Промените в закона за съдебната власт бяха окончателно приети (обобщение)

Промените в закона за съдебната власт бяха окончателно приети (обобщение)

© ДневникЧетвъртък сутринта, малко след 9 ч. Председателят на парламента Цецка Цачева дава началото на заседанието. В кулоарите е тихо, журналистите са спокойни, а мониторите в близък план показват как председателят на правната комисия Искра Фидосова се насочва към трибуната, откъдето ще докладва за окончателно гласуване промените в Закона за съдебната власт.


Този кадър няма да се промени много през следващите три часа (с изключение на половинчасовата почивка, която народните представители си дадоха). Защото по този толкова широко критикуван и защитаван  законопроект извън залата в нея думата взеха само четирима представители на опозицията, половината от които похвалиха част от текстовете.


Министърът на правосъдието Диана Ковачева слушаше диктовката на Фидосова и взе думата само веднъж.
Без дебат и с усещане за предварително уговорка поради  пасивното поведение на представителите на другите партии депутатите гласуваха необезпокоявано един от най-важните закони. От една страна, той трябваше да отговори на очакванията на самите магистрати за промяна на статуквото, от друга, чрез него трябваше да бъде даден ясен знак към Европейската комисия, че управляващите разбират какво им говори тя и са готови да осъществят реформата "изоснови", на която държат от Брюксел.


Но само трябваше.


Всъщност бяха приети всички спорни моменти в законопроекта и отново сякаш демонстративно бяха подминати препоръките от Брюксел. И така:


- членовете на следващия Висш съдебен съвет (ВСС) няма да бъдат избирани чрез пряк избор;


- след приключването на мандата членовете от професионалната квота и на сегашния ВСС, и на следващия, който ще бъде формиран наесен, ще се завръщат в системата на позиция, с една степен по-висока от тази, която са заемали преди;


- въвежда се процедура, чрез която всеки българин може да подаде жалба до съдебния инспекторат, ако делото му е продължило над шест години.


- членовете на този ВСС ще могат да изберат новия главен прокурор (самият той няма нищо против срещу такава възможност);


От "кариерния бонус" към по-бързото правосъдие


Идеята на най-голямата магистратска организация - Съюза на съдиите в България, и на неправителствения сектор, беше тази есен членовете на съвета да бъдат избрани пряко. Това не беше вписано в промените, внесени от правителството, и многократно беше отхвърляно от управляващите с мотиви от рода, че "няма възможност да се съберат на едно място всички съдии и прокурори" и "няма техническа възможност да се въведе електронен вот".


Словосъчетанието "пряк избор " не беше споменато от нито един депутат, въпреки че ЕК препоръча (пет пъти за последните два месеца) това да се случи още тази есен, защото " е една от основните стъпки към реформа на съдебната система".


Само  40 минути след девет часа депутатите приеха т. нар. кариерен бонус за членовете на този и следващия ВСС. Дискусията по този текст мина по-скоро вяло, като срещу него се обявиха Любен Корнезов ("Коалиция за България") и Христо Бисеров (ДПС).


"Защо да не приемем същото и за народните представители. Като ни приключи мандатът, да заемаме по-висока длъжност", попита иронично от парламентарната трибуна Корнезов. Социалистът нарече този подход "безпринципна работа" и продължи да предлага: "Госпожо министър, и вас да ви повишим след като приключи мандата ви. И и Конституционен съд - нека важи и за тях"


Според Корнезов "да си член на ВСС не е кой знае какво нещо - това е административна работа, не е правораздавателен орган. Като влезеш 4- 5 години и се дисквалифицираш. Все едно един хирург да не оперира 4-5 години и после да се учи наново", обяви Корнезов и каза, че ще се въздържи да гласува този текст.


Освен това Корнезов изтъкна, че "бонусът" е само за съдии, прокурори и следователи, които са членове на ВСС, но не и за останалите. "Но, ако един член на ВСС е доцент, дали няма да иска да стане професор като напусне, попита Корнезов. На стола на министъра на правосъдието са седели съдии – защо за тях да не се предвиди такава екстра, те също нямат право на атестиране?", попита Корнезов.


Към аргументите си той цитира и писмо от 11 неправителствени организации, които в началото на тази седмица изпратиха писмо до депутатите, призовавайки ги да се въздържат от гласуване на закона. В него те се бяха обявили срещу т.нар. кариерен бонус.


"Нека да си дадем сметка, че тези юристи, които излизат от кръга на магистратите, не трябва с нежелание да отиват в този орган, не трябва да са заинтересувани по друг критерии да влизат в управлението на съдебната система. Обяснете ми кой магистрат би се съгласил да участва, без да има начин да се развива", опонира депутатът от ГЕРБ Юлиана Колева.


В подкрепа на "бонуса" се изказа и Михаил Миков (БСП). Според него по този начин се гарантира "стабилност" и "запазване на възможността за развитие" в системата. Миков подчерта, че не би се позовавал на мнението на неправителствените организации, като припомни, че техните идеи са включвали и непостоянно действащ ВСС".


Депутатите бяха постигнали принципен консенсус за създаването на вътрешен механизъм за обезщетяването на жертвите на бавното правораздаване в България. С промените в закона се въвежда такава процедура,  като Инспекторатът към ВСС ще е длъжен да направи проверка на жалбата в срок до 6 месеца и да изпрати своето заключение в правосъдното министерство. Правосъдният министър също има право да прегледа случая и да предложи сключване на споразумение за изплащане на обезщетение до 10 000 лева на пострадалия.

Нима всички не искаме да знаем по-отрано кой ще е следващият главен прокурор?


Депутатите гласуваха необезпокоявано и настоящият състав на ВСС да може да избере новия главен прокурор. Със 78 гласа "за", 7 "против" и осем "въздържал се" депутатите приеха без дебат да се удължи на шест месеца срокът за избор на нов главен обвинител преди изтичането на мандата на действащия.


Мандатът на Борис Велчев изтича на 19 февруари и по сегашния ЗСВ изборът на наследника му започваше два месеца по-рано и приключваше месец преди края на мандата. По предложение на депутати от ГЕРБ в промените на ЗСВ вече е записано, че процедурата започва 6 месеца по-рано, тоест още на 19 август сегашният ВСС, чийто мандат изтича на 3 октомври,  може да се захване с въпроса.


Само Янаки Стоилов и Любен Корнезов от БСП възразиха срещу текста.


"За мен това е конюнктурно мислене. Предлагам да отпадне тримесечният срок и да стане двумесечен", предложи Стоилов, но идеята му беше възприета.


"Абе, колеги, въпросът е този ВСС ли ще избере главен прокурор. Госпожо министър, елате кажете дали това ще се случи", призова Корнезов към Диана Ковачева, която през цялото време слушаше приемането на закона. Според Корнезов в погледа й  се виждало, че иска да вземе думата, но тя не го направи.


"Не приемам категорично обвинения към колегите за предложението, че е конюнктурно предложение. Това е нова процедура, която изисква по-продължително време за изслушване на кандидатите. Имаше обвинения, че не е имало прозрачна процедура - сега ще има време от няколко месеца. Всички казахме, че това са много добри текстове, и изведнъж казваме, че това трябва да важи само за някои административни ръководители", заяви Искра Фидосова.
Юлиана Колева отново взе думата и попита: "Нима всички не искаме да знаем кой ще е следващият главен прокурор по-отрано?"


Четвъртък, 12.30. Парламентът оставя впечатление за пренаселеност, но това усещане е заради посещението на хора, дошли да разгледат храма  на демокрацията. Депутатите им ръкопляскат. Екранът вече не показва Фидосова на трибуната. Законът, който  трябваше да отговори на очакванията на самите магистрати за промяна на статуквото и с който трябваше да бъде даден ясен знак на Европейската комисия, че България е готова да направи реформа в правосъдието "из основи",  е приет.


Оттук нататък обаче въпросите са много повече от отговорите. Ясно стана само едно - статуквото няма да бъде променено.

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pinoki0
  pinoki0
  Рейтинг: 442 Неутрално
 2. 2 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 579 Весело

  Това ми звучи малко като:
  Съобщение на Пресцентъра на Президентството: "Вчера с указ на Президента бе убита муха. После указът беше върнат отново на президентското бюро"

 3. 3 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 800 Неутрално

  "Първият принцип в една Република трябва да бъде, “че нито един човек или група хора няма право на изключителни или отделни възнаграждения или привилегии от общността, единствено срещу заплащане на публични услуги; което не се предава по наследство, нито пък трябва да са наследими длъжностите на магистратите, законодателната власт, или съдиите.” Това е том на истината и мъдростта, урок за изучаване от нациите, включващ в себе си едно единствено изречение и изразен на език, който може да се разбере от всеки един човек. Ако трябваше пороят на деспотизма да преобърне света, и да разруши всички институции, под които е защитена свободата, така че те вече да не се помнят от хората, това изречение, съхранено, би било достатъчно отново да запали огньовете на свободата и да съживи расата на свободните хора"

  apoloniy
 4. 4 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2968 Весело

  Искра Фидосова и Диана Ковачева показаха среден пръст на ЕС

 5. 5 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 800 Неутрално

  "От "кариерния бонус" към по-бързото правосъдие"- Какво казва Албърт Пайк по въпроса за кариерния бонус, накъде водят България днешните управляващи?-
  "Но, за да се съхрани свободата, трябва да се добави още нещо: “че свободна държава никога не дава власт като награда, особено за поставени под въпрос услуги, освен ако не търси собствената си разруха; но всички длъжностни лица са на работа при нея, единствено заради желанието си и
  способността си да предоставят услуги в бъдеще; и следователно, винаги трябва да се предпочитат най-добрите и най-компетентните.”

  apoloniy
 6. 6 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Два средни пръста и няколко свити около тях! До коментар [#4] от "hodounski":

  apoloniy
 7. 7 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 660 Любопитно

  Висшия съдебен съвет (ВСС) - червеното МЕШЕРЕ (комуне крис ) на БКП/БСП си прие и увеличи порциона от държавната хранилка.
  И ако са морални, честни и отговорни трябва да върнат всички доходи от адвокатски и съдийски хонорари получени от защита на престъпници. Парите на престъпниците са мръсни крадени и подлежат на конфискация. Така и хонорари на съдии и адвокати /в милиони евро/ трябва да бъдат конфискувани ако не ги внесат доброволно в държавната хазна.
  Дянков недей спа, а оферирай както казваше един починал военен прокурор.

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 8. 8 Профил на J.J.
  J.J.
  Рейтинг: 872 Гневно

  Дори само заради този мутренски подход към реформата, или по-скоро липсата на такава в съдебната система няма да гласувам за ГЕРБ! Такова тоталитарно мислене и овладяване на всичко в държавата от изпълнителната власт (не мисля, че е останал човек, който си мисли, че законодателната е отделна власт при сегашната политическа система...) просто е абсурдно. ОСТАВКА!

 9. 9 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  До коментар [#7] от "RED MAFYA":

  Има правописна грешка в изписването на Партията, правилното е БКП/ГЕРБ.

 10. 10 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 849 Неутрално

  ГЕРБ (БКП) - Измекяри

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 11. 11 Профил на radoslavivanov
  radoslavivanov
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#5] от "Apolon ot Tiana":

  Поздравления!++++++++++++++++++++++++++++

 12. 12 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  "Без дебат и с усещане за предварително уговорка поради пасивното поведение на представителите на другите партии депутатите гласуваха необезпокоявано един от най-важните закони. "


  Защото в т.нар. Парламент всички до един, без нито едно изключение, са комунисти. Тези съдбовни решения за мафията в България се гласуват както по времето на бай Тошо - със 100% консенсус от всички т.нар. 'партии'. Нещо въобще промени ли се от времето на комунизма, освен разслояването на различни течения в БКП?

  In debt we trust
 13. 13 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#11] от "radoslavivanov":
  Благодаря!

  apoloniy
 14. 14 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Случващото се е и тежка Изненада . Вместо с дълбока Реформа , Управлението на ГЕРБ ще влиза в националната ни История , като скучна част от обирджийницата на "прехода" и негово досадно продължение ...

 15. 15 Профил на framerate
  framerate
  Рейтинг: 388 Неутрално

  После, като Ал Бънди се оплаква от съда, на всички да им е ясно колко им е била волята на гробовците да го реформират.

  Да *** и ******* ви *****.

 16. 16 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 544 Неутрално

  МиЖ
  означава Мьже и Жени
  Жилищна Мафиа

 17. 17 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 763 Разстроено

  Очаквам в доклада от Брюксел този път да е записано, че има политическа воля да не се извършват реформи.

 18. 18 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 823 Неутрално

  В кочината няма съд и няма правосъдие. Единственият изход за т.н. съдебна система е тоталното уволнение на всички, връщане само на доказано компетентните и некорумпираните, и назначение на нови със срочни договори, всичко това под строг контрол от страна директно на ЕК.

 19. 19 Профил на paul111
  paul111
  Рейтинг: 8 Гневно

  Каква се случи г-жо министър, та замълчахте...? Само преди 2 дни твърдяхте друго:

  Правосъдният министър обеща нов ВСС да избира главния прокурор

  "Няма как действащият Висш съдебен съвет да избере следващия главен прокурор. Това стана ясно от думите на правосъдния министър Диана Ковачева вчера. Коментарът й бе във връзка с предлаганата от ГЕРБ законова промяна, с която се удължават сроковете за избор на главен прокурор и председатели на върховните админстративен и касационен съд. "Едни по-дълги процедури за номиниране и изслушване на кандидатите и опознаване на кандидатурите - това няма как да се случи в този ВСС", заяви Ковачева. Не стана ясно дали правосъдният министър се съмнява в качествата на кадровиците или смята, че няма достатъчно време за процедурата. "

 20. 20 Профил на iliander
  iliander
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Реваншизъм ли е процесът ,който протича към момента ?

  Мнениеот iliander » 07 Юни 2012 06:50 pm
  Промбелмът с многогодишният негативизъм в бългаската съдебна система се превърна в "РЕВАНШИЗЪМ"-по всички ефирни телевизии се вкл. пряко от съда и предават в отчаян опит да обедят обеднелият бългаски народ,ЧЕ видите ли(като дядо Йоцо),за две години ще се РЕВАНШИРАМЕ за 20 годишното "безхаберие" в бългаският съд!?
  Народът загуби търпение(глас народен-глас божи!),иска да чува по новините положителни,градивни изказвания-като например:"откриха нови,модерни заводи с 2000 работни места и заплати от 1000 лв.!"...а защо не?

  В България,ако не те смачкат циганите ,психиатрите те правят на парцал!
 21. 21 Профил на Johnnie
  Johnnie
  Рейтинг: 497 Весело

  Бойко явно си е много по-прост и от тодор живков...

  -Тате, какво трябва да продаваш за да си купуваш скъпи коли, яхти, хотели? -Родината, сине, родината...
 22. 22 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3401 Неутрално

  С тези нищонезначещи промени герберите само потвърждават, че по нищо не се отличават то червените парламентаристи. И едните, и другите са в служба на червената мафия.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 23. 23 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Герберастите се оказаха една проста жалка и корумпирана шайка несретници гласуващи поредните недомислици на една некадърна тьотка.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 24. 24 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1366 Гневно

  Просто, нямам думи.... Явно ГЕРБ, си купуват индулгенции за времето когато ще трябва да застанат пред Темида.

  "Ясно стана само едно - статуквото няма да бъде променено." Е явно няма...Що?
  Явно е удобно за управляващите!

  Правосъдие и вътрешен ред!? Най-критикуваната сфера в държавата! Реформа, промяна??? То не бяха българските граждани, то не бе Брюксел....
  Еййй...Подобно безочие, наглост и арогантност за прекалени дори и за нашите географки ширини!

  Що и на вас да не ви....Знаете продължението.

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 25. 25 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  "Пряк избор на членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) от професионалната квота, както и връщане към сесийно действащия ВСС, без "кариерни бонуси" за членовете му – това са позициите на ДСБ по проекта за промени в Закона за съдебната власт(ЗСВ), които сините ще защитават в предстоящите дебати по закона. Позицията на ДСБ оповести днес зам.-председателката на парламента Екатерина Михайлова, като изрично заяви подкрепа на предложенията, лансирани от Съюза на съдиите в България, зад които застанаха и основните неправителствени организации, работещи в областта на съдебната реформа."
  http://www.legalworld.bg/show.php?storyid=26614

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 26. 26 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 544 Неутрално

  които ниама мьж и жена и деца
  не е от жилищната мафиа
  а е дете а които е голиамо дете му се е.е

 27. 27 Профил на ku4e
  ku4e
  Рейтинг: 707 Неутрално

  В тази държава нищо нормално не се случва.

 28. 28 Профил на ku4e
  ku4e
  Рейтинг: 707 Неутрално

  В тази държава нищо нормално не се случва.

 29. 29 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Ще ни дърпат ушите от Брюксел, макар че това е наша работа, на гражданите.
  Изхрачиха ни се за поредн път нагло в сурата и се смеят подигравателно от екрана.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 30. 30 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Висшите съдии имат желязно лоби в този парламент

 31. 31 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#8:"J.J."]Дори само заради този мутренски подход към реформата, или по-скоро липсата на такава в съдебната система няма да гласувам за ГЕРБ! Такова тоталитарно мислене и овладяване на всичко в държавата от изпълнителната власт (не мисля, че е останал човек, който си мисли, че законодателната е отделна власт при сегашната политическа система...) просто е абсурдно. ОСТАВКА! [/quote]

  Прокуратурата няма място в съдебната власт - тя е страна по делото и трябва да бъде в изпълнителната. Правителството на троегъзата коалиция БСП заобиколи закона и имаха техен прокурор, редно е правителството на ГЕРБ да имат техен. Това е правилно и де факто се заобикаля конституцията. Аз съм за. Оправдания после да няма. Крайно време е конституцията да бъде променена по този въпрос.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 32. 32 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 714 Весело

  [quote#21:"Johnnie"]Бойко явно си е много по-прост и от тодор живков... [/quote]

  И при все това очевидно е много по-умен от Сергей Станишев, ако съдим по резултатите от изборите между двамата досега

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 33. 33 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 714 Весело

  [quote#18:"Красимир Кабакчиев"]Единственият изход за т.н. съдебна система е тоталното уволнение на всички,[/quote]

  Аман от революции и болшевики. В сравнение с твоето, решението на Бате Гойко да хакне съдебната система е направо гениално.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 34. 34 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 544 Неутрално

  СДС
  за едни Сватба за Други Секира

 35. 35 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#22:"Храбър"]
  С тези нищонезначещи промени герберите само потвърждават, че по нищо не се отличават то червените парламентаристи. [/quote]

  В това отношение не - имаше червен главен прокурор + червено МВР с плачевен резултат - безчет отвличания на деца за пари, отрязани пръсти в плик и т.н. При ЦвЦв това секна. Бих искал и да няма повече червен главен прокурор.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37 Профил на Марин Мидилев
  Марин Мидилев
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#22] от "Храбър":
  Има ли други на които могат да бъдат!?

 38. 38 Профил на Мишуга
  Мишуга
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Едно нещо не разбирам. Как ЕС иска пряк избор на ВСС след като в Конституцията чл. 130 пише как се избира ВСС.
  Искат да променим конституцията си ли?

 39. 39 Профил на ziog
  ziog
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Ко..ле к’во стана, е кажи к’во стана...

 40. 40 Профил на gilermos
  gilermos
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментар [#38] от "Мишуга":

  ЕС не иска да си променяме Конституцията. Че има нужда от промяна обаче е отделен въпрос.
  Предложенията бяха за пряк избор на съдебната квота. На общо събрание на съдиите и друго такова на прокурорите да се избират представителите на съдебната квота.

  Но не искат, защото при пряк таен вот няма да могат да си пробутат техните боклуци. А ако във ВСС попаднат свестни и почтени хора, каквито се очаква да има съгласно изискването на КРБ, то и в съдебната система ще има такава. Ще се отдава заслужено предимство на честните, компетентни и можещи магистрати, а не на некадърните протежета на самозабравили се лапачи и престъпници.

  Сега последните преобладават по върховете на системата, което е много лошо, защото те внедряват своите реплики - също неграмотни корумпета, зависими, послушни и пр. - а това пречи на системата. Както е казано: кадри решают все /не знам как да сложа точиците върху "е"-то/ )

  Политиците обаче нямат интерес от независима съдебна власт, в която да работят добре подготвени и почтени професионалисти, защото те самите искат да са си спокойни, че като опре до тях ще имат свои хора, които да ги спасят. Спасяването включва - да не започне разследване, да се потули започналото докато всички забравят за него и/или изтече давността, да се проведе толкова мърляво разследване, че от обвинението нищо да не излезе, а ако тези се провалят - да бъдеш оправдан по друг някакъв начин. Може и още и то е много страшно, но често се използва - да се изпълни поръчка срещу политически неудобен като му се спретне наказателно дело. За тежките интереси по делата във ВАС и за не по-малко значимите по търговските дела - няма да споменаваме.

  Независимостта на съдебната система не ползва нито един съдия. Тя е ценност за обществото. Но никой не я защити. Обществото се отказа от нея и реши, че не му е потребна. Каква дълбока грешка! Обществото трябваше да бъде информирано, че скандалът "Приморско" , например, в цялостното му развитие, и днес приетите промени са измерения на един и същ проблем. Или както е казал Мечо Пух: "Ами, че то е същото".

  Тъгувам, че се отказваме толкова лесно и дори незабележимо от фундаментални ценности на демокрацията. Вероятно не сме дорасли за тях.

 41. 41 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 877 Неутрално

  #31, ти сигурно не знаеш, но има тълкувателно решение на КС от 2003 или 2004 г. по повод запитване на тогавашния Гл.прокурор Филчев. Та решението е, че изваждането на прокуратурата от съдебната система е промяна на формата на управление на страната и за това е нужно ВНС. Нека оставим прокуратурата, не мястото и в съдебната система е големия проблем. Има други, по-големи проблеми. Голям проблем например е, че решенията на ВСС могат да бъдат тотално игнорирани от състав на ВАС. Така ВАС лесно отхвърли наказанията, наложени от ВСС на т.н. "социално-слаби магистрати", закупили имоти на символични цени на морето. Голям проблем е т.н. принцип на несменяемост на магистратите, заложен в конституцията, които никой няма желание да премахне. Голям проблем е, че магистратите не са наказателно отговорни за своите решения, нещо твърде абсурдно с оглед на всеизвестния факт, че това води до тотална корупция и подкупност. Ако един съдия например знаеше, че заради абсурдни съдебни решения могат по-късно да му потърсят наказателна отговорност, той нямаше да присъжда смехотворни присъди в случаи на тежки криминални прояви, само защото някой му е платил. Третия голям проблем е липсата на отчетност и ефективен контрол върху работата на съдебната система. Парламента е контролен орган по презумпция и би трябвало да може да осъществява такъв контрол, има и решение на КС в тая връзка, но никой не иска да прави промени в конституцията и ЗСВ, за да се случи това.

 42. 42 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Днес трябваше да се обяви ден за национален траур. Вчера, една малка, уж "представителна" извадка на обществото се подигра арогантно с българите. Тази грухтяща, мучаща, лаеща и съскаща пасмина показа с това си действие, че защитава единствено своя интерес и една корумпирана, шуро-баджанашка и некадърна съдебна система съвпада напълно с него.
  Поне видяхме, че няма ляво, дясно и център - това са само паравани за прикриване на разните ДС, МВР и други комуноидни кланове.

 43. 43 Профил на skiper
  skiper
  Рейтинг: 442 Неутрално

  ЧАЛГАРСКО МУТРОЦИОНЕРСКА АЛЧНА ПАСМИНА

 44. 44 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 605 Неутрално

  "- въвежда се процедура, чрез която всеки българин може да подаде жалба до съдебния инспекторат, ако делото му е продължило над шест години."

  Баси и държавата,баси и правосъдието.Повече от 6 години??????

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 45. 45 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#40:"gilermos"]Тъгувам, че се отказваме толкова лесно и дори незабележимо от фундаментални ценности на демокрацията. Вероятно не сме дорасли за тях.
  [/quote]

  Смешен плач. Магистратите не са малки деца, за да им сменяме памперсите и да ги храним и тях, вече и банкерите ни стигат - да се оправят сами. Как очакваш политиците да им дадат балтията и коленопреклонно да чакат да им отсекат главата? Трябва да си адски наивен. И аз не бих го направил - всеки да си гледа интереса. Разбира се, че политиците ще упражняват натиск върху съдебната власт, това пък е най-нормалното състояние на нещата. Въпросът е какво има от другата страна - добри намерения и празно между ушите, аз това виждам.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 46. 46 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2848 Неутрално

  Лоша поличба е това единодушие между опозиция и управляващи.

  подпис
 47. 47 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#45] от "bibian":

  Празнотата е между ушите на избирателите, че позволяват на политиците да се заиграват със съдебната система. Те не си дават сметка, че резултата е липса на справедливост.
  Да не се случва да те блъсне някой кретен и сам да го изпиташ.

 48. 48 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#47:"bilbotorbins"]Празнотта е между ушите на избирателите,[/quote]

  Достатъчно е да прочетеш съдебните решения по случая Борилски за да установиш, че на толкова прости хора не трябва да им се дава възможност да решават съдбата на политиците.

  Аз знам, че правосъдие в България няма. Затова не мисля, че съдиите трябва да могат да решават съдбата на политиците ни. Политиците са ни пред очите - добри, лоши всичко се вижда, а в един момент плащат. Кои са анонимусите-съдии обаче? Никои. Пред кого се отчитат? Пред Господ в който не вярват.

  Проблемът на съдебната система е в съдебната система, това не е проблем на избирателите, нито на политиците. Но понеже магистратите са малоумни да си ги решават сами и понеже избирателите реват на политиците, на кого друг, то политиците са се заели да ги решават. И кадруват. Нормално.

  Дали ми харесва - не, но това е положението.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 49. 49 Профил на pravets82
  pravets82
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментар [#46] от "Иван К":

  И за мен това е най-плашещото в тази ситуация.
  Е*ати безизходната кочина!

  Когато гей жирафите заменят Снежанка е време да си стегнем куфарите!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK