Щетите на обществените сгради от труса в Перник са поне 10 млн. лв.

Частица от мощите на св. Иван Рилски, пренесена преди три години в пернишкия храм, спасила живота на хората, смята епископ Йоан.

© Юлия Лазарова

Частица от мощите на св. Иван Рилски, пренесена преди три години в пернишкия храм, спасила живота на хората, смята епископ Йоан.На около 10 млн. лв. възлизат установените досега щети на обществени сгради в Пернишко, съобщи кметът Росица Янакиева пред БТА. Пред БНР тя посочи двойно по-голяма сума - 20 млн. лв., като включи в сметката и частните имоти.


Налагат се неотложни ремонти в 77 обществени сгради. В тежко състояние са още 33, но там не влизат много посетители. Три детски градини ще бъдат разрушени. Започнал е ремонт в 31 сгради, предимно училища и детски градини.


От вчера се правят огледи на частни домове. Най-тежко пострадали са 23 къщи.


Парламентарната група на ГЕРБ ще дари 300 хил. лв. от субсидията си на пострадалите, съобщи пред БНР зам.-председателят й Искра Фидосова.Над 2 000 молби за помощ при преодоляването на щетите са постъпили до сутринта в общинската администрация и кметствата. Доставени са 50 палатки и 21 фургона. Общината има още резерв от палатки, очакват се още 10 фургона, каза Янакиева.


Кметът на Перник се е обърнал към Сдружението на общините с молба да бъдат изпратени конструктори и оценители, за да се увеличат екипите и се ускори процеса на оценяване на щетите. Помощ са обещали вече Петрич, Кюстендил, Гоце Делчев и Мездра. Ще имаме готовност в понеделник да внесем документите в Междуведомствената комисия за 31 обществени сгради и 23 частни, каза Янакиева.


Екипи психолози дават индивидуални консултации на жителите на града.


От министерството на регионалното развитие и благоустройството съобщиха, че в Перник са командировани 21 конструктори-инженери, които да подпомогнат дейността на 28-те комисии за оценка на щетите, сформирани от областната управа.Парламентарната група на ГЕРБ ще дари 300 хил. лв. от субсидията си на пострадалите, съобщи пред БНР зам.-председателят й Искра Фидосова.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK