"Брюкселски вятър" е довял новите промени на ГЕРБ в проектозакона за горите

"Брюкселски вятър" е довял новите промени на ГЕРБ в проектозакона за горите

© Цветелина НиколаеваИзискването ски писти и лифтове да се строят с търгове, което днес парламентарната комисия по земеделие добави в проектозакона за горите, е било предложено след "запитване" от Европейската комисия по въпроса. Това обяви днес на дискусията по новите текстове зам.-председателят на Изпълнителната агенция по горите Красимир Каменов.


Първоначално депутатът от ГЕРБ Емил Димитров заяви, че поправките са в отговор на критиките на екоорганизациите и опозицията за липсващото конкурсно начало за ски строителството. "Днес сме тук, за да ви уважим, че сте прави за този наш пропуск", обърна се Димитров към депутати от опозицията. "Не се опитвайте да ни оспивате. Законопроектът е ялов от самото начало", коментира Пенко Атанасов от БСП, според който целият проект трябва да се оттегли. Каменов съобщи за кореспонденцията с ЕК, едва след като Атанасов запита вярна ли е информацията, че поправките се правят заради "брюкселски вятър".


Конкурсите за правото на строеж ще се организират от публичния собственик на гората - държавна институция или община, по негова инициатива или по заявление на кандидат инвеститорите. Началната цена ще е минимум нормативната за право на строеж.
Споровете в комисията днес се концентрираха около текстовете, според които ако една фирма кандидатства за няколко строежа в една и съща площ - например писта, лифт и влек, търгът да е за всички тях. Според Михаил Михайлов от ДСБ, така поставени, конкурсните условия биха елиминирали ски училища, които биха проявили интерес към изграждане и ползване само на писти например. Заради заявителя на търга, те ще са принудени или да кандидатстват и за строеж на съоръжения или да се откажат.


Според Юлиана Колева от ГЕРБ, е логично фирмата, която поддържа една писта да е собственик и на прилежащите съоръжения към нея. По думите на Михайлов обаче, двете неща не трябва да бъдат обединявани и в българската и европейската практика има редица примери за отделни лифтове, които се стопанисват от фирми, които не експлоатират пистите. "В Австрия всички писти са държавни или общински, само лифтовете са частни", посочи той.


В крайна сметка с гласовете на депутатите от ГЕРБ поправките бяха приети. Представители на екоорганизациите, които присъстваха на дискусията изразиха опасения, че така може да се стигне до търгове за няколко писти и съоръжения едновременно, вместо да се направи концесия за тях, както е редно. Пред "Дневник" Каменов уточни, че окрупняването на търговете не означава това - търгове ще се правят за всяка една писта и прилежащите към нея лифтове и/или влекове, каза той.


Новите поправки смекчават текстовете в проектозакона, облекчаващи строителството на ски курорти. Проектът предизвика дълги дискусии и протести, защото промените бяха предложени по искане на една фирма - собственикът на ски съоръженията над София "Витоша ски". Поправките "Витоша ски", наречени така от природозащитните организации, предвиждат ски писти, лифтове, влекове, както и открити спортни, културни или религиозни обекти да се строят в горите без изваждането на терените от горския фонд, срещу отстъпено право на строеж.


Емил Димитров пък оттегли предложението си земеделският министър "в зависимост от епизоотичната обстановка" да може да прилага "санитарен отстрел" на диви животни като мярка за ограничаване на болести по животните. Това би означавало министърът на практика да може да разрешава лов извън определените ловни сезони за животни, коментира бившият директор на парк "Витоша" Тома Белев, сега представител на екосдружението "Зелени Балкани". Димитров обясни, че бил посъветван от юристи да оттегли текса, защото той щял да бъде в "колизия с конституцията".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2516 Гневно

  Не брюкселски вятър, а българска тояга некастрена им трябва на герберите милиционерски

 2. 2 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1366 Весело

  Хайде още няколко задвратника и нещата ще си дойдат на мястото.

  Дневник, между другото е правилно да се напише "Успивам", не "Оспивам".

  "Не се опитвайте да ни оспивате. Законопроектът е ялов от самото начало"

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 3. 3 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  До коментар [#1] от "hodounski":

  По неадекватно не можа ли да се обадиш? Или имаш норма...

  Няма шики-мики.
 4. 4 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1366 Весело

  Откъде ли дойде тоз Брюкселски вятър?
  Това, че не спахме а излизахме на улицата е причината за Брюкселският вятър! хората и от там виждат това което в.Дневник не видя въпреки че протестите пред НС са на няколко преки от редакцията!
  Браво на тези няколкостотин човека които не се отказахме и не ще се откажем и за в бъдеще! Браво на хората които ги интересува нещо повече от онова скотско съществуване което задоволява повечето от Българите!

  Хитростта пречи на мисълта!
 5. 5 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2516 Гневно

  До коментар [#3] от "daniel defoe":

  Хайде давай адекватно!

 6. 6 Профил на pippo
  pippo
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Днес станахме свидетели на поредната подигравка с гражданите в българския Парламент:

  цели шест месеца протестираме, разясняваме и настояваме, че трябва да има правила, когато се пишат законите.

  „За да ни уважат“ (който както иска да го разбира) управляващите депутати уж „оправят“ един от най-спорните, но не най-опасни текстове в Закона за горите. Вкарват някакви търгове, за да ни замажат очите. Но в следващата алинея слагат едно „смигане“, за да могат ски курорти да се строят и чрез публично-частно партньорство.

  Звучи прекрасно! Но не е. Защото в Закона за публично-частното партньорство (който тази седмица също ще се гледа от Парламента) думите „конкурс“ или „търг“ не присъстват! Проверете сами. Тоест, уж има конкурси, за да не ни се кара Брюксел. Уж ще се плащат такси, но реално в един едниствен член (с 11 нови алинеи!!!) се слага една цяла псевдо концесия. Само че без годишните такси и важаща само за ски курортите. А чрез последната алинея дори и тя се обезмисля, като широко се отваря вратата за заобикалянето на тези мижави конкурси. Така пак „нашите“ хора ще си правят каквото си искат. Честито!

 7. 7 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 991 Любопитно

  Дано да стане Брюкселска буря и да измете милиционерското правителство

 8. 8 Профил на tramp
  tramp
  Рейтинг: 714 Весело

  Хаха, Брюкселски вятър,
  днес довял утре са отвял

 9. 9 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2768 Неутрално

  "...за да ви уважим, че сте прави..." - похвално е за уважаването, но много, много неща, в обдуханите от Брюксел, са "достойни" за "уважаване" на друго място. Място, към което без проблеми ще ги напътят, ако имаше правови органи. И морални устои най-вече, които са рехави като оределите БЪЛГАРСКИ гори...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 10. 10 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 812 Неутрално

  Ротмансчето (депутатът от ГЕРБ Емил Димитров) си го знаем. Каквото си намисли, хайде при Бойко и става.
  Нищо, че позори България. Сега се принудиха леко да отстъпят, но само за време и за маскировка.
  Чакайте, нови промени по-тихомълком.

  Миша
 11. 11 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Хайде и малко истинско инфо:
  "
  Днес, без дебати и дискусия, депутатите в земеделската комисия анблок приеха допълненията към закона за горите, които не удовлетворяват нито обществените очаквания, нито отговарят на натиска от Брюксел, а само хвърлят прах в очите.
  Промените предвиждат:
  - Държавната земя в парковете (само 5% от територията на България!) да се застроява с вещни/вечни права вместо концесия;
  - Гората да бъде всичко друго: писта, лифт, стадион, футболно и голф-игрище, сграда за културни и религиозни нужди, мини ВЕЦ-ове и т.н., но не едно - ИСТИНСКА ГОРА
  - Ще бъдат разрешени сечите на малки частни горски имоти – до 20 декара, което ще доведе до ИЗСИЧАНЕ до голо на почти всички частни гори
  - Застрояването ще става безпрепятствено, тъй като инвеститорите ще спестят процедури и такси за изключване от горски фонд, които до момента се използваха за “компенсаторно залесяване”; горите ще се изсичат, без да е нужна компенсация, защо те ще продължават да се водят ГОРА НА ХАРТИЯ
  - Също така се въвежда възможността прокарване на нови писти чрез Публично частно партньорство. Нещо, което ще се постигне чрез промяна в закона за Публично частното партньорство и е още един начин за заобикаляне плащането на годишни такси и провеждане на търгове.
  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=418727001483624&set=a.344878105535181.78102.344867618869563&type=1&theater
  "

  Хитростта пречи на мисълта!
 12. 12 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1366 Гневно

  Интересното е, че докладът с текстовете, които днес четоха, не е качен на сайта на парламента. Също така към 4ч. от там изчезна и информацията, че днес има заседание. Основателно депутатите питаха на какво основание се прави това гледане на законопроекта. Отговорът беше доста странен - е ми правим си такива неща, а една юристка дори каза, че не е лошо да се създаде прецедент. Така че този закон си е един прецедент на наглостта

  Хитростта пречи на мисълта!
 13. 13 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 991 Неутрално

  [quote#10:"Миша"]Ротмансчео (депутатът от ГЕРБ Емил Димитров) си го знаем. Каквото си намисли, хайде при Бойко и става. [/quote]

  Това е, защото Боко е чест гост на Емилчо

 14. 14 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  С цялото си пристрастие към ГЕРБ заявявам че Емил Димитров е един мошеник и негодяй! Невероятен хитрец който използва положението си за лично обогатяване. Дано се отърват от него на следващите избори! Има и други за изчистване, но стози трябва да се започне.

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 15. 15 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#14] от "emil":

  Този път, браво на тебе!
  Поздравления!

  Хитростта пречи на мисълта!
 16. 16 Профил на gorskia
  gorskia
  Рейтинг: 497 Неутрално

  стрийм явно си бил на заседанието? вярно ли е,че Ротманса е завил - "Мен Брюксел не може да ме уплаши"?

  gorskia
 17. 17 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#16] от "gorskia":

  Абе, не съм бил!
  Но има нещо, от което всеки от тях се плаши!
  Да не последва "светлият пример" на Мишо "Бирата"!
  Че като вземе да се шуми много покрай някои, някак бързо свършват дните човешки!
  Слънцето не само топли но и пари, понякога!

  Хитростта пречи на мисълта!
 18. 18 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#16] от "gorskia":

  Обаче , тук изникна нещо много по-интересно!Оказва се , че ние сме единствената страна в ЕС, в която може концесионер на каквото и да било държавно благо да е Офшорна фирма!
  И стана като в онази приказка:
  "Каквото и да ти говорят става въпрос за пари!"

  Хитростта пречи на мисълта!
 19. 19 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#4] от "Stream,Срамувам се от поведението на В.Дневник останали слепи за протестите срещу Промените в закона за горите!":
  [quote#4:"Stream,Срамувам се от поведението на В.Дневник останали слепи за протестите срещу Промените в закона за горите!"]Браво на тези няколкостотин човека които не се отказахме и не ще се откажем и за в бъдеще! Браво на хората които ги интересува нещо повече от онова скотско съществуване което задоволява повечето от Българите![/quote]
  Браво и от мен. Наистина браво.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 20. 20 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 605 Разстроено

  Жалко за такива управници, които не управляват съобразно желанията на гражданите и интересите на държавата.
  Лошото е , че това е жалко и за самите нас. Нали ние си ги избираме.

 21. 21 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Поскрепям мненията, че брюкселският вятър е резултат основно от усилията на доста хора, които не седяха само пред компютрите или бирите.
  С приближаването на изборите ББ и гербаджиите ще стават още по-нервни и груби, защото частичните местни избори подказаха негативен общ разултат за тях.

 22. 22 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#3] от "daniel defoe":

  Кое му е неадекватното бе?
  Или някой трябва да застане на няклой връх и оттам да вика като Ибрям Али:
  "- Хора не кърдисвайте гората, лошо ще ви стигне!"?

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 23. 23 Профил на mila34
  mila34
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Настояването на Брюксел със сигурност ще подобри закона, който последно време доби популярност единствино заради относителноинтелигентните нападки да опозицията. Избирането чрез търг ще има положителен ефект, тъй като ще осигури най- доброто изпълнание и най- новите съоражения. За съжаление все повече хора застават зад идеята, че една планина се съсипва с построяването на ски- писта, което красноречиво показва особената информираност на някои противници на закона...

 24. 24 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  До коментар [#18] от "Stream,Срамувам се от поведението на В.Дневник останали слепи за протестите срещу Промените в закона за горите!":

  Оказва се , че ние сме единствената страна в ЕС, в която може концесионер на каквото и да било държавно благо да е Офшорна фирма!

  В коя държава офшорна фирма не може да е концесионер!? И с какво фирма от Делауер или Джърси примерно е по-лоша от фирма от Гърция или Албания!?

 25. 25 Профил на hyram1
  hyram1
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Закона така ще бъде променен че да си остане същия.

 26. 26 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1392 Весело

  [quote#3:"daniel defoe"]По неадекватно не можа ли да се обадиш? Или имаш норма...[/quote]

  Ecrasez l’infâme
 27. 27 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  [quote#24:"svoboden"]И с какво фирма от Делауер или Джърси примерно е по-лоша от фирма от Гърция или Албания!?[/quote]
  - Не става дума за народност на фирмата, а за ОФШОРНА регистрация на фирмата.
  Офшорната регистрация на фирмата скрива от обществото реалния собственик.
  Офшорната регистрация скрива произхода на парите на скрития собственик.
  Офшорната регистрация скрива част от данъците върху скритите пари на скрития собственик.

  Отнемане на имуществото на всеки, който не е жигосан с COVID "ваксина"!
 28. 28 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#24] от "svoboden":

  Във Франция , в Румъния и т.н.т.
  А в коя може да е концесионер? Дънди, офшорна фирма ли са или концесията е дадена на Дънди България?
  [quote#24:"svoboden"]И с какво фирма от Делауер или Джърси примерно е по-лоша от фирма от Гърция или Албания!?[/quote]
  С нищо но е много по-лоша от Българска фирма , поради простата причина че данъците ще влязат в нашата хазна? разбираш ли ме или си български юрист с диплома от Свищов или друг провинциален ВУЗ?

  И какво означава в политически аспект, офшорна фирма? Подобно понятие е недопустимо на равнище концесия и ползуване на общественни и природни блага! А пък МОПОЛИСТ ОФШОРКАДЖИЯ си е направо НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО или казано направо

  ПЛАДНЕШКИ ГРАБЕЖ!

  И то без никакво значение какво казва нашето законодателство в момента! То казва това което е угодно да се граби на воля и без последствия! Обществения интерес и благото да в основата и на политиката и на правото! Другото са приказки за Магураджииски прависти!

  Хитростта пречи на мисълта!
 29. 29 Профил на skiper
  skiper
  Рейтинг: 442 Неутрално
 30. 30 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Прав е Стрийм, че малцината, които мръзнахме през зимата по площадите, успяхме нещо да променим. Но ако бяха излезли няколко десетки хиляди "софиянци" тогава, такива като Ротманса нямаше сега да се подпичкват с тази "нова" редакция на стария закон! Ще бия аз път от Пловдив, а софиянци ще стоят на топло до фустите на жените си, като че ли Витоша е в Мадагаскар! За това сме на този хал, защото не ни интересува нищо по далече от носовете ни! Тези поправки са прах в очите! Мутрите ще направят с този закон, каквото направиха и със забраната за шистовия газ! На спечелилите от кохортата на Ротманса и проклет да е Цеко Минев- "честито"!!! Трижди мамка . м!!!

 31. 31 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  До коментар [#23] от "mila34":Когато пистата се строи по правилата на инвеститора, а не по правилата на закона, точно това се случва. Справка - Банско.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 32. 32 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#30] от "Гражданин":

  Не се пали бе земляк!*

  [quote#30:"Гражданин"]Ще бия аз път от Пловдив, а софиянци ще стоят на топло до фустите на жените си, като че ли Витоша е в Мадагаскар! [/quote]
  Повечето Софиянци не са се качвали на Черни връх никога през живота си! А мнозинството от малцината, които са се качили са отвратени от това, че горе няма тоалетна!

  Не ги съди, моля те!
  Ти си дошъл за себе си!

  Не ги съди, както аз не съдя, онези български интелектуалци като "Дони" и Коцето Калки, които въздишат по Тибет и Непал, а са кьорави като къртици за това което ще се случи на Българските планини!

  Не ги съди!
  За тях хубавото прекарване на морето е в "Слънчев бряг"!

  Разбираш ме, нали?  Но ако видя отново онова момиче, актрисата от "Домашен арест" отново да се пече с нас на покрива на ПСС на Черни връх, ще я попитам тя къде беше и защо не дойде! От страх да не и секнат ангажиментите в рекламата ли? Или от това, че нашите планини са по грозни от Хималайте?


  * Тракиец

  Хитростта пречи на мисълта!
 33. 33 Профил на Ал Тиквоне
  Ал Тиквоне
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Споко бе хора , ГЕРБ са бити карти.
  Догодина ще бъдат в историята и след тях ще усетите същото облекчение , както чувството , че си се събудил от ужасен кошмар.
  Бог да пази България от гербавия апокалипсис.

  ПРОСТ БОЙКО - СЛАБА ДЪРЖАВА !
 34. 34 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#23] от "mila34":


  [quote#23:"mila34"]че една планина се съсипва с построяването на ски- писта, което красноречиво показва особената информираност на някои противници на закона... [/quote]

  По време на строителството на Банско на инвеститореа беше предложена укрепваща мрежа за да се предотврати ерозията на пистата, нещо нормално при изкуствено заснежаване но Цеко Минев я отказва с мотива, че му е скъпа! Аз лично съм запознат със случаят а проектанта ми е колега и приятел още от студенстките години! И като професионалист инж. А.Т. ще потвърди това и пред съда ако се наложи! А и го има в проекта!

  Така, че не бързайте да пишете неподготвена! И не бързайте да благодарите на опозицията!
  [quote#23:"mila34"]Настояванео на Брюксел със сигурност ще подобри закона, който последно време доби популярност единствино заради относителноинтелигентните нападки да опозицията.[/quote]

  Просто опозицията гледа и тя да намаже нещо, не че и тя не е до гуша в проблема! А вие престанете да си правите ЗАКЪСНЯЛ ПР!

  Настояването на Брюксел е дошло защото "казионно зелените" са написали едно писмо на когото трябва, на комисарят по екологията! А той като човек роден в страна от бившият Соц.лагер, бързо включва за какво става въпрос!
  така че не бързайте да кичите ордени по гърдите червени и сини партиини!
  Заслугите не са ваши, въпреки че наглостта Ви отива
  и то много!

  Хитростта пречи на мисълта!
 35. 35 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#1] от "hodounski":

  Само да те светна ,че взимат най доброто от ЕС като закони.

 36. 36 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  До коментар [#28] от "Stream,Срамувам се от поведението на В.Дневник останали слепи за протестите срещу Промените в закона за горите!":

  Печалбата от концесия в България по нашия закон се облага в България, независимо къде е регистрацията на фирмата дали в София или в Берлин!
  Не разбрах много логиката за фирмите регистрирани в България, има ли значение дали акционерите на една българска фирма са от Смядово, Лондон или Бриджтаун, след като отдавна в правото е измислено юридическото лице и собствеността е отделена от управлението!?

 37. 37 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 605 Весело

  Ветаро требва да отнесе този селски наглец Емил Димитров

 38. 38 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Дано скоро някое Тексаско торнадо ги отвее тия тъпаци...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 39. 39 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#32] от "Stream,Срамувам се от поведението на В.Дневник останали слепи за протестите срещу Промените в закона за горите!":

  Аз вярно, че съм изпълнил своя граждански дълг, отивайки няколко пъти с по няколко души до София. Но и аз се срамувам от онези "големи граждани", които с присъствието си щяха да понаклонят общественото, а и мутренското мнение доста повече за към истинското запазване на планините! Това за сетен път доказва, че всички, или почти всички в тази ТЕРИТОРИЯ са зависими! В една привидно независима страна, мутрите,по точно бандититеса безнаказани, а РАЯТА мълчи, както през турско, както през фашистко, както през комунистическо! Мълчанието на агнетата, преди да бъдат заклани, или пък оставени за разплод!

 40. 40 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1366 Любопитно  "
  Нов закон, стари проблеми

  Днес станахме свидетели на поредната подигравка с българските гражданите от техния собствен Парламент:
  Цели шест месеца протестираме, разясняваме и настояваме, че трябва да има правила в законите.

  „За да ни уважат“ (който, както иска да го разбира) управляващите депутати уж „оправят“ един от най-спорните, но не и най-опасни текстове в Закона за горите. Вкарват някакви търгове, за да ни замажат очите. Но в следващата алинея слагат едно „смигане“, за да могат ски курорти да се строят и чрез публично-частно партньорство.

  Звучи прекрасно! Но не е. Защото в Закона за публично-частното партньорство (който тази седмица също ще се гледа от Парламента) думите „конкурс“ или „търг“ не присъстват! Проверете сами. Тоест, уж има конкурси, за да не ни се карат от Брюксел. Уж има уредба в един едниствен член (с 11 нови алинеи!!!), но тя заобикаля концесиите. Така няма да се дължат годишни такси и ще има облекчения само за ски курортите. А чрез последната алинея дори и това се обезмисля, като широко се отваря вратата за заобикалянето на тези мижави конкурси. Така пак „нашите“ хора ще си правят каквото си искат, но ще го наричат „партьорство“. Честито!

  Правят се и още няколко дребни вратички, за да се улесни строителството на именно такива съоръжения, като за тях точно няма да трябват някои документи. По-лошото е, че информацията какви строежи са допуснати и стават „гора само на хартия“ няма да се качва на уеб страницата на Агенцията по горите. Ще разбираме за тях, когато видим поредния строеж.

  Интересна е и друга законодателна инициатива - ако искате да промените предназначението на една гора, за да построите спомагателна постройка към един обект, ще можете да построите по-малко неща, отколкото ако я запазите като гора на хартия. Поредно безумие, което втрещява всеки дори съвсем непредубеден човек.

  https://www.facebook.com/zavitosha/posts/418938904795767

  "
  За Витоша

  Хитростта пречи на мисълта!
 41. 41 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 704 Неутрално

  ... вятър, буря ... не от тях ...
  а от тези "управляващи" ще се отвее гората ....
  алчни говеда - дано трески да изхвърляте... отзад!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 42. 42 Профил на gorskia
  gorskia
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#36] от "svoboden":

  само дето офшорката вече е платила едни скъпи консултантски услуги на друга офшорка и печалба няма за да бъде обложена.
  А за разделението между собственост и управление, мога да кажа само не искам ББ да дава публично-частно партньорство или концесийка на офшорка в която Цв.Цв. е скрития собственик.

  gorskia
 43. 43 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  До коментар [#36] от "svoboden":

  Печалбата се облага стига да има такава. Ти мислиш ли, че "Юлен" има печалба? Освен това не съм много сигурен дали печалбите на регистрираните извън България фирми се облагат тук. Във форума има счетоводители те ще си кажат думата.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 44. 44 Профил на shemet
  shemet
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#36] от "svoboden":

  Ами то проблема е съвсем "малък". При офшорката изобщо не знаеш и не можеш да разбереш кой е собственика на дружеството.
  Много отдавна данъчното облагане не е причината да се ползват тези дружества. Сам си прави изводите защо някой иска да скрие собствеността си върху едно дружество.

  shemet
 45. 45 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  До коментар [#43] от "Gopeто":

  Независимо къде е регистрирана фирмата, печалбите и, които са от място на стопанска дейност в България се облагат в България, независимо кой е собственика и т.н. Що се отнася до Юлен, това е българска, а не офшорна компания.


 46. 46 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  До коментар [#44] от "shemet":

  А какво значение има кой е собственика, след като той не е отговорен за нищо, по което страна е дружеството!?

 47. 47 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  В помощ на Българската журналистика

  Един цитат:

  "
  Цеко Минев иска да застрои Витоша, Галчев - Безбог, Калоянов - Баюви Дупки, Симеон Пешов - Ком, Емил Димитров - Рибарица, Оманския фонд - Боровец, Кирил Асенов - Перелик, Рила спорт - Седемте езера, Батков - Крайморие, Илия Ризов - Картала, Райфайзен центрум банк - Камчийски пясъци, Лужков - Камчия. Шеврон и Русгеоком искат да дупчат Добруджа. Още десетки други знайни и незнайни олигарси са вдигнали мерника на българската природа.

  Тома Белев
  "

  Хитростта пречи на мисълта!
 48. 48 Профил на shemet
  shemet
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Чисто формално дружеството и собствениците са разделени, но от това кой е собственик можеш да си направиш доста изводи за произхода на капитала, за произхода на инвестициите и свързаните лица. Изобщо не е маловажно, защото най- често става въпрос за пране на пари, а от там и за изкривяване на пазара и задушаване на нормалния бизнес, което между впрочем вече яко се усеща в татковината. Няма значение кой е собственика само ако не държиш сметка за горното и още някои неща все в този дух.

  shemet
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK