За уличното осветление на София в бъдеще време

През последните 20 години уличното осветление беше занемарено, но от 5-6 години отбелязваме напредък, каза главният архитект на София Петър Диков

© Цветелина Белутова, Капитал

През последните 20 години уличното осветление беше занемарено, но от 5-6 години отбелязваме напредък, каза главният архитект на София Петър ДиковДокато много от европейските столици и големи градове говорят за енергийна ефективност на вече изградено улично осветление, у нас двата процеса вървят паралелно - създаването на инфраструктурата и технологията, която да се използва. Столичната община не крие проблемите си с градските лампи. На места в жилищните комплекси изобщо няма осветление, а в централните части понякога поддръжката не е на нужното ниво. За сметка на това има светеща през цялата година коледна украса.


Проблемът беше поставен на конференцията "City Talk: Градско осветление", организиран от в. "Капитал". На днешното събитие представители на Столичната община и на компании в бранша обсъдиха нуждата от нова стратегия на местните власти по проблема.


Главният архитект на София Петър Диков

© Юлия Лазарова

Главният архитект на София Петър Диков


Бавно, но сигурно
През последните 20 години уличното осветление беше занемарено, но от 5-6 години отбелязваме напредък, каза главният архитект на София Петър Диков. Според него проблемът има три подтеми - естетиката, енергията и икономиката. За да имаме успех, трябва да ги комбинираме балансирано, особено съотношението енергийна ефективност и разходи по изграждането, смята той.


Според главния архитект в централната градска част трябва да се наблегне на естетиката. В големите столици дори стълбовете имат специфична форма и носят символиката на дадения град, отбеляза Диков. Общината подготвя конкурс за избор на дизайнери и архитекти, които да създадат символите на София. Нека те да кажат дали трябва да преповтаряме това, което е било едно време, или трябва да направим нещо, което да отговаря и като икономика, и като естетика, и като дизайн на днешния ден, заяви Диков по-късно пред журналисти. По думите му "преди 100 години, когато са правили осветителните тела, едва ли са ги копирали отпреди 200 години".


При главния архитект е постъпил проект за осветяването на храм-паметника "Св. Александър Невски", който общината предстои да обсъди. Диков предлага да бъдат инвестирани средства и време в обучението на експерти по темата. Той напомни, че осветяването на емблематични сгради все повече се използва по света като атракция.


Зам.-кметът по транспорт Любомир Христов

© Юлия Лазарова

Зам.-кметът по транспорт Любомир Христов


Кандидатстването по европейски проекти през следващия програмен период 2014-2020 г. ще е от важно значение според Диков.Трябва да преосмислим и цялостната политика при енергоразхода, което може да стане с въвеждането на нови технологични решения и контрол, добави той. На няколко места в София експериментално са инсталирани нови лампи от типа LED, като целта е да бъде проследено каква е енергоефективността им. Така ще се прецени дали да бъде инвестирано в тях.


Според него е важно общината да надскочи ролята си на консуматор, като се намери начин да стане и производител. Цялата територия на България е достатъчен пазар, защото през следващите години предстои масова подмяна на осветителни тела, посочи той.


Какво предстои в близко бъдеще
През юли вероятно ще бъде обявена обществената поръчка за избор на нов оператор на уличното осветление, съобщи заместник-кметът по транспорта Любомир Христов. Поръчката ще бъде за 4-годишен период и ще обхваща между 10 и 12 хил. осветителни точки. В София имало общо 83 хил. улични лампи, които са разположени на 60 хил. стълба.


Христов каза още, че до началото на юни се очаква одобрението от международния фонд "Козлодуй" за проект за 8 млн. лв. за ново осветление на бул. "Цариградско шосе", центъра на Банкя, "Овча купел" 1 и 2 и "Дружба" 1 и 2. София се конкурира с други общини в страната за финансирането. Ако проектът бъде одобрен, очакванията са да бъдат икономисани годишно над 1.1 млн. лв.


Важна част от стратегията на общината е и монтажът на система за контрол и управление на уличното осветление. В момента колегите от "Улично осветление" основно извършват физически контрол, каза Христов. Не били малко и примерите за незаконно включване към уличното осветление. Най-фрапантните случаи на подобни кражби са от заведения, павилиони, дори и от дъскорезница. След установяването на нарушенията се подава информация към полиция, прокуратура, но това отнема твърде голям ресурс, а ефективността е неособено висока, каза зам.-кметът.


Общината е поставила през последната година улично осветление на 30 карета в жилищните квартали

© Юлия Лазарова

Общината е поставила през последната година улично осветление на 30 карета в жилищните квартали


Тъмнината в кварталите


Общината е поставила през последната година улично осветление на 30 карета в жилищните квартали, където досега не е имало лампи. В момента се работи по проектирането на още места, за да може при определянето на бюджета за 2013 г. да се предвидят средства, каза Христов. Общината отделя на година малко под 1 млн. лв. за осветление, като парите се харчат за поддръжка и за  ток.


Христов обясни, че гражданите могат да подават сигнали и предложения за уличното осветление на телефона на "Улично осветление" 0700 11 233, както и на Столичния инспекторат и директно до него през виртуалното деловодство в сайта на общината.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK