След забраната - тежки въздишки и въпроси

След забраната - тежки въздишки и въпроси

© Надежда Чипева, КапиталДвaма души - момче и момиче - стоят на бар в петък малко след 19 ч. вечерта. Около тях няма никой. До четвъртък те са щели да бъдат обгърнати в цигарен дим, защото този бар е бил от онези, в който е можело да се пуши навсякъде. От първи юни всички пушачи са в двора на бара (някои дори са се скрили под навес на къща и в дъжда пушат). А вътре е почти пусто, въздухът е различен. Цигарения дим, който доскоро се е разстилал го, няма, но се усеща, че дълго време е бил там.


В Европа подобна забрана беше въведена първо в Ирландия още през 2004 г.


"Струва ми се, че тази забрана е за отвличане на вниманието. Толкова много други проблеми има в държавата и като има фокус върху това да не се пуши, другите неща ще избледнеят", казва момичето и отпива от бирата си. Момчето не се съгласява и казва, че това е трябвало да се случи отдавна и защото има много пушачи, които не са доволни.
"Цигарата прави борбата"


Няколко часа след въвеждането на забраната това е най-дискутираната тема. На живо разговорите започват с "дойдох да видя как е амбианса?", "събрали сме се и страдаме заради забраната".  Повечето хора са в добро настроение, но преди да  дръпнат от цигарите си, въздишат продължително.


Собствениците на заведенията, в които скоро е можело изцяло да се пуши, са по-скоро негативно настроени за забраната: "Идваш в бар, за да пийнеш, да се отпуснеш и да запалиш цигара. Това е навик", споделя управител, който предпочита да не бъде цитиран. Той е примирен, защото няма какво да направи, само се надява това да не се отрази на оборота.


Има и пушачи, които разбират забраната - "не е много приятно, но навсякъде е така и аз ще се съглася с това. Знам че е много неприятно за непушачите да вдишват дим. Защо трябва да се тровят недоброволно", казва Мартин.


В социалните мрежи пушачите се оплакват, а непушачите се оплакват, че те се оплакват. Някои определят забраната като "управленско безсилие", "нарушаване на правата".


Има и група "Аз съм пушач, а не престъпник", която са харесали над 230 души, в която се редуват постове срещу Министерството на здравеопазването или съвети как  забраната да се избягва.


"Държавата е длъжна да се грижи за здравето на своите граждани, но няма случай по света здравословният начин на живот да е бил въведен с полиция", е един от статусите. Има и анкета "Забраниха ни да пушим в барове, какво още да забрани правителството?"


Непушачите са доволни, защото "вече няма да се налага да се вмирисвам жестоко, като излизам вечер", казва Яна, което също е в двора на горепосочения бар, но е по-усмихната от останалите.  Нейната приятелка Мария споделя, че се е случвало дори след едно пране още да е усещала миризмата, която цигарите придават на дрехите. И двете са съгласни, че сигурно на пушачите не им е лесно, но смятат, че ще свикнат. "Навсякъде в цивилизованите държави има тази забрана и там никой вече не й обръща внимание. Най-нормалното е да има правила и те да се спазват.  А и забраната за пушене е свързана със здравето ни", казва още Мария и отпива от питието си.


Кой ще контролира


На живо и в интернет все още се задават въпроси във връзка с текстовете на закона. "Чл.56 (1.) Забранява се тютюнопушенето в закритите обществени места". Сега някой да дефинира "закрито място", защото вече виждам корупцията. "Ще може ли да се пуши в Борисовата градина?" "Никой не може да ми забрани да пуша на тротоара?"


Според Закона за здравето обществени са всички места, които са обществено достъпни и/или предназначени за обществено ползване, без оглед на собствеността или правото на достъп, включително и един много голям списък от места, на които ще бъде забранено пушенето, ако са закрити.


В Борисовата ще може да се пуши, стига да не е на детска площадка, забраната обхваща и тях. Ще може да се пали и на улицата, стига да не е пред училище или детска градина. Ще може да се пуши по улицата, пред сградите, както и вкъщи и в колата.


Но най-големият въпрос остава: как ще се контролира дали се спазва ограничението? "В пълен с много хора бар, ако някой запали" И в момента контролът се прави от районните здравни инспекции. Служителите им са само 650 за цялата страна и следят за спазването на всички изисквания по Закона за здравето, например санитарни и хигиенни норми. Още преди 1 юни управляващите признаха, че нямат необходимия капацитет за проверки и налагане на санкции. Въпреки това инспекторите предупредиха, че още от първия ден от влизането в сила на закона ще проверяват за спазването на ограниченията не само в заведенията, но и по работните места.


Така на 1 юни са направени 635 проверки на закрити обществени места, както и на някои открити, съобщи в събота здравният министър Десислава Атанасова. Наложени са … шест акта. Според Атанасова това показва, че българинът е дисциплиниран. Проверявани са лечебни заведения за болнична и извънболнична помощ, детски градини и училища, заведения за хранене и развлечения, аптеки, басейни, фризьорски салони, магазини за битова химия, пощенски клонове, клонове на НАП, банки, общински администрации, библиотеки, пенсионерски клубове.


Нарушенията, които са били открити, са тютюнопушене в двора на няколко училища, нарушения на забраната в заведения за хранене и развлечение, пушене в едно лечебно заведение за извънболнична помощ и в учителски кабинет в училище. Издадени са над 28 предписания на управители на заведения за хранене и развлечение като предимно те засягат все още стоящите указателни табели кое е зала за пушачи, както и наличие на пепелници.


Мария и Яна се усмихват, техните приятели, които пушат също. В разкъсаните разговори се прокрадва постоянно - "до съвсем скоро никой няма да си спомня за това", "толкова бързо ще свикнат всички, че после може и да се смеят на тези вълнения"... после се започва друга тема.


Момчето и момичето на бара вътре в заведението също говорят на друга тема.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (386)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на krasimiren
  krasimiren
  Рейтинг: 470 Неутрално

  краи на лова на лисици....

 2. 2 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  Сега остава да забранят и алкохола в баровете, щото и той е вреден... След което ритуално да се самоубият...

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 3. 3 Профил на evmen
  evmen
  Рейтинг: 418 Неутрално

  ПРЕДЛАГАМ: ОБОСОБЕНИ ЗАВЕДЕНИЯ ЗА ПУШАЧИ И ЗАБРАНА ЗА НЕПУШАЧИ! ТАКА ЩЕ ИМ СЕ ПАЗИ ЗДРАВЕТО А ЗА ПУШАЧИТЕ-СВОБОДЕН ИЗБОР !

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 4. 4 Профил на Славена
  Славена
  Рейтинг: 1291 Весело

  "А вътре е почти пусто, въздухът е различен."

  Това е култово! Все по-пусто ще става, а търсачите на истиски различния въздух е по-добре да го потърсят някъде сред природата, вместо в заведенията.

  "Има много налудничави неща, които могат да се направят, но ние няма да ги направим и все пак е приятно да си ги мислим." Кърт Вонегът
 5. 5 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 983 Весело

  Най-после ще спре пушенето в училишата и училищните дворове!

  Директорите и учителите бяха безгласна буква по проблема с пушенето в училищата, надявам се сега да се заемат по-отговорно със задължението си да възпитават децата!

 6. 6 Профил на Navah
  Navah
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Гордея се, че живея в страна, която има таква забрана!

 7. 7 Профил на The sphere
  The sphere
  Рейтинг: 624 Разстроено

  Стига рИвахтьи. Аз нямам ли право да дишам чист въздух? Сега ще имате шанс за повече СОЦиальни контакти.

  "Социализма свършва, когато свършат парите на другите."
 8. 8 Профил на evmen
  evmen
  Рейтинг: 418 Неутрално

  ДА ПИШЕ:ЗАБРАНЕНО ЗА НЕПУШАЧИ И АКО ВЛЯЗАТ ДА Е НА СОБСТВЕН РИСК !

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 9. 9 Профил на latinka_
  latinka_
  Рейтинг: 418 Любопитно

  [quote#2:"Георги"]Сега остава да забранят и алкохола в баровете, щото и той е вреден... След което ритуално да се самоубият...[/quote]
  Хем нацията болна, хем и недоволна!Хем Ви се иска, хем не Ви стиска! Отстраняваш причините, не бориш последствията! Болен народ - глупав народ, няма възход!

  Някои успяват,защото такава е съдбата им.Повечето успяват,защото такова е решението им. Анатол Франс
 10. 10 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 572 Весело

  "Струва ми се, че тази забрана е за отвличане на вниманието. Толкова много други проблеми има в държавата и като има фокус върху това да не се пуши, другите неща ще избледнеят"

  Айде,айде,глупости.Ами дайте на всички проблеми да казваме че не са толкова належащи колкото другите,и да се правим на приятно разсеяни.Проблемите са си проблеми и трябва да се решават,няма значение колко са важни.

  saseff
 11. 11 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 575 Неутрално

  [quote#2:"Георги"] След което ритуално да се самоубият... [/quote]


  Ааа, сакън! Трябва да се забрани депресията! Такова излишно, непродуктивно и абсолютно непатриотично нещо не знам как продължава да бъде търпяно.

  И рецесията да се забрани.

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 12. 12 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3358 Неутрално

  Новите обувки убиват и не са съвсем удобни. С времето те стават все по-удобни и ти става все по леко и приятно да ходиш с тях.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 13. 13 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2883 Неутрално

  [quote#2:"Георги"]Сега остава да забранят и алкохола в баровете, щото и той е вреден... След което ритуално да се самоубият... [/quote]
  Защо да се самоубиват ?
  Който не ходи по заведения седи в къщи гледа телевизия облъчва се от новини и реклами ! Не изглежда сериозно но реалните социални контакти са вредни за управляващите и корпорациите!
  [quote#6:"Navah"]Гордея се, че живея в страна, която има таква забрана! [/quote]
  Не е ли по-добре да направят забраната да не се събират хора в групички по повече от трима ...като ще е фашизъм да е до край !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 14. 14 Профил на evmen
  evmen
  Рейтинг: 418 Неутрално

  ДА СЕ ЗАБРАНИ МЕЖДУНАРОДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ И ФИНАНСОВАТА КРИЗА !

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 15. 15 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Един депресар веднага ми отпраска минуса, но все пак вярвам, че позитивният дух ще победи!

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 16. 16 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Снощи ходих в подобен бар. Беше пълен. Периодично пушачите излизаха да дръпнат по цигара, никой не се оплака. Не мисля, че оборотът в заведенито е пострадал.

 17. 17 Профил на Barionas
  Barionas
  Рейтинг: 470 Неутрално

  В тази територия се правят реформи за неща които нищо не им струват. Денонощни забрани на всичко за да има и как да се взимат глоби -милиционерско мислене . Всички сериозни въпроси се отминават , докато не падне я мост я нещо друго и избие или издави хора .Пълно безхаберие .

 18. 18 Профил на nikolov1905
  nikolov1905
  Рейтинг: 367 Неутрално

  В германия вече отмениха забраната. ЗАЩО ЛИ??

 19. 19 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  До коментар [#17] от "Barionas":  Това е европейска практика - да си излиза пред заведението да се пуши. Вие нали сте европейци, а не анадолци?

  In debt we trust
 20. 20 Профил на nicoleta
  nicoleta
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  [quote#6:"Navah"]Гордея се, че живея в страна, която има таква забрана! [/quote]
  Германците и Австрийците също се гордеят че живеят в страните си къде то се пуши.По-добре се гордей с нещо смислено не с някаква забрана.Щото забраните не са повод за гордост.

 21. 21 Профил на nikolov1905
  nikolov1905
  Рейтинг: 367 Неутрално
 22. 22 Профил на anzug
  anzug
  Рейтинг: 521 Неутрално


  Пхехехе, смешницииии, голяма драма направихте от нещо, което е полезно и за здравете и за джоба. Производството и продажбата на цигари трябва да бъдат забранени, а притежанието да стане административно нарушение и да се наказва с глоба.

 23. 23 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 499 Неутрално

  До коментар [#3] от "evmen":

  И в момента имаш избор - да си стоиш вкъщи или да излезеш като пушиш само извън заведението. Подобен избор непушачите нямаха до момента - беше или стоиш вкъщи или се тровиш. Забелязваш ли разликата?

 24. 24 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1690 Весело

  Вярвам, че НЕпушачите сега ще изпълнят гражданския си дълг и ще напълнят така близките на сърцата им заведения, също така се надявам собствениците на въпросните заведения да съумеят да си разширят клиентелата с мнооогото деца на НЕпушачи, а аз като един смръдлив пушач каня всичките си приятели на барбекю, бира и мноооого цигари, пури и лули у нас.

 25. 25 Профил на Ал Нихао
  Ал Нихао
  Рейтинг: 470 Неутрално

  СТИГА РЕВ ЗА ПУШАЧИТЕ! Белите хора отдавна забравиха какво е това пушене, само нашите хора още умуват и се правят на хитри в балканския си напън на ината! Щом една Турция можа да спре пушенето на обществени места, значи те са по-европейци от софийските тулуми! Има закон и ще се спазва- при нас във фирмата/ не в България/ непушачите вземаме повече от пушачите! забравих да кажа, че фирмата е моя! опита го взех от колеги и всички са много доволни!

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1911 Неутрално

  До коментар [#19] от "Dollar Akbar":

  Чехия определено е по-европейска от болшинството държави въвели подобни забрани. И болшинството хора определено не пушат. Пък нямат тотална забрана. Миналата есен бях. А определено имат и повече туристи от тука. Но съм сигурен и че не субсидират производството на тютюн.

 28. 28 Профил на Михал Мишкоед
  Михал Мишкоед
  Рейтинг: 418 Любопитно

  Снощи бяхме със съпругата ми на ресторант - т.н."китайски". Пушачите чинно, безропотно, под строй /обикновено не е само един/една/ излизаха навън, пред входа, където беше поставен голям "пепелник" и си вземаха поредната доза отрова. И това на третия ден - смятам, че няма да има проблеми с пренасочването на пушека навън и че българинът бързо възприема и тази дивотия. До няколко месеца дори няма и да се коментира. Жалко обаче за инвестираните пари в климатизация на залите за пушене - можеха да се използват за нещо друго полезно.

  Истината е някъде там ...
 29. 29 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  [quote#20:"nicoleta"]Германцит и Австрийците също се гордеят че живеят в страните си къде то се пуши.По-добре се гордей с нещо смислено не с някаква забрана.Щото забраните не са повод за гордост[/quote]


  Точно с пушенето си са най-горди. Вероятно и с наркоманите в центъра на Франкфурт, които си подават спринцовки пред погледите на смаяните мунувачи от други страни.

  Откога лобизмът и корупцията са повод за гордост?

  In debt we trust
 30. 30 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  "...Още преди 1 юни управляващите признаха, че нямат необходимия капацитет за проверки и налагане на санкции..." КОЕТО АВТОМАТИЧНО ВОДИ ДО НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО "ПРЕХВЪРЛЯНЕ' НА ПРАВОМОЩИЯТА НА ДЪРЖАВНИТЕ КОНТРОЛИРАЩИ АДМИНИСТРАТИВНИ ОРГАНИ ВЪРХУ....ГРАЖДАНИТЕ, НАСЪРЧЕНИ ДА ДОНОСНИЧАТ! А сега кажете кой и защо - с каква цел - създава и възпроизвежда доносници сред българските граждани?!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 31. 31 Профил на Barionas
  Barionas
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#19] от "Dollar Akbar":

  Стига с тия европейци ,че ми писнаха на оная работа . В територия с по-ниска средна заплата от най-бедните селски райони в Китай за каква европейска работа говориме ? Има много по-сериозни въпроси , та да се занимаваме с дреболии .

 32. 32 Профил на qbn24558812
  qbn24558812
  Рейтинг: 996 Весело

  От утре да се забранят и варивата по заведенията. А да ви питам кое е по приятно-някой да запали цигара или да се изреже като самосвал?

 33. 33 Профил на anzug
  anzug
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#32] от "Мария Антоанета":


  Затова забрана на хепи ауърите с коктейли и сервирането на алкохол след 2 през нощта, за да може хората да не се отрязват или поне да изтрезнеят.

 34. 34 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  [quote#27:"Цецо"]Чехия определено е по-европейска от болшинството държави въвели подобни забрани. [/quote]


  В Русия тази практика се нарича корупция, в останалите самопровъзгласили се за "цивилизовани" страни и викат "лобизъм" от страна на цигарения бизнес. Но се касае за една и съща пошла практика, претоплена на тигана на евтината пропаганда и предназначена за работната ръка.

  In debt we trust
 35. 35 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1453 Любопитно

  "Всяко чудо за три дни"., т.е. днес е последният.

 36. 36 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 983 Весело

  [quote#19:"Dollar Akbar"]Това е европейска практика - да си излиза пред заведението да се пуши. Вие нали сте европейци, а не анадолци?[/quote]Грешите! Турция е преди нас!

  В Турция има забрана преди България и всички пушачи излизат на вън. Собствениците им носят одеала когато е студено.

 37. 37 Профил на totju
  totju
  Рейтинг: 394 Неутрално

  До коментар [#2] от "Георги":

  Забранява се пушенето на обществени места ! Целта е да не се вреди на околните,които не пушат.Иначе никой не забранява пушенето като такова.Алкохолът няма как да го забранят,т.к. не вреди на околните,а само на теб.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 575 Неутрално

  До коментар [#32] от "Мария Антоанета":

  И разните пачи, шкембета, уши, носове, опашки, черва и трътки. Иначе никой не би могъл да се почувства като истински европеец в тая страна и особено в ресторантите.

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 40. 40 Профил на Славена
  Славена
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#24] от "ju.li":
  Тази забрана със сигурност ще стимулира събиранията по домовете. Да не говорим, че отвсякъде може да се поръча храна за в къщи. А на тези събирания ще бъдат принудени да идват и непушачите от компанията, ако не искат да си скучаят в заведенията, радвайки се на "чистия" въздух.

  "Има много налудничави неща, които могат да се направят, но ние няма да ги направим и все пак е приятно да си ги мислим." Кърт Вонегът
 41. 41 Профил на qbn24558812
  qbn24558812
  Рейтинг: 996 Весело

  До коментар [#33] от "anzug":

  А не! Алкохолът е полезен. Гадно и вредно е да се осмърдиш на цигари. Но да дойде да те пребие/намушка/застреля някой безвреден пиян левент си е ароматно и безвредно. Пък и на другата заран стимулира консумацията не още по-безвредните млечни деликатеси.

 42. 42 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  Айде стига тъпотии, тежки въздишки, глупости. Ей къде е вратата на кръчмата, излизаш, дърпаш и се връщаш успокоен. На чист,хубав въздух. Чак пък 'тежки въздишки', защото те мързи да си мръднеш задника 10 метра до пепелника отвън.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 43. 43 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  [quote#41:"Мария Антоанета"]Алкохолът е полезен[/quote]
  Глупости. И него трябва да го направят както с скандинавските страни - много скъп и след 20 часа - не се продава.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 44. 44 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1246 Любопитно

  Искам ЗАКОН ЗА ЗАБРАНА НА АЛКОХОЛНИЯ ТУРИЗЪМ!
  Да се ЗАБРАНИ Внасянето, Съхранението, Предлагането, Продажбата и Даряването на АЛКОХОЛ в ТУРИСТИЧЕСКИТЕ КОМПЛЕКСИ!
  !

 45. 45 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 624 Весело

  До коментар [#4] от "Славена":


  [quote#4:"Славена"] по-добре да го потърсят някъде сред природата, вместо в заведенията.[/quote]
  За първи път ти сложих плюсче...не се възгордявай

  bigman
 46. 46 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  [quote#37:"totju"]Алкохолът няма как да го забранят,т.к. не вреди на околните,а само на теб[/quote]
  Да, Стависки навреди само на себе си. И хилядите разбити семейства заради алкохолизма на единия от съпрузите - да, на себе си са вредили. И безбройните катастрофи от пияни шофьори - да, на себе си само са навредили.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 47. 47 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 575 Неутрално

  До коментар [#44] от "AzDebil":

  И аз!

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 49. 49 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1086 Весело

  [quote#31:"Barionas"] В територия с по-ниска средна заплата от най-бедните селски райони в Китай [/quote]
  .....заведенията са пълни с непушачи,с целите им семейства на закуска,обяд и вечеря!

 50. 50 Профил на badjanak
  badjanak
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Колкото по скоро се разпадне ЕС толкова по добре Ето част от идиотщините по света в по голямата си част от "цивилизовани държави":
  http://big.bg/modules/news02/article.php?storyid=16529
  http://www.sun.bg/най-странните-сексуални-закони-в-сащ/
  http://idi.bg/blogs/view/blog/1422
  http://vladimirpreslavski.blogspot.com/2010/09/20.html

  "Не бъди сладък, ще те изядат, не бъди горчив, ще те изплюят" "Всеки се оплаква от липса на пари, от липса на ум-никой" Еврейски мъдрости.
 51. 51 Профил на pc_none
  pc_none
  Рейтинг: 521 Весело

  Предлагам като сериозни мерки - на 1млн. цигари една да я пълнят със страшен експлозив. Като хвръкнат две три глави - може и да понамалеят пушачите...

 52. 52 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3366 Весело

  Видяла жабата,че подковават вола и тя вдигнала крак или в Европа пръднаха а ние се наср--ме

 53. 53 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1188 Гневно

  Забраната не се прави заради вас, пушачите. Хора ,които не дават и пет пари за здравето си и за това на околните,не са толкова значими, нито важни.

  Става дума за тези след вас. Вие сте изгубена кауза и никой не се интересува от съдбата ви, щом сами не желаете да наравите елементарна стъпка напред. Децата трябва да знаят, че е нито модерно, нито готино, с нищо не им се подобравя статуса, ако смърдят на катун по долнопробни кръчми. За здраве никой не говори. Ей затова иде реч !

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 54. 54 Профил на anzug
  anzug
  Рейтинг: 521 Неутрално


  Българинът живее с нагласата "тоя ли ще ми каже, че парцуцата не е най- полезното нещо на света". Затова и живее със средно 10 години по- малко от европееца.

 55. 55 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#32] от "Мария Антоанета":

  да се изреже, това е смисъла на баровете.

 56. 56 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1246 Любопитно

  Искам ЗАКОН ЗА ЗАБРАНА НА ДИСКРИМИНАЦИЯТА МЕЖДУ ВИДОВЕТЕ БИЗНЕС!
  ДА СЕ ВЪВЕДЕ 20% ДДС ЗА ТУРИЗМА!
  !

 57. 57 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До коментар [#51] от "pc_none":

  Непушачите сте толкова възпитани,добри,човечни,тоерантни,себераздаващи се.....

 58. 58 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 624 Весело

  До коментар [#48] от "Славена":  [quote#48:"Славена"]Аз пък отново не можах да се въздържа да не ти сложа "-"![/quote]
  Браво...това доказва че си истинска комунистка...твърда непреклонна и упорита

  bigman
 59. 59 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3358 Неутрално

  [quote#31:"Barionas"]Стига с тия европейци ,че ми писнаха на оная работа . В територия с по-ниска средна заплата от най-бедните селски райони в Китай за каква европейска работа говориме ?[/quote]
  И понеже не ни е всичко наред, дай сега да опушим де що има. Егати логиката!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 60. 60 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  Има ли друг основателен довод за палене на цигара, освен "и другите го правят", а стадния инстинкт е още част от мен, въпреки, че отдавна не се движим на стада? Или може би въздухът в България е прекалено чист и трябва да се компенсира с катран, бензпирен и антрацен? Или вероятно да смъкне прекалено високата продължителност на живота в България и да намали и без това рекордните доходи?

  In debt we trust
 61. 61 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  За илюстриране на напиисаното в коментар № 30, моля прочетете Закон за здравето изм. и доп. ДВ. бр.40 от 29 Май 2012г.
  Чл. 19. (1) Държавният здравен контрол се извършва систематично - без предварително уведомяване, и насочено - ПРИ ПОСТЪПИЛИ СИГНАЛИ ОТ ГРАЖДАНИ, държавни и общински органи и организации, както и при наличие на други данни за възникнали инциденти.
  Да се готви уважаемата държава за порочност на 95% от съставените АУАН и НП и за разходи, вместо приходи в републиканският бюджет.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 62. 62 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  [quote#37:"totju"]Забранява се пушенето на обществени места ! Целта е да не се вреди на околните,които не пушат.Иначе никой не забранява пушенето като такова.Алкохолът няма как да го забранят,т.к. не вреди на околните,а само на теб.[/quote]

  Ако власт имащите се хлъзнат по тази плоскост, неминуемо ще задминат нацистите! В заведение не се ходи за да се диша чист въздух!

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 63. 63 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  Най са забавни като излязат по площадите да квичат колко им били ниски доходите, не им стигали за храна и вода и като наизвадят пакетите от 5 лв./бр. и като палнат да покажат колко са бедни, ха ха

  In debt we trust
 64. 64 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#53:"кинти"]Децата трябва да знаят, че е нито модерно, нито готино, с нищо не им се подобравя статуса, ако смърдят на катун по долнопробни кръчми[/quote]
  Вие защо не си възпитавате децата в този дух? Нали не искате държавата да изземе правата Ви на родител? Много скачате срещу Закона за правата на детето- сега що не скачате, че държавата изземва правото ви да възпитавате детето си , както Вие искате, а делегирате - прехвърляте- това право на държавата, що се отнася до вредата от тютюнопушене!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 65. 65 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2883 Неутрално

  [quote#22:"anzug"]Производството и продажбата на цигари трябва да бъдат забранени, а притежанието да стане административно нарушение и да се наказва с глоба. [/quote]
  Да това е най-сигурния начин трафикантите да станат милиардери ! Заради по-високите акцизи и закриването на безмитните магазини вече някой трафиканти станаха милионери.
  Разбира се това генерира корупция и обогатява висшите етажи на властта!
  В много страни приходите от акцизните цигари и алкогол отиват направо за здравеопазване което и най-справедливото като вариант !
  Трябва да се търси максимална свобода за населението и минимум ограничения иначе народната ярост скоро ще се събуди да помете герберите които вече са си търсели жилища в САЩ !


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 66. 66 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 682 Неутрално

  До коментар [#63] от "Dollar Akbar":

  Редовно виждам хора в магазините които си купуват възможно най-евтиния хляб и обезмаслено мляко и кутия цигари. Обикновено цигарите са среден и висок клас - явно там държат на престижа и "качеството".

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 67. 67 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 682 Неутрално

  До коментар [#62] от "Георги":

  Защо да не се ходи да се диша чист въздух?
  Защото винаги е бил гаден и нека да остане винаги такъв?

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 68. 68 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 572 Весело

  До коментар [#44] от "AzDebil":

  А аз искам 10 дена мораториум по темата за цигарите, писна ми да чета едно и също всеки ден.

  Ако излезе още една статия, ще го обявя като СССР - едностранно.

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 69. 69 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#22:"anzug"]Производството и продажбата на цигари трябва да бъдат забранени, а притежанието да стане административно нарушение и да се наказва с глоба.[/quote]
  Смешник, не си пъхай неграмотната гага, където не й е работата - какво ти разбира главата от закони- нали работиш с кирка и лопата? Ако АУАНът ти е оспорен законосъобразно и нямаш доакзателства, годни за съд, с които да подкрепиш в административно производство твърдението си за извършеното административно нарушение, как мислиш ще отсъди съдът? Е- явно е , че не знаеш, но пък е добре да си въобразяваш, че държавата ти дава право да контролираш пушачите, нали ЕЕее- издигаш се в служебната йерархия като доносник- честито!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 70. 70 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#64:"dqdomart"], а делегирате - прехвърляте- това право на държавата, що се отнася до вредата от тютюнопушене![/quote]

  Вие не знаете какво значи думичката "делегирам" май. Тук става дума просто за пример, не за делегиране.

  Ако децата виждат, че навсякъде се пуши свободно като за световно (както беше у нас до вчера), родителската задача да убеди детето, че цигарите не са много добра идея е много по-тежка.

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 71. 71 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#2:"Георги"]Сега остава да забранят и алкохола в баровете, щото и той е вреден... [/quote]
  То и сега е забранен безакцизния алкохол, но няма кой да го контролира.

 72. 72 Профил на Славена
  Славена
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#67] от "Daniboy":
  Ама, моля ти се, като забранят пушенето в заведенията тъкав чист въздух ще настане! Също като в градския транспорт, където отвсякъде се носят едни благовонни аромати, та направо не ти се иска да слезеш...


  "Има много налудничави неща, които могат да се направят, но ние няма да ги направим и все пак е приятно да си ги мислим." Кърт Вонегът
 73. 73 Профил на Ослик, суслик, паукан
  Ослик, суслик, паукан
  Рейтинг: 594 Весело

  Що плач, що сополи...

  I had a dream, Joe
 74. 74 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#70:"Darth Чебуратор"]Вие не знаете какво значи думичката "делегирам" май. [/quote]Нима? Вашата професия , моля? Непушач ли сте? С бачкатори и бараби - непушачи не споря на правна тематика. Имам си кантора за тази цел, в която влизат само пушачи.Пожелавам Ви труден и неприятен ден!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 75. 75 Профил на qbn24558812
  qbn24558812
  Рейтинг: 996 Любопитно

  [quote#70:"Darth Чебуратор"]Ако децата виждат, че навсякъде се пуши свободно като за световно (както беше у нас до вчера), родителската задача да убеди детето, че цигарите не са много добра идея е много по-тежка. [/quote]

  Ми да гледат проститутките по фолк каналите и мутрите в джиповете. Ако с този "морал" успеете да се преборите, едва ли точно цигарите ще са ви проблем.

 76. 76 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  До коментар [#6] от "Navah":Ами като няма с какво друго да се гордееш -гордей се !

 77. 77 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  До коментар [#67] от "Daniboy":

  Ти в бар влизал ли си? Там не за любители на здравослоното! Пиене, пушене, порок... за това са създадени заведенията. Който иска соц. вечеринка, да си я прави в Културният дом!

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 78. 78 Профил на anzug
  anzug
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#72] от "Славена":

  Еми затова освен да спрат да пушат, хората може и да започнат да се къпят. За съжаление този вид примитивизъм у българина не можа да се регулира със закон.

 79. 79 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  До коментар [#13] от "comandante":Това, за групичките , важи също при обявено военно положение.

 80. 80 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1188 Гневно

  До коментар [#64] от "dqdomart":

  Пълни глупости с написала.
  Аз моите ги възпитавам, ама вие като палнете във всяко едно затворено помещение, под всяко едно дърво, на всяка една спирка, и всичките ми услия отиват по дяволите. Вчера пак трябвше да обяснявам на глемия ми син, защо тия каки пушат до задния вход на училището ! ПУШАЧ ДА МИ ГОВОРИ ЗА ВЪЗПИТАНЕ Е ВЪРХА НА ЛИЦЕМЕРИЕТО. Много ми падна в очите.

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 81. 81 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 572 Весело

  [quote#74:"dqdomart"]Нима? [/quote]

  За съжаление.

  [quote#74:"dqdomart"]Вашата професия , моля?[/quote]

  А нотариално заверено копие от трудовата ми книжка не искаш ли?

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 82. 82 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1291 Весело

  Даа, крайно време беше писна ми като съм в БГ след това да трябва да си давам сички дрехи на химическо че да излезе пушека ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 83. 83 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  До коментар [#22] от "anzug":Смешник, а кой ще цица от контрабандата ?

 84. 84 Профил на Славена
  Славена
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#78] от "anzug":
  Би трябвало тези, които не се къпят също да бъдат третирани като нарушители по смисъла на Закона за здравето и да се глобяват. Така едновременно ще стимулират опазването на собственото им здраве и ще намалят дискомфорта на останалите около тях.

  "Има много налудничави неща, които могат да се направят, но ние няма да ги направим и все пак е приятно да си ги мислим." Кърт Вонегът
 85. 85 Профил на nikoia
  nikoia
  Рейтинг: 572 Неутрално

  От три дни чета форума и съм неприятно изненадана от омразата и злорадството, което струи от много от коментарите. Аз сум пушач и искам да попитам уважаемите непушачи дали са чували приказката, че който плаща, той поръчва музиката? Ние пушачите през цената на цигарите пълним бюджета, и като хора, плащащи си искаме и за нас да има място под слънцето.
  Като не пушите съгласни ли сте да ви се дигнат данъците, за да се изравните по разходи с нас, пушещите.

  nikoia
 86. 86 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#77] от "Георги":

  Вие пушите навсякъде. Вчера жена ми влезе в сладкарница "Неделя" с дъщеря ми, да и купи торта. И двете се върнаха и смърдяха на кръчма! Добре, че тортите не се застояват много, понеже и те почват да смърят на цигания. Кви вечеринки, кви пет лева ?! Преди 10 години бях умерен пушач (10 цигари дневно). Никой не може да ме убеди, че не може да ги откаже.

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 87. 87 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1246 Весело

  До коментар [#79] от "ahasver":

  Предизвика ми перфектна идея. Браво!
  Дори Хитлер не успял да забрани пушенето в армията.
  Така че: Обявява се военно положение. Всички пушачи влизат ва армията. Армията следи за контрола на обществения ред.
  Такъв ред и забрани ще им се наложат на Непушачите, беднаим е фантазията.
  Нали искат забрани!

 88. 88 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1086 Весело

  [quote#82:"ivanchoLA"] трябва да си давам сички дрехи на химическо че да излезе пушека ... [/quote]
  Последно - за здравето или за прането са загрижени непушачите?

 89. 89 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  До коментар [#43] от "dgd":Явно нямаш представа що е то скандинавско пиене. Надига бутилката и я опразва до дъно.

 90. 90 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#75:"Мария Антоанета"]Ми да гледат проститутките по фолк каналите и мутрите в джиповете.[/quote]

  А ти какво мислиш, че гледат? Аз не съм виждал нито една проститутка и нито една мутра в джип без цигара.

  Общото, което има с тия две категории почти всеки български пушач е лекотата, с която пали навсякъде.

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 91. 91 Профил на nikoia
  nikoia
  Рейтинг: 572 Неутрално

  А да и да добавя, че всичко хубаво на този свят е вредно /например една сочна пържола /. Е аз поне не ям свинско.

  nikoia
 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 93. 93 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4115 Неутрално

  ПОЗДРАВЛЕНИЯ.
  Забраната за пушене в закрити помещения и детски площадки е връщане на нормалността.
  Никое закрито помещение и никоя детска площадка не е априори задимена,преди да е дошъл някой,фиксиран в собствената си наркомания пушач и да я окади,без да го е грижа,какво им е на околните,и на децата.
  Защо Дневник дава охотно трибуна на хорица,да ме прощават,ама бездарно адвокатстващи на една лоша,а и загубена кауза,каквато е това да тормозиш околните в закрити помещения с угаждане на собствената си никотинова зависимост.
  Защо не се даде трибуна и не се пише за върната нормалност и въведената хигиена в ежедневието ни.

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 95. 95 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#85] от "nikoia":

  Вие не се събразявате с никого, господине. Пушенето е егоистично занимание. Аз си промених отношението към вас, пушачите, на 180 граудуса, след като една зима преди някалко години трябваше да вися на студа по Коледа навън на едно ОМВ с малко дете със сълзи на очи от дим, докато такива като вас смърдяха с цигара след цигара в салона "за всички" на топло. Оттогава подкрепям всякакви забрани за пушене на закрито. Не ви съчуствам и грам.

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 96. 96 Профил на omega
  omega
  Рейтинг: 624 Весело

  До коментар [#12] от "Храбър":

  Ако са калпави изначално, все ще убиват и в крайна сметка ги изхвърляш

  Хей ръчички, хей ги три, но едната е с пари. Май, че иска да ни купи, по - добре е да я счупим.
 97. 97 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4115 Неутрално

  Само уточнявам.
  Като казвам "дава трибуна" имам предвид статиите.
  Не визирам коментарите.
  Там всеки е в правото си да коментира както намери за добре.

 98. 98 Профил на Славена
  Славена
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#86] от "кинти":
  [quote#86:"кинти"]Вие пушите навсякъде. Вчера жена ми влезе в сладкарница "Неделя" с дъщеря ми, да и купи торта. И двете се върнаха и смърдяха на кръчма![/quote]
  Хайде сега! Едва ли точно вчера в сладкарница "Неделя" са си позволили да нарушат забраната и да разрешат да се пуши вътре. Ако се е носила неприятна миризма, със сигурност не е идвала от цигарен дим.

  "Има много налудничави неща, които могат да се направят, но ние няма да ги направим и все пак е приятно да си ги мислим." Кърт Вонегът
 99. 99 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#80:"кинти"]Пълни глупости с написала. [/quote]
  НЯМА да споря с хора, които нямат същият образователен ценз като моят - степен "магистър" от ЮФ + 11-12 години адвокатски стаж.ДОРИ ДА ИМАМ ИКОНОМИЧЕСКА ИЗГОДА ОТ КЛИЕНТИ- НЕПУШАЧИ, ПАК НЯМА ДА ПОЕМАМ ПРАВНАТА ИМ ЗАЩИТА. Мога да си го позволя финансово.Точка на дсикусията с Вас!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 100. 100 Профил на anzug
  anzug
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#83] от "ahasver":

  Тези, които и сега "цицат" от нея.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK