Борисов обеща новият ВСС да избира главен прокурор

Мандатът на Борис Велчев изтича на 19 февруари. В промените в ЗСВ е записано, че процедурата по номинирането започва 6 месеца по-рано - още на 19 август

© Красимир Юскеселиев

Мандатът на Борис Велчев изтича на 19 февруари. В промените в ЗСВ е записано, че процедурата по номинирането започва 6 месеца по-рано - още на 19 августДва дни след окончателното приемане на промените в закона за съдебната власт, в които управляващите от ГЕРБ на практика позволиха настоящият състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) да избере следващият главен прокурор, премиерът Бойко Борисов обеща това да не се случва.


"Озадачен съм от различни реакции, спекулации и тълкувания около избора на нов главен прокурор. Имаме решение на парламентарната група на ГЕРБ, заедно с това - сме информирали и нашите партньори в Брюксел, и президентът на България, че изборът на нов главен прокурор ще стане само от новия Висш съдебен съвет", заяви Борисов, цитиран от агенция "Фокус".


Според Борисов новият ВСС "ще избере новия главен прокурор по прозрачните правила, които парламентът вчера прие за избора на ВСС". Малката подробност е, че освен удължената процедура парламентът не е приемал никаква промяна в правилата за избор на ръководители в съдебната система. Действително имаше подобно предложение от Димо Гяуров, но то не беше подкрепено в пленарната зала.
Обещанието на премиера идва ден, след като президентът Росен Плевнелиев обяви, че сегашният състав на съвета не се ползва с достатъчна степен на обществено доверие. Затова той препоръча изборът на нов главен прокурор да бъде проведен от следващия ВСС.


Самият Борис Велчев заяви в четвъртък, че няма нищо против  изборът на негов приемник да бъде изтеглен напред във времето.


Мандатът на Велчев изтича на 19 февруари и по предишния закон за съдебната власт изборът на наследника му започваше два месеца по-рано и приключваше месец преди края на мандата. По предложение на депутати от ГЕРБ в промените на ЗСВ вече е записано, че процедурата започва 6 месеца по-рано, тоест още на 19 август сегашният ВСС, чийто мандат изтича на 3 октомври,  може да се захване с въпроса.


Председателят на правната комисия Искра Фидосова също увери в интервю за агенция "Фокус", че няма как настоящият ВСС да избере следващият главен прокурор. По думите на Фидосова изборът на приемник на Борис Велчев ще започне на 23 август. "Ние още в средата на септември ще изберем новия ВСС. Няма как да разгърнем тази процедура от два месеца, която е необходима, за номинацията, изслушването, оповестяването на концепцията на кандидатите за главен прокурор. Няма как да се избира главен прокурор от сегашния състав на ВСС", увери Фидосова.


В четвъртък депутатите приеха без съществен дебат промените в Закона за съдебната власт, като пренебрегнаха препоръката на Европейската комисия (ЕК) да се въведе прекият избор на членове на съдебния съвет от гилдията. В няколко писма до министъра на правосъдието Диана Ковачева, премиерът Бойко Борисов и депутатите от комисията изтъкваха, че чрез системата "един глас - един магистрат" ще се гарантира реформата "из основи" в съдебната система.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK