За уличното осветление на София в бъдеще време

През последните 20 години уличното осветление беше занемарено, но от 5-6 години отбелязваме напредък, каза главният архитект на София Петър Диков

© Цветелина Белутова, Капитал

През последните 20 години уличното осветление беше занемарено, но от 5-6 години отбелязваме напредък, каза главният архитект на София Петър ДиковДокато много от европейските столици и големи градове говорят за енергийна ефективност на вече изградено улично осветление, у нас двата процеса вървят паралелно - създаването на инфраструктурата и технологията, която да се използва. Столичната община не крие проблемите си с градските лампи. На места в жилищните комплекси изобщо няма осветление, а в централните части понякога поддръжката не е на нужното ниво. За сметка на това има светеща през цялата година коледна украса.


Проблемът беше поставен на конференцията "City Talk: Градско осветление", организиран от в. "Капитал". На днешното събитие представители на Столичната община и на компании в бранша обсъдиха нуждата от нова стратегия на местните власти по проблема.


Главният архитект на София Петър Диков

© Юлия Лазарова

Главният архитект на София Петър Диков


Бавно, но сигурно
През последните 20 години уличното осветление беше занемарено, но от 5-6 години отбелязваме напредък, каза главният архитект на София Петър Диков. Според него проблемът има три подтеми - естетиката, енергията и икономиката. За да имаме успех, трябва да ги комбинираме балансирано, особено съотношението енергийна ефективност и разходи по изграждането, смята той.


Според главния архитект в централната градска част трябва да се наблегне на естетиката. В големите столици дори стълбовете имат специфична форма и носят символиката на дадения град, отбеляза Диков. Общината подготвя конкурс за избор на дизайнери и архитекти, които да създадат символите на София. Нека те да кажат дали трябва да преповтаряме това, което е било едно време, или трябва да направим нещо, което да отговаря и като икономика, и като естетика, и като дизайн на днешния ден, заяви Диков по-късно пред журналисти. По думите му "преди 100 години, когато са правили осветителните тела, едва ли са ги копирали отпреди 200 години".


При главния архитект е постъпил проект за осветяването на храм-паметника "Св. Александър Невски", който общината предстои да обсъди. Диков предлага да бъдат инвестирани средства и време в обучението на експерти по темата. Той напомни, че осветяването на емблематични сгради все повече се използва по света като атракция.


Зам.-кметът по транспорт Любомир Христов

© Юлия Лазарова

Зам.-кметът по транспорт Любомир Христов


Кандидатстването по европейски проекти през следващия програмен период 2014-2020 г. ще е от важно значение според Диков.Трябва да преосмислим и цялостната политика при енергоразхода, което може да стане с въвеждането на нови технологични решения и контрол, добави той. На няколко места в София експериментално са инсталирани нови лампи от типа LED, като целта е да бъде проследено каква е енергоефективността им. Така ще се прецени дали да бъде инвестирано в тях.


Според него е важно общината да надскочи ролята си на консуматор, като се намери начин да стане и производител. Цялата територия на България е достатъчен пазар, защото през следващите години предстои масова подмяна на осветителни тела, посочи той.


Какво предстои в близко бъдеще
През юли вероятно ще бъде обявена обществената поръчка за избор на нов оператор на уличното осветление, съобщи заместник-кметът по транспорта Любомир Христов. Поръчката ще бъде за 4-годишен период и ще обхваща между 10 и 12 хил. осветителни точки. В София имало общо 83 хил. улични лампи, които са разположени на 60 хил. стълба.


Христов каза още, че до началото на юни се очаква одобрението от международния фонд "Козлодуй" за проект за 8 млн. лв. за ново осветление на бул. "Цариградско шосе", центъра на Банкя, "Овча купел" 1 и 2 и "Дружба" 1 и 2. София се конкурира с други общини в страната за финансирането. Ако проектът бъде одобрен, очакванията са да бъдат икономисани годишно над 1.1 млн. лв.


Важна част от стратегията на общината е и монтажът на система за контрол и управление на уличното осветление. В момента колегите от "Улично осветление" основно извършват физически контрол, каза Христов. Не били малко и примерите за незаконно включване към уличното осветление. Най-фрапантните случаи на подобни кражби са от заведения, павилиони, дори и от дъскорезница. След установяването на нарушенията се подава информация към полиция, прокуратура, но това отнема твърде голям ресурс, а ефективността е неособено висока, каза зам.-кметът.


Общината е поставила през последната година улично осветление на 30 карета в жилищните квартали

© Юлия Лазарова

Общината е поставила през последната година улично осветление на 30 карета в жилищните квартали


Тъмнината в кварталите


Общината е поставила през последната година улично осветление на 30 карета в жилищните квартали, където досега не е имало лампи. В момента се работи по проектирането на още места, за да може при определянето на бюджета за 2013 г. да се предвидят средства, каза Христов. Общината отделя на година малко под 1 млн. лв. за осветление, като парите се харчат за поддръжка и за  ток.


Христов обясни, че гражданите могат да подават сигнали и предложения за уличното осветление на телефона на "Улично осветление" 0700 11 233, както и на Столичния инспекторат и директно до него през виртуалното деловодство в сайта на общината.

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dragalevski
  dragalevski
  Рейтинг: 420 Гневно

  А кучетата? А каруците? А прословутите дупки? Колко години трябва да минат, за да се усети някаква промяна?!? Говорене, говорене, говорене.... Толкова типично за политиците в Бг. Царе на нищоправенето!

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4380 Гневно

  КОГА НАЙ-ПОСЛЕ ЩЕ ОСВЕТЯТ ПЕШЕХОДНИТЕ ПЪТЕКИ ??? ОСОБЕНО ВОДЕЩИТЕ КЪМ УЧИЛИЩА И ДЕТСКИ ГРАДИНИ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на nick686466
  nick686466
  Рейтинг: 418 Неутрално

  За някои квартали словосъчетанието "Улично затъмнение" е по-реалистично като терминология.

 4. 4 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  Мислех, че уличното осветление не е чак такава инвестиция, а се оказа и то крупно перо. Дано някой ден и нашия квартал светне.

 5. 5 Профил на николай
  николай
  Рейтинг: 521 Неутрално

  София е заприличала на одрипана просакиня - разкъртена, мрачна, сива, стара, опърпана, оциганена... Тъжно е това да е ликът ни пред Европа!
  Гетото около летището докога ще съществува?
  Затлъстелите кучета докога ще се разхождат?

 6. 6 Профил на old27530804
  old27530804
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#5] от "niki_m":

  Правилно.
  И е омазана безобразно с т.н. графити.

 7. 7 Профил на томат
  томат
  Рейтинг: 444 Неутрално

  А кога ше затворят дупките на стълбовете из градинките и детските площадки?

 8. 8 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 932 Весело

  туй съм го казвал и преди:
  съществуващите днес технологии са много и разнообразни и в различен етап на съществуване... живачните и натриевите лампи, дето сега светят вече умират... металните халиди, особено керамичните са много добре разработени и имат поне още 30-ина години бъдеще... за малки квартални улици много подходящи са безконтактните индукционни флуоресценти - много икономични, евтини и с 20-30 хиляди часа живот... и разбира се много модерните и тренди светодиоди, дето има още поне дестина години да търпят радикални промени дорде се доразработват и изкусуряват... плазмата е вече в практическа употреба... иде лазерно осветление...
  ако туриш един тип осветление в целия град, как може да знаеш дали нема да остарее морално за 10-ина години или пък да наплатиш маса кинти за технология дето е била ногу куул за времето си, ама е вървяла в нежелана посока и индустрията я е зарязала по некаква причина...
  най е добре би било да се направи стратегия за градското осветление за следващите 100 години... със сичките му изисквания и спецификации... за осветеност, цветна температура, ефективност, контрол, светлинно замърсяване, поддръжка, инфраструктура и прочее... дето да бъде като закон и стандарт за всички бъдещи проекти и търгове...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 9. 9 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 816 Весело

  Много трябва да се направи в София, ама без парета и без кадърни общинари не става....
  А София нито на парета, нито на общинари случила...... карък от всякъде

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 10. 10 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  До коментар [#9] от "boby1945":

  Какво означава "парета"?

  Замислям се кои са фундаменталните промени в столицата през последните 23 години и май-май не са никак много. В първите 30 години на миналия век са били повече. В днешно време София не случва на кметове, на мислещи в дълбочина и инициативни кметове.

 11. 11 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1485 Разстроено

  2020 година .... София ..... мрак и тъма .... непрогледна ....

  Предразсъдъците са за ограничените.
 12. 12 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 794 Неутрално

  За уличното осветление в София трябва да се говори или в бъдеще или в минало време. Сегашното някак не подхожда...

 13. 13 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 611 Неутрално

  Пак с приказки за "светлото бъдеще" (този път буквално)
  Ама тази кметица да не е от вчера? Защо ми говори басни в бъдеще неопределено пожелателно време?

 14. 14 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 794 Весело

  За уличното осветление на София или добро или нищо!

 15. 15 Профил на kosovar
  kosovar
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Нека има повече лампи особено като вали. днеска настъпах една мишка пред блока, защото не га видях.

 16. 16 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 794 Весело

  До коментар [#10] от "Читател":


  [quote#10:"Читател"]Замислм се кои са фундаменталните промени в столицата през последните 23 години и май-май не са никак много.[/quote]

  Завода за преработка на отпадъци.

 17. 17 Профил на forkata
  forkata
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Каза Бойко "Когато фактите говорят и Аллах мълчи" и небето се разтвори и го освети с божествена светлина. Неговите думи отекнаха в пространството като мехлем в ушите на хората и се възцари мир. "Ще направим божествени магистрали и метрото до връх Олимп ще направим" Радостни възгласи се чуха и от Зевс и другите Олимпийски богове. Да живее Бойко викаха всички, като самия Аллах го удостои с честта да допише Корана. Браво на ББ

  МРАЗЯ ГЕРБ,И ВСИЧКИ КОЙТО ГИ ХАРЕСВАТ
 18. 18 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 584 Неутрално

  До коментар [#7] от "томат":

  [quote#7:"томат"]А кога ше затворят дупките на стълбовете из градинките и детските площадки? [/quote]

  Когато се прекрати изкупуването на метали от частни лица. Капаците на стълбовете изчезват със същата скорост, с която и кабелите, до които се открива достъп при отварянето им.
  Абсурдно е да се изкупуват метали от частни лица, които не развиват някаква законна икономическа дейност, при която може да има метални отпадъци.

  Жизнь или Life - избор има.
 19. 19 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1291 Весело

  Абе, у столицата е било по-зле и от резерват Северозапад
  http://severozapad.org/
  Ние барем имаме чувство за хумор, отказахме се да се оплакваме, и пред нас са "блеснали житата", верно все още зелени.
  Да не пея песента, че ще има БАННН..../това не са камбани/ а заради фалшиво пеене

  Усмихнете се столичани
  Вие си я избрахте даскалицата па руски и неизменния Петър Диков. За последния имам чувството, че е слязъл от Ноевия ковчег и бъде главен архитект до Второто пришествие.....

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 20. 20 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 572 Неутрално

  София никога не е била европейска столица,както и България европейска държава...няма кво да се самозалъгваме.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 21. 21 Профил на Nikks
  Nikks
  Рейтинг: 213 Неутрално

  А защо София трябва да се състезава за средства с други провинциални градове? Намирисва на поредното изтичане на кинти към столицата за сметка на малките градове.

 22. 22 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 816 Весело

  До коментар [#10] от "Читател":
  Ако се оплакваш от кметовете в последните 23 години, то и по рано не е било много много блестящо от към кметове, като изключим ген.Вл. Вазов, инж.Иван Иванов, Тодор Живков, Междукрачки (донякъде) ...
  Някой са били пословично крадливи, като Д.Петков Чолака, други пословично некадърни, няма да споменаваме имена....
  Както и да е от 23 години София се застрои по възможно най-калпавият рестипутски начин и те ти проблеми, нито трафик, нито паркинг, нито осветление....
  Добре че водоснабдяването го оправиха комуняките 1948-1955 с язовир Старил и прилежащата "инфраструктура"...... би трябвало да им благодарим и за топлофикацията и газификацията, ама народецът им е много "ядосан" ....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 23. 23 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 816 Весело

  До коментар [#17] от "forkata":

  Не знам дали ББ ще допише Корана, но Алах точно ни прати земеклатене заради богохулството Бойково.....
  Каза ББ да си мери думите .....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 24. 24 Профил на Haftor
  Haftor
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Мдааам по света вече правят улични лампи с насочено ЛЕД осветление, хабели изключително малко енергия, карали по 30 години и били ужасно леки, та нямало нужда от тонове желязо ми ги правели от някакви композитни материали, та даже и излизало по евтино. По Дискавъри го даваха...
  Ние тука ... аз живея в центъра ходя с фенерче в сакото - за всеки случай...

 25. 25 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1291 Гневно

  До коментар [#24] от "Haftor":
  [quote#24:"Haftor"] аз живея в центъра ходя с фенерче в сакото - за всеки случай...[/quote]
  Моето е на ключодържателя. Иначе няма шанс да си видя ключалката. В центъра, на основен булевард. Диков какво е променил, идея нямам!

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 26. 26 Профил на izumena
  izumena
  Рейтинг: 418 Гневно

  Няма нужда да се сравняваме с други градове по света, да погледнем в България. От 5-те големи града, София е най-тъмна и ми се струва че винаги е било така. А уличното осветление е най-евтиния начин за намаляване на битовата престъпност, тогва го знае всяко хлапе, явно не и общинарите в СОС обаче... 10 години водим битка с общината да се сложи лапма на една пресечка в Надежда, която ще осветява части от 3 улици (т.е. икономична и полезна). Всякакви глупости се изтъкваха като проблеми-че кабелите не били сменени още, че стълбът бил не знам си какъв. Сега разчитаме че покрай строежа на метролинията ще оправят и лапмите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK