Соломон Паси: България няма дългосрочна визия за бъдещето си

Соломон Паси: България няма дългосрочна визия за бъдещето си


За съжаление България няма дългосрочни цели. Страната ни има нужда от 10 -1 5 годишен стратегически план за развитие". Това каза президентът на Атлантическия клуб в България и бивш външен министър Соломон Паси по време на лекцията, която изнесе в комплекса "Вила Марциана" край Варна вчера. Тя бе организирана в рамките на проекта "Бъдещето на България", подкрепен от фондация "Конрад Аденауер".


Проектът представя серия от лекции на личности, които имат отношение и принос към бъдещето на страната. Основната цел е постигането на градивен диалог по тази тема, обясняват организаторите на събитието.


"През последните години, аз и колегите ми от Атлантическия клуб се стремяхме да създадем визия за бъдещето на България и да я реализираме, каза Соломон Паси. Приемането на България в Европейския съюз и НАТО беше трудна, но постигната цел. По-важни в момента са бъдещите цели. За съжаление след влизането си в Европейския съюз България няма дългосрочни проекти за развитието си".
По думите на Паси изключително важно е дали, след като формулират целите си, политиците са готови да платят и цената за постигането им. "През 1990 г., когато Великото Народно Събрание взе решението за кандидатстване  на страната ни за членство в НАТО, ние знаехме, че тръгваме по труден, тесен, опасен път, но бяхме решени да го сторим", каза председателят на Атлантическия клуб в България.


В лекцията си Паси обясни, че по време на преговорите за присъединяването на страната ни към НАТО са водени дълги и трудни дискусии със САЩ, по време на които България е  призовавана да демонтира ракетите SS 23, които според доктрината на Варшавския Договор са били предназначени за нападение над Истанбул.


"САЩ изискваше от нас първо да отстраним ракетите и после да преговаряме за членство, а ние – точно обратното", каза Соломон Паси. Той припомни и факта, че влизането на България в ЕС също е било предшествано от редица непопулярни мерки, като спиране на 3и и 4и блок на АЕЦ Козлодуй.


Като важен принос на България в световната политика през последните години Соломон Паси спомена участието на страната ни в международното усилилия за освобождаване на Ирак от Саддам Хюсеин.


Според Паси има пет стратегически цели, към които България трябва да се стреми през следващите 10 – 15 години. Това са присъединяването към клуба  на 40те най-качествени икономики  в света, отстояването на активна позиция в рамките на Европейския Съюз, реализация на страната ни в рамките на НАТО, дефинирането на качествено образование като приоритет и решаването на демографските проблеми, които стоят пред нацията.


Паси подчерта, че "качествена", не  е синоним на силна икономика, но за да бъде една икономика силна, тя трябва да бъде качествена. "В момента ние сме само зрители, каза той. Причината до някъде е в това, че не сме интегрирани достатъчно добре в Европейския Съюз, а това  е предпоставка за това да насочваме активно неговото развитие".


По думите на Соломон Паси България би трябвало да се специализира в определена ниша, която е от ключово значение за развитието на Европейския Съюз. Позитивен пример от последните години според него е активната роля при преговорите на Европейската Комисия с производителите на мобилни устройства за създаване на единно зарядно устройство. "Това е много важно решение, особено от екологична гледна точка, което ще доведе до милиони тонове по- малко отпадъци и вредни емисии, обясни Паси. България има реална възможност да стане говорител на Европейския Съюз по редица подобни теми".


Според председателя на Атлантическия клуб европейското образование продължава да е на ниско ниво в сравнение със световните стандарти, а българското е  лошо  на фона дори на европейското."Решенията за повишаване на нивото в тази област не са въпрос на пари, а на това как те бъдат харчени", каза в лекцията си Соломон Паси.


По мнението му решаването на демографския проблем е важно, както за националното самочувствие, така и за икономическото ни развитие. Според Паси в момента е на лице спешната нужда от разработването на програми, които да регулират процесите на емиграция и имиграция, на образование, на социална интеграция и икономическо развитие, за да бъде постигната по-добра демографска картина в България.  


Земеделието, образованието, човешкият морал на Българите, ограничаването на личната свобода бяха също сред темите, които гостите на лекцията поставиха на дискусия.


Всички лекции и дискусии, организирани в рамките на проекта "Бъдеще за България" ще бъдат документирани, за да стане възможно популяризирането на полезни практики и идеи за развитието на страната, обясниха организаторите на събитието.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Нищо чудно, че няма желаещи да коментират.

 2. 2 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  Само разумни неща прочетох... Дано да станат.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 3. 3 Профил на ku4e
  ku4e
  Рейтинг: 681 Неутрално

  В България глобални мислители - бол, но работещи - малко.
  Или: "Много вожд, малко индианец"

 4. 4 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 806 Весело

  "..По мнението му решаването на демографския проблем е важно, както за националното самочувствие, така и за икономическото ни развитие..." Добро утро!!!! Я да го питам Паси колко деца има? Всеки дава мнение и се прави на компетентен! Тук се искат дела от всички, а не препоръки и оправдания.........

 5. 5 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Ако и на дела бяхме силни(за личните не говоря в конкретния случай),както на приказки цена нямаше да имаме.

 6. 6 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 806 Весело

  До коментар [#5] от "apollo":

  А аз и за личните говоря. От там тръгва всичко. Тоя говори да решим демографския проблем, а сам не участва в решаването му. Да направи и възпита 3 или повече деца и тогава да дава акъл!

 7. 7 Профил на palermo88
  palermo88
  Рейтинг: 793 Неутрално

  приказки и семинарчета бол , но като дойде време за реалния бизнес , сделки , правораздаване същите публични лица и техните благодетели им светват очичките от зелените хартийки в куфарчета и бързо , бързо забравят и за морала и за дългосрочната визия на България .

 8. 8 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Дискусия след дискусия.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 9. 9 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 905 Неутрално

  нов ден - нов ментор на нацията.

 10. 10 Профил на WC1
  WC1
  Рейтинг: 479 Неутрално

  В България от доста време подменяме целите със средствата. Влизането в НАТО и ЕС са средство за постигане на национални цели като икономически растеж, благосъстояние, справедливост, духовно развитие и т.н. Приемането ни в НАТО и ЕС беше по-скоро политически компромис, отколкото резултат на реални постижения. Вместо националните цели се преследват лични цели на тези, които са се добрали до властта и приближените... Влизането в някоя нова организация няма да промени ситуацията, защото не може да бъде национална цел.

  ATX
 11. 11 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Дискусия от небългарин чужд агент, спонсорирана от фондация на чуждо разузнаване за бъдещето на България - бахти наглостта.

  икономист - неграмотник с диплома
 12. 12 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#11] от "tel_112":
  Принципно съм съгласен с коментара, но какво да се прави, когато не е изтръгнато робското мислене.
  Това, за което говори е вярно и бедата е, че не можем да си изберем управници, които да го кажат.
  Ние още от време оно, когато Левски се е борил за чиста и свята република, без цар и господар не сме използвали възможността да се самоуправляваме. Това е и днес - през СССР и се сега, когато се чудим САЩ или ЕС.
  Дори днес в статия, в която ЕС ни казва, че трябва да си изберем съдиите, ние мълчим и търпим друг да ни ги назначи, а след това негодуваме срещу тях.

  pastor
 13. 13 Профил на buzzard
  buzzard
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Паси се подреди до поредицата политици, които искат решване на демографския проблем, но той е на 50 г. и има едно дете. Не гледай какво правя, слушай ме какво ти казвам. Все пак не е толкова противен, колкото Каракачанов - бивш агент от ДС, който ни плаши как циганите щели да ни превземат, а той самия има едно дете. И какво акъл да се правят много деца дава всеки, а като се опре до децата, всички имат по-важна работа - да папкат, да ходят по семинари и т.н. Ако искаш етичност и морал - първо започни от себе си.

 14. 14 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  "Основната цел е постигането на градивен диалог по тази тема"
  Ами в този смисъл, човека е прав! Че не можем разреши демогравския си проблем, е ясно и то не от днес... Верно нямаме и визия как да стане. Би трябвало да имаме добра имиграционна политика. Пари в ЕС за това бол! В смисъл равнопоставено по брой емигранти от цял свят да се заселват у нас. С пари от ЕС може да им се помогне в началото. И с условие, примерно 15 години да се занимават със земеделие в и без това запуснатите ни села. Идеята може да не е най-добрата, ама все пак е нещо.

 15. 15 Профил на iwanowa
  iwanowa
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#4] от "SSmart":

  За протокола само.. Соломон Паси има 4 деца

 16. 16 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 806 Неутрално

  До коментар [#15] от "iwanowa":

  Аз знам,че има едно! Ако са четири: ИЗВИНЕТЕ! Не е това ,обаче, главното............

 17. 17 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1215 Любопитно

  аааа Монка, няма ли да се оправи демографския проблем като се спрат помощите на бай мангал като не работи??? И за след 3 отроче да отпаднат?

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 18. 18 Профил на marine eng
  marine eng
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Но за сметка на това има краткросрочна визия - да излъскаме Бургас и да го набиваме в очите на цялата държава , за да спечелим и другите избори с гласове на хора нядяващи се и в техните градове да започне да се прави нещо , дано да не се вържат хората на поредната и най-голяма ПР-акция на ограничения пожарникар

 19. 19 Профил на azlk
  azlk
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За SSmart, Соломон Паси има 3 деца и е отгледал и издържал общо 6, така че той добре се бори с демографската криза.

 20. 20 Профил на Ognyan Gerassimov
  Ognyan Gerassimov
  Рейтинг: 583 Неутрално

  "За съжаление България няма дългосрочни цели. " За съжаление е абсолютно прав.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK