Мирослава Тодорова: Промените в закона за съдебната власт не постигат реформа

Мирослава Тодорова: Промените в закона за съдебната власт не постигат реформа

© Анелия НиколоваРазочаровани сме, защото имахме надежда, че този път реформата ще се случи. Законът за съдебната власт, какъвто беше приет от НС, не постига исканата реформа", заяви пред БНР съдия Мирослава Тодорова, председател на Съюза на съдиите.


Най-голямата магистратска организация, в която членуват над 1000 съдии, беше основният двигател на промените в закона за съдебната власт. Повечето им предложения, които бяха подкрепени и от неправителствения сектор, обаче не влязоха в предложените и окончателно приети от парламента промени. Сред тях беше и идеята членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) от гилдията да бъдат избирани пряко. Зад това застана и Европейската комисия, която поне пет пъти през последните два месеца препоръчваше на управляващите да въведат систамата "един магистрат -един глас", за да се гарантира реформа "из основи".


"Няма никаква обоснована сигурност, че ще има промяна в кадровото управление на съда и прокуратурата. Волята, която води промените, е политическа, затова ние можем само експертно да предлагаме. Въпрос на зрялост и желание е действително да се промени статуквото. Промените постигат само прозрачност в избора на членове на ВСС, но това не е достатъчно", смята още Тодорова.
Според нея структурата на ВСС влияе "върху мотивацията на почтените магистрати да станат членове на съвета"."Убягва ни, че няма значение дали този или следващият ВСС ще избере главния прокурор, защото дискусията за главен прокурор на България не се състоя. Единствено промяната на срока за процедурата от 2 на 6 месеца едва ли ще убеди хората защо прокуратурата се ползва за претекст за задкулисни игри, дали честно си признаваме кои са истинските проблеми, как да се помогне на почтените прокурори да останат в системата и да не се демотивират", смята още председателят на Съюза на съдиите.


По думите на Тодорова от началото на прехода досега нито един устройствен и организационен въпрос на съдебната система не е решен, което е показателно само по себе си. "Това означава, че съдебната система такава, каквато е в момента, е удобна, независимо коя политическа сила е на власт", заяви още Тодорова.


Според управляващите пряк избор не може да бъде въведен, защото няма възможност всички съдии да се съберат на едно място. А за електронно гласуване - бил необходим специален софтуер, чието разработване ще отнеме много време.


Според Мирослава Тодорова не е вярно, че прекият избор на ВСС може да стане само с електронно гласуване. "Има най-разнообразни други начини и практиката е показала, че можем да се събираме заедно, можем да решаваме общи проблеми, без това да създава катаклизми".


Друго предложение на Съюза на съдиите беше ВСС да не е постоянно действащ. Това също беше отхвърлено с мотива, че съвета няма да е ефективен.


"Постоянно действащият ВСС не реши отново нито един от актуалните проблеми на съдебната власт. Нито изготви норма на натовареност, нито изготви оценка за качеството на работата. Стигна се дотам, че съдия бива повишен заради оценката на държавните изпити при приключване на висшето си образование, а не заради качеството на работата си", отбеляза Тодорова.


Според нея, всичко това показва, че постоянно действащ ВСС не е панацея, а отблъсква почтените магистрати да искат да участват в него, защото се откъсват за много дълъг период от време от всекидневната си работа.


"Това са 5 години административна дейност. Когато членове на ВСС излязат от оперативната си дейност по делата, извън трудовите колективи, се получава нещо като административна клика, която забравя защо е била излъчена. Вместо да се решава истинският проблем как да се мотивират компетентни юристи да влизат във ВСС, се създава нарушение на Конституцията да бъдат повишавани не както останалите магистрати. Това е опасно. Всички въпроси, които се отнасят до ВСС са опасни за всеки гражданин. Защото от това какъв е ВСС, зависи каква е системата за хората", смята още Тодорова


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK