Калина Илиева си призна за фалшивата диплома и получи три години условно

Калина Илиева

© Юлия Лазарова

Калина ИлиеваБившата изпълнителна директорка на ДФ "Земеделие" Калина Илиева получи условна присъда от три години с пет години изпитателен срок, съобщи БТА. Тя бе съдена по обвинение, че е фалшифицирала университетската си диплома.


До условната присъда се стигна, след като самата Илиева си призна престъплението и поиска споразумение с прокуратурата. Илиева каза пред съда, че е със средно образование. Тя обяви още, че разбира деянието си. Софийският районен съд одобри споразумението, поискано с мотиви, че извършеното престъпление не е довело до имуществени вреди.


Преди съдът да обяви присъдата, прокурорът изтъкна чистото съдебно минало на бившата директорка на ДФ "Земеделие" и фактът, че тя е майка.
Калина Илиева сама е фалшифицирала дипломата си от университет в чужбина, установи разследване на прокуратурата. Според обвинението Илиева е фалшифицирала лично подписите на двама немски професори върху свидетелството си за завършено висше образование от Професионално висше училище по техника и икономика в Берлин. Листът с провиненията й се запълва със съзнателното използване на 4 фалшиви документа като доказателство, че е завършила висше образование, с което е подвела министъра на образованието.


Калина Илиева беше отстранена от ръководния пост на ДФ "Земеделие", след като се появиха съмнения за това дали тя има висше образование. Преди това обаче тя скри от земеделския министър, че е бременна. Малко по-късно той бе принуден да обяснява липсата й, за чиито "лични проблеми" не знаел до последно, и да се чуди как да оперира с блокирания фонд.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK