Интернет гласуването - предимства и рискове

На парламентарните избори през 2005 г. беше направен опит с машинното гласуване, което нямаше предимствата на дистанционния вот, а изискваше гласоподавателите отново да отидат до изборните секции.

© Красимир Юскеселиев

На парламентарните избори през 2005 г. беше направен опит с машинното гласуване, което нямаше предимствата на дистанционния вот, а изискваше гласоподавателите отново да отидат до изборните секции.Ще повиши избирателната активност сред младите, ще премахне субективизма при броенето на бюлетините, ще даде равни възможности за гласуване - това са част от аргументите в подкрепа на вота по интернет, споделени във форума на Националното експертно обединение. Неправителствената организация започна на 24 май да събира 500 хил. подписа, необходими  за референдум за въвеждане на електронно избиране.


"Политиците не направиха нищо, за да може гласуването по интернет да бъде законова възможност и да изравни шансовете на всички нас да упражним конституционното си право. Затова ние като граждани подехме инициатива за национално допитване", написа социологът Екатерина Маркова в групата в социалната мрежа: "Подкрепете подписката за провеждане на референдум за въвеждането на Интернет гласуване на изборите!"


В инициативния комитет за референдума, създаден от Национално експертно обединение, са певицата Милена Славова, социологът Екатерина Маркова, главният секретар на интернет общество в България Димитър Ганчев, експертът по информационни технологии Анастас Гьоков.
Във форума на обединението neo-bg.org като едно от предимствата на избор по мрежата е посочено, че той ще окаже преди всичко определено положително въздействие на електоралната активност на по-младите избиратели, които ще гласуват през интернет. Досега това е групата, която масово не упражнява правото си да посочва политически предпочитания.


Като предимство на електронната регистрация на подадения глас е отбелязано, че така се изключва възможността за тълкуване в стил "какво е искал да каже авторът" - формалности около подадения глас, като "неправилно" изписване на знака "Х" или излизане от указаното поле, няма как да бъдат използвани за анулиране на подадени гласове.


"Електронното набиране на гласовете позволява цялата информация (без да се разкрива тайната на индивидуалния вот) да бъде публикувана за проверка от независими организации и частни лица. Така наистина ще знаем как е преброен нашият глас всъщност", гласи друг аргумент на привържениците. 


"Електронното гласуване дава еднакъв шанс на всички български граждани да упражнят законното си право на глас, да решават сами своята съдба" - са написали още те.


От години българи, живеещи зад граница, настояват да се въведе онлайн гласуване. Това е най-доброто средство за компенсация на гласовете от българските граждани в Турция и ще неутрализира контролирания вот, са техните мотиви. Според политици от опозицията обаче точно гласуването по интернет може да засили манипулациите - веднъж чрез пробив в системата, втори път - ако масово се използват ромските гласове.


В новия изборен кодекс дори беше заложено експериментално електронното гласуване в няколко избирателни секции в България и се даваше възможност именно за да се избегне надзорът над вота, гражданите да могат да гласуват повече от веднъж. Конституционният съд го отмени и с аргумента, че се нарушава тайната на избора. Експертите в областта на иновациите и наблюдаващи изборните процеси веднага реагираха, че партиите нямат интерес от електронното гласуване, защото то би активирало младите и ще затрудни традиционните похвати за манипулиране на избирателите.


Дългогодишният член на ЦИК и наблюдаващ изборите в повече от 35 държави Николай Вълчанов коментира в интервю за "Дневник" в края на миналата година, че се създава абсолютно грешното усещане за електронното гласуване - че отиваш, натискаш едно копче на машина и всичко е тип-топ. Гласуването с хартиена бюлетина оставя следи, докато при електронното няма. А и при обикновеното гласуване няма софтуер, който да се манипулира и така изборът, конкретният глас да бъде променен.


Според Вълчанов дори и оставянето на следа не решава въпроса с това дали гласът бива проследяван, дали остава таен, дали не бива променян при обработката.


Отмяната на несъстоялия се експеримент с гласуването по интернет като противоконституционен улесни партиите и едва ли скоро ще се занимават с въпроса. Макар да се подготвят промени в изборния кодекс,  не изглежда електронното гласуване да е сред тях.


Националното експертно обединение има три месеца до 24 август, за да събере нужните половин милион подписа за референдум за гласуване в интернет.

Коментари (70)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Твърдо ЗА.Къде може да се подкрепи подписката.

 2. 2 Профил на kuku032
  kuku032
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Губи се смисълът, ако Цецко пак се занимава с изборите.

 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  Основното предимство е, че абсолютно излишния разход наречен народно събрание става напълно излишен. Поставя се тема, обсъжда се месец от експерти, по медиите и гласуваме. Каквото си изгласуваме това ще е. АЗ СЪМ ЗА.

 4. 4 Профил на nochkopenev
  nochkopenev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Трудна работа за българските условия според мен..

 5. 5 Профил на zavoi1
  zavoi1
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "Гласуването с хартиена бюлетина оставя следи, докато при електронното няма. А и при обикновеното гласуване няма софтуер, който да се манипулира и така изборът, конкретният глас да бъде променен." Хайде сега г-н Николай Вълчанов да си пусне "записа от Сливен" и добре да слуша!

 6. 6 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 582 Неутрално

  "Конституционният съд го отмени и с аргумента, че се нарушава тайната на избора."

  Това е и проблема. Ако се ползват цифрови сертификати по начина по които е реализирано в Естония, ще е ясно, кои как е гласувал. Лично аз не се страхувам или срамувам от своят избор, но има хора за които това е проблем.

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 7. 7 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Е тогава цялата махала ще гласува,без да има нужда от превозвачи.

 8. 8 Профил на Чеша си езика
  Чеша си езика
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Рисковете са за управляващите, че не могат да контролират вота.

  Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.
 9. 9 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  Предимства за хората, рискове за политиците. Затова и се бави...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 10. 10 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 582 Неутрално

  До коментар [#5] от "zavoi1":

  Напълно съм съгласен. Освен това механизъма на цифровият сертификат е направен така, че никой да не може да подмени гласа. Остава проблема с конфиденциалността, защото ако тя е запазена, тогава господина е прав и няма следа от електронното гласуване. Тогава са възможни и манипулации като в САЩ.

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 11. 11 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Доколкото си спомням в УСА нямаше гласуване по интернет, а вотинг машинс, инсталирани в кабинките, което е съвсем различно. Риска с манипулирането на електронния вот едва ли е по-голям от риска с манипулирането на хартиения.
  Също така контрола при електронния вот едва ли е по-малък от този при хартения, веднага си представям тумба електорални единици пред компютъра на тартора в маалата.
  Категоричните ползи са само за емигрантите.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 12. 12 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  [quote#10:"brutester"]Остава проблема с конфиденциалността, защото ако тя е запазена, тогава господина е прав и няма следа от електронното гласуване. Тогава са възможни и манипулации като в САЩ[/quote]
  Няма никакви гаранции ,че електронното гласуване няма да може да бъде фалшифинирано или манипулирано .

  Но поне могат да се правят референдуми по електронен път които да упражняват повече демокрация и след няколко години да се върви и към гласуване по този начин !

  !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 13. 13 Профил на Вени Марковски
  Вени Марковски
  Рейтинг: 768 Весело

  В Естония човек гласува електронно, а ако иска, в деня на изборите отива и гласува на хартия. На фона на това, че е известно как гласуват горе-долу хората, особено тези, които са зависими (от работодатели, от лидери и т.н.), мисля, че българите в чужбина ще са значително по-трудни за манипулиране. А и няма от какво толкова да се плашат. И може би точно поради това местната политическа класа НЕ ИСКА те да гласуват. Дори 10-20 % да решат да го направят, това е достатъчно, за да притесняват управляващите, особено онези от тях, които са по-тъпи, които са необразовани и единственото, за което си мислят, е как да останат по-дълго време във властта. Все пак едва ли някой очаква, че примерно задочник по физкултура би искал с радост политическото му бъдеще да бъде определено от висшисти, живеещи и работещи в Англия, САЩ и Канада

  Автор съм на статиите "Интернет трол" и "Атака Ad hominem" в БГ-Уикипедия. С други думи - номерата на троловете от този форум при мен не минават.
 14. 14 Профил на izo_bg1
  izo_bg1
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Не мисля , че интернет гласужането ще промени нещата !!!
  Даже сам по сколнен да мисля , че ще са по манипулирани !!!

 15. 15 Профил на Вени Марковски
  Вени Марковски
  Рейтинг: 768 Весело

  [quote#12:"comandante"]Няма никакви гаранции ,че електронното гласуване няма да може да бъде фалшифинирано или манипулирано . [/quote]

  В Естония може, у нас не може. Или естонците са сбъркали нещо, или нашата теория не е вярна. Не знам защо, но си мисля, че щом там са го направили, при това от години, нищо, освен прословутата българска скептичност и недоверие, не може да попречи да се осъществи и в България.

  Автор съм на статиите "Интернет трол" и "Атака Ad hominem" в БГ-Уикипедия. С други думи - номерата на троловете от този форум при мен не минават.
 16. 16 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#8] от "Чеша си езика":

  Най-лесният начин да манипулираш нещо е да го вкараш в електронен вид. Иначе мангалето все пак трябва да иде до урната, да пусне бюлетина, а все пак може да не уцели я хикса, я полето... А така - събираш личните карти на колкото човека ти трябват и гласуваш. Да не говорим, че никой не може да ти гарантира, че някоя хакерска група няма да реши да си пробва способностите точно на такъв вот.
  Фактът, че никъде в света няма въведена такава система е доста красноречив. Да - по принцип съм за, защото има предимствата, описани в статията, но има прекалено въпросителни, около начинът, по който ще се изпълни и прекалено много трудно управляеми рискове при реализацията. Ако се направи, така че манипулирането да е трудно (тоест да се гласува с нещо като банковите сертификати), тогава ще отпадне удобството (ако трябва да ходиш до ОИК в твоя район, за да получиш сертификат, същото усилие ще ти е да отидеш и до урната).

 17. 17 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Само рискове. Улеснява фалшификациите до няколко реда програмен код; малка грешки при процедурите за съхранение на данните и т.н.
  Айде да не се занимаваме с неща които големи нации/развити демокрации(ако не друго, поне в този аспект) като сащ не могат да направят правилно.

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 18. 18 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  Аз съм твърдо за.
  Електронто преброяване показа, че може.
  И съм убеден, че избирателната активност в края ще е по-висока.

 19. 19 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#15] от "Вени Марковски":

  Венчо, айде по-полека, грамотен си, чел си за диболд.

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 20. 20 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#15] от "Вени Марковски":

  Виж сега - явно не си контактувал с естонци. Имам възможността да работя с естонци и да контактувам с тях почти ежедневно и мога да ти кажа, че те като манталитет са почти германци/ скандинавци - абсолютно действат като коне с капаци и не можеш да ги накараш да действат извън разписаните правила почти по никакъв начин, дори ясно да осъзнават, че тези правила в момента се ревизират и не са добри. Така че аналогията между нас и Естония не е много правилна.

 21. 21 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#18] от "Eisbär":

  При електронното преброяване ползите от фалшификация са много по-малко. Няма силно заинтересовани от измами страни участващи в процеса. Риска там бе, че много голямо количество инфо може да изтече в неправилни ръце. Тук риска е, че това инфо направо може да бъде манипулирано за директна изгода на един от участниците в процеса - партията на власт(организираща изборите).

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 22. 22 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  Според мен много по-важно от гласувенето по Интернет, което не може да стане на 100%, е да се случи електронното правителство и получване на услуги от гражданите по електронен път.

  Да стане и при нас като в Естония, където ВСЕКИ гражданин има ЕЛЕКТРОНЕН ПОДПИС в документа си за самоличност!

  Да имаме ВСИЧКИ граждани известна практика с такива услуги. Така ще се повиши ДОВЕРИЕТО и ЧАК ТОГАВА да се мисли за ГЛАСУВАНЕ ПО ИНТЕРНЕТ.

 23. 23 Профил на Боян Юруков
  Боян Юруков
  Рейтинг: 1366 Гневно

  Абсолютно невежо изказване от страна на ЦИК. Как искаме електронно гласуване, електронно правителство и въобще някакви дигитални услуги при такова отношение и липса на елементарна култура?

  Lipsva.com | Yurukov.net | Crime.bg
 24. 24 Профил на onufrij
  onufrij
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Доверявам се на хората, които твърдят, че щом може да има банкови разплащания, с-мата за гласуване може да бъде защитена от хакери и манипулиране.
  Но най-големият плюс е, че даскал/професор Гаврилов от Тулуза, ще си спести 200 евро да ходи чак в Париж със семейството си, защото за него това е непосилен разход веднъж на 4 години и ни надува редовно главите по темата.

 25. 25 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  [quote#5:"zavoi1"]Хайде сега г-н Николай Вълчанов да си пусне "записа от Сливен" и добре да слуша! [/quote]

  К'во да слуша? Фантазиите на някакъв местен селяндур, който "хаква"някаква локална мрежа?
  Тази, сливенската приказка е добра за политически лакърдии, ама е съвсем лаишка за темата "електронен вот".
  Проблемите:
  1. Гарантирането на тайната на вота.
  2. Гарантирането на принципа "един избирател - един глас"
  3. Гарантирането на сигурността на системата срещу пробив на всички равнища, дори ниво ЦИК.
  4. Гарантирането на персоналността на вота.
  5. Гарантирането на гражданския контрол за честност и демократичност на гласуването по начин, който да не влиза в колизия с никоя от предходните точки.
  Мисля си, че на днешното ниво на гражданска "култура" в страната, проблемите които се появяват са повече от начините за решаването им...

  Ecrasez l’infâme
 26. 26 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1366 Весело

  Как при преброяването се получи а за изборите не може да стане ?
  Аз съм за въпреки, че милиционерите и по този начин ще искат да излъжат в броенето но поне и другата цивилна част на обществото ще може да следи резултатите чрез техни отлични специалисти разбиращи от това а и най - вече ще освободи милиционерите от несвойственият тежък физически труд, носенето на чували и подмяната на изборни протоколи.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 27. 27 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#24] от "onufrij":

  При банковите разплащания този който осигурява системата(банките, дори да не я правят те) има интерес тя да работи правилно. При партиите в бг интереса е точно обратният.

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 28. 28 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Вие(да не казвам тежка дума) не можете да се справите с няколко милиционера носещи незаконно чували, с купуването на гласове, което трябва да се организира(ugi) и трябва да е масов процес. Искате да гласувате електронно - ами сигурно сте гербаджии или комуняги и сте свикнали да фалшифицирате изборите.(купуването на гласове също спада към тази категория, понеже подменя вота и т.н.)

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 29. 29 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Без електронен подпис, който идентифицира самоличността на гражданина, гласуването по електронен път крие много подводни камъни. Това води автоматично до други въпроси - какво става при кражба на електронният подпис и др. такива неща....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 30. 30 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  Ако стане, като в прибалтийските държави, там всеки може да гласува колкото пъти си иска, като се зачита последният му глас. Примерно партийният рушветаджия, дава кинти на някой да гласува пред него, за неговата партия и когато той си тръгне, човека може да си гласува пак за друг. Така купуването на гласове, на практика ще спре и манипулирането на изборите, ще стане загубена кауза.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 31. 31 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1042 Весело

  [quote#26:"Танас"]Как при преброяването се получи а за изборите не може да стане ? [/quote]Сравнявате неща които са несравними по ВАЖНОСТ!

  Аз лично съм "преброил" безплатно по интернет по-голямата част от близките ми роднини. Те реално не са участвали в преброяването.

 32. 32 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2265 Неутрално

  Аргументите на Николай Вълчинов са на човек познаващ ИТ процесите и технологиите повърхностно. Следи могат да остават, а манипулирането на софтуера може да се направи евентуално от разработчика. Веднъж дал го на ЦИК, той няма да има достъп до него. Проблема тука е, че циганите няма да ходят до урните и подходящите хора ще гласуват вместо тях, при това по-лесно. В тази посока трябва да се мисли.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 33. 33 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  [quote#15:"Вени Марковски"]В Естония може, у нас не може. Или естонците са сбъркали нещо, или нашата теория не е вярна.[/quote]

  В Естония личната карта е и здравна карта, и шофьорска книжка и дебитна карта, електронен подпис и какво ли още не.. Има си чип, та тази малка подробност дава отговор, защо в Естония може, а у нас - не.

  Ecrasez l’infâme
 34. 34 Профил на Чеша си езика
  Чеша си езика
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#16] от "ugi":

  Съгласен съм. Има много неизвестни и рискове. Но не е казано, че бабите и мангалите ТРЯБВА да гласуват електронно и през интернет. Тази опция ще се предлага за грамотни и образовани хора, които могат да се оправят във виртуалното пространство и са готови да инвестират известни средства във сигурността, демек да си закупят електронен подпис, випиен връзка и т.н. А, това е категорията на младите хора в чужбина и България, които искат да помогнат за развитието на страната си.

  Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.
 35. 35 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Абе защо гербаджиите се захващат с едни такива лесни и сладки нещица, като бае ви Ганя? Щото е лесно да не направиш електронното гласуване правилно. Трудно е да го направиш както трябва. Според вас герб трудните неща ли избират?

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 36. 36 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1042 Весело

  [quote#25:"Graf"]Тази, сливенската приказка е добра за политически лакърдии, ама е съвсем лаишка за темата "електронен вот". [/quote]Лаик сте вие, защото не разбирате каква е връзката.

  Връзката е че при днешните технологии може спокойно да се записва разговора между двама души и разговорите им по телефона без те да разберат, и като се използва техниката (телефони, компютри) която е тяхна, само с наличието на допълнителен сифтуер.

 37. 37 Профил на lenor
  lenor
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Това скоро в БГ няма да стане Намаля се вероятността да стават манипулации в секциите ,както и подмяна на бюлетини и цели чували ))Нямам представа какво става-говоря на изуст но имам съмнения ,че по избори стават големи свинщини.

 38. 38 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#37] от "lenor":

  Хахах, и се увеличава вероятността за манипулация на едро.

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 39. 39 Профил на lenor
  lenor
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#38] от "zrenaxby":

  Този вот,който е купен.Става дума за цигански ,турски гласове ,както и корпоративното гласуване е константа.Тоест не би се увеличило значително след едно евентуално гласуване през и-нет.Както виждаш никакви закони не биха спрели тази порочна практика в БГ.Това че се ходи до урните ,не означава,че вота не се купува в някой групи!Страхът на управляващите е ,че е възможно да се появят нови партии с нови лидери -абсолютно независими например от сдружения през и-нет и т.н.Също и много хора,за които изкуствено се създават пречки да гласуват.Предимно млади хора студенти и хора извън страната.

 40. 40 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Като се въведе ел. гласуването тогава ще има най-големи манипулации на вота. Защото електората на ДПС и циганските партии ще си дадат сертификатите директно на партиите. Но пък може да живне пазара на компютърна техника.

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 41. 41 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  [quote#36:"BlueWater"]Връзката е че при днешните технологии може спокойно да се записва разговора между двама души и разговорите им по телефона без те да разберат[/quote]

  Сладур..
  То и при вчерашните технологии можеше спокойно да се записват разговори между двама души, без те да разберат. Даже и без софтуер.
  Та я обясни на лаика, как ония селски бек ще хакне "системата" но ОИК, па и ще я следи в реално време, като "системата" е един компютър офлайн, в който се нанасят данните от протоколите на СИК?
  Да ве и у "хакерите"....

  Ecrasez l’infâme
 42. 42 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 714 Неутрално

  У лихварите са намирали по един куп банкови карти.Те заради пластиките ли са ги събирали. Така циганския барон ще има да продава от 100 човека -200 гласа - един с бюлетина и един виртуален.Така и ходилите за риба ще гласуват ,а да не говорим ,че и тези ,които са били за риба и не са искали да гласуват -пак може и да са "гласували". А ако теорията за дъртите комуняги на седерастите е вярна ,то в къщата на д,рът комуняга ,ако при бюлетинното гласуване е имало различни гласувания ,при електронното - всички ще са за този ,които д,рътия каже.Обаче.Има и един голям плюс за тоя ,дето "брои " бюлетините. Няма нужда и да се напряга. Може още сутринта да попълни рбойката на електронно гласувалите и да ходи да си пие питието.

 43. 43 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#41:"Graf"]нанасят данните от протоколите на СИК[/quote]
  Какъв СИК при електронно гласуване? И как при който и да е компютър офлайн ще има електронно гласуване?

 44. 44 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#11:"qwertqwert"]Категорините ползи са само за емигрантите. [/quote]
  Какви са ползите за емигрантите ? Че четат най -устатия? Емигрантите от години ,а не настоящите икономически емигранти , сигурно още вярват ,че Боко мамата разкатава на комунягите . Само дето ние на гърба си виждаме ,че той е с баш комуннягите ,които осребриха полотическата си власт от преди 10.11 ,а мамата ебава на обикновените българи.
  Само мажоритарен вот в 240 едномандатни окръга може докякъде да поднови мутрополитическия елит у нас. Защо англичаните не щат промени в мажоритарната си система? Защо постоянно гледаме и слушаме за избора на личности в САЩ - за такава длъжност ,за онаскава длъжност ,а тук Сергей и бат, Ваньо ще ни слагат имената в листата и аз ще гласувам за тях. Айде ,бе.

 45. 45 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  Рискът е единствено за Догана защото повече интелигентни хора ще гласуват и резултатът му ще е около 5-6% какъвто беше през 1990. За съжаление много от тогавашните избиратели са вече по чужбината.

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 46. 46 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2429 Неутрално

  За електронното гласуване, с всички рискове. Нима без него няма изборни нарушения? Естествено, паралелно с традиционния начин, както при преброяването.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 47. 47 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  За, разбира се! Само дето нашенеца ще му намери пак цаката... И би трябвало да се качат гласувалите с бюлетина на компютъра, та да се разбере кой колко пъти е гласувал. Има два незаменими плюса - много повече гласували и много по-малко преброители!

 48. 48 Профил на 10 стинки
  10 стинки
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Паралелно гласуване не може да има! Преброяването е маловажно и се допуска висок процент на грешка, не се следи за точност и истинност на данните. Преброяването няма нищо общо с избор на власт!
  Електронно гласуване - да, но по интернет НЕ! Ако я няма наблюдаваната тъмна стаичка, всякакви извращения са възможни. Принудително гласуване, купуване на гласове, агитация в изборния ден, лишаване от право на глас дори. Може много да се изтъкват държави с въведено гласуване по интернет, но хайде някой да ми докаже че вотът им не е манипулиран в по-голяма степен от нашия.

  Една шепа хора останахме, колкото средно китайско градче, а не можем да се справим на тая богата земя... Колко да сме смотани!
 49. 49 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4270 Гневно

  ОБРАЗОВАТЕЛЕН ЦЕНЗ ЗА ГЛАСУВАНЕ.
  Без него избори няма.
  Стадата неграмотници,дето не могат да разпознаят първата буква от името си гласуват компактно и контролирано.
  Това,което се прави сега НЕ СА ИЗБОРИ.

 50. 50 Профил на onufrij
  onufrij
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#34] от "Чеша си езика":

  А дали е така? Преди месеци излезе инфо, че 1/3 от нашите емигранти/временни гастарбайтери са неграмотни, еле пък и компютърно неграмотни. Те в чужбина няма и кого да помолят за консултация, щото се движат в среда на себеподобни.
  Не че много държа таквизи да гласуват, но си имат права, да ге.

 51. 51 Профил на onufrij
  onufrij
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Каквото и да си говорим, остава очебиещия факт, че емигрантите дори когато имат секция в собствения си град, не отиват да гласуват. Ми туй са два билета за метрото като цена и малко чакане. Начи бай Хасан от Бурса може да кеси пет часа на опашка, а Иванчо от Чикаго не може. 20 хил от 700 хил са гласувалите в странство. Само не ми казвайте, че другите 680 хил са все от градове без секции. Ми на последните и аз чаках 2 часа в центъра на Варна.
  20 избора се проведоха вече и са все толова.

 52. 52 Профил на DirtyBastard
  DirtyBastard
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#2:"kuku032"]Губи се смисълът, ако Цецко пак се занимава с изборите. [/quote]

  Горният цитат ясно показва защо няма смисъл от такива промени...
  Нито електронно гласуване, нито каквото и да било друго може да промени с магическа пръчка факта, че в България сме политически неграмотни и се водим от предубежденията си, вместо от здрав разум. Аз съм склонен да приема тезата, че с електронно гласуване само по-лесно ще могат да контролират ромския вот, нищо повече. Иначе разбира се, че е много по-добре и че един ден ще стане факт. Но днес никой не му пука за реалните нагласи сред хората и начините те да бъдат по-точно представени. Единствено има значение дали нещо може да се използва за атака срещу ГЕРБ и Борисов или не.

 53. 53 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Всичката пара в свирката. Както обикновено.

  Romanes eunt domus!
 54. 54 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Електронното гласуване ще направи така,че всички недействителни бюлетини от неграмотни цигани ще станат действителни.Просто защото един грамотен циганин ще може да гласува за 100 човека и дори повече.И какъв е аргумента-повече млади хора щели да гласуват.Извинявайте ,но хора ,които ги мързи да си завлекат задника до изборните секции просто си заслужават управниците избрани от другите.И аз съм бил млад,но от навършване на 18 години-през 1994г редовно гласувам на всички избори.Защото не ми е все едно кой ще ме управлява.

 55. 55 Профил на DirtyBastard
  DirtyBastard
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#54:"kermit"]И аз съм бил млад,но от навършване на 18 години-през 1994г редовно гласувам на всички избори.Защото не ми е все едно кой ще ме управлява. [/quote]

  Поздравления за категоричното мнение! Изборните ни проблеми могат да останат в миналото, само когато повече хора станат като теб, а това не е технически въпрос. Но как ли да стигнем дотам, когато отвсякъде чуваме, че 'всички са маскари' и че 'от изборите нищо не зависи'...

 56. 56 Профил на СВОБОДЕН
  СВОБОДЕН
  Рейтинг: 514 Неутрално

  АКО СЕ ГЛАСУВА ПАК В СЕКЦИИ С КОМПЮТЪР В КАБИНКА
  СТАВА.
  НО С КОМПЮТЪР ИЛИ НЕ ,БЮЛЕТИНИТЕ ПРОТОКОЛИТЕ С НОМЕР И КАТО ТОТО ФИШ И КОЛКОТО ИЗБИРАТЕЛИ ТОЛКОВА БЮЛЕТИНИ.
  БРОЕНЕТО ЕЛЕКТРОННО ПАК КАТО ТОТОТО ,ЗА МИНУТА РЕЗУЛТАТА ЯСЕН ,НЯМА СПОР ЗА ДЕЙСТВИТЕЛНА ИЛИ НЕ.

  КУМИСИЯТА НЕ МОЖЕ ДА ПРОМЕНИ И ЕДИН ГЛАС.

  ГЛАСУВАЩИЯТ САМ ВПИСВА ДАННИТЕ СИ В СПИСЪК НА ГЛАСУВАЛИТЕ ,СЛЕД УСТАНОВЯВАНЕ НА ПРАВОТО МУ ОТ ДРУГИЯ ПИСЪК.

  НО КОЙ ЩЕ ДОПУСНЕ ЧЕСТНИ ИЗБОРИ.??????????????????

  СВОБОДЕН
 57. 57 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  До коментар [#44] от "cobanmaala":Е, нали гласувахме вече "мажоритарно" ! Резултатът беше чисто партийно гласуване. Избраха само хора на Герб и ДПС. Тук , в РБ /Република Банана/ мажоритарното не минава.

 58. 58 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  Предимството е ,че купуването на гласове ще излезе по-евтино на манипулаторите. Вместо по 50 лв , например , 20 кинта на циганския тартор ще са достатъчни. Събират тарторите ЕГН-та на поданниците си, или електронните им подписи или сертификати или квото ще да е. Сяда един грамотен мангал на компютъра и ги блъска на правилната партия. Можеш ли да осигуриш избирателна комисия от различните партии на всеки цигански компютър ?
  Айде да се занимаваме с по-сериозни неща.

 59. 59 Профил на legio
  legio
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Освен електронно гласуване, като първа стъпка, трябва да се актуализират избирателните списъци. Също така, да се промени конституцията и да се въведе образователен ценз, както и горна възрастова грница за гласуване.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Who dares wins!
 60. 60 Профил на NikB
  NikB
  Рейтинг: 455 Весело

  Вместо тъпотиите на Николай Вълчанов, по добре журналята да се вслушат в казаното от проф. Михаил Константинов.
  А и "електронното" оставя МНОГО ПОВЕЧЕ следи и много по-лесно се контролира от тези, които са гласували.

 61. 61 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  Твърдо съм за гласуване по интернет и също така смятам, че право да гласуват трябва да имат само тези който са плащали данъци и осигуровки в последните 4 год преди вота.
  Съгласен см и да се откажа от анонимноста на вота стига след това всеки да може да види как се е преборил вотът му.

  Само, че сегашната ДС/БКП мафия на власт няма полза от такива промени, защото риска е твърде голям да загубят власта.
  Факт е, че мажоритарни кандидати извън проверените от партията трудно се допускат до избори ....

 62. 62 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 637 Неутрално

  освен образователен ценз да има и възрастов, тези който се напикават да не може да гласуват

  BG e мини империя на злото.
 63. 63 Профил на Красимир Гаджоков
  Красимир Гаджоков
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Хайде разни самозвани "специалисти" като Вълчанов да не се произнасят по въпроси, от които нямат идея.

  Като дългогодишен специалист по информационна сигурност мога да заявя, че докато наистина няма 100% защита, то системите за гласуване могат да бъдат направени изключително добре защитени.

  Да не би в сегашните, стандартни присъствени и книжни избори да има абсолютна защита срещу подправяне на лична карта и гласуване с нея?

  1. Никакъв проблем да има следа от интернет-гласуване. Просто резултатите се записват не на един, а на три сървъра например, по един в различни институции като ЦИК, Съда и парламета.

  2. И разбира се че може да има тайна на вота - кой каза, че идентификацията на гласуващия (например трите имена плюс номер на документ) трябва да се записва явно, а не например кодирано на сървърите?

  И най-вече, кой каза, че гласа трябва да се записва на същия сървър?

  3. Най-големият проблем биха били злоупотребите при които някой си дава данните на другиго който да гласува вместо него.

  Принципа е да се въведе нещо, което е твърде ценно за човек, за да го даде на другиго.

  Това нещо може да е нов идентифуикационен номер за всеки гражданин (още по-добре разбира се ако е е лична карта с чип).
  Този номер да идентифицира здравнага и социалната осигуровка на човек.

  Дори най-простоят човек разбира, че трябва да защитава личните си ползи, особено ако са дългосрочни.

  Ако хората бъдат научени, че ако дадат на някого този свързан с осигуровките им номер, то може да им бъдат източени здравните и/или социалните осигсуровки, възможността за злоупотреба ще намалее до достатъчно незначивтелна.

  http://www.gadjokov.com
 64. 64 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#63:"Красимир Гаджоков"]Като дългогодишен специалист по информационна сигурност мога да заявя, че докато наистина няма 100% защита,[/quote]
  В лекции по ISO/IEC 27001 се казва същото. Ако се иска 100% защита, се преминава от виртуално пространство към реално пространство формат А4

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 65. 65 Профил на Хаджи Генчо
  Хаджи Генчо
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Във Варна наглостта на местните дерибеи придобива нови измерения. Лошото е, че оправия не се види от никъде... управлява ни партията на общинските съветници, които просто си поразменят местата по изборно време и един тотално прогнил кмет, който те нямат изгода да сменят, защото им е угоден....
  И така докато не остане нищо за извличане вече.

 66. 66 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#57:"ahasver"]Е, нали гласувахме вече "мажоритарно" ! [/quote]
  Това гласуване ,както сам отбеляза ,бе "мажоритарно". Става въпрос за мажоритарно гласуване в 240 едномандатни избирателни района в два тура ,както за ВНС. Ако проследиш развитието на нещата във ВНС тия ,мажоритарните ,депутати ,бяха черните овце в партиите си ,в повечето случаи .Затова и ги отрязаха ,за да не отварят много много уста.А ако пък си и спомняш ,за ВНС БСП в софия спечели само май 2 мажоритарни мандата. Ако СДС се бяха съгласили на кръглата маса да са мажоритарни изборите ,БСП още тогава щяха да са в опозиция. Да ,ама не.

 67. 67 Профил на Хаджи Генчо
  Хаджи Генчо
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Пардон, обърках коментара с друга статия ....

 68. 68 Профил на hrige
  hrige
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Отдавна е време тази тема да стане постоянна до постигане не само на електронно гласуване, но и на поне това , което са направили в Естония!
  Хайде всички скептици и критици да си направят труда и да разберат за какво става дума , може и в нета!
  И нали никой не си въобразява, чве изчисляването на изборните резултати става на обособени и отделни компютри, вън от мрежата?
  А и дори да са вън от мрежата, как, кой и колко им гарантира сигурността?
  Казвам , това само за да ви припомня, че аргументите за намеса и манипулация важат в същата степен и сега! Разликата е възможността на управляващите в момента на избора и така наречените "парламентарно представени" пол. парти да манипулират резултати!
  Така, че хайде да подкрепим инициативата и да я доведем до успешен край, до догодина!
  Резултатът тогава ще ви очарова!

 69. 69 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 619 Неутрално

  До коментар [#1] от "apollo":

  И аз това питам. Също така искам да знам дали има начин да се подпише човек в тази подписка с електронен подпис.

  Жизнь или Life - избор има.
 70. 70 Профил на hrige
  hrige
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#69] от "Дразнител":

  Може и с анонимен подпис!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK