Българската академия на науките избира нов председател

Българската академия на науките избира нов председател

© Надежда Чипева, КапиталБългарската академия на науките избира нов председател измежду трима кандидати, които днес ще представят пред общото събрание на институцията своите проектопрограми.


Това са директорът на Института по физика на твърдото тяло акад. проф. дфн Александър Петров, чл.-кор. проф. дбн Андон Косев и шефът на Института по математика акад. проф. дмн Стефан Додунеков. Един от тях ще смени досегашния ръководител на академията акад. Никола Съботинов след 4-годишен мандат.


Кандидатите за поста бяха изслушани вече от Събранието на академиците и член-кореспондентите (САЧК) на БАН на 6 юни.  С тайно гласуване членовете на събранието изразиха своето становище пред Общото събрание на академията. От общо 69 гласували, 38 подкрепиха кандидатурата на акад. Стефан Додунеков, 20 – на акад. Александър Петров и 3-ма на чл.-кор. Андон Косев.
Днес на заседанието тримата отново ще трябва да представят в резюме визията си за бъдещето на институцията и науката в България. Към тях ще бъдат отправяни и допълнителни въпроси, чийто отговор също ще попадне във факторите за избора на учените. Те са приложили и подписани декларации, че не са били сътрудници на бившата Държавна сигурност и на разузнавателните служби на Българската народна армия.


Идеите на кандидатите се пресичат там, където в програмите се говори за бърз просперитет на учените.


Акад. Петров предлага  средната работна заплата на учените да е равна на три средни за страната. Според него  с "провинциални заплати се прави провинциална наука". Петров поставя акцент върху развитието на младите учени и иска да създаде специална структура за развитие на фундаменталните изследвания. 


Акад. Додунеков счита, че трябва да се следва досегашната политика на академията и да се изисква по-висок бюджет от държавата.


В документите за кандидатстване на чл.-кор. Косев е посочено пък, че средствата за институтите ще бъдат обвързвани с техните реални постижения. Голямо значение ще бъде отдавано и на иновациите, ако той бъде избран за заместник на Съботинов.


Академията започва също процедурата за избор на нови академици и чл.-кореспонденти. Очаква се тя да приключи през ноември, след като всеки един от издигнатите кандидати премине през няколко съвета и гласувания.

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1461 Весело

  Изберете някой ТАКТИК, който с чалъм да влезе под кожата на Дянкоф. Вижте Божидар Димитров, къде мощи ще намери, къде вампир, върколак или не знам си там какво. Влязоха му под кожата и сега финансиране на корем. Вие можете да го направите някакъв дофтор там, толкова дофтори направихте един повече няма да Ви натовари толкова. ЖЕЛАЯ ВИ УСПЕХ.

 2. 2 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 986 Любопитно

  Баката за Артелно Нанкане какво сътвори в ползу роду освен изхарчени пари на данъкоплатеца за лични нужди Б

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 3. 3 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1601 Любопитно

  Дянкофф не закри ли вече тая институция ...

  Предразсъдъците са за ограничените.
 4. 4 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1366 Весело

  Д-р Стоичков би бил най-подходящ.
  Има редица млади български учени, работещи в Макс Планк Институт, но те разбира се въобще не са допускани до феодалните владения на селяните направени , в замяна на вярност към Партията, професори.
  Който и да стане, промяна няма да има, така че цялото упражнение е напълно безсмилено упражнение.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 5. 5 Профил на Калина Лазарова
  Калина Лазарова
  Рейтинг: 463 Весело

  Много хубави пожелания от кандидатите за по-високи заплати и по-голям бюджет ама как ще стане на практика това? Май БАН отново са силни в теориите и слаби в практическото й приложение.

  http://kalinalazarova.wordpress.com/
 6. 6 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Българската Наука е нашето Слънце-не всички имаме "привилегията" за диплома от Америка.Дянков да не си посмял да си навреш и там нусъ.

 7. 7 Профил на salinarka
  salinarka
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Хайде дано да изберат правилният човек. Хайде дано да е такъв, че никога да не позволява един финансов министър да унижава академичното тяло. Да е в състояние веднага да му отговори подобаващо, ама така, че да си гледа финансите и да не се бърка навсякъде. Разбира се, това означава и да започне да управлява БАН модерно и ефективно.

 8. 8 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  В моята представа един учен е непременно на преклонна възраст,това поражда и уважението.А иначе са някак по детски възторжени когато говорят за работата си.

 9. 9 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 986 Любопитно

  Академиците по света сътвориха много новости предимно с УМ и с малко пари.
  " Пълен списък на 50-те най-добри изобретения на 2009 г.
  http://www.time.com/time/specials/packages/completelist/0,29569,1934027,00.html
  От ракетата на бъдещето до електрическа крушка за 10 милиона $, тук са най-добрите нови джаджи и революционни идеи на годината"

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 10. 10 Профил на skiper
  skiper
  Рейтинг: 442 Неутрално

  А ке им лапнем апетитните институтчета и ке построим СПА !

 11. 11 Профил на jerry68
  jerry68
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Изберете Боцко, той май само шеф на БАН не е бил. Ама пък е ителигентеееееен!!!!!

 12. 12 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Окръжният комитет на Партията в Разград подкрепя Твърдото тяло!

 13. 13 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 605 Неутрално

  #2 и#4 Стискам крепко десницата ви! +++++++++

 14. 14 Профил на salinarka
  salinarka
  Рейтинг: 544 Любопитно

  Дянков не стана ли шеф и на БАН? Защото май на всичко стана шеф. Това малко на алчност безпределна започва да прилича.

 15. 15 Профил на salinarka
  salinarka
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#1] от "442":

  Ако това е нормален метод - да влезеш под кожата на Дянков, ако това е прозрачен подход - да се мазниш на финансовия министър, здраве му кажи! Един председател на БАН има да се държи достойно, да излага обективна аргументация и да не се чувства като ученик пред един министър - който и да е той и да не му позволява да унижава институцията, която представлява.

 16. 16 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 978 Неутрално

  Крайно време е за председател на БАН да бъде избран човек, който е с достойнство и няма да позволи на някакви комплексарчета като Пицко да се подиграват. Водещ учен, който ще сумее да защити академията от нападките и ще се отърси от плявата небъдници и пияници, който да може да тропне с крак пред влсатта, а не да се гъне като Съботинов.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Така наречената БАН е един развъдник на некадърност, корупция, беззаконие, комунизъм и простащина. В БАН няма критерии за атестиране на научноизследователската дейност - чл. 57 от Устава на БАН - няма от 20 години. От това произтича и проблемът. В БАН има отделни работещи и можещи, но те са малцинство. БАН трябва да се закрие, да бъдат изритани комуноотрепките и техните подлоги, и да се открие отново с една трета от досегашния състав, т.е. можещите.

 19. 19 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Любопитно

  Работещите в БАН трябва да получават възнаграждение главно при реализацията на проекти! А не на калпак както е сега....

 20. 20 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2771 Неутрално

  До коментар [#16] от "olimpipanov":

  "Крайно време е за председател на БАН да бъде избран човек, който е с достойнство..."

  За целта тези, които избират, също трябва да бъдат хора с достойнство. Иначе ще изберат себеподобен (напомням вица за казаните в ада и техните пазачи) ! Съвременните учени с достойнство са тези, които знаят и могат на съвременно ниво, но тях ги няма сред избиращите. Общо взето, в БАН е като в БСП- биологията трябва да си каже думата, за да станат едната-нормална академия, другата- нормална партия.

 21. 21 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 768 Весело

  Дано изберат Стефан Додунеков.

 22. 22 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 768 Весело

  До коментар [#19] от "dobrich":

  Че те тогава ще умрат от глад 90% от БАН.

 23. 23 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#22] от "Знам и Мога":

  По света повечето професори преподават някъде. От тази дейност получават месечните си доходи. По големите възнаграждения идват от изобретения или реализацията на проекти.....

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 978 Неутрално

  [quote#19:"dobrich"]Работещите в БАН трябва да получават възнаграждение главно при реализацията на проекти! А не на калпак както е сега....[/quote]

  Хайде още един с промит мозък от Пицко. Един проект ти носи възможност да реализираш идеите си, да контактуваш пълноценно с колеги, да наемеш някой да ти работи, да закупиш апаратура и т.н., но е е основен източник на доходи.

  Работя по проект в западен у-тет...е пари за шефа освен за командировки по проекта няма, зашото е вътрешен за у-тета, от където получава немалката си заплата.

 26. 26 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Аз незнам някъде другаде по света да има професори, които не преподават поне 70% от времето си!

  Нали това е идеята на академичните структури да има ейрархия като акъла се спуска отгоре надолу и се самоподържа и увеличава нивто на знанията и възможностите.

  Това го има само в БАН - професор заради самата титла. Затворили се в едни стаички и си чоплят по клавиатурите някакви имагинерни науки, неразбрани от никого освен тях самите. В същото време университетите имат хроничен недостиг на истински преподаватели!

 27. 27 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Иначе като гледам новите трима претенденти... май от трън та на глог, не са много по различни от Съботинов.

 28. 28 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Кандидатурите са представени съвсем трагично -- и тримата академици нямат по една читава страничка из мрежата. Само за Александър Петров може да се намери пълен списък с научните му публикации и да разбере човек какво прави, за другите или има некакви откъслечни данни или нема абсолютно нищо.

  На базата на наличната информация моем само да си почешем кратуната, да си го преместим в другия крачол и да въздъхна по повод на нивцето на българската академия.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 29. 29 Профил на province2001
  province2001
  Рейтинг: 442 Неутрално

  БАН, ако иска да с ереформира първо да започне от себе си, като например приложи в действие резултатите от атестацията през която премина преди година и половина. В колко института бяха съкратени научните работници, чиито резултати бяха под минимума? Колко научни работника имат резултат от 0 до 300 точки и все още са на щат?

 30. 30 Профил на d.berov
  d.berov
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#28] от "jubal harshaw":
  не е зле да проверяващ поне в гугъл преди да казваш, че 'няма налична информация':
  http://scholar.google.com/scholar?hl=en&q=dodunekov&btnG=&as_sdt=1%2C5&as_sdtp=

 31. 31 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Дано да е такъв, че най-сетне да чуе какво говори г-н Дянков! Трябва да заиграе яко лопатата в БАН, къде по главата, къде да се изринат ла*ната.
  Тая институция е като БДЖ - куче влаче рейс, диря няма. Феодалните професорчета си кютат пожизнени назначения и се цанат с премии и високи заплати, а младите ни гении бягат на запад.
  Какво произвежда БАН, което да струва милионите, които държавата дава?

 32. 32 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#30] от "d.berov":

  да, беров, аз ще губя ценно време да ровя по гугъл сколар за несъществуващите трудове на трима световно неизвестни академици, които не могат даже един асистент да юрнат им спретне една страничка като хората.

  и, между другото, нАучи се да четеш - никъде не казвам тва, дето ми го приписваш.

  да не би да си български учЕн?

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 33. 33 Профил на salinarka
  salinarka
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#31] от "4u4o":

  Това е езикът на котилото на "нека и аз да кажа", "нека и аз да наплюя". Отвратително. Не е ли възможно да имате мнение, без мазно да пригласяте на невъзпитания тон на някои наши министри?

 34. 34 Профил на yandex
  yandex
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Много добре трябва да е ясно, че феодите се борят за пари и нищо не става без тяхно разрешение. Игнатов обаче е намерил цаката и скоро ще стане ясно как ще се реформира БАН, очаквайте с интерес. Иначе, има хора, които работят много добре там - http://www.sofiapost.net/2012/06/10630/

 35. 35 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 460 Любопитно

  Акад. Петров предлага средната работна заплата на учените да е равна на три средни за страната.
  Акад. Додунеков счита, че трябва да се следва досегашната политика на академията и да се изисква по-висок бюджет от държавата.
  В документите за кандидатстване на чл.-кор. Косев е посочено пък, че средствата за институтите ще бъдат обвързвани с техните реални постижения. Голямо значение ще бъде отдавано и на иновациите, ако той бъде избран за заместник на Съботинов.
  ------------------------------------
  За това и Косев има 3 гласа - предлага да се разработват пазарно реализируеми проекти, и всеки да получава пари според "количеството и качеството", но и според практическата полезност и приложимост, "на вложения труд".
  Другите двама си защитават статуквото - държавата, т.е. данъкоплатците, да дава пари на калпак.

 36. 36 Профил на d.berov
  d.berov
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#32] от "jubal harshaw": просто ти илюстрирах, че поне един от тримата кандидати има предостатъчно публикации в своята научна област. Твой си е проблема, че не можеш да отделиш повече от 10 секунди за да се информираш по въпроса. Иначе да, прав си, нямат нови и спретнати странички в сайтовете на институтите си, но не това е начина за проверка на научните постижения и публикации на един съвремен учен така или иначе, има си scopus, isi и други такива..

 37. 37 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#36] от "d.berov":

  Никак не е мой проблемът, батинка, проблемът е в пълната и очевидна некомпетентност на наште родни академици да управляват академия. Който иска да лочи от мойте данъци е е добре да знае как да покаже поне модикум уважение към данъкоплатеца и да си спретне поне биографийката тъй, че да не требва да чопля в специализирани библиотечни каталози, за да разбера какво е правил с кинтите, дето съм му ги снесъл предния път.

  Тука не рецензираме доклад за участие в конференция, а обсъждаме управленски кадър на водещата научна енстентуция в Републиката. Липсата на умения за общуване с хората, които ги финансират поставя квалификацията за поста и на тримата под голема питанка.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 38. 38 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3558 Неутрално

  [quote#37:"jubal harshaw"] Липсата на умения за общуване с хората, които ги финансират поставя квалификацията за поста и на тримата под голема питанка. [/quote]
  Е! Все пак общуването е нещо, което трябва да тече и в двете посоки. Финансиращите също трябва да проявяват някакво умение. До колкото знам институтите се финансират от бизнеса, а нашият бизнес не е дорасъл до общуване с БАН. От мутри и комсомолски секретари такъв вид общуване не чакай.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 39. 39 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3558 Неутрално

  [quote#36:"d.berov"]Иначе да, прав си, нямат нови и спретнати странички в сайтовете на институтите си, но не това е начина за проверка на научните постижения и публикации на един съвремен учен[/quote]
  Лиспата на пари може да убие всичко.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 40. 40 Профил на d.berov
  d.berov
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#37] от "jubal harshaw":
  Първо не съм ти 'батинка', да си имаме уважението. Не виждам защо си мислиш, че ти точно трябва да имаш думата при избора на председател на БАН. 'Волята' на данъкоплатците за развитието на науката и технологиите в България се изразява от законно избраните от нас управляващи страната ни, и по-специално управляващите МОН с техните закони и наредби и стратегически програми за развитие, както и от участниците в онзи консултативен орган за контрол над БАН, който се роди миналата година. Има и годишен отчет пред НС, има и регулации на бюджетните субсидии и още кой знае колко механизми за контрол. Като изключим тези механизми, поне по закон, БАН е независима иснтитуция с вътрешни правила, едно от които е че избора на председател става демократично от общото събрание, на което пък всички учени от различните институти имат представители, избрани от тях самите. Аз като работещ в един от тези институти, се представлявам на това събиране от избран от нас представител, на който съм гласувал доверие, и който е споделил и обсъдил с нас информация за настоящите кандидатури. Ти в ролята си на какъв искаш да участваш в този законово приет процес? Защо реши, че си достатъчно компетентен да оценяваш научния и управленски потенциал на тримата кандидати? Поправи ме ако греша и си преподавател във виден университет някъде в Европа или САЩ, или развиваш шеметна научна кариера някъде другаде. Колко от 'твоите кинти' отиват за развитие на наука и технологии,можеш сам да си сметнеш, раздели 59 млн лв субсидия на 3 млн данъкоплатци (примерно)... държавата субсидира тютюнопроизводители с повече пари, така че, какви претении имаш не ми е ясно. Ако се чувстващ засегнат, заеми се с научна дейност и се опитай да направиш нещо по-добро от това, което имамев момента.


 41. 41 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#40:"d.berov"]Не виждам защо си мислиш, че ти точно трябва да имаш думата при избора на председател на БАН. 'Волята' на данъкоплатците за развитието на науката и технологиите в България се изразява от законно избраните от нас управляващи страната ни[/quote]

  Не виждам какво ме спира да изкажа мнение по темата.

  "Волята" на данъкоплатеца се изразява и с оценката на обществото за работата на БАН, от която моето мнение е част, дори когато не ти харесва

  Това, че и тримата кандидати не са си свършили домашното е неоспорим факт. Извинявай, ако си почувствал дупебол от посочването му, но след като в БАН очевидно и една уебстраничка ви е над възможностите, какво очакваш да мислят простите данъкоплатци за възможностите ви да правите наука?

  [quote#40:"d.berov"]Защо реши, че си достатъчно компетентен да оценяваш научния и управленски потенциал на тримата кандидати?[/quote]

  Защо да не съм компетентен, защото не смятам, че трябва да се ровя една седмица из нета за да си съставя представа за това, какво са правили кандидатите ли? Да ме извиняваш, господинчо, ама това не е моя работа, а на кандидатите.

  За преценка на управленския им потенциал имам достатъчно акъл, а липсата му е очевидна от способностите им за комуникация с обществеността. Както вече ти обясних, те кандидатстват за публичен, представителен пост, не за участие в научен проект.

  [quote#40:"d.berov"]Ако се чувстващ засегнат, заеми се с научна дейност и се опитай да направиш нещо по-добро от това, което имамев момента. [/quote]

  Не знам какъв си учен след като ти куца логиката толкова.

  Предметът на разговор не е научната дейност или липсата й, а неспособността на академиците да покажат, че въобще я има, факт, която силно намеква за липса на адекватни умения да работят ефективно за БАН в ролята на публичното лице на академията.

  Точно в тая липса на управленски умения трябва да търсиш причините за проблемите на БАН с парите, а не при данъкоплатците.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 42. 42 Профил на d.berov
  d.berov
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#41] от "jubal harshaw": Изобщо не споря за това къде са основните проблеми на БАН, ти добре си ги назовал. Дразни ме пренебрежителното и повърхностно отношение, което имаш към проблема, което накратко беше ' човека няма уебсайт, значи всички са много зле'. Ти сам си признаваш че 'нямаш време да търсиш информация' за научните дейности на въпросните хора ( а предполагам не само за тяхната, ами по принцип?), тоест нямаш време/желание да се информираш? Е, как тогава можеш да имаш обективно мнение за това какво се прави в институтите в България? На базата на какво изказваш такива крайни и обобщаващи заключения за всички и всичко? И как изобщо си представяш да бъдеш 'информиран' накратко по теми, които няма как да ти бъдат разказани за 30 секунди?

  Относно логиката ми, мисля че бях достатъчно ясен - ако нещо в тази страна не ти харесва, и смяташ, че можеш да го подобриш към по-добро - действай. Начини има достатъчно, не е нужно да изкараш 10 години в университети и лаборатории и да станеш специалист в някоя научна област. Напиши един имейл на администрацията на БАН, може пък да вземат впредвид твоите наблюдения за невъзможността на институцията да заяви своите резултати. Иначе си оставаш просто поредния мрънкащ 'специалист по всичко', ограничаващ дейностите си с писани по форуми.

 43. 43 Профил на d.berov
  d.berov
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#41] от "jubal harshaw":
  интересно ми е как ще коментираш това интервю:
  http://www.dnevnik.bg/intervju/2012/06/12/1844692_akad_stefan_dodunekov_shte_otvoria_ban_kum/ . Пак ли 'не си пишат домашното' кандидатите, и не контактуват с 'данъкоплатците'?

 44. 44 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#43] от "d.berov":

  Може спокойно да ми прочетеш коментара под интервюто

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 45. 45 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#42:"d.berov"]Дразни ме пренебрежителното и повърхностно отношение, което имаш към проблема, което накратко беше ' човека няма уебсайт, значи всички са много зле'. Ти сам си признаваш че 'нямаш време да търсиш информация' за научните дейности на въпросните хора ( а предполагам не само за тяхната, ами по принцип?), тоест нямаш време/желание да се информираш[/quote]

  Напротив, нищо не си разбрал. Аз имам и време, и желание, но няма предоставен удобен начин да го направя. Не е моя работа да ровя OPAC или science direct за биографията на публично лице, негова работа е да я сложи някъде на видно място, където да се гледа.

  Прочее, както може да видиш и от статията, която си цитирал, академикът е изцяло на моето мнение.

  Което не му е пречило досега да прави точно обратното, на това което казва.

  Да видим дали нещата ще се променят.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 46. 46 Профил на d.berov
  d.berov
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#45] от "jubal harshaw": в това ли ти е целия проблем, не си намерил биографията на участниците в конкурса.. на мен ми отне около 5 минутки.. както и да е, няма смисъл за такива детайли да влизаме в безмислени спорове. Успех..

 47. 47 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#46] от "d.berov":

  Ти си учен, титан на мисълта, аз само меся кебапчета. Къде тук има база за сравнение?

  А какъв ми е проблемът съм го описал подробно по-горе, ама като гледам нещо дупеболът пак те налегна, след като и академикът ме подкрепи.

  Айде, успехи и на тебе в научното поприще и дано да ти чуем името от Осло.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 48. 48 Профил на d.berov
  d.berov
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#47] от "jubal harshaw": правил съм си магистратурата в морето пред Осло, поздрави

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK