варненец".Ама Вас май много Ви боли за тази хайдушка синя зона?Не видяхте ли че всички коментари в форума,за разлика от Вашите,са категорично против тази синя зона и безобразията които се вършат в общината от съветници,политици и кмет.Колкото за автора на статията,моите поздравления.За разлика от всички негови колеги,от контролираните варненски медии,той единствен запозна варненци какви бяха скритите цели на тази т.н."синя зона".Пък не е лошо да прочетете и изявлението на омбустмана за синята зона.Така че,айде малко спрете с оплюването,защото иначе излиза че нещо много са засегнати интересите Ви.

 42. 42 Профил на varnenez
  varnenez
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Цветане, коментарите от този форум не са единствените по темата синя зона.Това, че не си съгласен с мнението ми, не означава, че нямам право да го изразявам.Причините за позицията си съм обяснила в останалите публикации на автора.Неговата позиция лъха на поръчка отдалече.Да те попитам все пак, Кирил Йорданов кога разбра, че във Варна има криза-преди или след като подписа заповедта за синята зона??!!!!!

 43. 43 Профил на Carmina BULGARANA
  Carmina BULGARANA
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Реализиране на митическа "Синя зона"; Варна-Град структурално е тесен за подобно преустройство; чрез безапелационно експроприиране на частни предблокови площи, (ул. Иван Драсов № 20-24.!), изпълва гражданството със съмнения относно компетентната ефективност на реализираните трафик-мероприятия в ареала на Варна-Град. Освен до уважаемият Кмет и уважаемият Областен управител, подходяща жалба е изпратена и до уважаемият Павел Димитров. Все още няма реални резултати.

  ЛОЯЛНОСТТА Е ДВУПОСОЧНА УЛИЦА!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK