ЮНЕСКО заключи, че последните лифтове над Банско не са навредили на парк "Пирин"

Писта "Томба" в ски зона Банско

© Надежда Чипева

Писта "Томба" в ски зона БанскоМисия на Центъра за световното наследство на ЮНЕСКО не е открила заплахи за национален парк "Пирин" в последното ски строителство над Банско. Това съобщи сдружението "Природата за хората и регионите". Експертите на световната организация бяха в България в края на 2011 г., ръководени от ръководителя на центъра за световното наследство Кишоре Рао бяха в България в края на 2011 г. за проверка по повод жалби от страна на природозащитните организации за увреждане на парк "Пирин". Защитената територия е в списъка на световното природно наследство от 80-те години на миналия век.


Според информацията  на "Природата за хората", което защитава ски инвестициите в страната, заключенията в доклада на ЮНЕСКО са, че "ски съоръженията в Банско нямат негативен ефект". "С този документ се слага край на продължилите почти 12 години спекулации и опити за компрометиране на най-известния ни ски център – Банско", завършва събщението на организацията.


От министерството на околната среда обаче коментираха пред "Дневник", че информацията е силно преувеличена. От ведомството потвърдиха, че мисията е заключила, че няма нарушения, но уточниха, че тя е проверявала единствено сигналите за последното строителство на ски-лифтове от 2010 г. Тогава фирма "Юлен", концесионер на ски зона Банско, получи разрешение да подмени два лифта с по-големи, без да прави детайлна екооценка (ОВОС – Оценка за въздействие върху околната среда), тъй като бе заявила, че новите съоръжения ще бъдат изцяло по площта на старите. Оказа се обаче, че за едно от тях фирмата е нарушила разрешението и е удължило просеката на лифта, изсичайки десетки дървета в парка и тогава й беше наложена максималната глоба за такова нарушение от 20 000 лв. "Юлен" ни скъсаха нервите", коментира тогава зам.-министър Евдокия Манева.
Кореспонденцията между българските природозащитни организации и ЮНЕСКО за ски зоната в Пирин датира от началото на проекта за нея. В последните години темата допълнително се "нажежи" след проверка на екоминистерството по сигнали на активистите, която показа, че зоната се е разпростряла на далеч по-голяма площ от онази, записана в концесионния договор на "Юлен". В средата на миналата година министър Нона Караджова обяви, че две последователни измервания на зоната, поръчани от ведомството й, са показали, че площта на зоната е около 1650 дка., вместо 995 дка, колкото са определени по концесията.


Оттогава фирмата оспорва заключенията на геодезистите, наети от министерството, твърдейки, че измерванията били неправилни. Споровете продължават и досега. Сигналите от страна на Караджова за нарушението не попречи на много от колегите й министри и премиера Бойко Борисов да уважат с присъствието си световната ски-купа, проведена последната зима. Тогава Борисов и министрите му не пестиха суперлативи за курорта, "деликатно" изпускайки темата за нарушенията, с които, според екоминистерството, е създаден.


Сдружение "Природата за хората", оглавявано от бизнесмена Филип Цанов, бе създадено преди няколко години като противовес на екокоалицията "За да остане природа в България", в която влизат най-активните природозащитни организации.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK