Вдъхновение от природата или как се създава уникален космически проект в България

Никола Ефремов (в средата с раницата) по време на една от срещите на "Космически предизвикателства"

© Facebook

Никола Ефремов (в средата с раницата) по време на една от срещите на "Космически предизвикателства"Високо, много високо – на 30 километра над Земята, чак в стратосферата, трябва да полети хелиевият балон на българите от ARTweSphere. Те са един от екипите в мултидисциплинарната образователна програма "Космически предизвикателства," която насърчава работата на млади хора по иновативни програми. Изглежда успява напълно – не само младежи с различно образование и интересни работят в екип, а идеите им са толкова новаторски, че нямат прецедент в световен мащаб.


"Целта е популяризиране на космически технологии, космически изследвания, на нов тип мислене в България. Това е нещо, което вече не ни е супер далечно и ненужно," разказва Никола Ефремов, мениджър на проекта на ARTweSphere, който се запалва по идеята след лекция на Райчо Райчев на TEDx.


Самата образователна програма, за която са избрани 30 души от над 800 кандидатствали, включва въвеждащи лекции от световни специалисти в областта на космическото време, космическата метеорология, слънчевата активност и др. Друг, много важен компонент за младите ентусиасти, е възможността за личен допир до светилата в тази сфера. "Преди няколко седмици тук беше бизнес директорът на Singularity University към НАСА, имахме лекция, а след това отидохме на по бира и си говорихме, обсъждахме идеи... В България много трудно може да имаш достъп до такива хора," казва Ефремов.
Освен теоретичната част, най-голямото предизвикателство е практическо. "Правим проект – до края на юни трябва да изстреляме метеорологичен хелиев балон на 30 километра в атмосферата, който да има полезен товар. Главната мисия е да направим снимка на България и Балканския полуостров от тази височина и да изпратим едно човече от Lego – легонавт. Трябва да го качим горе, след което да го свалим и намерим," разказва ентусиазирано Никола. "Ще имаме и две камери на борда. Едната ще е HD и ще записва по време на целия полет, а другата ще е един смартфон с 5 мегапиксела камера и вторична функция на GPS."


Рендер на апарата Out of Space Object (OSO)

Рендер на апарата Out of Space Object (OSO)


Уникалното в проекта е конструкцията, която ще бъде вдигната от балона. "По-принцип тези мисии се изпълняват с обикновенна кутия от стиропор, където се побира цялата техника. Кутията е закачена за парашут, балона достига до някаква височина и се пука от налягането или просто му свършва хелия. Ние разработихме една аеродинамична форма, която е вдъхновена от ясеновото дърво. Формата представлява конус и върху него има перки, които са с формата на шушулките на ясена. Няма да ползваме парашут, но конструкцията е направена така, че ще пада бавно," казва Ефремов и допълва, че първите софтуерни симулации са били успешни.


"Никой не го е правил досега. Обикновенно при такива мисии вятърът отвява товара на стотици километри. При нас тъй като няма парашут вятъра почти не влияе на падането и кутията ще падне съвсем близо до точката на изстрелване. Ако успеем да го реализираме, надяваме се това да се превърне в стандарт за такъв тип мисии. На първо време ще излезе малко по-скъпо, защото няма да ползваме стиропор, а композитни материали, карбонови нишки. Ако обаче започне производство в по-голям мащаб, мисля че ще стане по-евтино."


Логото на екипа ARTweSphere също е вдъхновено от ясеновото дърво

Логото на екипа ARTweSphere също е вдъхновено от ясеновото дърво


Заснемането на България и Балканския полуостров няма да са единствените полезни дейности на космическата мисия. Според програмата всеки от отборите има изискване да направи научен експеримент, докато балонът се намира в стратосферата, като екипът на Ефремов ще направи два.


"Първоначално мислехме да са повече от 2 експеримента и направихме презентация пред учени от Бостънския университет и университета в Щутгарт IRS. Имахме 3-4 идеи, например да снимаме горите с инфрачервена камера, но тя се оказа прекалено скъпа. При единият от експериментите ще използваме фотоплака, с която да измерим влиянието на космическите лъчи. Фотоплаката е затворена херметически в едно пликче и завита в още едно хартиено, така че да не се проявава. На апарата, който ще изстрелваме, ще има едно парче плака и едно на земята. След това ще ги проявим заедно и ще ги сравним под микроскоп, като направим изводи за силата на космическите лъчи," споделя ентусиастът.


Другият експеримент е биологически, вероятно първи по рода си в България. "Идеята е няколко милилитра хлебни дрожди, които са гъбички, да бъдат затворени в един контейнер и да измерим какво е влияниетона космическите лъчи и радиация върху тях. След това ще ги пратим в биологична лаборатория, където може да ни кажат конкретни данни До колкото разбрахме в България лаборатории от толкова висок клас има само във фармацевтичните компании, така ще се наложи да ги изпратим някъде другаде. Самото нещо е рисковано по-принцип – няма яснота какво ще се случи, как може да мутират тези неща. Изпратили сме запитвания до учени от NASA, които да предположат какво може да се очаква от тях."


Научните експерименти и кипящия ентусиазъм на екипа на Ефремов подсказват и за нещо още по-важно. "Искаме да покажем, че в България може да се случва такова нещо, че има бъдеще тук и има сериозни хора, които са готови да се занимават с това. След успешната реализация ще се опитаме да качим на Международната космическа станция (МКС) експеримент, това ще започне да се развива през септември. Ще ни помогнат всички партньори, пред които сме се доказали през първия етап, г-н Райчев лобира много успешно за цялата програма," споделя амбициите си Ефремов и твърди, ако имаш достатъчно добра идея и достатъчно мотивация за реализацията й, няма граници за това, което може да се постигне. "Информацията е там, никой не те спира, съвсем спокойно и лесно може да се научат нещата, стига да си амбициран," казва той.


Към този момента ARTweSphere подготвят пускане на интернет страницата си, която ще обновяват с информация за предстоящите експерименти. Търсят се и спонсори, които да помогнат за осъществяване на уникалната идея. Изстрелването ще се случи в края на юни или началото на юни, като това ще определят подходящите атмосферни условия.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  Много приятно ми звучи. Дано да имат успехи. За да могат да бъдат заразни и за други ентусиасти с идеи и мерак.
  И нещо, което ми изглежда елементарно, но се иска много малко за да се постигнр.
  Добри лаборатории има само във фармацевтичните компании. Питам се откъде те си вземат специалистите? И защо няма подобни лаборатории в съответния ВУЗ или научен институт?

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 2. 2 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1291 Весело

  Хубаво е, че някой занимава децата, но е добре да се занимават с малко чувство за реализъм -- проектът не е космически, а на голяма височина и балонът не се "изстрелва", а се пуска.

  Стискам палци кутийката да лети и да кацне както са го планирали - отвесно, а не както семената на ясена - в посоката, в която ги отвее вятъра

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 3. 3 Профил на Yankee
  Yankee
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Браво, дерзайте пичове!

 4. 4 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1869 Неутрално

  Прекрасна инициатива за децата! Браво!
  ... като прочетох за "как се създава уникален космически проект в България" си помислих, че започваме да строим космодрум на нос Емине. Пускането на балончета също е добро начало, като за деца ... но да не забравяме, че сме космическа страна и вече е дошло време:
  ДА БЪДЕМ ПАК КАВИТО БЯХМЕ !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 5. 5 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1291 Весело

  Страхотно, успех!

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 6. 6 Профил на email
  email
  Рейтинг: 418 Неутрално
 7. 7 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Експериментите изглеждат доста слабички дори и за деца...

  Romanes eunt domus!
 8. 8 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#2] от "jubal harshaw":

  Ясно е, че няма да падне отвесно.

  Romanes eunt domus!
 9. 9 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  Най-вероятно достигайки 30000 метра след това до 20000 метра без парашут ще пада като пирон заради разредения въздух. Там витлови конструкции не помагат: Справка най-високия полет на витлов самолет(Boeing Condor UAV) е до височина 20430.13 m .За витлови конструкции е нужна определена плътност на въздуха.
  След това сценарият включва продължаващо падане с висока скорост поради набраното вече ускорение. Жалко за смартфона , ама нищо деца , продължавайте. Много по-добре такива експерименти ,отколкото тези на правителството в социалната сфера...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 10. 10 Профил на Blackradio
  Blackradio
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Е не бива да се прекопирва сея всичко от дяцата на американците....Можеше и без куклите... Преди месец го беха
  пуснале... Може и без труда да се разглеждат шушулки....при тая тежест не ти требе никъв парашут-шушулка ... свободното падане ще се ограничи до определена постоянна скорост...товара лек нема проблеми. И кви спонсори ми търсите, след като сте имале пари за "...първите софтуерни симулации..." Специално да се изследва движението на въртящо се тяло със сложна форма в променяща се среда ... софтуера доста скъпичък ви е излезнал....или не сте го купувале а ?

  Та ... думата ми е, че като започнат некви лакърдии ... нещо не е както требе и ни налягат некви съмнения...понеже същите неща ги правеха некви американски петокласници, а не дърти пергиши...слагащи кукли в кутии

  Всичко е преходно, освен простотията. Тя е вечна.
 11. 11 Профил на Kamen Kozarev
  Kamen Kozarev
  Рейтинг: 679 Неутрално

  За сведение на читателите, има общо три отбора (които са съставени от млади хора на възраст между 20 и 30 години - деца бих ги нарекъл само заради страхотното въображение, което имат). Целта не е толкова да се подготвят невероятни експерименти. По-скоро се обръща внимание на процеса - подготвяне и представяне на концепциите и дизайна, спазване на изискванията на мисиите, спазване на крайни срокове. Космически Предизвикателства е образователна програма, която кара младите хора да мислят за изследването на космоса трезво, за всички трудности, които са свързани с него. А и нека си кажем правичката - колко от нас са пускали метеорологичен балон?
  Мисиите, които тези отбори подготвят, вече създават иновации. Повече на http://spaceedu.net

 12. 12 Профил на Blackradio
  Blackradio
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#11] от "kkozarev":


  ....

  Нововъведение (също иновация на латински: novatio) е употребата на нови идеи, процеси, стоки, услуги и практики по повече или по-малко комерсиален начин, базирайки се на (ново) приложение на науката и/или теxниката.
  Терминът иновация произлиза от латинското „novatio“, и преведен дословно Innovatio означава „по посока на изменението“. Самото понятие innovation се появява за първи път в научни изследвания през 19 в. Нов живот понятието получава в началото на 20 в. в научните трудове на австрийския икономист Йозеф Шумпетер, който описва нововъведенческите процеси като “създаване на нови комбинации” или изменения в развитието на пазара и производството. Според Шумпетер под понятието “нововъведение” се разбира изменение с цел да се внедрят и използват нови видове потребителски стоки, нови производствени и транспортни средства, пазари и форми на организация в производството. Крайният резултат от процеса е създаване на нов продукт, услуга, процес или форма на организация.


  .....


  Та за кви "иновации" стаа на фъпрос ?!?!

  Всичко е преходно, освен простотията. Тя е вечна.
 13. 13 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#11] от "kkozarev":

  Ох, по-добре да не беше давал линк към този сайт. Очевидно става въпрос за пълна аматьорщина.

  Romanes eunt domus!
 14. 14 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  Хубаво е че още имаме и такива младежи! Дано да успеят, но и да не успеят важното е че имат ентусиазъм!

  ТОВА КОЕТО ХРИСТО И РАДАН НЕ МОЖАХА ДА ГО СВЪРШАТ С ГЕРБ СЕГА ЩЕ ГО ПРОБВАТ 5 ГОДИНИ ПО-КЪСНО С БСП, СЛАВИ ТРИФОНОВ И МАЯ МАНОЛОВА. НАСЛУКА.
 15. 15 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  До коментар [#13] от "|":

  [quote#13:"|"]Очевидно става въпрос за пълна аматьорщина. [/quote]

  Браво! Чудесно поощрение за децата. Сигурно си очаквал от тях да направят скачване и доставка на товар на международната станция. Трябва да си останал разочарован.  ТОВА КОЕТО ХРИСТО И РАДАН НЕ МОЖАХА ДА ГО СВЪРШАТ С ГЕРБ СЕГА ЩЕ ГО ПРОБВАТ 5 ГОДИНИ ПО-КЪСНО С БСП, СЛАВИ ТРИФОНОВ И МАЯ МАНОЛОВА. НАСЛУКА.
 16. 16 Профил на el._engineer
  el._engineer
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Колегите ще използват принципа на авторотация - действащ при хеликоптерите, в аварийни ситуации като отказ на двигателите
  [quote#9:"Dr_Doolittle"]Най-веротно достигайки 30000 метра след това до 20000 метра без парашут ще пада като пирон заради разредения въздух. Там витлови конструкции не помагат: Справка най-високия полет на витлов самолет(Boeing Condor UAV) е до височина 20430.13 m .За витлови конструкции е нужна определена плътност на въздуха.
  След това сценарият включва продължаващо падане с висока скорост поради набраното вече ускорение[/quote]
  След повишаването на плътността на въздуха до определени стойности, с намаляване на височината, скороста на падане би трябвавло да започне да се понижава.

 17. 17 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 926 Весело

  Като златно зайче. Дано не стихва ентусиазмът на младите, той ще ги крепи в трудните моменти.

 18. 18 Профил на www
  www
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Оригинално падане Това с дрождите (които не са гъби) обаче е доста наивно, какво очакват да се случи освен някоя мутация, а за това има къде по-добри и контролируеми методи. Подобни експерименти много са се правили. Иначе дрожди могат да се изследват на много места в България, като нито едно не е в фармацевтична фирма. Ако искат да остават майл за контакти, но едва ли някой ще иска да се занимава с толкоз наивна идея.

 19. 19 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#15] от "emil":

  От двадесетгодишни деца определено очаквам повече.

  В училището на децата ми, третокласниците ги учат как се прави научен експеримент за science fair. Една от първите стъпки е _хипотеза_ какви ще са резултатите от експеримента. Това, което третокласниците учат, участниците от ARTweSphere не са и чували. И за чашка Петри не са чували, не са си написали и домашното за това какви са начините за детектване на елементарни частици и т.н. Ентусиазма е хубаво нещо, но не достатъчно.

  Romanes eunt domus!
 20. 20 Профил на SHTASTLIV
  SHTASTLIV
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Браво за ръководителя на екип! В днешно време много трудно може да се фокусира вниманието на младите. Дано не се ограничат само с този експеримент!

  За всички скептици:
  Когато създателят на Хонда представя пред обществото първия модел автомобил всички са му се присмели за дървените седалки. Днес Хонда е един гигант....

  Така че, експеримента на младежите ще е още по-успешен ако има продължение.

  Приятна седмица на всички!

  Ян Биби Ян ;)
 21. 21 Профил на Лъвица
  Лъвица
  Рейтинг: 470 Неутрално

  трябва по-голямо доверие в младежта

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK