След забраната - тежки въздишки и въпроси

След забраната - тежки въздишки и въпроси

© Надежда Чипева, КапиталДвaма души - момче и момиче - стоят на бар в петък малко след 19 ч. вечерта. Около тях няма никой. До четвъртък те са щели да бъдат обгърнати в цигарен дим, защото този бар е бил от онези, в който е можело да се пуши навсякъде. От първи юни всички пушачи са в двора на бара (някои дори са се скрили под навес на къща и в дъжда пушат). А вътре е почти пусто, въздухът е различен. Цигарения дим, който доскоро се е разстилал го, няма, но се усеща, че дълго време е бил там.


В Европа подобна забрана беше въведена първо в Ирландия още през 2004 г.


"Струва ми се, че тази забрана е за отвличане на вниманието. Толкова много други проблеми има в държавата и като има фокус върху това да не се пуши, другите неща ще избледнеят", казва момичето и отпива от бирата си. Момчето не се съгласява и казва, че това е трябвало да се случи отдавна и защото има много пушачи, които не са доволни.
"Цигарата прави борбата"


Няколко часа след въвеждането на забраната това е най-дискутираната тема. На живо разговорите започват с "дойдох да видя как е амбианса?", "събрали сме се и страдаме заради забраната".  Повечето хора са в добро настроение, но преди да  дръпнат от цигарите си, въздишат продължително.


Собствениците на заведенията, в които скоро е можело изцяло да се пуши, са по-скоро негативно настроени за забраната: "Идваш в бар, за да пийнеш, да се отпуснеш и да запалиш цигара. Това е навик", споделя управител, който предпочита да не бъде цитиран. Той е примирен, защото няма какво да направи, само се надява това да не се отрази на оборота.


Има и пушачи, които разбират забраната - "не е много приятно, но навсякъде е така и аз ще се съглася с това. Знам че е много неприятно за непушачите да вдишват дим. Защо трябва да се тровят недоброволно", казва Мартин.


В социалните мрежи пушачите се оплакват, а непушачите се оплакват, че те се оплакват. Някои определят забраната като "управленско безсилие", "нарушаване на правата".


Има и група "Аз съм пушач, а не престъпник", която са харесали над 230 души, в която се редуват постове срещу Министерството на здравеопазването или съвети как  забраната да се избягва.


"Държавата е длъжна да се грижи за здравето на своите граждани, но няма случай по света здравословният начин на живот да е бил въведен с полиция", е един от статусите. Има и анкета "Забраниха ни да пушим в барове, какво още да забрани правителството?"


Непушачите са доволни, защото "вече няма да се налага да се вмирисвам жестоко, като излизам вечер", казва Яна, което също е в двора на горепосочения бар, но е по-усмихната от останалите.  Нейната приятелка Мария споделя, че се е случвало дори след едно пране още да е усещала миризмата, която цигарите придават на дрехите. И двете са съгласни, че сигурно на пушачите не им е лесно, но смятат, че ще свикнат. "Навсякъде в цивилизованите държави има тази забрана и там никой вече не й обръща внимание. Най-нормалното е да има правила и те да се спазват.  А и забраната за пушене е свързана със здравето ни", казва още Мария и отпива от питието си.


Кой ще контролира


На живо и в интернет все още се задават въпроси във връзка с текстовете на закона. "Чл.56 (1.) Забранява се тютюнопушенето в закритите обществени места". Сега някой да дефинира "закрито място", защото вече виждам корупцията. "Ще може ли да се пуши в Борисовата градина?" "Никой не може да ми забрани да пуша на тротоара?"


Според Закона за здравето обществени са всички места, които са обществено достъпни и/или предназначени за обществено ползване, без оглед на собствеността или правото на достъп, включително и един много голям списък от места, на които ще бъде забранено пушенето, ако са закрити.


В Борисовата ще може да се пуши, стига да не е на детска площадка, забраната обхваща и тях. Ще може да се пали и на улицата, стига да не е пред училище или детска градина. Ще може да се пуши по улицата, пред сградите, както и вкъщи и в колата.


Но най-големият въпрос остава: как ще се контролира дали се спазва ограничението? "В пълен с много хора бар, ако някой запали" И в момента контролът се прави от районните здравни инспекции. Служителите им са само 650 за цялата страна и следят за спазването на всички изисквания по Закона за здравето, например санитарни и хигиенни норми. Още преди 1 юни управляващите признаха, че нямат необходимия капацитет за проверки и налагане на санкции. Въпреки това инспекторите предупредиха, че още от първия ден от влизането в сила на закона ще проверяват за спазването на ограниченията не само в заведенията, но и по работните места.


Така на 1 юни са направени 635 проверки на закрити обществени места, както и на някои открити, съобщи в събота здравният министър Десислава Атанасова. Наложени са … шест акта. Според Атанасова това показва, че българинът е дисциплиниран. Проверявани са лечебни заведения за болнична и извънболнична помощ, детски градини и училища, заведения за хранене и развлечения, аптеки, басейни, фризьорски салони, магазини за битова химия, пощенски клонове, клонове на НАП, банки, общински администрации, библиотеки, пенсионерски клубове.


Нарушенията, които са били открити, са тютюнопушене в двора на няколко училища, нарушения на забраната в заведения за хранене и развлечение, пушене в едно лечебно заведение за извънболнична помощ и в учителски кабинет в училище. Издадени са над 28 предписания на управители на заведения за хранене и развлечение като предимно те засягат все още стоящите указателни табели кое е зала за пушачи, както и наличие на пепелници.


Мария и Яна се усмихват, техните приятели, които пушат също. В разкъсаните разговори се прокрадва постоянно - "до съвсем скоро никой няма да си спомня за това", "толкова бързо ще свикнат всички, че после може и да се смеят на тези вълнения"... после се започва друга тема.


Момчето и момичето на бара вътре в заведението също говорят на друга тема.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK