Случаят "Приморско" приключи без наказания

Случаят "Приморско" приключи без наказания

© Йово НиколовЕдин и същи състав на Върховния административен съд (ВАС), в един и същи ден - 23 май окончателно остави в сила решението на долната инстанция с която бяха отменени наказанията на трима магистрати, за аферата "Приморско".


Съдиите от ВАС Андрей Икономов, Панайот Генков и Николай Урумов бяха санкционирани с 25 % намаляване на заплатата за две години, след като се доказа, че техни роднини са получили право на строеж  от община Приморско като крайно нуждаещи се.  Те получиха леките наказания без ясен мотив, като членът на съвета Радка Петрова тогава коментира, че обществото е инвестирало много в тези магистрати и не може да ги загуби.


Преди скандала Урумов, Икономов и Генков бяха председатели на отделения във ВАС, но бяха отстранени от позициите им от бившия шеф на съда и настоящ омбудсман Константин Пенчев. Многократно в докладите си Европейската комисия е показвала, че внимателно следи действията на държавните институции по казуса.
Решенията и по трите случая са постановени от петчленен състав - Таня Радкова, Джузепе Роджери, Еманоил Митев, Любомира Мотова и Георги Чолаков на ВАС. Те са решили и трите дела едновременно, въпреки че става дума за различни магистрати и различни производства.


Един и същи аргумент


Аргументът за отмяна на наказанията е че членовете на ВСС не са посочили ясно с кои свои действия Урумов, Икономов и Генков са уронили престижа на съдебната власт. Това беше мотивът и в решението на първата инстанция, което беше взето и по подобен начин - преди почивните дни покрай националния празник 3 март. 


В решението за отмяната на наказанието на съдия Генков е записано: "Единственото действие на съдията, което е установено от събраните доказателства, е закупуването от него на част от построеното, което е станало едва през 2009г. Последното само по себе си не противоречи на етичните норми и не води до нарушение на правилата за благоприличие и почтеност, както правилно констатира първоинстанционният съд".


Нито ВСС, нито ВАС са обсъдили факта, че Панайот Генков е купил имотите от дъщеря си, след което ги е продал за по-голяма сума на бизнесмена Лука Ангелов, чиито фирми са имали дела в отделението, което Генков е ръководил.


Подобна констатация има и в решението за съдия Андрей Икономов: "Обосновани са изводите, че административния орган не е изложил съображения за осъществено лично негово поведение на магистрат в предприетото начинание на неговата майка да придобие право на строеж, което да е установено по безспорен начин и мотивирано, каквото е изискването на кодеса и закона", са записали върховните съдии. На първа инстанция беше отбелязано, че "ВСС е установил само, че майката на Икономов – Елка, е получила отстъпено право на строеж в Приморско, както и че колегата им през 2005 г. е посетил строежа. Според тричленния състав на ВАС "ВСС не е установил и доказал извършено от магистрата активно поведение (лично действие), което да представлява нарушение по смисъла на Закона за съдебната власт".


В решението за съдия Николай Урумов има дори едно изречение, което е идентично с постановеното от първа инстанция.  Според тях ВСС е доказал единствено действия на дъщерята на Николай Урумов – Деница, които "не са предмет на настоящото дисциплинарното производство".


Съдиите приемат, че в случая на Урумов "дисциплинарно наказващия орган не е формулирал деянието (конкретното действие) и не е изложил никакви мотиви досежно неговата противоправност и причинна връзка с вредата". "В мотивите на дисциплинарния състав изрично се приема, че в случая дисциплинарното нарушение е извършено от магистрата Николай Урумов чрез бездействие. Тези мотиви обаче, въпреки тяхната пространност, не само че са неотносими към дисциплинарното наказание, тъй като същото е наложено за извършени действия от магистрата Николай Урумов, но и влизат в пряко противоречие с диспозитива на решението на ВСС", е записано в решението за съдия Урумов.


По време на дисциплинарните производства, които ВСС образува, действията на съвета бяха по-скоро вяли. Етичната комисия не потърси връзка между трите случая и отказа да се задълбочава във фактите. Показателно е, че на повечето от заседанията по дисциплинарните дела дори не е имало неин представител.


Седмица преди едновременните решения на втората инстанция на ВАС, друг петчленен състав на съда (Анна Димитров, Марина Михайлова, Диана Добрева, Илияна Дойчева, Мариета Милева) отменил и наказанието на Урумова. На първа инстанция наказанието и беше отменено, защото е нямало как да наруши Етичния кодекс на магистратите, след като е получила парцел по времето, когато все още не е била съдия. Когато беше наказана, Урумова вече беше младши съдия в Благоевградския съд.


В решението от 16 май е записано: "Съблюдаването на обществените ценности и морално–етични норми на поведение е дълг на всеки гражданин. Отклонението от тези норми е основание за негативна морална оценка в общочовешки план. Налагането на дисциплинарна санкция обаче не може да се основава на такава оценка, а изисква конкретни нарушения на установени правила на поведение и то допуснати в служебното качество на лицето, т. е. като магистрат", се казва в решението на петчленния състав на ВАС.


Преди време председателят на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов беше възстановен на работа от ВАС. Той и Деница Урумова бяха единствените уволнени покрай аферата "Приморско". Така две години, след като стана известно, че общината е дала право да строят край морето на магистрати, които се представят за крайно нуждаещи се, но всъщност не са, скандалът приключва без да има наказани.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (102)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Съдебен борд начело с чужд гражданин !!!

 2. 2 Профил на otlondon
  otlondon
  Рейтинг: 396 Разстроено

  Ето заради този правен абсурд и безнаказаност младите хора бягат от България!!!
  Днес ме е срам да се нареча българин и се питам докога ние гражданите сте им плащаме заплатите на тези съдебни герой?

 3. 3 Профил на tramp
  tramp
  Рейтинг: 727 Неутрално

  "Така две години, след като стана известно, че общината е дала право да строят край морето на магистрати, които се представят за крайно нуждаещи се, но всъщност не са, скандалът приключва без да има наказани."

  И яли и пили и се веселили до 9-то коляно.

 4. 4 Профил на miron4o
  miron4o
  Рейтинг: 561 Неутрално

  И нека всички се учудим, сега...

 5. 5 Профил на otlondon
  otlondon
  Рейтинг: 396 Весело
 6. 6 Профил на miron4o
  miron4o
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Туй на снимката, просто къща край морето ли е, или е построено от бедните съдийски роднини?

 7. 7 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 674 Весело

  К,ви съдии, к,ви 5 лева. Съдиите крадЪт повече и от крадците. Да направят крадците магистрати че дано видим осъден магистрат.

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 8. 8 Профил на pale4ko
  pale4ko
  Рейтинг: 229 Гневно

  и тримата съдии от състава са печално известни
  всеки може да намери инфо за тях в нета
  реформата в съдебната система не обхваща само ВСС
  първата и най-важна стъпка е ВАС - там за огрооооооооооооооомно съжаление ПОЧТИ НЕ може да се намери съдия, който да отсъжда в съответствие с изискванията на закона.
  втората стъпка .... ..... СГС
  ама.....
  какво да говорим
  ние си говорим
  кервана .......

 9. 9 Профил на Ники
  Ники
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Съдът е абсолютно прав - никакво уронване на престижа на съдебната власт няма и не може да има. Просто няма как да се уронва нещо, което не съществува.

 10. 10 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Урумов, в едно твое решение казваш точно обратното - въпреки, че не е формулирано конкретно действие от страна на наказващия орган, ти потвърди заповед за наказание. Това е двоен аршин, Урумов!

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 11. 11 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  Как може престъпници да ни съдят???

 12. 12 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  Отврат. И като напише човек, че съдът ни е корумпиран и некадърен, веднага му се нахвърлят. "Висши" магистрати. Само нахалството и дебелоочието им са висши. ПФУУУ...

  Няма шики-мики.
 13. 13 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2440 Весело

  [quote#1:"apollo"]Съдебен борд начело с чужд гражданин !!! [/quote]

  Емчи ... те' ти:
  Решенията и по трите случая са постановени от петчленен състав - Таня Радкова, Джузепе Роджери, Еманоил Митев, Любомира Мотова и Георги Чолаков на ВАС.

  Джузепе Роджери като какъв ти се струва?

 14. 14 Профил на tramp
  tramp
  Рейтинг: 727 Любопитно

  абее, тая 88-годишната мама Елка с отстъпеното право на строеж сега дали ще я проверят по новото законче?

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/05/16/901621_kak_elka_ikonomova_-_maika_na_sudiiata_zalichil_park/

 15. 15 Профил на deltalink
  deltalink
  Рейтинг: 561 Весело

  [quote#6:"miron4o"]Туй на снимката, просто къща край морето ли е, или е построено от бедните съдийски роднини?[/quote]
  Както казваше героинята в един разказ, английска наследница - малка къща, сто шейсет и осем стаи, ама родна, кво да я правиш?

 16. 16 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 674 Весело

  В кауша три дни на студена вода, пост и молитва и ще си кажат всичко "умните" магистрати.

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 17. 17 Профил на frequentflyer
  frequentflyer
  Рейтинг: 450 Неутрално

  кой господ ми пося семката тука?

 18. 18 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 664 Гневно

  До коментар [#6] от "miron4o":

  Да проявим разбиране. Става въпрос за КРАЙНО нуждаещи се, а не просто за хора без къщи.
  Ако някой измисли нещо, което е по правила в тази държава, моля да го сподели.
  Всички са се оплели като свински черва, а хората са вече толкова смачкани, че не реагират на нищо. Такава е била целта - е да си я отчетат като постижение.
  Като са оправдани от съда, комисията за незаконно придобито имущество дали ще се самосезира или ще потвърди невинността
  и изключителната способност на магистратите да печелят много честно и по много.

 19. 19 Профил на totyu
  totyu
  Рейтинг: 450 Гневно

  УУУУУУУУУУУУУУУУУУуууу

 20. 20 Профил на deltalink
  deltalink
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#2:"otlondon"]Ето заради този правен абсурд и безнаказаност младите хора бягат от България!!!
  Днес ме е срам да се нареча българин и се питам докога ние гражданите сте им плащаме заплатите на тези съдебни герой?[/quote]
  Ами пожизнено, нали виждаш - инвестирали сме в тях много и трябва да продължим да инвестираме.

  Морални качества, служба в услуга на обществото - явно това са понятия, от които там горе никой няма понятие.

 21. 21 Профил на gaudien
  gaudien
  Рейтинг: 565 Неутрално

  До коментар [#1] от "apollo":

  Прав си! Това изглежда единственото работещо решение... Девалвацията на т.нар. "престиж на съдебната власт" е в такива размери, че без нещо като борд няма да има никакъв полезен ефект. Бе могло да се дадат дори стипендии или специални поощрения за завършили в БГ право студенти, които преди това не живели в БГ. От тези, които са потопени в местните нрави, в шуро-баджанашките (или междуселските) и мафиотските връзки тук - никога не може да се очаква безпристрастно правораздаване

 22. 22 Профил на f.s.m.
  f.s.m.
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Блажени са вярващите в Господ, защото е трудно да се вярва в съществуването на каквито е да са ценности и морал у нас, особено у хората, които трябва да бранят тези ценности.

 23. 23 Профил на SStan
  SStan
  Рейтинг: 450 Разстроено

  Срам ме е, че съм гражданка на такава държава!
  .... Съжалявам, ако съм крайна!!!

 24. 24 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1083 Гневно

  Зад всеки заграбен лев от магистратски подкуп се крият щети за държавата и обществото за поне хиляда! Правете сметката беззаконя за колко пари са узаконили магистратите за да построят всяка една от къщите, вилите, хотелите и т.н.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 25. 25 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 878 Любопитно

  Някой да е очаквал друго?

 26. 26 Профил на tramp
  tramp
  Рейтинг: 727 Весело

  [quote#24:"~"]Правете сметката беззаконя за колко пари са узаконили магистратите за да построят всяка една от къщите, вилите, хотелите и т.н.[/quote]
  Ма не са ги строили те бе, глей мама Елка, вместо да оди по круизи
  на 80 години жената запретнала ръкави по строежите, че синчето с таа честност ено хотелче на морето си нема горкото.

 27. 27 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 664 Неутрално

  '' Те получиха леките наказания без ясен мотив, като членът на съвета Радка Петрова тогава коментира, че обществото е инвестирало много в тези магистрати и не може да ги загуби.''

  Гавра - в тях е инвестирало не обществото, а тези, чиито престъпления оправдават и с парите на които дерибействат.

  Ако зависеше от "обществото" - вън от скапаната съдебна система!

 28. 28 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  Нагли са!

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 29. 29 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4153 Гневно

  Защо ли не съм изненадан?Работещи в съдебната система да се сезират и да се наказват?!Да може и да стане,но не в страна като нашата с високо ниво на корупция сред служителите на Темида!

 30. 30 Профил на николай
  николай
  Рейтинг: 561 Гневно

  Такова опозоряване на Темида едва ли съществува в друга държава!
  Такава наглост, безочие, и то от хора, които решават човешки съдби не трябва да остане безнаказана!
  Гнуся се от България вече и изродите, които я населяват, употребяват и управляват!

 31. 31 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 878 Неутрално

  [quote#27:"azmatahari"]
  '' Те получиха леките наказания без ясен мотив, като членът на съвета Радка Петрова тогава коментира, че обществото е инвестирало много в тези магистрати и не може да ги загуби.''
  [/quote]
  Обществото май продължава да инвестира в тях - подари им хотели на първа линия. Не виждам обаче надежда инвестицията да се върне.

 32. 32 Профил на f.s.m.
  f.s.m.
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Дянков, айде проверявай с колко се разминават доходите и имуществото на съдиите. Или попадат графата под 250 000 на калпак от семейството и са прекалено бедни да за проверка и конфискация ?!

 33. 33 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Поправете ме, ако греша. Единствените осъдени в България са братя Галеви и никой не знае къде са.
  Останалите са все оправдани.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 34. 34 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  Каква изненада само, кой ли е очаквал такова решение?!

 35. 35 Профил на f.s.m.
  f.s.m.
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#33] от "led_zep.23":
  Грешиш, Мито Очите беше осъден, но според мои познати от Бургас, редовно се разхождал с кортежа си из Бургас по време на "излежаването" на това строго наказание.

 36. 36 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1398 Любопитно

  Аз предлагам да си направим един списък на всички хотели на магистрати, политици , полицай, партийци и други подобни да си го знаем и да не стъпваме там! А също така и да го изпратим по света на останалите неформални организации и да ги известим че тези хотели са платени с парите от подкупите и със заплатите и кредите на подкупни съдии, прокурори, следователи и прочие магистрати!
  И да ги оставим да си ходят едни други на гости за да си правят оборот и да си плащат кредите!

  Хитростта пречи на мисълта!
 37. 37 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 3422 Гневно

  Ай сиктир бе, до тука бях, това не е държава. Събирам си багажа и Терминал 2 ме чака. Отдавна се чудя ама това вече ме убеди окончателно.

  Brevity is the soul of wit
 38. 38 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#1] от "apollo":

  Това е работа само за Батман. Друг няма кой да помогне.

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 39. 39 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#35] от "f.s.m.":
  Значи, осъдените станаха трима. Други да съм забравила?
  Късичък е списъкът на осъдените.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 40. 40 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#36] от "Stream,Срамувам се от поведението на В.Дневник останали слепи за протестите срещу Промените в закона за горите!":

  Те не строят хотелите, за да печелят от туристи.
  Пералната там работи най-добре.
  Ако се направи такъв списък - всички хотели ще са в него, защото собствениците са тези с "чисто съдебно минало" и тези, които са им го предоставили.

 41. 41 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Това е проблемът в България - магистратите използват влиянието, което имат за забогатяване, а не за правосъдие. Цялата система е изкривена - те са готови да продадат всичко за пари или други облаги.

 42. 42 Профил на LILIAN
  LILIAN
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#33] от "led_zep.23":

  Така е!
  ++++++++++++++++++++++++++

 43. 43 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  Такова единомислие не съм виждал в коментарите по друга тема. От 40 коментара има само шест минуса.

  До коментар [#38] от "кинти":
  или на меч.

 44. 44 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/05/30/1836450_staia_513/?ref=id#comment-10

  За ремонт на сградата си нямат пари, ама за частни хотели и палати събраха, от бонуси и не само.

 45. 45 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Отчайващо! От това, дето му викат България, държава няма да стане.

 46. 46 Профил на blackseavarna
  blackseavarna
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#2] от "otlondon":

  Не младите бягат заради друго. Безработица, безхаберие, никакви надежди за бъдещето си в тази страна, ниски доходи и простащина.

  По- възрастните като мен (35+ годишни) бягат от България заради това. Имах моменти когато спечелих доста дела и накрая ВАС отмени всичко аз не си получих парите обратно платих си за всичко при това с лихвите чист съм но никога няма да направя повече бизнес в България. Извинявам се на мойте сънародници от сърце но при първата възможност напуснах България (легално), живота ми не е цвете за пирисане никой емигрантски живот май не е но поне не ме преследва чувството за безсилие в неправдите, корупцията и тука я има (САЩ) но не в такива размери та това от мен.

 47. 47 Профил на Бай Гадьо
  Бай Гадьо
  Рейтинг: 777 Неутрално

  "Нито ВСС, нито ВАС са обсъдили факта, че Панайот Генков е купил имотите от дъщеря си, след което ги е продал за по-голяма сума на бизнесмена Лука Ангелов, чиито фирми са имали дела в отделението, което Генков е ръководил."

  А Лука Ангелов заедно със брат си Иван Ангелов са собственици на Градус и Бисер Олива, които пък са спонсори на БСП и Георги Първанов. А може би си спомняте как по време на психозата със птичия грип, всички министри плюскаха от една маса със продукти на Градус.
  http://old.duma.bg/2006/0106/250106/ikonomika/iko-1.html

 48. 48 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 596 Любопитно

  Докато няма официално обявен списък на масоните - колко от тях са съдии, колко са полицаи, колко са в правителството, колко са в парламента, колко са бизнесмени, колко са престъпници и т.н. и какви са в масонската йерархия тази държава няма да се оправи!

 49. 49 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 621 Гневно

  Морал, чувство за срам, неудобство какво ще кажат другите са непознати думички за тези хора.
  Иначе те правят правораздаване за околните. Имат ли морално право на това е питането ми?
  Накратко казано морално и законно са различни неща.
  С такива държавата ни е обречена на мъждукане.

 50. 50 Профил на Hristo Hristov
  Hristo Hristov
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Интересно ми е кога ли хората ще запалят съда? Също като парламента през 98-ма. Време е май, а?

  www.economistbg.com/
 51. 51 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 878 Неутрално

  [quote#48:"_dan_"]Докато няма официално обявен списък на масоните - колко от тях са съдии, колко са полицаи, колко са в правителството, колко са в парламента, колко са бизнесмени, колко са престъпници и т.н. и какви са в масонската йерархия тази държава няма да се оправи![/quote]
  Съдейки по минусите ти има поне двама във форума. Но си прав - недопустимо е да се допуска хора, заемащи определени длъжности в държавата да са едновременно и членове на подобни организации.

 52. 52 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 561 Разстроено

  Мало разстреливал товарищ Сталин!

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 53. 53 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 878 Неутрално

  [quote#46:"blackseavarna"]Не младите бягат заради друго. Безработица, безхаберие, никакви надежди за бъдещето си в тази страна, ниски доходи и простащина. [/quote]
  И заради това бягат - чувството за несправедливост и усещането, че тук нещата не се постигат с труд, а по други начини. Как човек да работи, да развива бизнес и с огромни усилия да постига това, което друг постига с едно мръдване на пръста, поради факта, че е магистрат или пък е на ключово място в държавната йерархия и си взема стотина хиляди лева бонус към заплатата ей така, като щракване с пръсти. Държава без правила сме, цари хаос и анархия и май няма кой да оправи нещата - никой даже не се и опитва.

 54. 54 Профил на Спеакер
  Спеакер
  Рейтинг: 886 Неутрално

  най-логичното е да се разрушат въпросните имоти - къде с помощта на властта, къде на гражданите.

 55. 55 Профил на P.S.
  P.S.
  Рейтинг: 457 Неутрално

  ..гнусно е... чак ми се догади докато четох горната статия.... отвратително съсловие са това БГ магистратите.. няма нецинични епитети които да използвам..

 56. 56 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 727 Гневно

  Дори не искам да го чета до края... Повръща ми се още от заглавието..

 57. 57 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  До коментар [#50] от "Hristo Hristov":

  Че какво ни е виновен съда та да го палим?За палене са съдиите!
  Уронен престиж на БГ магистрат!Невъзможно!

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 58. 58 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1156 Любопитно

  Един българин в Канада агитирал собственика на фирмата, в която работи, да отвори бизнеса си (верига за смяна на автомобилни масла) и в България. Канадецът, с украински произход, му отговорил: В България мога да инвестирам само к.ра си, пари - никога! Да не съм луд да инвестирам пари и да ме окрадат?

 59. 59 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Дали въпросните магистрати не изтъргуваха оневиняването си срещу послушие и "правилни" присъди!?

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 60. 60 Профил на dnewnik
  dnewnik
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Ега ти жалката картинка, че то и при комунистите си беше същото.
  Срам и позор, къде са медиите, къде са партиите, къде е обществото?
  Тая псевдодържава няма шанс и след 10000000 г. ще е същата.

 61. 61 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1530 Любопитно  "Аргументът за отмяна на наказанията е че членовете на ВСС не са посочили ясно с кои свои действия Урумов, Икономов и Генков са уронили престижа на съдебната власт."

  "Нито ВСС, нито ВАС са обсъдили факта, че Панайот Генков е купил имотите от дъщеря си, след което ги е продал за по-голяма сума на бизнесмена Лука Ангелов, чиито фирми са имали дела в отделението, което Генков е ръководил."

  Това как трябва да се коментира?!

 62. 62 Профил на kosovar
  kosovar
  Рейтинг: 450 Неутрално

  много стодено на това море - май тая година всички хотели ще фалират !!!

 63. 63 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 631 Неутрално

  [quote#1:"apollo"]

  Съдебен борд начело с чужд гражданин !!! [/quote]

  +++++

  Или да аутсорснем судебната система към Брюксел

  Моралът не е порок!
 64. 64 Профил на f.s.m.
  f.s.m.
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#60] от "dnewnik":
  Не е вярно това, едно време облажилите се здраво бяха шепа хора, буквално, и присвоените превилегии не могат да се сравняват с тези на средно статистически селски кмет или дребен мошеник в момента.
  Несравнимо е.

 65. 65 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#60:"dnewnik"] Ега ти жалката картинка, че то и при комунистите си беше същото. [/quote]
  А много се извинявам.. При комунистите (преди 1989), ако се размиришеше скандала, нещата приключваха със жестоки присъди.... Тайно - може би да, но щом нестата станаха публични - провинилите се горчиво съжаляваха....

 66. 66 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 839 Неутрално

  И после се чудете, що Цвъки, при все всичката си простотия е симпатичен на хората.

  Ей заради такива гнусни плужеци дето пълзят из съдебните зали!

 67. 67 Профил на stonedridah1
  stonedridah1
  Рейтинг: 515 Неутрално

  жълти зъбки

  и нерви лабави

  Ти за мен си Мики Маус!
 68. 68 Профил на 1_chrome.
  1_chrome.
  Рейтинг: 1336 Весело

  Доколкото си спомням, по комунистическо време имаше все пак някакви граници за злоупотребите. От това което чета, сега е по-лошо. Добре, че се изнесох навън преди повече от 20 години.

 69. 69 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2139 Неутрално

  [quote#68:"tang_07."]Доколкото си спомням, по комунистическо време имаше все пак някакви граници за злоупотребите. [/quote]
  Не, просто медиите не говореха за тези неща.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 70. 70 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Може да съм злобен, но ще приема да разруша незаконния имот за моя сметка

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 71. 71 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  До коментар [#68] от "tang_07.":

  Май носталгията те тресе, а ? Щом четеш БГ новини. Или си в някое още по-гнило място като САЩ например ?

  Току що гледах този филм: Iraq for Sale
  http://www.dokumentalni.com/?p=529

  Нашите управляващи добри учители си имат.

  Пък съдиите ни сме ги наследили от една командно апаратна структура без морал и сме ги сложили в нова структура, в която има илюзия за демокрация.

  http://www.youtube.com/watch?v=QuBy3BzCXwg
 72. 72 Профил на skiper
  skiper
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Съдии = ангелчета невинни!

 73. 73 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3590 Неутрално

  "Според тричленния състав на ВАС "ВСС не е установил и доказал извършено от магистрата активно поведение (лично действие), което да представлява нарушение по смисъла на Закона за съдебната власт""
  Значи някакви неидентифицирани обекти са се въртяли около роднините на магистратите и са се чудели как да им дадат тези толкова атрактивни жилища. И понеже нямало друг начин взели че им ги приписали като на крайно нуждаещи се.....
  Направо ни правят на невменяеми. Ами като не са виновни магистратите, какво да кажем за техните роднини бе!? И те ли нищо не са направили?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 74. 74 Профил на sgasharov
  sgasharov
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Най-после са обявени правилата - да плюе на очакването за справедливи правила, евала.

 75. 75 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2116 Любопитно

  В днешните новини показаха, че някакви хора в Свиленград, кои успешно кои не, минават на тестове за лоялност едва ли не всеки месец.
  Защо има двоен стандарт и за съдиите чиято работа е да въздадат справедливост в държавата няма такива тестове!?!

 76. 76 Профил на royal_sperm
  royal_sperm
  Рейтинг: 475 Неутрално

  само една организация подобна на ИРА ще оправи България! Да започнат да се екзекутират всички мръсни и подкупни съдии, прокурори и т.н. заедно със семействата им. тогава другите ще се замислят дали ще пускат изедниците на народа под гаранция. а го е пуснал трябва да знае, че той и семейството му ще платят. тогава да видим

  In real life it is always the anvil that breaks the hammer...” ― George Orwell
 77. 77 Профил на Donix
  Donix
  Рейтинг: 561 Гневно

  Трябваше да сложите снимките на всички тези мърши - тези които ги съдят и на онези, които ги оправдават.

  Боян Р.
 78. 78 Профил на dmode
  dmode
  Рейтинг: 450 Гневно

  Пумяри мръсни! Еййй аман от такива съдии и прукорори! Съсипаха цялата държава за 30 сребърника!

 79. 79 Профил на gilermos
  gilermos
  Рейтинг: 515 Неутрално

  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgariа

  Граждани, затова е изключително важно да бъдат подкрепяни шепата хора от съдебната система, които активно се борят за реформа в нея. Борбата за запазване на статуквото е убийствена. Случаите като този отлично обясняват защо.

  Журналистите пък трябва да разследват, за да узнаваме всичко което се случва, да формираме гражданско недоволство срещу нередностите и безобразията и с общи усилия да постигнем резултат. Така се започва. Не става наготово.

  Да си спомним колко малко упорство беше необходимо, за да бъде заставен компрометираният ВСС да се разпусне. Определено се бяха притеснили от текстовите съобщения на включилите се в инициативата граждани. Без малко да успее това гражданско недоволство, но ...накрая утихна, те се снишиха и така замря.

  Накъсо - зависи от всички ни дали и какво да търпим. Да помислим върху това.
  А ненаказаните "морални и почтени" съдии с бедни роднини да помислят как ще правораздават и няма ли да ги е срам от хората.

 80. 80 Профил на Don Octavio del Flores
  Don Octavio del Flores
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Със съжаление, като юрист, следва да отбележа, че разбирам вашето възмущение.

  Въпреки това, приемам решенията на съда за правилни и обективни. Проблемът не е в това решение, а в неадекватната мярка при установяването на скандала. Проблемът и вината е на този, който е наложил тези наказания по този начин. На всички мои приятели обясних веднага щом гръмна скандала и бяха замазани очите на обществото с тези "наказания", че те няма да издържат в съда.

  Правилните действия трябваше да бъдат драстични и незабавни - задържане под стража, повдигане на обвинения за престъпления от общ характер и т.н. Тези хора не трябваше да бъдат допускани повече в съдебна зала без белезници. Но с такива неадекватни "наказания", ВСС доказа собствената си несъстоятелност. Ето тук вече е правилният адрес на Вашето недоволство. Въпреки предприетите мерки, ВСС продължава да е политически зависим орган, изпълняващ мръсни поръчки. Един морален труп, подкопаващ устоите на правовата държава.

 81. 81 Профил на Don Octavio del Flores
  Don Octavio del Flores
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#61] от "popovski31":

  Документирано лично облагодетелстване. Оттам нататък НК бъка с текстове.

 82. 82 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 616 Неутрално

  "Те получиха леките наказания без ясен мотив, като членът на съвета Радка Петрова тогава коментира, че обществото е инвестирало много в тези магистрати и не може да ги загуби."

  Аз не съм инвестирал и не бих инвестирал и една стотинка в тия крадливи мошеници дето се наричат съдии.
  Отново срам и позор за съдебната ни система със това решение.Отвратен съм от нахалството,безсрамието и дебелоочието на нашите съдии.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 83. 83 Профил на 1_chrome.
  1_chrome.
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  До коментар [#71] от "Симо":
  По коментара ти виждам, че си още зелен. Помъчи се малко и поработи, тогава ще говорим, а ако имаш способности и желание да правиш нещо инженерно, обади ми се. На много хора съм помогнал, на мен така ми помагаха едно време. Кръговрат, въртележка и живота си върви...

 84. 84 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1391 Любопитно


  ШИБАНИ

  МАГИСТРАТСКИ МУТРИ.

  - АНАТЕМА ТРИЖДИ !!!!


  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 85. 85 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1391 Весело
  - Съдебен Борд - твърдо "ЗА" !!!
  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 86. 86 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Отвратително! Българските съдии са за разстрел! Вчера оправдаха Ковачки, днес оправдават магистрати мафиоти, утре ще оправдаят и Гриша Ганчев...
  Трябва да излезем всички на площадите и да протестираме против съдебната ни система, която не става за нищо. Престъпниците излизат от съдебните зали чисти като сълза! Отврат!

 87. 87 Профил на tdmils
  tdmils
  Рейтинг: 229 Весело

  ГАРВАН ГАРВАНУ ОКО НЕ ВАДИ !!! Бойко и Деана, БЪЛГАРИЯ ЩЕ ГЛЕДА ШЕНГЕН ПРЕЗ КРИВ МАКАРОН С ТЕЗИ КОРУМПИРАНИ ЧЕРВЕНО-ТУРСКИ МАГИСТРАТИ !!! Всички в България го разбра, САМО ПРЕМИЕРА И ПРАВОСЪДНИЯ МИНИСТЪР НЕ ИСКАХА ДА РАЗБЕРАТ!!! ТЕЖКО НА БЪЛГАРИЯ С ТЕЗИ КОРУМПИРАНИ МАГИСТРАТИ !!!

 88. 88 Профил на Sioux
  Sioux
  Рейтинг: 810 Неутрално

  "Обществото е инвестирало много в тези магистрати и не може да ги загуби."

  Може, може. Изобщо не желая да инвестирам повече точно в такъв тип магистрати. Да се пръждосват от системата моментално!

 89. 89 Профил на nuevitas
  nuevitas
  Рейтинг: 450 Неутрално

  чудно ми е защо останалите от гилдията не се дистанцираха и не поискаха тези компроментирани съдии да бъдат уволнени. Сега всеки един съдия ще носи петно, заради постъпката на тези негови колеги.

 90. 90 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  До коментар [#83] от "tang_07.":

  Каква е целта на коментара ти ?

  http://www.youtube.com/watch?v=QuBy3BzCXwg
 91. 91 Профил на f.s.m.
  f.s.m.
  Рейтинг: 561 Любопитно

  До коментар [#80] от "Don Octavio del Flores":
  +++++

  [quote#80:"Don Octavio del Flores"]Правилните действия трябваше да бъдат драстични и незабавни - задържане под стража, повдигане на обвинения за престъпления от общ характер и т.н. Тези хора не трябваше да бъдат допускани повече в съдебна зала без белезници.[/quote]

  Да, да, да. Не само за този, но и много други случаи на "мъмрене". Къде е причината да не се действа по този начин !? Че ако се почне няма да ни стигнат затворите ли? Или не може да се намери безгрешният, който да хвърли първия камък?

 92. 92 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 782 Весело

  Бойко обаче предпочита да занимава парламента с декларации за мостове, вместо със състоянието на съдебната система.

 93. 93 Профил на mitresku
  mitresku
  Рейтинг: 506 Неутрално

  За крайно нуждаещи се е - виж колко стаи има - могат да се поберат бая нуждаещи се ... До коментар [#6] от "miron4o":

  mitkov
 94. 94 Профил на qwe
  qwe
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Българинът го оправя само бъркане в джоба , а не "беззаконови вратички" като закон за "крайно-нуждаещи" се , няма нужда даже от конфискация и събаряне - плаща хотела като "крайно-плащащ" в троен пазарен размер и си го узаконява. Трябва правен борд за закони от преди 1990 година и предаването по преценка на 12-членни комисии от съдебни заседатели на финансово-имотните дела в европейски съдилища като таксите да се плащат след запор на сметките на обвиняемите.

 95. 95 Профил на kanti
  kanti
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Боже,колко наивен народ,особено от по-младите,вероятно!Ами държавата цяла и до днес си е на старите управници и техните роднини и тук -там по някой новоизпечен бандит с яки юмруци.Пък останалите ще пасат трева до края на света.

 96. 96 Профил на Александър Йорданов
  Александър Йорданов
  Рейтинг: 1265 Гневно

  "..членът на съвета Радка Петрова тогава коментира, че обществото е инвестирало много в тези магистрати и не може да ги загуби."
  В никого не съм инвестирал, още по-малко в някакви мижитурки. Сигурно само в България съдебната система се ползва с толкова ниско ниво на доверие..

  Often plays a very angry brute character, who swears a lot at people he dislikes
 97. 97 Профил на hrige
  hrige
  Рейтинг: 506 Гневно

  Това ще е положението и в следващите години, докато не се смени принципът и начина по който се съставя ВСС!
  Докато най-накрая в тази забравена от правосъдието държава се промени правораздавателната система и гражданите да получат това , което се очаква от демокрацията - бърз , справедлив и открит процес на съдопроизводство и правораздаване!
  Дотогава ще е в сила " гарван гарвану око не вади" !

 98. 98 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Е, някой очаквал ли е нещо друго? Гарван гарвану око не вади.

 99. 99 Профил на glorieux
  glorieux
  Рейтинг: 506 Разстроено

  Ха-ха, тук само Батман няма да помогне, avengers трябват... Толкова е тъжно, че е чак смешно. И ние си мислим, че имаме държава. Само че вече даже границата никой не я пази. Далеч съм и няма да се върна, толкоз. А България винаги ще я обичам, но това не е България, както искат го разбирайте...

 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK