11 неправителствени организации призоваха промените в ЗСВ да не бъдат приемани

11 неправителствени организации призоваха промените в ЗСВ да не бъдат приемани

© ДневникЕдинадесет неправителствени организации настоятелно призовават депутатите да не приемат промените в Закона за съдебната власт, които трябва да бъдат гласувани на второ четене от депутатите в четвъртък. В писмо до парламента и медиите те посочват: "Подчертаваме,  че въпреки очакванията на българското общество и настоятелните напомняния на ЕК  предлаганият законопроект ...не представлява реформа из основи на начина на управление на съдебната система."


Позицията е подписана от най-голямата магистратска организация - Съюза на съдиите, Българския хелзинкски комитет (БХК), Българския институт за правни инициативи, Центъра за изследване на демокрацията, Центъра за либерални стратегии, Български адвокати за правата на човека, "Програма Достъп до информация". Това не е първото писмо, което организациите изпращат срещу готвените промени в устройствения закон за съдебната власт.  Неколкократно досега по различни поводи те призоваха за промяна на начина, по който ще се избират членовете на следващия Висш съдебен съвет (ВСС) и за промяна.


"Реформа из основи" беше и словосъчетанието, използвано от Европейската комисия в доклада й от февруари, когато посочи, че промяната трябва да започне от съвета и прокуратурата.
В апела си организациите акцентират върху приетите от парламентарната правна комисия миналия четвъртък промени. Сред тях е въвеждането на т. нар кариерен бонус, според който членовете на ВСС и на Инспектората него  след приключване на мандатите автоматично получават повишение при завръщането си в съдебната система.  


"Подобно израстване в йерархията на съдебната власт би представлявало заобикаляне на нормалните конкурсни и атестационни процедури, приложими за всички останали
магистрати." Аргументите на управляващите е, че така магистратите щели да бъдат по-мотивирани да участват в съдебния съвет и че процесът на избор в съвета и в ИВСС можело да се приеме за равностоен на конкурс и атестация за съдия, прокурор и следовател.


"Тези доводи не отчитат,  че самата процедура за конституиране на ВСС и неговия инспекторат е избор за вид административна и контролно-административна дейност, която не включва оценка на съдийската и прокурорската компетентност на кандидатите, докато местата във върховните инстанции следва да се заемат само след изключително взискателна селекция по тясно професионални критерии", пишат още организациите.


Според тях предложението за такъв бонус "ще внесе допълнително недоверие у магистратите относно наличието на справедлив и еднакъв за всички ред за кариерно развитие и ще наложи представата,  че кандидатите за ВСС се стремят да бъдат избрани за членове,  за да получат впоследствие повишение без конкурс и атестация,  а не за да допринесат за обществената полза".  


Депутатите приеха, че този бонус ще важи за настоящите членове на съвета, чийто мандат изтича през септември. Според писмото това е "особено смущаващо", защото те са избрани по процедура,  за която има консенсус, че се нуждае от сериозна реформа (при все че такава не се прави сега), а обществената оценка за резултатите от дейността им е такава, че остава непонятно за какво точно заслужават да бъдат наградени от законодателя чрез пререждане на завареното положение.  


В писмото се посочва, че е смущаваща и внесената между двете четени промяна в сроковете за избор на главен прокурор.


"От една страна, така се създава усещането за подготвяне на почвата настоящият, доказал зависимостта си, ВСС да играе някаква роля в назначаването на следващия главен прокурор – дали като го номинира или след още някаква изненадваща маневра и като го избере. От друга страна, въпреки заявленията на вносителите тази промяна не би допринесла съществено за реформа на процеса на избор на главен прокурор." 


От организациите смятат, че при този избор също е необходима "същностна промяна".


Те напомнят, че техните предложения, сред които "разделяне на ВСС на колегии на съдиите и на прокурорите за кариерните и дисциплинарните въпроси;  сесийно функциониращ модел на дейност на съвета са били игнорирани.   


Беше отхвърлен и прекият избор на професионалната съдебна квота във ВСС въпреки консенсуса,  че това е оптималният модел и въпреки петкратното настояване от ЕК той да бъде въведен за този ВСС.  "Отхвърлянето на идеите за реформа стана с голословни логистични притеснения за провеждането на електронното гласуване или за провеждането на националните общи събрания и без въобще да се обсъжда възможността за гласуване по райони с бюлетини и урни, както се провеждат например изборите за професионалната квота на ВСС в Румъния", отбелязват още в писмото.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1240 Весело

  Те и от Европа само 5 пъти и го повториха на тиквената партия.Може да не са ги чули..

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 2. 2 Профил на maikavi
  maikavi
  Рейтинг: 468 Неутрално

  До коментар [#1] от "hristov19":
  Грешка, сори треаше да е +

 3. 3 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1240 Весело

  До коментар [#2] от "maikavi":

  Те дано да чуят управляващите.Плюсчето ще е за всички ни.

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 4. 4 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 669 Неутрално

  Определено има свестни магистрати в България.

  Жалко е, че не им се чува думата и говедата, които са на власт си правят, каквото им е угодно...

  Проклета да е Русия!
 5. 5 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 3020 Весело

  Като гледам подписалите - все отбори от юнаци , с голям авторитет в обществото, с изрядни и кристално чисти във всяко отношение членове, с висок морал и доказана безпристрастност и неподкупност !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK