Искра Фидосова: Не съм съгласна, че няма пряк избор на членове на ВСС

Председателят на парламентарната правна комисия Искра Фидосова

© Красимир Юскеселиев

Председателят на парламентарната правна комисия Искра ФидосоваНе бих се съгласила, че няма пряк избор на членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС), коментира в интервю за агенция "Фокус", председателят на парламентарната правна комисия Искра Фидосова за промените в закона за съдебната власт, приети окончателно в четвъртък.


"Досега в закона бе записано, че се избират делегати на първичните събрания и след това на националните събрания отделно на съдии, прокурори, следователи делегатите номинират и избират членовете на ВСС. Това, което сме направили в момента е, че сме допуснали номинациите да се правят само и единствено от първичните събрания. Т.е. – всеки един съдия, прокурор или следовател да има възможност да номинира когото прецени за член на Висшия съдебен съвет.", заявява Фидосова.


В четвъртък депутатите приеха без съществен дебат промените в Закона за съдебната власт, като пренебрегнаха препоръката на Европейската комисия (ЕК) да се въведе прекият избор на членове на съдебния съвет от гилдията. В няколко писма до министъра на правосъдието Диана Ковачева, премиерът Бойко Борисов и депутатите от комисията изтъкваха, че чрез системата "един глас - един магистрат" ще се гарантира реформата "из основи" в съдебната система.
Мотивът на управляващите да не въведат прекия избор е че няма как да се съберат всички магистрати на едно място и няма техническа възможност за електронно гласуване. Вместо беше прието изборът да става на делегатски събрания, като един делегат ще представлява пет души.


"Не бих се съгласила с това, че на практика нямаме пряк избор. Нямаме пряк избор във формата, в която се разбира през последните две седмици, че трябва да бъде: на едно общо национално събрание на всички съдии, да се номинират и изберат членовете на ВСС. Твърдя, че това не е възможно и че в случая имаме по-правилния вариант, защото – представете си, че на едно място имаме събрани 3000 съдии, там трябва да станат номинациите за членове на ВСС – това са около 50 – 60 души. Как ще разгърнем тази процедура за прозрачност и публичност, за която говорим от толкова време", заяви още Фидосова и даде пример:


"Да вземем един Окръжен съд в област Враца – събират се окръжният съд и районните съдилища (всички съдии участват в това общо събрание), те избират на пет души един делегат и номинират техните кандидати за членове на Висшия съдебен съвет. След това има тайно гласуване, на което се гласуват както номинациите за членове на ВСС, които да бъдат предложени на националното делегатско събрание, така и самите делегати".


Депутатите гласуваха още и т.нар. "кариерен бонус" за членовете на този и на следващия ВСС. След като приключат мандата си, те ще се връщат в системата на пост  с една степен по-висок. Освен това  с промените се дава възможност на настоящите членове на съвета да изберат новия главен прокурор.


Мандатът на Борис Велчев изтича на 19 февруари и по сегашния ЗСВ изборът на наследника му започваше два месеца по-рано и приключваше месец преди края на мандата. По предложение на депутати от ГЕРБ в промените на ЗСВ вече е записано, че процедурата започва 6 месеца по-рано, тоест още на 19 август сегашният ВСС, чийто мандат изтича на 3 октомври,  може да се захване с въпроса.


Вчера президентът Росен Плевнелиев заяви, че новият главен прокурор трябва да бъде избран от новия ВСС, защото сегашният не се ползва с достатъчна степен на обществено доверие.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  Ама ти откога си мерило за юридическа мисъл.Както казваще проф Джеров , в това народно събрание знайни и незнайни нотариуси се правят на юристи.

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 2. 2 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 684 Весело

  До коментар [#1] от "hristov19":

  Ами от три години...ако случайно си ги проспал...

  bigman
 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3160 Весело

  Това се нарича шизофрения/не,че няма място за двама в нея/

 4. 4 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Джаба Хътянина нещо не е съгласен.

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4905 Гневно

  ФИДОСОВА !!! ТОВА НЕ Е ПРЯК ИЗБОР !!! РАЗБРА ЛИ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на zavoi1
  zavoi1
  Рейтинг: 458 Весело

  На тройка кебапчета вече няма как да откаже...!

 7. 7 Профил на f.s.m.
  f.s.m.
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Няма ли някой професор по право да вземе отношение или ще останем с това нотариосите да дават акъл за избора на ВСС?

 8. 8 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1126 Весело

  Очевидно Монтанската икономическа школа има не само собствени възгледи за правото, но и новаторски, несрещани досега възгледи за логиката

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 9. 9 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  грешка, извинявам се - Монтанскатяа ЮРИДИЧЕСКА школа

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 10. 10 Профил на mdaa
  mdaa
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Такъв довод, че не можело всички съдии да се съберат на едно място, може да мине само пред Тиквочев и Цвинокио.
  Като избираме народни представители всички на едно място ли се събираме?

 11. 11 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1240 Весело

  До коментар [#9] от "Вени Г.":

  Там са филиал на Македонският исторически университет..

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 12. 12 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално


  Фотограф Красимир Юскеселиев е хванал в кадър две видни "юристки", успели в кариерата, пред смаяните погледи на тълпата. Да възтържествува правото, та ако ще и светът да погине.
  Fiat lux. - Да бъде светлина. Qualis rex, talis grex. - Какъвто пастирът, такова и стадото.
  От латинските оригинални текстове, се вижда, че покорството означава произвол над подчинените и невротично задоволяване на деструктивните желания на елита.

 13. 13 Профил на БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Планината на лоената правна мисъл проговори..................... не е важно КОЙ НОМИНИРА, а КОЙ ИЗБИРА НОМИНИРАНИТЕ БЕ.............леле, тази ЩЕ МЕ ПОБЪРКА.ЗНАЧИ ако АЗ ПРЕДЛОЖА КАНДИДАТ НА ГЕРБ ЗА НАРОДЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ НО ЗА НЕГО ДА БЪДЕ ИЗБРАН ЩЕ ГЛАСУВАМ НЕ АЗ , А ДЕЛЕГАТИ НА КОИТО СЪМ ПРЕХВЪРЛИЛА ИЗБИРАТЕЛНИЯ СИ ГЛАС, НО БЕЗ ПРАВО ДА ИМ КАЗВАМ ЗА КОЙ ДА ГЛАСУВАТ, ИЗБОРЪТ НА КАНДИДАТА ЗА ГЕРБ Е ПРЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯК така ли?????....МИ ТИ СИ СТОЙ НЕСЪГЛАСНА ЩОТО ПО СТЕЧЕНИЕ НА ОБСТОЯТЕЛСТВАТА В МОМЕНТА СИ ГЛАСНА, но да видим какво ще каже ЕК през ЮЛИ!!!

 14. 14 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#9] от "Вени Г.":
  ...рожбата на Рабфак.
  ... започнала образованието си в рабфака на Монтана (изнесен филиал на СУ, но оказал се незаконен). По-късно се прехвърля в София без приемен изпит. Печели "конкурс" за нотариус, без да има необходимия двугодишен юридически стаж. Правистите от Монтана са проучили, че по това време тя се е трудила едва половин година като юрист – от януари до юли 1998 г. През това време е юрисконсулт на община Монтана. На конкурса за нотариуси Министерството на правосъдието също си е затворило очите. Нещо повече, за юридически стаж е призната и работата й в Инспекцията по труда в Монтана. Фидосова работи там преди да завърши университета. От август 1994 г. до ноември 1996 г. тя е се води „инспектор юрист”! Такава длъжност е абсурдна и я няма никъде на друго място, освен в биографията на Фидосова, категорични са юристите с истински дипломи. През 1993–1994 г. Фидосова е завършила 8-и семестър по право, а обучението трае 9 семестъра. Оказва се, че днешната депутатка постъпва на работа като „инспектор юрист” незаконно. След като се дипломира, Фидосова преподписва договора си с Инспекцията по труда като „старши инспектор”. С тази професионална биография и трудов стаж Искра Фидосова се явява на конкурс за нотариуси и го спечелва. Председател на комисията, която не вижда, че няма необходимия двугодишен стаж като юрист, е Никола Филчев.
  Кариерата на Искра Фидосова като нотариус в Монтана процъфтява. Тя е във възход особено след като отнемат разрешителното на единствения й колега конкурент в града. Днешната депутатка става първа богаташка в Монтана, след като на практика работи десет години, без конкуренция в града. До края на 2008 г. там не назначават друг нотариус. Всички, които се явявят на конкурс, получават слаби оценки. По времето на Симеон Сакскобургготски днешната герберка е най-видната царистка в Монтана. Гордее се, че първа стиснала ръката на царя при посещението му в града. 15. 15 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Не били компютри, а компоти... Грешка, може би не е РАБФАК. Тя е завършила право през октомври 1996 г. Започнала е образованието си в Стопанско- правен факултет, открит в Монтана като самостоятелно юридическо звено към УНСС. Факултетът е разкрит в резултат от предизборно обещание на тогавашния кандидат на БСП Александър Томов. Той става вицепремиер и набързо отваря пуца за юристи в Монтана. По- късно учебното заведение се оказва нелегитимно. Като водачка на листата на ГЕРБ Искра Фидосова обещава на монтанци да възстанови факултета, но поне досега не е направила нищо по въпроса.След като изнесеният „университет” е закрит, тя се преместила в СУ „Св. Климент Охридски”. Там завършва право през декември 1996 г. След това постъпва като стажантка в Окръжния съд. Едва след този задължителен стаж Фидосова е могла да се яви на изпит и да придобие юридическа правоспособност.

 16. 16 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 564 Неутрално

  скъпа Искра, с този тонаж си толкова убедителна,че няма накъде - убеди ме....съгласих се....

 17. 17 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Има миктерия, закрития стопанско-правен факултет в гр. Монтана пл. Жеравица 2 ( бивш Стопанско-правен факултет) е бил самостоятелно юридическо звено към УНСС, а не към СУ„Св. Климент Охридски“.
  А като го закрили, държала "приравнителни" изпити в СУ, за да й издадат диплома…и хоп, подарък...Боже, Боже…Издателство „Калинка”?! Лелей…Сега в биографията й гордо пише, че е завършила право в Софийския университет.
  Т.е. калинка като всички досегашни. И ние чакаме от тия хора да подредят държавата. Толкова ни е акълът, затова чакаме. http://bulgaria.domino.bg/montana/10-03.htm

 18. 18 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално
 19. 19 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Отговорът на "аргумента", че няма как да съберат всички служители на Темида, за да направят пряк избор, го е дала Маргарет Тачър. Поводът е акционерното събрание след приватизацията на Националната транспортна компания, от която над 100 000 души купуват акции и се обмисля делегиране на правомощията им на адвокати: "Няма къде да се проведе ли?! Стадион "Уембли" е ваш!". Когато има воля, винаги се намира начин. Когато няма воля, винаги се търсят оправдания.

 20. 20 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 805 Неутрално

  "Т.е. – всеки един съдия, прокурор или следовател да има възможност да номинира когото прецени за член на Висшия съдебен съвет.", заявява Фидосова."
  Явно за тази светла мисъл номинация и избор са едно и също.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK