Лиляна Павлова: Трябва да има задължително застраховане на недвижимото имущество

Лиляна Павлова: Трябва да има задължително застраховане на недвижимото имущество

© Мария СъботиноваКъм днешна дата кметовете са поискали съдействие от министерството по регионално развитие за 43 обществени сгради на територията на община Перник и 13 в община Радомир, каза министърът Лиляна Павлова в предаването "Седмицата на Дарик". Не са постъпили такива искания от Столична община. Тя отбеляза, че огледите на часните сгради още не са приключили. Министър Павлова предупреди, че ще изпрати екипи от ДНСК, които да разглеждат достоверността на описите на щетите и документите за собственост, за да се избегнат злоупотреби.


"Всички тези 43 плюс 13 сгради са застраховани, но нямат клауза срещу земетресение, което е парадоксално. А съгласно Закона за държавната собственост застроените имоти публична държавна собственост задължително се застраховат и тези средства трябва да са им предвидени в бюджетите. В Закона за общинската собственост е същото", обясни министърът.


"Аз зададох този въпрос - защо не сте застраховали в пълнота. Защото застрахованите в Перник повечето са в Общинска застрахователна компания. Първият ми въпрос беше тя предлага ли клаузата земетресение. Отговорът беше "да, предлага". Защо не сте се застраховали - защото нямаме пари. Въпреки че законът изрично казва, че не само че трябва да са застраховани, а всяка държавна или общинска собственост, институцията трябва в годишния си бюджет да предвиди тези средства да си застрахова сградите.
Според регионалния министър, застраховането на недвижимото имущество също трябва да стане задължително. "В България частната собственосте почти 98%. "Това го няма никъде в такъв размер. Няма нищо лошо, но след като сме частни собственици трябва да се грижим за своята собственост, движима или недвижима", уточни тя.


"Аз бих подкрепила с колегите да вземем това решение. Защото ние не трябва да се интересуваме само вътре какво се случва в нашия дом, а трябва да знаем какво се случва с покрива, с общите части", каза Павлова.


Тя уточни още, че за отстраняване на щетите от земетресението ще са необходими по-скоро експресни ремонти, отколкото събаряне и построяване наново. Единствено за двете детски градини в Перни ще се наложи да бъдат изградени наново. В училището в Радомир, което също пострада при земетресението от 22 май ще се направи конструктивно укрепване.


Двете детски градини в Перник, осигурено е финансирането. Училище в Радомир, което не трябва да се събаря, но ще му се направи конструктивно укрепване. Навсякъде другаде говорим за ремонт.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK