Братя Галеви получиха обвинение за пране на 35 милиона лева

Пламен Галев и Ангел Христов

© Асен Тонев

Пламен Галев и Ангел ХристовСпециализираната прокуратура повдигна обвинения срещу Пламен Галев и Ангел Христов като ръководители на организирана престъпна група, съобщиха от пресцентъра на Специализираната прокуратура.


Групата е създадена с цел превод на суми извън страната по банков път чрез използване на документи с невярно съдържание и пране на пари в особено големи размери, твърдят от прокуратурата. Като членове на групата до момента са привлечени Методи Любомиров Ковачев и Христинка Георгиева Ангелова, установяват се и други лица, участвали в престъпната структура.


Разследването и проследяването на паричните потоци се провеждат от Специализираната прокуратура, МВР, ДАНС, в тясно сътрудничество с Федералното бюро за разследване на САЩ.
Организираната и ръководена от братя Галеви група е действала от януари 2003 г. до края на 2010 г. на територията на България (в София и в гр. Дупница) с користна цел - престъпление по чл.321 ал.3 пр.2 и пр.3 т.1 във вр.ал.1 от НК.


От януари 2003 г. до март 2004 г. в София, при условията на продължавано престъпление, Пламен Галев, Ангел Христов и Христинка Ангелова в съучастие като подбудители и помагачи умишлено склонили и улеснили Методи Ковачев (извършител) да преведе суми във валута (щатски долари и евро) извън страната по банков път от сметки на "Катон – Транс" ЕООД в българска банка по сметки на различни бенефициенти в различни чуждестранни банки, с обща левова равностойност 576 779,30 лв., използвайки документи с невярно съдържание - договори за покупка и внос на стоки в страната - престъпление по чл.250 ал.1 във вр. с чл.20 ал.3 и ал.4 във вр. с чл.26 ал.1 от НК.


От април 2004 г. до края на 2010 г. в София, в Дупница и в чужбина Пламен Галев и Ангел Христов в съучастие като подбудители с Христинка Ангелова (подбудител и помагач) умишлено склонили Методи Ковачев (извършител), да извърши множество финансови операции – парични преводи от български банки към банкови институции в Швейцария, Канада, Литва, Латвия, Обединени арабски емирства, Великобритания, Британски Вирджински острови, Кипър, Сейшели и Китай, като е знаел или предполагал, че сумите на обща стойност 35 515 628,40 лв. (тридесет и пет милиона петстотин и петнадесет хиляди шестстотин двадесет и осем лв. и четиридесет ст.) са придобити чрез престъпление. Средствата и имуществото са в особено големи размери и случаят е особено тежък престъпление по чл.253 ал.5 вр. с ал.3 т.1 пр.2 и т.2, вр. с ал.2 вр. с ал.1 вр. чл.20 ал.3 от НК.


Обвиненията срещу Пламен Галев и Ангел Христов са повдигнати задочно, тъй като до момента са в неизвестност. С постановления на прокурор от Специализираната прокуратура на Методи Ковачев е наложена мярка за неотклонение "Подписка", а на Христинка Ангелова – "Парична гаранция" от 5000 лв.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK