Законът за детето няма да бъде внесен в парламента до края на мандата

Законът за детето няма да бъде внесен в парламента до края на мандата

© Юлия ЛазароваПроектът за закон за детето няма да бъде внесен в парламента до края на мандата на това правителство. За това съобщиха участници в дебат в Червената къща по темата във вторник вечерта. От свои източници "Дневник" научи също, че проектът е "изтеглен".


"Дискусията продължава, искаме да сме наясно кои са спорните моменти и да ги изчистим, за да се получи консенсус. Текстът на закона предполага много сериозна реформа и не съм сигурна,че тя трябва да започне в края на мандата. По-скоро подхожда на началото на друг мандат", заяви пред "Дневник" Валентина Симеонова от Министерството на труда и социалната политика, която е и един от авторите на законопроекта.


Проектът предизвика бурна реакция в социалните мрежи, като на няколко пъти имаше и протести на родители. Основната критика на различни инициативни родителски комитети е, че законът "на практика предвижда национализация на децата у нас".
Така те определиха предвидените в закона санкции срещу родителите и възможността за извеждане на деца от семейството при определени ситуации като тежки случаи на насилие или неглижиране.


Проектът за закон за детето беше подготвен от работна група към МТСП, в която освен експерти на министерството участваха и представители на Агенцията за закрила на детето, както и множество родителски организации. Текстът беше представен за обществено обсъждане в края на миналата година и беше публично подкрепен от организации като УНИЦЕФ, "Национална мрежа за децата", Български хелзинкски комитет, както и от омбудсмана Константин Пенчев и Икономическия и социален съвет.


За категоричното отхвърляне на документа се обявиха консервативни християнски организации като "Свобода за всеки", Асоциация "Общество и ценности", както и Асоциацията за домашно образование и неформалните групи "Гражданска инициатива за семейството" и "Национална мрежа на родителите". Сходна позиция зае и Съюзът на демократичните сили.


Заплаха или изход


Досега правата на детето винаги са били поставени в периферията на законодателството. С този законопроект се направи опит то да се постави в центъра - да се гледа на него като на личност", заяви адвокат Грета Ганева, участник в дебата в "Червената къща" "Опасен ли е новият закон за детето". Тя беше единствена, която подкрепи текста, и е представител на Инициативен родителски комитет.


"Когато родителят не изпълнява своите задължения, детето е уязвимо и тук е мястото обществото да замести това задължение. Тук е мястото на държавата", заяви още Ганева. Според нея предлаганият проект е модерен.


На това възразиха останалите участници - Явор Ганчев от "Национална мрежа на родителите" и Гери Николова, представител на младежкото СДС:


"Със законопроекта се заплашва психическото и физическото развитие на децата, той е дискриминационен спрямо религиите и има неясни термини и формулировки, които дават свобода на социалните работници", заяви Николова. Според нея няма ясни мотиви защо е необходим този закон.


"Имаме нужда от по-добра политика за подкрепа спрямо семействата, особено и тези, които изпитват трудности. Законопроектът допълнително нарушава правата на детето и е в разрез с Конвенцията за правата на детето на ООН", заяви Явор Ганчев. Според него с проекта се създава "трайна възходяща тенденция за отнемане на децата от семействата им".


Участниците в дебата и публиката възразиха и срещу идеята, включена в законопроекта, да може да се подават анонимни сигнали за деца в риск. Но те се обединиха около това, че трябва да има по-голяма публичност около обсъждането на текстовете и в изработването им да бъдат привлечени повече неправителствени организации.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 858 Любопитно

  Уф, аз така и не разбрах какъв е проблема с този закон. Иначе да... БГ мамите се разкудкудякаха качествено. Че един вид от Социално подпомагане ще им свият пишлеметата, ако те се изнервят нещо и им обършат някой шамар...

 2. 2 Профил на Vassco
  Vassco
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Супер добра новина! Това беше най-правилното решение за този идиотски законопроект. Абе от детската агенция едва ли не взеха да се изживяват като надзорници за родителите! Сега тези, които са писали законопроекта, да си подадат оставките и да ходят да си прилагат тъпите идеи в собствените си семейства!

 3. 3 Профил на Мадлен
  Мадлен
  Рейтинг: 418 Неутрално

  При семейства в които се малтретират, бият и неглижират децата, да, законът ще действа, но ако при всяко обаждане на комшийката в закрилата, че детето го бият, а то крещи примерно от инат, ако тогава започнат масово да извеждат децата от домовете им, домовете за деца ще се напълнят или може би целта е откриване на нови работни места за приемни родители???

 4. 4 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 858 Разстроено

  До коментар [#2] от "Vassco":

  Абе май е преувеличена работата, ама карай. Просто гирултията стана покрай каките, дето си приказват, докато сменят памперсите. А то кокошкарника като се събере, като почне да се самонавива, и почва да хвърчи перушина...

 5. 5 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 858 Любопитно

  До коментар [#3] от "Ина":

  Ина. Сериозно ли го вярваш това? И викаш, тези 300 човека (не ги знам дали са и толкова) ще се разхвърчат да проверяват доносите на всякое криво бабе, на което дечурлигата са му слагали гущери в ключалката на входната врата?

 6. 6 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4899 Весело

  Палачи дете,парламента ни е невинен...

 7. 7 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  Толкова много закони има, а как се спазват? С всеки нов закон се постига единствено назначаването на нова група чиновници, които от своя страна започват да се размножават и мултиплицират... до написването на нов закон с който се облекчават вече назначените, като се назначат нови... ииии примера е Гърция. То и без това половината от работещите са чиновници...

 8. 8 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 572 Неутрално

  "Проектът за закон за детето няма да бъде внесен в парламента до края на мандата на това правителство."

  Така е,важното е първо да се приеме закона за уличните кучета...те са по важни от децата.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 9. 9 Профил на зограф
  зограф
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Законът е пълна идиотщина !
  Който го е замислил и пробутвал, явно не е с всичкия си !
  Нашето българско общество и семейство, нашите традиции, преживели кошмара на вековното турско робство, са запазили идеалите на християнската вяра, моралните устои и безкористната любов към децата.

 10. 10 Профил на tramp
  tramp
  Рейтинг: 675 Весело

  [quote#8:"saseff"]

  "Проектът за закон за детето няма да бъде внесен в парламента до края на мандата на това правителство."
  Така е,важното е първо да се приеме закона за уличните кучета...те са по важни от децата. [/quote]

  Хаха, важното е да има следващ мандат май

 11. 11 Профил на DRR
  DRR
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Не е вярно, че са го оттеглили. Стои си там, където си беше и чакат малко да се разсеем и да го пробутат.
  А когато законът мине... търсете в нет-а "ювенална юстиция" за да знаете какво ще стане. В Норвегия се отнемат 16хил. деца при 60 хил. родени! В Британия - 40% от отнетите са по причина "риск от емоционално насилие" (в т.ч. и "прекомерна любов и грижа", каквото и да значи това.)
  А как се прилага в Русия... бедна ви е фантазията, но това ни чака и нас. Ако искате да разберете как се тълкува че "непосредствена опасност за живота на детето" представлява отсъствието на портокали в хладилника - потърсете "Ювеналка в Росии"
  Информирайте се повече на "нмр.бг"

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 13. 13 Профил на MMK
  MMK
  Рейтинг: 524 Неутрално
 14. 14 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#5] от "Федор Венедиктович Езерский":

  Ти някога в панелен блок живял ли си?
  Идея си нямаш на какво са способни кривите съседи. И изобщо не е задължително да са бабета.
  Пък за някои разведени родители дане говорим.
  Радвам се че въпросния недоносен закон е спрян. Въпреки, че дискриминацията спрямо религиите му е последният кусур.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 15. 15 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 624 Неутрално

  когато почнат да ми говорят с думички като "национализация", "фашисти", "турско робство" разбирам че хората не целят диалог а натрапване на личните им идеи над нормалните хора, които обикновено спят и не разбират какви глупости се вършат "в тяхно име" в името на "традиционните ценности" и т.н.

  Birds of a feather flock together.
 16. 16 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1121 Весело

  Каква потресаваща изненада

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 17. 17 Профил на tramp
  tramp
  Рейтинг: 675 Гневно

  [quote#14:"rapidfire"]Радвам се че въпросния недоносен закон е спрян. [/quote]
  Очевидно не е е спрян, а само отложен, за следващия мандат:

  "...Текстът на закона предполага много сериозна реформа и не съм сигурна,че тя трябва да започне в края на мандата. По-скоро подхожда на началото на друг мандат", заяви пред "Дневник" Валентина Симеонова от Министерството на труда и социалната политика, която е и един от авторите на законопроекта."

 18. 18 Профил на Black Dragon
  Black Dragon
  Рейтинг: 521 Весело

  Добре че го спряха.... щеше да има въстание ако беше влезнал!

  https://www.facebook.com/Mlekarite
 19. 19 Профил на danakoplatec
  danakoplatec
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#2] от "Vassco":

  Жестоко се лъжеш. Законът ще бъде приет след като спечелят изборите! Защото те ще работят за това - да спечелят още четири години цоцане на поразия и рекет и изнудване на хората. А ако това стане яка да ни душа и всички, които мислят, че този закон няма да бъде приет жестоко се лъжат!

 20. 20 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 572 Весело

  Така трябваше и с много останали закони.

 21. 21 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 3003 Неутрално

  До коментар [#2] от "Vassco":Никой не се изживява като родител надзорник. Социалните си имат достатъчно несвършена работа, за да почнат да прибират деца без причина. Когато обаче едно дете е подложено на тормоз от родителите си би трябвало някой да се погрижи за него. В момента социалните службеи не могат с такива случаи да се справят, а какво остава за повече. И разберете един шамар не е тормоз и никой няма да се занимава с такъв проблем, ако пикльото(пиклата) се вземе на сериозно и тръгне да се оплаква. А и оплакването не води директно до отнмане на детето.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 22. 22 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 3003 Неутрално

  До коментар [#3] от "Ина":

  Когато се стигне до извеждане на дете от семейството ще има защо. А комшиите ако се оплакват необосновано най-много да отнесат някое предупреждение.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 23. 23 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 3003 Неутрално

  Много смислен аргумент "мандата свършва, няма време за реформи" - няма що! Значи каквото направило правителството и мнозинството на ГЕРБ досега - това е. Сега следва само осребряване до изборите. И всяко нещо свързано с благоденствието на хората, но пречещо на спечелването (евентуално) на изборите - забравете. Веднага се сещам за субсидиите за тютюнопроизводителите.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 24. 24 Профил на Vassco
  Vassco
  Рейтинг: 540 Неутрално

  До коментар [#19] от "danakoplatec":

  Напротив - няма да бъде приет. Това не са комунистите, които приемаха закони напук на хората. Най-добре е дори тази агенция да се закрие. Тя и без това никаква работа не върши.

 25. 25 Профил на Vassco
  Vassco
  Рейтинг: 540 Неутрално

  До коментар [#21] от "Gopeто":

  Абсурдно е да се дава такава власт на чиновниците! Отглеждането на детето и възпитанието е право на родителя, а не на чиновника. Тези неща, които нашите се опитват да копират от западните страни, са си живо извращение!

 26. 26 Профил на Dundaky
  Dundaky
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Подобни закони действат със страшна сила в САЩ (естествено, феминизъм - той мрази семейството!) и в скандинавските страни (още по-естествено!). Но също и в Русия. Даже за последната имало сума, която да дадеш - ако си харесал някое дете - да го отнемат, и след това да ти го присъдят.
  А бе, еничарска им работа. Имаше едно много добро предаване по ББТ:
  http://www.bbt.tv/video/programme/7?pageID=2#video_13262
  http://www.bbt.tv/video/programme/7?pageID=2#video_13263.

 27. 27 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3358 Весело

  Днес е един лош ден за ПавликМорозовчетата.
  И за тетките-стари моми из канцелариите разни, които толкова милеят сладките дечица. Повече и от льошите им, льоши родители ...

 28. 28 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3358 Весело

  [quote#24:"Vassco"]Напротив - няма да бъде приет. Това не са комунистите, които приемаха закони напук на хората.[/quote]

  Айде бе?
  А кой и как прие закона за подслушването?
  Оня, дето същите им го спряха на комунистите

  Ех, мат'ряла, ех, що сол още има да ядете ...

 29. 29 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 997 Любопитно

  [quote#19:"danakoplatec"] Законът ще бъде приет след като спечелят изборите![/quote]

  -А до тогава децата ще са "незаконни",но през другия мандат-"законни",ли?

  Всъщност,сериозно казано,според Конституцията:
  "Семейството, майчинството и децата са под закрила на държавата и обществото."/Чл. 14/.И още:
  "(1) Отглеждането и възпитанието на децата до пълнолетието им е право и задължение на техните родители и се подпомага от държавата.
  (2) Жената майка се ползва от особената закрила на държавата, която й осигурява платен отпуск преди и след раждане, безплатна акушерска помощ, облекчаване на труда и други социални помощи.
  (3) Децата, родени извън брака, имат равни права с родените в брака.
  (4) Децата, останали без грижата на близките си, се намират под особената закрила на държавата и обществото.
  (5) Условията и редът за ограничаване или отнемане на родителските права се определят със закон."/Чл. 47/.

  Как точно да става всичко това следва да се определи със закон.Но явно силите и законотворческата енергия на мнозинството се изчерпват след бурните дебати за законите за хазарта,за нотариусите и др.под.Та този трябва да почака.

 30. 30 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 675 Неутрално

  ...... до края на мандата-моето пожелание е да е първи и ПОСЛЕДЕН

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 32. 32 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Проектът за закон за детето си е много хубав, отразява европейските ценности, утвърждава човешките права на децата и ги защитава от всякакви посегатества, включително на недобросъвестни родители.
  Против него са именно такива недобросъвестни и просто живеещи в 19 век родители, които искат да могат безнаказано да пребиват и тормозят децата си и никой да не може нищо да им каже. Такива "родители" разглеждат децата като своя собственост а не като човешки същества. От такива родители дацата трябва да са защитени! Това прави проекта за закон.

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 33. 33 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 521 Любопитно

  [quote#3:"Ина"]При семейства в които се малтретират, бият и неглижират децата, да, законът ще действа[/quote]
  Тоест да не примаме закона и да оставин децата да бъдат бити и малтретирани, за да не би някой да бъде набеден, така ли?

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 34. 34 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  [quote#24:"Vassco"]Напротив - няма да бъде приет. Това не са комунистите, които приемаха закони напук на хората. [/quote]
  напук едва ли ама чак па да им пука за мнението на хората

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 35. 35 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  [quote#25:"Vassco"]Тези неща, които нашите се опитват да копират от западните страни, са си живо извращение! [/quote]
  Да бе. Много по-морално е като на Филипините, където родители пращат децата си да проституират, щото децата били собственост на родителите и те винаги знаели кое е най-добро за детето. От закон за закрила на детето има огромна нужда, като се има предвид колко деца просят по улиците, крадат в градския транспорт и носят краденото на родителите си, дишат лепило и т.н., в българските градове. Друг е въпросът как точно трябва да бъде формулиран такъв закон, а съвсем друг как ще бъде прилаган по нашите ширини.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 36. 36 Профил на pr.2u
  pr.2u
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#18] от "Black Dragon":

  Ама това сериозно ли е?

  Никой няма да се мръдне...

  Я съдиите как Калинчето Илиева я оправдаха за да си гледа детенцето.
  Хич не се интересуват на какви лоши работи ще го учи тя...

  И цялата държава за смях стана с тази оправдателна присъда!

  А реакции има само по форумите.

  Отивам да си правя диплома.
  Ще видя по какво

 37. 37 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  От минусите към коментар 35 разбирам, че според двама човека родителите имат пълно право да карат децата си да крадат, порституират и дишат лепило, ако (родителите) така са преценили.
  Страшни сте! Толкова ли не можете да си представите разумна позиция между "алилуя и "разпни го"?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 38. 38 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 3003 Неутрално

  До коментар [#25] от "Vassco":Разберете, че чиновниците нямат власт да отнемат дете. Те не са крадци. За това нещо си има ред и става чрез съд. Социалните работници трябва да помагат на семействата, които имат затруднение да отглеждат нормално децата си. Друг въпрос е, че те не смогват да помагат адекватно. Но власт те нямат.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK