Нов трус с магнитуд 3.2 беше усетен в Перник

Нов трус с магнитуд 3.2 беше усетен в Перник

© Асен ТоневИзбори 2022

Нов трус беше усетен в 8:36 часа в Перник и София, по първоначални данни магнитудът е бил 3.2 по скалата на Рихтер. Епицентърът е бил на същото място, както и при земетресението от 22 май, на 15 км дълбочина близо до Перник.


В града хората са прекарали поредната нощ в колите си. Кметът на Перник Росица Янакиева в ефира на Би Ти Ви, обяви, че при вчерашното земетресение бил приложен планът на МВР за информиране на населението с мегафони, но това е всяло допълнително паника. За това и не са използвани сирените на гражданска защита.


"Хората се уплашиха повече, защото не разбираха какво им казваха през мегафоните. И аз да си призная, никога не съм разбирала какво се говори през мегафон."
Атмосферата в града е напрегната, но специалисти съветват жителите на областта да свикват с вторичните трусове, които могат да продължат с месеци


Росица Янакиева призова колегите си от други градове да изпратят специалисти инженери и конструктори, които да подпомогнат работата на екипите в Перник. Тя заяви, че в момента не им достигат специалисти, които да огледат и оценят всички щети в града.


Янакиева добави, че до сега не е отказана помощ на никой, който я е потърсил от общината. "Но не можем да обиколим всички и да ги питаме от какво имат нужда, те трябва да дойдат при нас." Кметът съобщи още, че са е общината са останали 15 палатки, които могат да бъдат раздадени на нуждаещите се. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK