Transparency International: Корупцията заплашва икономическата стабилност в Европа

Transparency International: Корупцията заплашва икономическата стабилност в Европа

© Мария СъботиноваБългария има сериозни проблеми с борбата с корупцията, като заедно с Румъния са двете държави от новите членки на ЕС, които продължават да предизвикват най-много притеснения.


Под надзора на европейските институции в двете страни бяха приети куп закони, но активното производство на текстове не е съпроводено с широко въвеждане и приемане на етични норми, действия и поведение. Това твърди разпространен в сряда доклад на организацията Transparency International, който изследва причините за корупцията в 25 страни в Европа.


Типичен пример е Висшият съдебен съвет в България, който е отговорен за кадруването в съдебната система и според законите се радва на голяма автономност. "Но на практика ВСС беше замесен в серия скандали за наличието на външни влияния, които се отразяват на решенията му. За да се премахнат тези проблеми, не са достатъчни само институционални реформи. В крайна сметка напредък може да има чрез промяна в културата, която да създаде силно чувство за професионална етика и тя да помогне на магистратите да разберат закона и да се придържат към него", пише в доклада на организацията.
Докладът "Пари, политика и власт: Корупционните рискове в Европа" отбелязва, че избирателните процеси в повечето изследвани държави са прозрачни, като органите се справят добре в администрирането на свободни и честни избори. Изключение правят България и Румъния, където в този процес все още има "значителни проблеми". България е и сред страните, където липсва независима институция, която да следи за спазването на правото за достъп до информация.


Най-големи проблеми с обществените поръчки има в България, Чехия, Италия, Румъния и Словакия. Докладът отбелязва, че законите за обществените поръчки са хармонизирани с европейското законодателство, но в много държави правилата са систематично заобикаляни и това остава безнаказано.


Transparency отбелязва още, че в България омбудсманът е сравнително нова институция, но също има притеснения за независимостта й заради високо политизирано естество на процеса на назначаване.


Генералният извод на Transparency e, че близките отношения между бизнеса и правителствата позволяват на корупцията да подкопае икономическата стабилност в Европа. Неправителствената организация твърди, че пропуските в управлението допринасят за финансовите и политическите скандали, които разкъсват почти всяка държава в Европа през последната година. Transparency призовава законодателите да направят лобирането и финансирането на кампании по-прозрачни.


Докладът подчертава, че липсва прозрачност в начините, по които се взимат решения и се финансират политически партии.


19 от 25-те изследвани държави се нуждаят от регулация на лобизма, а едва 10 са забранили политически дарения с неясни източници. "В Европа много от институциите, които определят демокрацията и позволяват на държавата да спре корупцията, са по-слаби, отколкото често се смята. Докладът насочва вниманието към тревожни проблеми във време, когато има необходимост от прозрачно управление, докато Европа се опитва да се справи с икономическата криза", заяви Кобус де Свард, управляващ директор на Transparency International.


Три четвърти от европейците смятат корупцията за нарастващ проблем в тяхната страна, сочат редица проучвания. През изминалата година във Франция и Италия се проведоха знакови дела за корупция. Корупционните скандали в политиката включваха разходи на депутатите (Великобритания), пенсионни измами (Норвегия) и конфликта на интереси (България, Финландия, Словения).


Докладът на Transparency оценява капацитета на европейските държави да се борят с корупцията, като разглежда повече от 300 държавни институции в 25 държави. Политическите партии, бизнесът и публичната администрация се представят най-зле в борбата с корупцията и злоупотребите, докато държавните одиторски агенции и омбудсманите – най-добре.


Прекалено много правителства не са достатъчно надеждни за управлението на публичните финанси и обществените поръчки, като последните са на стойност 1.8 трилиона евро на година. Още по-лошо – само две държави могат да осигурят адекватна защита на сигнализиращите за евентуални престъпления и неетично поведение.


Дания, Норвегия и Швеция са най-защитените от корупция заради стабилната регулация, одиторски агенции и съдебни системи. Но дори и в тези държави се забелязват проблеми в сферата на политическото финансиране, отбелязва Transparency. Редица държави в Южна Европа – Гърция, Италия, Испания, Португалия, имат сериозни проблеми в надеждността на публичния сектор и дълбоко вкоренени неефективност, злоупотреби и корупция, които не са нито достатъчно добре контролирани, нито санкционирани.


В доклада на Transparency International са изследвани: Белгия, България, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Литва, Латвия, Холандия, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Испания, Швеция, Швейцария и Великобритания.

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 594 Неутрално

  А у нас, шефкката на българския клон на Transparency International стана министърка на правосъдието в най-корумпираното правителство в ЕС идаже наскоро бе уличена в лъжа от ЕК.

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 2. 2 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 848 Весело

  Transparency International пак обикаля "покрай" проблема и дъвче общи приказки, като винаги....
  Корупция има защото самата същност на ЕС и ЕК предопределят такава възможност, чиновници в много паралелни структури се занимават с проекти с благи намерения, голямо финансиране, които на практика не са им от компетенцията....
  Просто раздават едни парета с благи цели......

  Самата ЕК в голяма степен се "прескача" с националните правителства......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 3. 3 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 647 Гневно

  Абсолютно вярно! Затова имаме бедна държава, беден народ и мноого богат "елит" от "честни" капиталисти , израни управници и техните добре платени слуги, както и много имотни представители на правораздавателната система!
  Мафия!

 4. 4 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 594 Неутрално

  За съжаление хората са прави.Във България няма нищо което да е независимо.Нито съда,нито полицията,нито телевизии,радиа или вестници,нито синдикати.Всичко е толкова корумпирано.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 5. 5 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 541 Любопитно

  Като сума пари, най-голямата корупция е в Германия, Англия и Франция, независимо какво приказват тамагочитата от Transparency International. Пък и в тези страни корупцията е узаконена като лобиране или официални договори и всичко изглежда законно.

 6. 6 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 808 Неутрално

  ВСС?! Ами да идем да разцелуваме Гъзе Пърданов за този прекрасен и независим "орган". Ако Б.Б. посегне на "независимата" съдебна власт, веднага ще ревнат всички комуноиди у нас и в Европа как се нарушават права и се лее диктатура. А наглите крадци са точно техни хора.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 7. 7 Профил на WC1
  WC1
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Анализите на такива организации са основани на информация, публикувана предимно в местните местните медии (част от тях са доста жълти). Какви изводи ще направите като прочетете само заглавията за деня? Ще са трагични. Изводите ще бъдат не толкова черни, ако прочетете и съдържанието на статиите или потърсите независимо и обективно мнение.
  Не можем да говорим за демокрация, като всички гледат да се наредят около държавната или общинска софра, където се преразпределя значителна част от БВП.

  ATX
 8. 8 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1030 Гневно

  ВСС се състои от нагли хора, които са загубили моето доверие!

  Тези "независими" от Красьо Черния магистрати ще избират евентуално новия "господ" пардон главен прокурор!

  Предлагам на съберем помощи за социално слабите восши съдии, чиито дъщери и съпруги получиха парцели земя до морето за да могат да вържат двата края!

 9. 9 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Весело

  Transparency International: Корупцията заплашва икономическата стабилност в Европа

  Да бе, тя Световната криза дойде от корупцията в България и Румъния.

  /не се чете/
 10. 10 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Спомням си как в Унгария на една бензиностанция един го сочеха с пръст, като се качваше в супер лимузината си с български номера и му викаха: "комунист, комунист" и го гледаха презрително, газирайки го, а Аз как в Щатите питах един американец, отивайки в Манхатън и обикаляйки навсякъде как да не стана жертва на престъпността им преди 12 години, а той ми отвърна:"няма начин, на челото ти пише турист, така че внимавай къде ходите..." ...
  В крайна сметка нашите балкански корумпета или корумпиращи, толкова търсят оправдание за действията си или неглижират поведението си, че дори не осъзнават как са си лепнали надпис на челото: "Безпринципно говедо", нещо което те считат за нормалност!
  Кънгречюлейшънс балканци!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 11. 11 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 826 Весело

  "В крайна сметка напредък може да има чрез промяна в културата,..."

  Има огромна "промяна" в "културата" в България.
  Ето на, "гражданинът", за когото американските посланници пишат, че "организира трафика на амфетамини през Турция" в момента "организира" какво...,"борбата" с престъпността и корупцията.

  В 'организирането" на "борбата" му помага лице сдобило се с поредица от апартаменти чрез "хонорари" и 'заеми от пенсионери" (български с по 100 евро пенсията)!

  Е, питам аз, къде в Европа ще се намерят по-големи "специалисти" по "борба" с престъпността и корупцията от тия двамата "граждани" дето са, както се казва, вряли и кипяли в .... престъпността и корупцията.

  Нема да се пуашите копеуета!
  Престъпността и корупцията в България са в сигурни ръце.
  "Гарантирано от ГЕРБ!"


  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 12. 12 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 594 Весело

  Това е добър повод да ни бъдат спрени субсидиите и пренасочени към страни с ниска корупция, като Франция например.

 13. 13 Профил на cockmeat
  cockmeat
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Поредната Брюкселска шепа кал, щото те там в Брюксел сичките са чисти, бели и непорочни. Евро-мафиотите с бели якички, дават акъл на по-тъмните си балкански колеги, а всъщност всичките са крадци.

  Политиците и памперсите трябва да се сменят често поради една и съща причина!
 14. 14 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1412 Весело

  Че то остана ли някой, който да се бори с корупцията у нас?! Аз имам усещането, че всички са се включили в този процес - или от страната на даващите или от другата, на получаващите...

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 15. 15 Профил на Politemoose
  Politemoose
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Това е потвърждение на отдавна известния факт, че корупцията се шири не само по нашите земи, а в цяла Европа.

 16. 16 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1412 Любопитно

  До коментар [#13] от "cockmeat": Transparency International пък какво общо имат с Брюксел?! Я пак прочети статията, за всеки случай.

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 17. 17 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Ние дори и да си оправиме бардака структурно и с необходимите закони, то в него ще работят все същите к**ви.

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 18. 18 Профил на Mois Faion
  Mois Faion
  Рейтинг: 14 Неутрално

  Въпрос на елементарна етика е като коментираш или цитираш някакъв текст да посочиш източника - в случая, един хиперлинк към доклада, който се описва. Не че който иска няма да си го намери, но защо се "забравя" оригинала - въпрос на редакционна политика ли е или на немарливост?
  http://issuu.com/transparencyinternational/docs/corruption_risks_in_europe/63

 19. 19 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#1:"kuty"]А у нас, шефкката на българския клон на Transparency International стана министърка на правосъдието в най-корумпираното правителство в ЕС идаже наскоро бе уличена в лъжа от ЕК.[/quote]

  Като точно докладите разработени от нея между 2009 и 2011 излизаха с данни, че корупцията по време на ГЕРБ се задълбочава и към 2011 е стигнала нивата от Костово време

  Governments never learn. Only people learn.
 20. 20 Профил на bodensee
  bodensee
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#7] от "MB":
  Тук не си прав(а)! Анализите на Трансперанси черпят информация най-вече от местни експерти и конкретни проблеми при реализацията на антикорупционни проекти. Ако оставим настрана антикорупционния индекс и как хората чустват проблема в ежедневието си, то Трансперанси си е доста читава организация.

 21. 21 Профил на InmoInvestments
  InmoInvestments
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Лошо нема. Който има, ще бере плодовете след това....

  You can get much farther with a kind word and a gun than you can with a kind word alone. Al Capone
 22. 22 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1291 Неутрално
 23. 23 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2810 Весело

  "Но на практика ВСС беше замесен в серия скандали за наличието на външни влияния, които се отразяват на решенията му."


  Няма такова нещо! Питайте Красьо честничкия! А Пенгезов може да потвърди!

 24. 24 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  Каква част от работните места в България пряко зависят от добрата воля на премиера (бил той застаряващ бивш монарх, пионка на социалистически лобита или бивш член на организираната престъпност)?

  Частичен отговор на този въпрос може да бъде намерен в обзор на местните феодали по региони или на тази таблица (capital.bg/1114241).

  Е как да няма корупция при тези обстоятелства!? На практика това прави социалната реалност в България не много по-различна от тази на тоталитарните държави.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 25. 25 Профил на robbie_williams
  robbie_williams
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Влязохме в ЕС и научихте и другите държави - що е това Корупция като вирус сме Всички - Бойко, Сергей, Доган, Кунева, Волен, Костов, Мартин - ако съм пропуснал някой - не е било нарочно

  Ти виждаш нещата и питаш защо? А Аз мечтая за неща, които никога не са били и питам - защо не?
 26. 26 Профил на опа
  опа
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Корупцията ражда БЕДНОСТ ! За съжеление в БГ тя е на всички нива, не само по горните. Всеки, който взима рушвет, си решава проблема краткосрочно, но в дългосрочен план губи. Това трябва да се разбере в БГ и да престанем да извиняваме корупцията с "ами той е беден и затова взима рушвет", защото той и ние покрай него ще станем още по-бедни.

 27. 27 Профил на 212
  212
  Рейтинг: 488 Любопитно

  на западна европа най корумпираните страни са италия и франция като че ли във испания тя е по малка може би от факта че франко ги превъзпита докато остатъка на европа гладуваше след войната.
  за швеция и дания може да кажа лично че корупция не съществува и ако някои се опита само тежко му се пише.
  в българия корупцията съществува от как българия съществува и ако преди се изразяваше в "приятелство" и
  връзкарство то сега е свързано и с $ и е навсякъде

 28. 28 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1512 Любопитно

  До коментар [#27] от "swich2green":

  В частта за Испания - корупция на ниско ниво практически няма, затова пък на високо има за всеки вкус. В това Франко надали има пръст, по-скоро държавното устройсто.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 29. 29 Профил на 212
  212
  Рейтинг: 488 Любопитно

  До коментар [#17] от "The.Teacher":
  аз мога да кажа че напрактика това е невъзможно
  дори и след 5-6 генрации
  корупцията е съществувала по тези земи още от римската империя и както виждате съществува все още и днес и тя ще съществува докато човека съществува и ако е няма или е слаба в скандинавия тя ще се появи и там
  защото тя е като заразна болест и е естественно да има негативни последици.

 30. 30 Профил на tatkoruso
  tatkoruso
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Корупцията, където и да е тя, е проблем на системата, и само отчасти на личността. В с-ма, където всичко е пари, където лица като Азис са примери и щом имаш много пари и си с мнения и канен / в медиите/ще има корупция. Скоро четох статия за деградиращият човешки мозък, е някога фактор е била вярата в бог и показното му служене. Нещата само са се сменили, въпреки културата, технологиите,образованиет и така прокламираният хуманизъм и кво, нищо не е вярно, човека си е животинка и едно от оръжията за борба с другите животинки/ както куковичето изхвърля другите пиленца/ е корупцията. Така че този доклад е плод на чиновник за друг чиновник с цел оправдаване на заплатата. Действие близо до корупцията.

 31. 31 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Най-точната характеристика до в момента за България, според мен е:
  ВУЛГАРИСТАН!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 32. 32 Профил на rumenvl
  rumenvl
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Корупцията ни държи бедни. (освен корумпираните които държи богати)

 33. 33 Профил на too_many
  too_many
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#19:"vladimirkarolev"]Като точно докладите разработени от нея между 2009 и 2011 излизаха с данни, че корупцията по време на ГЕРБ се задълбочава и към 2011 е стигнала нивата от Костово време [/quote]
  т.е Каролев според тебе това е най-корумпираното правителство в България .. така ли Каролев.

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 34. 34 Профил на DirtyBastard
  DirtyBastard
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#4:"saseff"]За съжаление хората са прави.Във България няма нищо което да е независимо.[/quote]

  Еми те не са ти казали това... Казали са, че само с избирането на един агресивен полицай за премиер няма да стане, нужна е различна КУЛТУРА в отношенията ни, която липсва днес. И също явно успяхме да влезем вече категорично в рубриката 'проблемни избори', което както обикновено приемаме по български - не се опитаме всички да го решаваме, а просто го оцветяваме конюнктурно и даже някои са самодоволни. Садомазохизъм му викат на това...

 35. 35 Профил на too_many
  too_many
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#31] от "Ivan Petrov":

  е в това ни е проблема ... голям кеф ни доставя плюенето по собствената си държава ... само идиот може да има подобно поведение.

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 36. 36 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Ха ха, ДС или Военните.Трудови войски КАК, ще включите, министър Найденов ни маправи Аграрни,а не Индустриални

 37. 37 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#33] от "too_many":Питай Каролев защо Милен Влечев и Мирослав Севлиевски се срещаха с Доктора на неговата яхта.Питай го и за брата на въпросния Милен Велчев.Можеш да го питаш и за една португалска фирма,дето всъщност беше испанска и искаше да концесионира магистрала "Тракия",а в тази фирма голям акционер беше един от синовете на Дедо Симо.А пък ако почнем за Дедо Симо да говорим,особено за едни разговори между него и Виктор Емануил(негов италиански братовчед) ще се види,че правителството на НДСВ беше чисто като сълза,корупция не е имало.Това ако питате Каролев,иначе всички си знаем и помним за тяхна жалост.Затова и НДСВ е мъртво,все пак хората не са чак ТОЛКОВА заблудени!

 38. 38 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 747 Неутрално

  До коментар [#35] от "too_many":
  Щом казваш, но в БГ магистратите решиха навремето по един казус, че идиот е, човек с висши идеи и това не било обидно?!
  На политическата сцена в БГ, ако пък някой бъде заплют се твърди, че вали дъжд?!
  Излиза, че си добър придатък на вулгарната си държава със странните явления в нея!
  Не ми се е случвало да плюя, откакто излезнах от БГ, може би е заради въздуха или средата, иначе бях голям костюмар?!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 39. 39 Профил на too_many
  too_many
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#38] от "Ivan Petrov":

  е да де , но за тебе България е булгаристан ( в обидния смисъл ) , което значи ,че въпреки ,че си се "спасил" на Запад си останал същия чукундур.

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 40. 40 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3814 Неутрално

  Имат предвид най-вече южните части на ЕС/Гърция,Италия,Испания/,а също така и някои източно райони на ЕС/като България и Румъния/!

 41. 41 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 747 Неутрално

  До коментар [#39] от "too_many":
  Не, по-скоро се надявам населяващите я чукундури да узреят, за да може, като се върнем да се открием като себеподобни с останалите и да не сме повече стадо на кучешка каишка!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 42. 42 Профил на dimitarfilipov
  dimitarfilipov
  Рейтинг: 381 Неутрално

  гледам БНТто,БТВи борбата с корупцията върви ,ала погледна ли в страни нещо почва да смърди ,Бойко Цецо да не сте вий

 43. 43 Профил на too_many
  too_many
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#41:"Ivan Petrov"]Не, по-скоро се надявам населяващите я чукундури да узреят, за да може, като се върнем да се открием като себеподобни с останалите и да не сме повече стадо на кучешка каишка![/quote]

  стой си там ..не се напрягай излишно

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 44. 44 Профил на std
  std
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#42] от "dimitarfilipov":

  ТЕ СА ,ТЕ СА наи после позна. Ура .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK