Премиерът се възпротивил на преименуването на улици и квартали

Римският стадион в Пловдив

© alfredo.avalos, Creative Commons

Римският стадион в ПловдивПремиерът Бойко Борисов е инструктирал представители на ГЕРБ в общинските съвети в цялата страна да не толерират преименуването на улици, квартали, географски и културни местности. Това обяви от трибуната на парламента министърът на земеделието Мирослав Найденов, след като депутатът от ДПС Лютви Местан представи декларация на парламентарната си група срещу смяната  на турските имена с български.


ГЕРБ и правителството смятаме, че историческата памет трябва да бъде запазена такава, каквато е. Лично премиерът Бойко Борисов инструктира представители на ГЕРБ в общинските съвети и аз лично присъствах на разговора му с кмета на Варна и председателя на общинския съвет там такова нещо да не се толерира, обяви пред депутати Найденов.   


Преди това се стигна до противопоставяне между "Атака" и ДПС, повод за което станаха правата на малцинствата. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров представи декларация от името на партията си и на ВМРО-БНД, в която се обяви срещу  политиката на правителството спрямо антибългарските настроения в Македония.
Практиката на Младенов да не се засяга тази тема е неправилна, това е по-скоро липса на позиция, обяви Сидеров. Според него Македония първо трябва да реши проблемите си, което е задължителна крачка за членство в евроструктурите.


В ДПС сме убедени, че позицията на България в защита на българските малцинства в съседни държави ще бъде толкова по-силна, колкото сме по-последователни в устояване на правата на вътрешните малцинства, обяви в отговор Лютви Местан от ДПС, който представи декларация на партията си срещу зачестилите напоследък преименувания на населени места, улици, природни забележителности.


Той упрекна за това управляващите от ГЕРБ и заяви, че европейското развитие предполага и признаването на обществената памет, която включва съхраняването на трайно наложили се вече сред хората имена. 


Тенденциозната смята на турските наименования е недалновидна, груба, недопустима намеса в езика и заличава културното развитие. С това се цели да се предизвикат нови разделителни линии в съвременното ни общество, заяви Местан. Той посочи като най-фрапиращи смяната на имената на площад "Джумая" в Пловдив, който вече се нарича "Римски стадион", а също и преименуването на плажа Кабакум във Варна  на Големия пясък.


В отговор Волен Сидеров настоя председателстващият заседанието да не допуска от трибуната "да се лее реч на омразата и нетърпимост към българското име, идентичност и култура".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK