Еврокомисар Нели Крус: Ситуацията с медиите в България е тревожна

Нели Крус

© Reuters

Нели КрусЕвропейският комисар по цифровите технологии Нели Крус заяви в сряда, че проблемите със свободата на медиите в България са заели ключово място в дневния й ред. "Този въпрос е личен приоритет за мен", каза тя по време на публично изслушване за свободата на медиите, организирано в Европейския парламент от Алианса на либералите и демократите в Европа.


Комисарят смени програмата си и дойде на събитието, макар предварително нейното участие да не беше предвидено. "Защитата на основните ценности като медийната свобода в България и в другите държави-членки на ЕС не е даденост - трябва да се борим за нея всеки ден", каза Крус, цитирана от вестник "24 часа".


Тя добави, че унгарското правителство все още не успява в усилията си да спази европейските норми, включително за свободата на медиите. "Но винаги съм казвала, че следя развитията в други държави-членки също толкова отблизо и затова днес съм тук. Когато националните развития могат да нарушат законите на ЕС или общите ценности, никога няма да се посвеня да говоря високо. Напълно съм готова да упражня целия политически натиск, който е нужен", подчерта Крус. Тя допълни, че
случаят с България изглежда тревожен


"Известни неправителствено организации, като "Репортери без граници", класират България на 80-то място в най-новия индекс за свобода на световния печат - на самия край на всички европейски държави-членки - това трябва да разтревожи всички нас", каза Крус. Тя посочи още, че е че чела смъртни заплахи срещу журналисти в България. "Нека бъда ясна: заплахата с насилие никога не е приемлива част от демократичния дебат", каза еврокомисарят по телекомуникациите и медиите.


На изслушването в Брюксел организаторите от групата на либералите бяха поканили Съюзът на издателите в България (СИБ), български журналисти и европейски експерти по медии.


"Ако в София е останала някаква свобода на словото, то в провинцията тя напълно липсва", каза Оливие Базил, генерален директор на "Репортери без граници", цитиран от вестник "Труд". Той се изказа критично и


за финансирането на повечето печатни медии в България


Европейски издатели ще посетят България в близко бъдеще, за да се запознаят лично със ситуацията на медийния пазар и състоянието на свободата на словото, съобщи Франсин Кънингам, изпълнителен директор на Европейските издатели на вестници.

Еврокомисар Нели Крус: Ситуацията с медиите в България е тревожна

© Цветелина Белутова


По време на обсъждането имаше критики и от български представители към собствениците на медии. Илияна Беновска от радио К2 заяви, че "медиите са притежание на олигарси и престъпници", а сценаристът от "Шоуто на Слави" Иво Сиромахов нарече "скандално отношението между медиите и властта".


"Не може всички медии да бъдат под един знаменател. Както във всяка една европейска държава може да има подкупни чиновници, митничари и прокурори, така е в медиите", коментира Любомир Павлов, съиздател на "Труд" и "24 часа" и председател на СИБ. Той обясни, че медиите им "са обективни - когато правителството върви във вярна посока, го подкрепят, когато бърка - не мълчат. Битката с престъпността - отвличания, източване на ДДС, арести на знакови фигури, е един от успехите на кабинета, който не бива да бъде премълчаван".


Съиздателят на "Дневник" и "Капитал" Теодор Захов коментира, цитиран от БТА, че в България има


изкривяване на медийния пазар


а медиите не изразяват свободно мнение и осигуряват комфорт на управляващите. Той посочи и друг проблем, че пазарът на разпространението на печатни издания е монополизиран.


Зам.-главният редактор на вестник "Галерия" (свързван със сочения за лидер на престъпна група "Октопод") Явор Дачков заяви, че правителството директно и индиректно оказва натиск върху медиите: "Директният е, чрез обаждане на собствениците на големите медии и пряка намеса в начина по който се правят новините. Косвения е, чрез манипулиране на пазара като с държавни пари се финансира медийната империя на Пеевски, който е завзел и 80% от разпространителската мрежа на вестници".


На срещата Любомир Павлов съобщи, че ДДС за печатните издания в България ще отпадне. Още по тази тема в текста "ДДС за печата ще отпадне"


Нели Крус: Свободата на медиите в България е мой личен приоритет*


Реших да променя програмата си днес, за да се обърна лично към вас. Въпросът със свободата на медиите в България е личен приоритет за мен. Поздравявам групата на либералите ALDE за тази важна инициатива - защитата на фундаменталните ценности като свободата на медиите в България и всички членки на ЕС за съжаление не е даденост, а за нея трябва да се борим всеки ден!


Познавате ме като някой, който говори направо и действа в случаи като този със свободата на медиите в Унгария. Между другото правителството на Унгария все още не успява да изпълни европейските норми и последният доклад на Съвета на Европа показва това ясно.


Аз следя ставащото във всички други членки на ЕС отблизо и затова съм тук днес. Когато националното развитие може да наруши законите в ЕС и общите ценности, не се страхувам да казвам нещата открито. Готова съм да приложа целия политически натиск, който е необходим.


Случаят с България изглежда тревожещ.


Нeправителствени организации като "Репортери без граници" са наредили България на 80-о място по свобода на медии - на последно място сред членките на ЕС. Подобни проблеми има и в Гърция, но нека сме ясни. Насилието е нещо, което ние няма да толерираме. Прочетох в доклада им за смъртни заплахи срещу журналисти в България. Нека съм ясна: заплахата с насилие не е приемлива за демократичния дебат. Разбира се, преди да правим прибързани заключения, трябва да изслушаме всички страни. Затова и дойдох на този дебат днес.


Аз и тимът ми наблюдаваме ситуацията в България много внимателно. И ако мислите, че само наблюдение не е достатъчно, то аз миналата година създадох група на високо равнище за свободата на медиите, председателствана от бившата латвийска президентка Вайра Вике-Фрейберга. Нейните предложения и препоръки ще бъдат съставени до края на годината. Те ще са за статута на журналистите в Европа. Ние ще ги обсъдим и ще предприемем необходимите мерки за прилагането им, за да защитим общите ценности в ЕС. Борете се, аз ще ви защитя!"


* Цялото изказване на Нели Крус, цитирано от вестник "24 часа"

Коментари (173)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  Най-големия проблем на журналистиката в България са самите журналисти. Наведени, без ценности, без морал.

  Няма шики-мики.
 2. 2 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Добро утро, г-жо Крус! Ситуацията не тревожна, а си е направо трагична!

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 3. 3 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  Истината има много измерения навсякъде по света.

  In debt we trust
 4. 4 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1416 Весело

  "Еврокомисар Нели Крус: Ситуацията с медиите в България е тревожна"

  Хайдеее...пак научихме нещо ново от Европа!
  Ама г-жо еврокомисар, това в България го знае всяко дете!
  По-скоро задействайте някакви механизми на ЕС, за да има някаква регулация на медийния пазар, че заприличахме, по-добре да не казвам....

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 5. 5 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1465 Весело

  Те па едни медии, тури им вестник.
  Тази ако погледне разбивките на бТВ за рекламодатели ще се хване за главата как 115% от населението в България гледа само тях, дори и тези дето са по пещерите и землянките и не са чували за тях, и ще си врътне тревожността в гласеца в посока дива радост. По статистика имаме най-голямата гледаемост на най-свободната медия. Тъй... чееее... сме 6-ца от секъде.

  Жената е покана за щастие
 6. 6 Профил на anzug
  anzug
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#1] от "daniel defoe":

  Точно. Няма журналистика, защото няма журналисти.

 7. 7 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#5:"bgpainter"]Тъй... чееее... сме 6-ца от секъде.[/quote]
  Ми да))))

 8. 8 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  Ситуацията със свободата на медиите - САЩ след Китай по този показател, ако въобще това в САЩ са медии.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Press_Freedom_Index

  In debt we trust
 9. 9 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#1:"daniel defoe"]Наведени, без ценности, без морал.[/quote]
  На лесното е да обидиш човека. По-трудното е да го изправиш на крака

 10. 10 Профил на exdn
  exdn
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [quote#1:"daniel defoe"]Най-големия проблем на журналистиката в България са самите журналисти.[/quote]
  А за читателите какво да кажем? Ако се търсеше качествена журналистика, най-четените вестници нямаше да са България днес и Уикенд. Един по един качествените журналисти биват изтиквани настрана под безучастния поглед на публиката, пък после "въх, каква стана тя, що така няма нормални медии".

 11. 11 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#2] от "kuty":
  Аз па харесвам некои - особено Канал3

 12. 12 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  [quote#8:"Dollar Akbar"]Ситуацията със свободата на медиите - САЩ след Китай по този показател, ако въобще това в САЩ са медии.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Press_Freedom_Index[/quote]


  Грешка, извинявам се - след Тайван.

  In debt we trust
 13. 13 Профил на exdn
  exdn
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#8] от "Dollar Akbar":

  Ама от другия Китай чиче, Тайванския такъв. Разгледай я пак тая таблица.

 14. 14 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1240 Разстроено

  С малки изключения всички медии са хванати здраво от Тиква къмпъни..С морков и тояга ,основните телевизии в България се превърнаха в ПР агенция на ГЕРБ.

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 15. 15 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1465 Весело

  До коментар [#12] от "Dollar Akbar":

  Той един американо си го беше казал: За какво ни е тази свобода на словото след като трябва да говорим това което трябва, а не това което всъщност искаме?????

  Жената е покана за щастие
 16. 16 Профил на el_sofia
  el_sofia
  Рейтинг: 402 Неутрално

  И тая намерила с кой да говори) Дачков - слугата на милиционера Алексей, Сиромахов - платения слуга на Трифонов, който винаги се мотае покрай големите пари, Пъпката, който беше и банкер и какво ли не.
  А за свобода на медии да се говори е смешно. Да припомняме ли как в продължение на една седмица през август 2008 г. западните медии лъжеха,че Русия е нападнала Грузия ?!

 17. 17 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Ангажимент от най-високо ниво в навечерието на изборите.

  Навременен защото отново ще опитат да повторят последните месеци на тройната

  коалиция като поставят знак за равенство между хаос и демокрация.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 18. 18 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 947 Неутрално

  Така е госпожо.
  Състезават се медиите кой по-напред да лиже задниците на силните на денят.Боко дори няма нужда от козметик въпреки "мъжествеността си" едва ли му е останал косъм на задника.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 19. 19 Профил на hyram1
  hyram1
  Рейтинг: 627 Неутрално

  " НА САМИЯ КРАЙ НА СТРАНИТЕ ОТ ЕС
  ." И не само от страните от ЕС НЕЛИ. Това е състоянието днес на България във всички свери социална икономическа медиина право защитна и правоохранитлна .

 20. 20 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1240 Весело

  До коментар [#16] от "el_sofia":

  Ми с кой да говори - с Бюреков ли...

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 21. 21 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#14:"hristov19"]от Тиква къмпъни[/quote]
  хаха, изби рибата++

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 23. 23 Профил на miron4o
  miron4o
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Медиите са си достатъчно свободни. Особено като им се плати, какви неща могат да сътворят, изцяло възползвайки се от свободата да пишат глупости, без страх от последствия. Това, че са подметки и проститутки с аудитория, не ги прави по-малко свободни, а по-малко обективни.

 24. 24 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 853 Весело

  "Еврокомисар Нели Крус: Ситуацията с медиите в България е тревожна"

  - Даа , като се почне от Дневник .................. и се стигне чак до БТВ .

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 25. 25 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1465 Весело

  До коментар [#10] от "stealth":

  Те жълтите парцали по цял свят имат най-голям тираж, защото пишат статийки ниво 3-ти клас втори срок. Дай на масата да чете нещо сериозно и ще заспи още на втория ред, да не казвам, че и нищо няма да вдене. И определено направо си жив келепир, че това четат поне, че иначе ще забравят и правописа на най-елементарните думи.

  Жената е покана за щастие
 26. 26 Профил на moshe_nick_19
  moshe_nick_19
  Рейтинг: 0 Неутрално

  случаят с България изглежда тревожен

  "Известни неправителствени организации, като "Репортери без граници", класират България на 80-то място...
  ============================

  Случаят с България е тревожен и заради известни "неправителствени" организации като "Отворено общество" , "Репортери без граници", "БХК" , "Хюман райтс уоч" и разните му фондации и фондацийки като "америка за България" , "бъдеще за България" , "демокрадция за силна България" и "грабежи от европейско разкритие на България"...

 27. 27 Профил на andimo
  andimo
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Положението е трагично,защото медиите дават паралелна реалност.Някой форумец го беше написал че ако бай Тошо,го хвалеше една телевизия,тиквата го хвалят почти всички.

 28. 28 Профил на xpirate
  xpirate
  Рейтинг: 493 Неутрално

  нямало свобода на словото и бля бля бля! в медиите всичко си е свободия!!!

 29. 29 Профил на ku4e
  ku4e
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Чиновнически брътвежи. Боко, Цв., Доган и сие не мож ги уплаши толкоз лесно

 30. 30 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 875 Неутрално

  Верни констатации за свободата на медиите в България, но от друга страна е притеснително, че Явор Дачков минава за борец за свободата на медиите. Галерия не е добрия пример за свободна и независима медия и Дачков не е добрия пример за честен и обективен журналист. Бих могъл да изброя доста журналисти, които могат да бъдат лицето на честната българска журналистика - Я. Дачков няма как да попадне в този списък.

 31. 31 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1696 Весело

  "Съиздателят на "Дневник" и "Капитал" Теодор Захов коментира, цитиран от БТА, че в България има изкривяване на медийния пазар а медиите не изразяват свободно мнение и осигуряват комфорт на управляващите."

  Айде Теодор Захов да даде ПРИМЕР с "Дневник" и "Капитал", щото и те "не изразяват свободно мнение и осигуряват комфорт на управляващите".

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 32. 32 Профил на опа
  опа
  Рейтинг: 458 Неутрално

  ... в Германия ролята на свободни медии се поема от държавните радео и телевизия - но не и в БГ - познайте защо ... крайно време е да се ограничи възможността партиите да бъркат в работата на държавните медии ...

 33. 33 Профил на michael
  michael
  Рейтинг: 853 Неутрално

  една жена в блога си беше писала след земетресението в перник, че журналистите са се държали като лешояди след труса , вместо да са като орли - веднага да търсят инфо от компетентните органи и да го изискват , за да информират населението какво става, защо, как да се реагира те час- два по късно започнали с репортажи "тук е паднала керемида , вие уплашихте ли се и тн"
  та това са българските журналисти - лешояди а трябва да са орли

  Cogito ergo sum :)
 34. 34 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1696 Весело

  [quote#22:"voltaire"]Тук се чувствам информиран и свободен.[/quote]
  Дали? Информиран или дезинформиран?

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 35. 35 Профил на el_sofia
  el_sofia
  Рейтинг: 402 Неутрално
 36. 36 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 875 Неутрално

  За всеки наблюдател е очевидно, че в медиите има нещо ненаред. Наблюдавам как се държи Бойко Василев в Панорама - той има двоен стандарт за поведение. Когато в студиото са представители на опозицията е толкова, любезен, мек, почти меден, въпросите му заобикалят проблемите, политиците си говорят каквото предварително са решили.
  Когато, обаче разговаря с представител на опозицията, започва да спори, да го прекъсва с уточняващи въпроси, за да не му позволи да говори, или щом почувства, че ще се каже нещо неудобно за управляващите, сменя темата.
  Спомням си, когато полицията нахлу погрешка в дома на семейство от Кърджали и ги преби от бой, някой в студиото се опита да повдигне въпроса и Б. Василев го сряза "ама вие престъпници ли защитавате". Е, по-късно се оказа, че не са престъпници и полицията им се извини, но и досега не съм чул Б. Василев да се извини, че обяви тези хора пред милионна аудитория за престъпници.

 37. 37 Профил на el_sofia
  el_sofia
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#20] от "hristov19":

  А Сиромахов и Дачков с какво са по-различни от Бареков ? И те са слуги. Дачков пък е класика. Още го помня от 2001 г. когато по БНТ лееше огън и жупел среку всеки, който дръзваше да говори срещу Костов). А сега какви Дачков ги говори за Костов ?

 38. 38 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 875 Неутрално

  [quote#36:"teridan"]Когато в студиото са представители на опозицията е толкова, любезен[/quote]
  Грешка в предишния коментар. Да се чете, когато в студиото са представители на властта...

 39. 39 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1240 Разстроено

  За мен медиите трябва да са опозиция на всяка власт.Да ровят и да са коректив на самозабравили се управляващи.Не да ги обслужват орално и не само...Няма как бизнеса на собствениците да зависи от държавата и медиите им да са свободни. А при голяма част у нас е точно така.За съжаление.

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 40. 40 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1465 Весело

  До коментар [#1] от "daniel defoe":

  За сериозна журналистика трябва трибуна и протекции, а тук никой не ги дава. Какво стана с Иво Инджев зарад Гоце - стана блогър, че си позволи да каже две истини които на всичкото отгоре са публична тайна... по бТВ-то май беше, а?

  Жената е покана за щастие
 41. 41 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  До коментар [#14] от "hristov19":Малко разместваш причината и следствието. Още като избраха бат Бойко за главен секретар на МВР медиите започнаха упорито да го натрапват на публиката. Дотолкова ,че му осигуриха висок рейтинг. Бойко беше създаден от медиите и Меркел. Няма логично обяснение за явлението Бойко Борисов. Има няколко хипотези , ще се разбере като падне от власт.

 42. 42 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 915 Любопитно

  Всъщност кое е по-тревожно ,слугинажа или непрофесионализма на българските журналисти ?

 43. 43
  Hristo'o
  Рейтинг: 740 Гневно

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 44. 44 Профил на bradley
  bradley
  Рейтинг: 400 Неутрално

  Ами достатъчно е да хвърлите един поглед във вестник Монитор и ще разберете за какво става въпрос,все едно че е редактиран в политбюро на Герб!!!

 45. 45 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  До коментар [#37] от "el_sofia":

  Да си лакей на управляващите е висша форма на журналистическа проституция.

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 46. 46 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Каквито читателите - такива и медиите.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 47. 47 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  До коментар [#16] от "el_sofia":Ами нали сме бунаци. Докато Грузия обстрелваше градовете на Осетия, медиите снимаха , но картина нямаше. Когато дойдоха руснаците , картините от грузинската атака бяха показвани като стрелба на руснаците. Карай ! И това забравихме.

 48. 48 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  До коментар [#16] от "el_sofia":

  Малко встрани от темата,но не можах да го отмина.
  Твърдението,че Русия не е нападала Грузия е лъжа.
  Още преди 20 години Русия окупира две територии от Грузия.
  И да,ние с грузинците сме от една кръвна група.
  Свобода на словото винаги е имало. Преди "десети" имаше "Свободна Европа". Проблемът е когато някой с власт се опитва да оказва натиск над някои журналисти. Което е тъпо отсекъде.
  И още,автоцензурата се изразява в дребните лъжи изричани дори и от най-талантливите журналисти. Тези лъжи се натрупват и създават усещането за цензура. Примерно,смесването на истина и лъжа при Кеворк Кеворкян.

 49. 49 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Не съм съгласен с тезата, че в България няма стойностни журналисти!
  Напротив има!
  Но тях не ще ги намерите по корумпираните, манипулативни тиражирани вестници и национални електронни медии!
  Те явно "не играят по свирката" на управляващите, имат критерии и ценности с които не искат да правят компромис.
  Ако смятате например, Ники Дудука, Люба Кулезич, Тошо Тошев, Мадам В. и още стотици млади журналисти, в разните медии, които копират стила на работа горепосочените за истински журналисти?
  Да не изброявам още, за да не обидя някой
  За мен те са просто корумпирани манипулатори на общественото мнение!

  Ако искате истинска журналистика, търсете в интернет. Докато още можем

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 50. 50 Профил на Hristo Genev
  Hristo Genev
  Рейтинг: 515 Любопитно

  Нели Крус: Свободата на медиите в България е мой личен приоритет*
  Това ми звучи добре!
  Ако случай забрави този приоритет смятам да и пишем, а?
  Какво ще кажете?!
  Щото има доста за писане в тази посока!
  Пък и съм любопитен една среща с Борисов как ли ще му се отрази на поведението спрямо ЦКБ?

 51. 51 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  До коментар [#22] от "voltaire":Зависи какво пишеш. Преди два дни настъпих Цветелина Бориславова и Бойко и ми изтриха коментара под претекст някакъв. В сравнение със социализма сега нашийникът ни е по-хлабав и синджирът ни е по-дълъг.

 52. 52 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Не знаех, че имало свобода на медиите, че да има проблем с нея.

  Отделете време навреме.
 53. 53 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  До коментар [#41] от "ahasver":

  Може ли един умен човек да твърди,че медиите са създали Бойко Борисов. Тая глупост я твърдеше и Копринка Червенкова от вестник "Култура".
  Въпрос-чувал ли си какво значи харизматична личност?

 54. 54 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#40] от "bgpainter":

  Да! Не е само Иво Инджев!
  Какво стана например с RE:TV?
  Чудесна телевизия! Информация, публицистика, дискусии...
  Чудесни журналисти! Иван Бедров, Ралица Ковачева...Да не изброявам.

  В коя национална медия са те сега?

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 55. 55 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  До коментар [#40] от "bgpainter":Бакьовото, Иво Инджев си изяде хляба защото лъжеше пред цяла България за Президента на страната.

 56. 56 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1465 Весело

  До коментар [#55] от "ahasver":

  Ааа... да бе да, той Гоце щото не лъже ич. Нямаше папки и не бил на отчет в ДС, пък какво излезе, че президента ни е чиста проба доносник. Чисто чавдарче, ама с нечисти помисли.

  Жената е покана за щастие
 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 58. 58 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2605 Любопитно

  Чета имената на Любомир Павлов и Явор Дачков и се питам кого точно е имала предвид г-жа Крус и чувала ли е приказката за вълка и агнешката кожа?

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 59. 59 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  До коментар [#53] от "deaf":Интересно ти къде беше по това време. ? Когато Бойко стана главен секретар го показаха по телевизията. Рекох си " Добре , запознахме се " На другия ден пак го показаха по никакъв повод. Рекох :" Тоя нали снощи го показваха ?" Предчувствал съм ,че вече 15 години ВСЯКА ВЕЧЕР , ВСЕКИ ДЕН ще му гледам мутрата по телевизиите и по вестниците. Подобно нахалство , арогантно присъствие и натрабване е уникално , световно явление.!
  Колко често си виждал преди него аналозите му , а след него ? Като стана кмет - също . Кметовете преди ?

 60. 60 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  "Този въпрос е личен приоритет за мен",

  Дано се захване здраво с нашите медии,защото в момента се използват не по предназначение...

 61. 61 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  До коментар [#56] от "bgpainter":Защо уволниха генерал Миланов , шефа на разузнаването ? Защо заяви ,че агент "Гоце " не е съществувал. Имало е папка с надпис , в която са събирали статиите му по македонския въпрос. Вие, глухите и слепите , много сте харесали да има такъв Гоце.

 62. 62 Профил на miron4o
  miron4o
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#59] от "ahasver":

  Едно време в университета, един семестър учих политология. Та там имаше една теория, която ми е останала и до днес. За харизматичните, частични харизматичните и псевдохаризматичните лидери. Първите имат качествата да се справят с кризисни ситуации и са добри оратори, вторите са само добри оратори, но им липсват качествата да се справят със ситуации изискващи тежки решения. Пък третите,псевдохаризматичнте, нямат нито качества да се справят със създалите си ситуации, нито имат ораторски качества, нито доктрина. Черно на бяло пишеше, че тях ги създават медиите, с огромна доза преувеличение и слугинаж. Та можем ли да познаем, сегашният премиер от коя група е ?

 63. 63 Профил на bulgar
  bulgar
  Рейтинг: 515 Разстроено

  За съжаление и групата на Капитал попада в целия кюп.
  Отказаха да публикуват материал за един техен рекламодател!!!
  Бизнесът преди всичко.

 64. 64 Профил на наско атанасов
  наско атанасов
  Рейтинг: 8 Весело

  [quote#51:"ahasver"]В сравнение със социализма сега нашийникът ни е по-хлабав и синджирът ни е по-дълъг. [/quote]

  naskoto
 65. 65 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1404 Любопитно

  [quote#40:"bgpainter"]За сериозна журналистика трябва трибуна и протекции, а тук никой не ги дава. Какво стана с Иво Инджев зарад Гоце[/quote]


  Прочетох заглавието и първо за него се сетих...И е много интересно,как не го взе една телевизия или един вестник на работа.
  В САЩ,ако беше,вероятно "Пулицър" щеше да получи

 66. 66 Профил на i.n.s.
  i.n.s.
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Това си е самата истина!Проблемът във повечето медии е,че можеш да кажеш коя телевизия ,вестник от коя партия е.Примерно: скат-атака,tv7-герб,btv-бесепе,tv evropa-дпс...и други.А просто трябва да са обективни!!!

  p.s.Затова коментирам във ДНЕВНИК,все още не виждам пристрастия.

  моем да копам, моем и да не копам
 67. 67 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1465 Весело

  До коментар [#61] от "ahasver":

  Не гледай телевизия - аз така си пазя нервите.
  А Гоце е еманация на най-мокрият ми сън, да знаеш. Няма да го забравя никога.

  Жената е покана за щастие
 68. 68 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  До коментар [#62] от "miron4o":Вярна ти е политологията. Аз не съм я учил, но от наблюденията ми този е третия тип . Вече три години откакто е начело , освен да реже ленти, рита футбол и фърля гръмки лафове , друго няма. Дори мнение няма или го сменя три пъти дневно.

 69. 69 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1465 Весело

  До коментар [#65] от "popovski31":

  Ми щеше да вземе я, ама там много добре знаят как да използват подобни положения в определена насоченост, докато тука в това направление сме пълни аборигени. Още 20 години няма да се научим, че рекламата има всякакви измерения и, че случката с него може да се ползва прекрасно по определено предназначение.

  Жената е покана за щастие
 70. 70 Профил на 4istakbarsak
  4istakbarsak
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Хубаво че има и електронни медии с коментари-там се вижда истинското мнение на хората/като изключим дежурните коментатори с пагони/Измамната анонимност,която дава интернет кара гората да казват истината в очите.Добър вечер г-н Явор Колев.

 71. 71 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1465 Весело

  До коментар [#62] от "miron4o":

  Е няма нужда да познаваме - той е извън трите даже - не може да се качи и до там.

  Жената е покана за щастие
 72. 72 Профил на starez
  starez
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#48] от "deaf":

  Я не ставай смешен.Финландската комисия каза ясно всичко. А и Саакашвили беше сигурен, че САЩ ще го подкрепят.БМ21 в 12 часа в полунощ си е военно престъпление.Надеждата за бърза победа им изигра лоша шега. Надяваха се , че победителите не ги съдят.После.....зор, дъвкане на вратовръзка и т.н.

 73. 73 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  До коментар [#59] от "ahasver":

  Всеки велик човек е тръгвал от нищото по един криволичещ път нагоре.
  Наполеон е бил никой на остров Корсика в едно многодетно семейство. След това обикновен капитан на две батареи,завършва артилерийското училище,побеждава в Египет,жени се за Жозефина за да се издигне (тогава е било така),ужким подкрепя революцията,но възстановява монархията и става император.
  Животът на Бойко е същият.
  Каратист,завършва милиционерската школа,пише докторат,прави фирма за охрана,става бодигард на Живков и Царя,главен секретар на МВР,кмет на София,създава партия и печели Властта.
  А сега сравни "биографията" на онзи лузър Станишев с неговата?!
  Та Станишев се гордееше,че не е ходил в казармата?!
  Подиграват се с Джордж Буш-младши,че бил неграмотен. Но всички в рода Буш са служили в армията и то в авиацията.

 74. 74 Профил на kollin
  kollin
  Рейтинг: 515 Весело

  Да, Нели Крус е права!
  И какво ще направим по въпроса, а Дневник каво ще направи по въпроса ?

  How to tell Heretics from Catholics?Papal legate Arnaud Amalric:Caedite eos. Novit enim Dominus qui sunt eius.(Kill them all, the Lord will recognise His own.)
 75. 75 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  До коментар [#73] от "deaf": Дай , боже , и ние да снесем Наполеон ! Ама нещо много бой яде и той. От остров тръгна , на остров свърши. А що народ изгина покрай него !
  Та , доколкото разбрах, сравняваш Бойко Борисов с Наполеон , а ? Не лошо и икона да му направите и да я цаливате. А ти къде си служил? В интенданството ли ? Старши бакар.

 76. 76 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  До коментар [#72] от "starez":

  Как можеш да наричаш на бялото черно?!
  Руснаците се орезилиха напълно.
  Грузинците нанесоха светкавичен удар,разгромявайки руснаците,след което отстъпиха бързо взимайки военнопленници със себе си.
  Началника на Генералния щаб на руската армия трябваше лично да отиде на фронтовата линия да въвежда ред и дисциплина сред войниците?!
  Това просто не се нужда е от коментар.
  И всичко това го знам от руската преса,писано от руснаци.

 77. 77 Профил на истинският.груйчо
  истинският.груйчо
  Рейтинг: 606 Неутрално

  До коментар [#1] от "daniel defoe":

  Без подкрепа и будна реакция от страна на обществото ми се струва, че журналистите сами не могат да направят много.

  Смятам, че повечко трябва да излизаме на протести и да изискваме промяна по-активно, когато научаваме от медиите за недопустимо поведение на хора във властта.

  Примерно за Борисов дори немската преса писа (въз основа данни на ЦРУ), че имал връзка с организираната престъпност, пък за реакция и протести по този повод не съм чул.

  Добре ще е по-енергично и сплотено да действаме.

  www.zaednovchas.bg
 78. 78 Профил на истинският.груйчо
  истинският.груйчо
  Рейтинг: 606 Неутрално

  До коментар [#4] от "drakar65":

  Струва ми се, че няма да стигнем далеч, ако чакаме само ЕС да ни оправи. По-добре ще е да разчитаме на себе си и да намерим как да подкрепим свободните медии в България. Аз примерно бих се абонирал за вестник. Ако го направят много хора, това би направило въпросния вестник по-независим от реклама и съответно по-малко уязвим откъм натиск.

  www.zaednovchas.bg
 79. 79 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  До коментар [#75] от "ahasver":

  Служил съм в артилерията в Сливница,сукин сине. Най-тежкото поделение в България.
  Що се отнася до Наполеон,то ако забелязваш (в което се съмнявам),всички велики хора си отиват преждевременно от този свят. Например,Левски.

 80. 80 Профил на PlamenVarna
  PlamenVarna
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  За огромната част от практикуващите журналстика главния проблем е храненето.
  Натка (когато още бе беше станала Неински) :
  - "Нахранете журналистите..."
  Втората по размер група са "лешоядите" и всякакви там сътворители на всяващи ужас сензации, папараците ровещи в бельото на по-известните граждани.
  Третата по размер група след венцехвало-поръчковите и чалга-журналистите, се състои от рекетьорите с писалки. Разпознават се освен по писанията им и по това, че гордо наричат себе си - професионалисти, действат обикновено в симбиоза са бивши и настоящи корумпирани чингита.
  И най-накрая броени на пръстите на едната ръка наистина честни разследващи журналисти, които работят и живеят в условията на пълно враждебно обкръжение. Защитници на Истината и най-често жертви пред найния олтар. Последните мохикани на вечната битка между Доброто и злото.

  ДОНОСНИК, ИЗПЯ ЛИ СИ "КРАТКИЯ ДОКЛАД" НА МОДЕРАТОРА ? НАТЕГАЧ, НАТЕГНА ЛИ СЕ ПО СТАР КОМУНДЕРСКИ НАВИК ? ЦЕНЗОРЕ, И БАН-а НЕ МОЖЕ ДА ВИ ПРИКРИЕ ИЗЛАГАЦИИТЕ
 81. 81 Профил на theauthor
  theauthor
  Рейтинг: 402 Неутрално

  За последните 22 години нито една медия не е отразила моите позиции, а в последните 8 - нито една не е отразила идеята ДОИП. В такава ситуация нормално хората хващат оръжието и правят революции като единствено решение.

 82. 82 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  До коментар [#77] от "Тропчо":

  Преди десетина години в "Шоуто на Слави" Бойко Борисов каза,че е бил на косъм да стане престъпник,но Цветелина го спряла.
  Харесвам такива хора,които са били на една крачка да станат бандити,но в последният момент нещо ги е спряло. (Това е на Чандлър).

 83. 83 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3734 Неутрално

  [quote#53:"deaf"]Може ли един умен човек да твърди,че медиите са създали Бойко Борисов. [/quote]
  Ами точно така е. Сега се опитват да напавят същото с Кунева-Пръмова.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 85. 85 Профил на debutant
  debutant
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Наистина свободата на медиите е ужасен проблем в България. До такава степен, че да се откажа от някои вестници и телевизии, които са ме информирали години наред. Когато хората тотално спрат да ги гледат и четат ще се усетят навярно.

 86. 86 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  До коментар [#83] от "Храбър":

  Коя е тая Кунева-Пръмова?!
  Някой ще си спомня ли за нея само след пет години.
  Знаеш ли колко смъртни заплахи има към Бойко?
  Опитай се да изкараш една нощ с пистолет под възглавницата.

 87. 87 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  У нас медиите са два вида - такива, които се подмазват на силните на деня и такива, които са купени от противниците на въпросните властимащи за да имат инструмент да плюят по тях,че един ден съвсем закономерно да заемат местата им. Обективни, мислещи журналисти трудно виреят. Все пак и те семейства хранят.

 88. 88 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#78] от "Тропчо":
  [quote#78:"Тропчо"]Струва ми се, че няма да стигнем далеч, ако чакаме само ЕС да ни оправи. [/quote]

  Да съгласен! Забележката ми бе по скоро иронична.
  [quote#78:"Тропчо"]Аз примерно бих се абонирал за вестник. Ако го направят много хора, това би направило въпросния вестник по-независим от реклама и съответно по-малко уязвим откъм натиск. [/quote]

  И аз бих се абонирал. Бих чел с удоволствие хартиен вестник, вместо електронен. /Преди време си купувах в."Дневник" на хартия, даваше ми адекватна информация за събитията и ми бе приятно да го чета./

  Ама това въобще не решава въпроса!
  Нито рекламите!
  Почти всички вестници се издържат от други дейности които извършва дадения издател!

  Почти няма вестник на "самоиздръжка"
  И въпреки това се издават и се появяват нови и нови. Това за вестниците.
  И знаете ли защо? Помислете...

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 89. 89 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  До коментар [#85] от "debutant":

  Едно от неприятните неща,които не приемам,са общите приказки.
  Кои медии имаш предвид?

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 91. 91 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3201 Неутрално

  Медиите в България не за цвете,това е ясно,но Илиана Беновска от каква позиция говори,като е представител на Клара Маринова?Помните ли Клара Маринова?Клара Маринова и свобода на слово?!А някой да свързва Слави Трифонов,чиито представител е Сиромахов със свобода на словото?!Някой да е спрял Слави Трифонов да лее тонове помия от екрана?!Във всяко едно,ама наистина всяко едно негово предаване се лее омраза към Борисов или Цветанов или изобщо към ГЕРБ.е нали БТВ е легнала на ГЕРБ,защо тогава Слави не е спрял или не е свален?!Няко може ли да ми каже?!Някой да е спрял лакеите на Ал.Петров-Дачков,Патрашков,Диков,да леят помия?!Кой ги е спрял?Кой ги притиска и как-нека кажат!Всеки,който иска да ги гледа или чете може да го направи!Това отдавна не са журналисти,а добре пишещи бизнесмени,които използват положението си за лични цели,и нямат нищо,ама нищо общо със каквато и да е било свобода на словотоТакива хора да защитават свободата на словото ми изглежда като вълци,дето се притесняват за здравето на овцете...

 92. 92 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  До коментар [#91] от "yanne":

  Дядото (седесар),на един приятел,като чуеше Клара Маринова и го хващаха бесовете. Викаше,че ако я види некаде ще я потроши.

 93. 93 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3201 Неутрално

  До коментар [#83] от "Храбър":Добре,де-Нека приемем,че медиите са създали Борисов и Кунева.Защо Борисов постигна толкова много,а Кунева няма никакъв шанс за повече от 2-3 място?!Защото Борисов,при всичките си кусури има харизма,и може да говори на езика на обикновените хора.Когато каже нещо,и глупост да е-хората го разбират.Може да не го харесват,да му се смеят или подиграват,но го разбират.А Кунева говори с часове,но нищо смислено не можеш да чуеш или изобщо да разбереш какво иска да каже.Подобен беше и Дедо Симо-той и колко е часа даже не можеше да ти каже.Затова и изчезна от политиката,затова и Кунева няма шанс за нещо повече от кратък танц в парламента.Не изкарвайте българите толкова глупави-можеш да ги манипулираш,но не чак толкова...

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 95. 95 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3201 Неутрално

  До коментар [#92] от "deaf":Ами радио К2 е собственост на Клара Маринова,шефката на Съвета за радио и телевизия по времето на Виденов.Прочу се с оня червена карта,дето размахваше след изборите през 1995-та,след 2 години се криеше в парламента и пееше партизански песни,докато хората бяха обградили парламента-януари 1997-ма.Говори се,че има връзки със Ал.Петров,но разбира се няма как да бъде доказано.То и Дарик Радио забравихме-те се правеха на демократи,а се оказа,че Радосвет Радев бил също колега на Гоце от ДС,че и собственик на "Албена".И сега "случайно" едни журналисти започват да прескачат от Дарик Радио в БТВ и в Нова.Журналистика ли?!Имаме толкова журналистика,колкото и икономика или политика!Всичко е ДС!И сега ДС се оплакват,че нямало свобода на словото?!

 96. 96 Профил на theauthor
  theauthor
  Рейтинг: 402 Неутрално

  В цялата страна има само един човек и един форум, който се бори за свободата на словото и чието споменаване дори и с линк води автоматично до цензура.

  Дори и в радио К2 не се говори за нещата, за които пише в него. Впрочем в К2 няма и как да си анонимен, което автоматично препраща към случая Огнян Стефанов.

  Нели Крус трябва да вземе най-сериозни мерки и срещу цензуриращия сайт Фашистбук и да му приложи цензура на принципа "Цензура за цензорите", който води до повече свобода на словото. При над 2.2 млн потребители той се явява основна медия в страната, но ДОИП и в него е цензуриран!

 97. 97
  Красимир Гаджоков
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 98. 98 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  Една от любимите ми телевизии беше Нова. Сега не мога да я гледам.
  Жени Марчева ми харесва.

 99. 99 Профил на valerivutev
  valerivutev
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Състоянието на медиите го знаем но ме смути изречението: "На срещата Любомир Павлов съобщи, че ДДС за печатните издания в България ще отпадне". За лекарства и учебници ДДС остава, но за наведените издатели отпада. Тези политици вече съвсем се самозабравиха.

 100. 100 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  До коментар [#95] от "yanne":

  Виж,не можеш да отречеш,че Диана Найденова я бива. Петър Волгин също. Но той е прекалено мек за мен.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK