Въпроси и отговори: Къде още (не)може да се пуши

Въпроси и отговори: Къде още (не)може да се пуши

© Красимир ЮскеселиевМинистерството на здравеопазването разпространи до медиите свое тълкуване на някои текстове от закона за здравето във връзка с влязлата в сила от 1 юни забрана за пуше на закрити и някои открити обществени места. Ето въпросите и отговорите на ведомството: 


1. Каква е дефиницията за закрити обществени места?


В Закона за здравето не е разписана легална дефиниция на понятието "закрито обществено място".
В § 1а от допълнителните разпоредби на Закона за здравето е дадено определение за "обществени места". Това са всички места, които са обществено достъпни и/или предназначени за обществено ползване, без оглед на собствеността или правото на достъп. Направеното изброяване на обществените места в посочената разпоредба е примерно, а не изчерпателно.


По пътя на тълкуването за изясняване смисъла на понятието за закрито обществено място в съответствие с целта на закона, приемаме, че закрито обществено място е закрито помещение или пространство, което е покрито с покрив/навес и има най-малко три плътни стени/страни, без оглед на материала, използван за покрива/навеса, стените/страните, и без оглед на това дали структурата е постоянна или временна.


2. Приема ли се за закрито обществено място лятна градина в заведение за хранене и развлечение със слънцезащитен навес и странични ветроупорни завеси?


Открито обществено място е всяко обществено място, което не е закрито, проветриво е и има естествена въздушна циркулация. Приемаме, че обществено място, което е покрито с покрив/навес и има най-много две плътни стени/страни е открито обществено място.


В конкретния случай лятната градина е открито обществено място при наличието на навес и две странични ветроупорни завеси.


3. Ако в заведение за хранене и развлечение – кафе аперитив, има помещение, чиито странични части се отварят през летния сезон, приема ли се за закрито обществено място?


Както вече беше посочено открито обществено място е всяко обществено място, което не е закрито, проветриво е и има естествена въздушна циркулация. В случай, че с отварянето на страничните части на помещението се осигурява естествена циркулация на въздуха, се приема, че обектът е открито обществено място. 


4. Разрешено ли е тютюнопушенето на открита площ към закрито обществено място, на която има обособен детски кът със съоръжения за игра?


Съгласно Закона за здравето тютюнопушенето на площадки за игра е забранено. Откритата площадка за игра е обществено достъпна открита площ, предназначена за игри, с подходящо за целта устройство, настилка и съоръжения за игра. Обособеният на открито детски кът със съоръжения за игра отговаря на характеристиките на открита площадка за игра, поради което на неговата територия тютюнопушенето е забранено.


Границите на площадките за игра, на които тютюнопушенето не е разрешено, следва да са ясно обособени и разграничени от останалата част на съответния обект - заведение за хранене и развлечение, търговски обект, хотел, бензиностанция и др. 


Препоръчваме, ръководителите на съответните обекти да обявят и предоставят по подходящ начин информация на своите клиенти, че тютюнопушенето на детската площадка е забранено.


5. Как се разрешава проблема с тютюнопушенето в заведение за хранене и развлечение с разположени маси на открита площ, намираща се непосредствено до площадка за игра в междублоково пространство?


Тютюнопушенето на открита площ към заведение за хранене и развлечение е разрешено при условие, че откритата площ не е част от прилежащия терен на площадката за игра.


6. Разрешено ли е тютюнопушенето в открита лятна градина към заведение за хранене и развлечение, в случаите когато има посетители – деца?


Няма нормативна забрана за тютюнопушене в този случай. Пасивното тютюнопушене от деца е отговорност на родителите, когато са на открито място. 


Тютюнопушенето в откритата лятна градина ще е забранено в случай, че там е организирано мероприятие за деца и ученици.


7. Разрешено ли е тютюнопушенето на тераси и балкони към закрити обществени места?


Тютюнопушенето на тераси и балкони, като открити пространства, не е забранено.


8. Забранено ли е тютюнопушенето на открито в плувен комплекс, на територията на който се намират питейни заведения и който не се използва за спортни мероприятия, а за развлекателни цели?


На откритите плувни басейни, като спортни обекти, тютюнопушенето е забранено единствено в случай, че там се организират спортни или културни прояви, през периода на тяхното провеждане.


9. Забранено ли е тютюнопушенето на прилежащите тротоари на детски площадки?


Тютюнопушенето е забранено само на прилежащия терен на площадката за игра. Забраната за тютюнопушене не се отнася за прилежащите тротоари на площадките за игра.


10. Забранено ли е тютюнопушенето на прилежащите терени и тротоари на висшите училища?


Тютюнопушенето на прилежащите терени и тротоари на висшите училища не е забранено. Забраната за тютюнопушене се отнася за прилежащите терени и тротоари на следните обекти: детски ясли, детски градини, училища, ученически общежития и места, където се предоставят социални услуги за деца.


11. Забранено ли е тютюнопушенето в парковете?


Тютюнопушенето в парковете не е забранено. 


В случаите, когато в парковете са разположени площадки за игра, обществени места, където се организират мероприятия за деца и ученици, спортни обекти, летни кина и театри с организирани спортни и културни прояви, тютюнопушенето в парковете на всички тези изброени открити обществени места ще е забранено.


12. Разрешено ли е тютюнопушенето в самостоятелно обособено заведение (напр. в хотел), снабдено с необходимата вентилация и обозначения за клиенти, които искат да проведат частно мероприятие?


Със Закона за здравето се въвежда категорична забрана за тютюнопушене в закритите обществени места. Не е предвидена възможност за обособяване на помещения за тютюнопушене в закритите обществени места, дори и тези помещения да са снабдени с вентилация и сигнализация.


Законът за здравето дефинира понятието "обществени места" като места, които са обществено достъпни и/или предназначени за обществено ползване, без оглед на собствеността или правото на достъп. С обявяването на провеждано в тези обекти мероприятие за частно, не се променя характера на обекта и не отпада прилагането на нормативно установените забрани и ограничения за тютюнопушене в съответното закрито обществено място.


13. Разрешено ли е тютюнопушенето за клиенти в заведение за хранене и развлечение след 23:00 ч.?


Времевият период няма отношение към естеството на обекта и приложимостта на забраната за тютюнопушене в закритите обществени места. В тази връзка, тютюнопушенето след 23:00 ч. в цитираните заведения е забранено.


14. Необходимо ли е издаване на изрична заповед от работодателя за забрана на тютюнопушенето в помещенията с обособени работни места?


Работодателят не е задължен да издава изрична заповед, но пред вид санкциите, които могат да му се наложат при констатиране на нарушения, препоръчително е да информира по подходящ начин, включително чрез заповед, работещите в неговия обект за забраните за тютюнопушене.


15. Необходимо ли е местата, в/на които е забранено тютюнопушенето, да се обозначат със специална забранителна табела?


Липсва изричен законодателен ангажимент за това. Препоръчваме, обаче, ръководителите на съответните обществени места, с цел избягване налагането на санкции спрямо тях при констатиране на нарушения, да обявят и предоставят по подходящ начин информация на своите клиенти/посетители, че тютюнопушенето е забранено. Предоставянето на информация може да стане чрез поставянето на забранителна табела или заповед за забрана на тютюнопушенето в/на съответното обществено място.


16. Съществува ли телефон, на който може да се сигнализира за конкретни нарушения?


Подаването на сигнали за нарушения на нормативно установените забрани и ограничения за тютюнопушене се осъществява на дежурния телефон на съответната регионална здравна инспекция. Всяка регионална здравна инспекция е публикувала дежурния телефон на интернет страницата си.


Дежурните телефони на регионалните здравни инспекции могат да бъдат открити и на интернет страницата на Министерството на здравеопазването на адрес. 

Коментари (114)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4552 Весело

  Отговорът е пределно ясен.
  Там,където не бихте се изпърдели и не бихте се изходили по нужда,нито пък повърнали,там не би било редно и да пушите.
  Въпрос на повече от елементарна и задължителна обществена хигиена...

 2. 2 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3788 Любопитно

  А дефиниция на тъпаци защо няма?

 3. 3 Профил на николай
  николай
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Съвсем скоро на целия ГЕРБ и герберите, ще им запуши доста яко на изборите като ги измете народното недоволство!

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 696 Весело

  До коментар [#3] от "niki_m":
  Чугунче,нещо си се напушило ми се струва...некви миражи ти се привиждат

  bigman
 6. 6 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1308 Весело

  Ако може и КАТ да пусне такива прости разяснения за паркирането със съответните телефони, ще сме една идея по-близо до Европата.
  Оправихме пушачите, да се хванем със шофьорите. Не видях за инспектори, общинари и други да е разрешено тютюнопушенето, значи можело да се гласуват и прости правила.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 8. 8 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1212 Весело

  За да няма затруднения у облъчените пушачи закона трябва да изглежда така: Забранява се тютюнопушенето във всички обществени места.
  Няма закрити, няма открити! Всичко. Щото българина е възприемчив (не изобретателен!) и за нула време ще побългари нещата. Но все пак това е лятото! Зимата жална им майка на димящите! Голямо проветряване ще падне за тях! И много Фервекси има да купуват! Хак им е!

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 11. 11 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1441 Весело

  А разрешено ли е пушенето с лула на публична общинска собственост, извън закритите помещения, под открито небе?
  Кадастрален план, ЗУТ, географска ширина и дължина по Гринуич вземат ли се в предвид?
  Трябва ли да имам джипиес, за да съм сигурен, че не съм нарушил закона?

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 12. 12 Профил на ju
  ju
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  В така наречената "градина" на Варщайнер на ул. Гурко се пуши. А тя според мен не е открита, а има само отворена врата към улицата. Но от проверяващият орган били ходили там и им разрешили ми казаха от заведението... Уот?

 13. 13 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#8] от "Варненски":

  Еййй..., чекай малко...чичко Сталин почина през 1953г.!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 14. 14 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1384 Весело

  Еееех, де да беше толкоз БрУЗДУ, и цитираните в статията отговори да бяха част от правилника за приложение на закона
  Най ми се 'аресва следното: "...В случай, че с отварянето на страничните части на помещението се осигурява естествена циркулация на въздуха, се приема, че обектът е открито обществено място...."
  Демек, ако се отвори частично един прозорец (за два не говоря) ...И има естествена циркулация на въздуха (а това ВИНАГИ има при отворен прозорец с разлика в температурите вътре/вън) ...'Ми тогава всяко помещение би трябвало да се счита за "открито обществено място"

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 15. 15 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1097 Весело

  Цитат:"В случай, че с отварянето на страничните части на помещението се осигурява естествена циркулация на въздуха, се приема, че обектът е открито обществено място. "

  Сега остава някой да каже как ТОЧНО ще установят, че навсякъде в помещение с отворени странични части има естествена циркулация! Ще мерят течението с анемометри и до колко м/с?

  Отворената част може да е на малката страна на правоъгълно помещение.

 16. 16 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 638 Неутрално

  .. ей, страшна работа тва тютюнозависимите.. де да бяха толкова пристрастени към работа, цяла нация щяхме да сме поне 30 г. напред във всяко едно отношение..

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 17. 17 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#14] от "Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)":

  .. еми нека, ама от ноемнри до април не става тоя номер.. )

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 20. 20 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Докато и от моите данъци се дават 75 млн лв субсидии за тютюнопроизводители,никаки уточнения за "места за пушене" не могат да ме убедят да ги спазвам.
  Всъщност мога и да не пуша.Но когато отида в ресторант (не в закусвалня или столова),държа да си получа всички екстри,които влизат в нормата за добро прекарване.

 21. 21 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Весело

  "6. Разрешено ли е тютюнопушенето в открита лятна градина към заведение за хранене и развлечение, в случаите когато има посетители – деца? Няма нормативна забрана за тютюнопушене в този случай. Пасивното тютюнопушене от деца е отговорност на родителите, когато са на открито място." ХАХАХАА- е, сега какво правим, уважаеми родители - ще гледате ли децата си и ще ги пазите ли от пасивното пушене

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 22. 22 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  Служебните автомобили на полицията обществено място ли са? Мога ли да откажа да се кача в патрулката при арест, ако вътре е пушено?

 23. 23 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  "1. Каква е дефиницията за закрити обществени места?
  В Закона за здравето не е разписана легална дефиниция на понятието "закрито обществено място"" И КОЙ ТВЪРДЕШЕ , ЧЕ ЗАКОНЪТ Е КАДЪРНО НАПИСАН? Аз категорично твърдях, че е некадърно написан. Добро утро, уважаеми граждани- държавата сама оставя непълноти в закона, а после - ама т'ва, ама онова, ама ние така си го тълкуваме , ама нашето министерство онова тълкувание дава

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 24. 24 Профил на ju
  ju
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Аз пушач, който се притеснява, че трови наоколо деца (дори своите) не съм виждал

 25. 25 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3188 Весело

  "...не е разписана легална дефиниция на понятието "закрито обществено място" - ЗАЩО само в България няма еднозначни отговори, а все по-така?!?

  Обичай света като самия себе си - тогава наистина ще можеш да се грижиш за всичко
 26. 26 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1212 Весело

  [quote#24:"ju"] не съм виждал [/quote]
  А ти какво си?

 27. 27 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#8:"Варненски"]За да няма затруднения у облъчените пушачи закона трябва да изглежда така: Забранява се тютюнопушенето във всички обществени места[/quote] А защо не ни забраните да плащаме данъци към републиканският бюджет С удоволствие приемаме срещу неплащането на данъци към републиканският бюджет, да се задължим да не пушим във всички обществени места

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 28. 28 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1810 Неутрално

  Не съм чела коментарите до тук, може би ще дублирам коментари, но някои от обясненията са като за малоумници:
  "Открито обществено място е всяко обществено място, което не е закрито..."

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 29. 29 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  [quote#17:"Крала Бурми"]До коментар [#14] от "Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)":

  .. еми нека, ама от ноемнри до април не става тоя номер.. ) [/quote]
  Баш от ноември до април номера става! Отвори малко един прозорец, и за да провериш дали има естествена циркулация задвижи една свещ/цигара надОле/нагОре. И следи накъде се накланя пламъка/отива пушека, без да има вентилатори...Демек "естествена циркулация" В горната част топлия въздух излиза на вън, в долната част свеж студен въздух влиза вътре. ТОВА Е естествена циркулация, точка и край! Някой да обори това твърдение, моля?

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 30. 30 Профил на Тъпата майна
  Тъпата майна
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  За мен единственото жалко е, че не е предвиден олекотен режим за наргиле баровете.

  Това мнение е дело на една тъпа майна
 31. 31 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1097 Весело

  [quote#23:"dqdomart"]В Закона за здравето не е разписана легална дефиниция на понятието "закрито обществено място"[/quote]И каква трябва да е тази дефиниция според вас?!

 32. 32 Профил на mto
  mto
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  До коментар [#27] от "dqdomart":

  Стига сте парадирали с тези данъци, които сте били плащали! И аз внасям по няколко хиляди ДДС всеки месец.

  Вместо виц: "Високият морален стандарт в политиката, който зададе ГЕРБ!"
 33. 33 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Точка 6 е много особена.
  Би трябвало децата да очертават с тебешир своя периметър.И още един превантивно за дима.
  Смешно.
  А пиенето?Много ме дразнят пияниците.И това е порок.Нещо в тази насока?

 34. 34 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1384 Весело

  [quote#19:"razrushitel"]До коментар [#14] от "Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)":

  Е, ти вече си си дал правилния отговор. [/quote]
  Моя специфичен отговор се отнася САМО до "въпросите и отговорите" споменати в статията. За туй и написах
  [quote#14:"Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)"]е да беше толкоз БрУЗДУ, и цитираните в статията отговори да бяха част от правилника за приложение на закона[/quote]
  Ама да бъдем живи и здрави, и да видим как ще минат някои дела по въпроса пред съда
  За протокола: По нашенско закона действа от няколко години, и след уточняване на прецедентите (нашенското право е с прецеденти) нещата са поне ясни. Живее се, съобразяваме се със закона и прилагането му(пушач съм, та съм чат), не е болка за умиргане Ама нямаме минусови температури (или такива до + 10 целзиус) та ни е по лесно. През зимата тук май ще има епични борби

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 35. 35 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1097 Весело

  [quote#29:"Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)"]Е естествена циркулация, точка и край! Някой да обори това твърдение, моля?[/quote]Елементарно Уотсън!

  В този случай имате естествена циркулация, по смисъла на закона, ДО ПРОЗОРЕЦА но не и в ЦЯЛОТО помещение.

 36. 36 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Весело

  ВЪПРОС КЪМ ЮРИСКОНСУЛТИТЕ НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО - МОЛЯ, ОБЯСНЕТЕ - КОЛКО ЩЕ ВИ ИЗДЪРЖАТ АУАНИТЕ И НП В СЪДЕБНО ПРОИЗВОДСТВО, СЛЕД КАТО В ЗАКОНА ЗА ЗДРАВЕТО ЛИПСВА!!!!! ИЗРИЧНА ЗАКОНОВА ДЕФИНИЦИЯ КАКВО ЗАКОНОДАТЕЛЯТ РАЗБИРА ПОД "ЗАКРИТО ОБЩЕСТВЕНО МЯСТО"? КАК ТАКА ВАШЕТО МИНИСТЕРСТВО ДАВА "ПРАВНО ТЪЛКУВАНИЕ" НА НЕСЪЩЕСТВУВАЩО ОПРЕДЕЛЕНИЕ В ЗАКОНА ЗА ЗДРАВЕТО И КОЛКО ПРАВНО РЕЛЕВАНТНО КЪМ СИСТЕМАТИЧНОТО ТЪЛКУВАНЕ НА НОРМИТЕ НА ЗАКОНА ЗА ЗДРАВЕТО Е ТО Хайде, колеги юристи- не се червете и не се мъчете да замаскирате грубият юридически гаф на своите шефове

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 37. 37 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 860 Весело

  А в градския писуар по Мопасан може ли да се пуши?
  В селския нужник, без покрив и без под само с две греди, какви са правилата?
  МЗ да издаде наредба - заповед до всички собственици на тоалетни и ЗОХ да направят правилници заползване на тоалетните за пушачи, които да се утвърждават от РИОКООЗ срещу 400 лв./год.

  apoloniy
 38. 38 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Весело

  "....По пътя на тълкуването за изясняване смисъла на понятието за закрито обществено място в съответствие с целта на закона.."
  ГЛУПОСТИ- ЩО НЕ ВЗЕМЕТЕ ДА ДАДЕТЕ И РАЗЛИЧНА ПРАВНА ДЕФИНИЦИЯ ЗА НЕДВИЖИМИ ВЕЩИ- ДА НЕ СА ТРАЙНО ПРИКРЕПЕНИ КЪМ ЗЕМЯТА Нямам думи- то бива, бива, правна неграмотност, но чак толкова.....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 39. 39 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#28] от "Jessika":
  [quote#28:"Jessika"]"Открито обществено място е всяко обществено място, което не е закрито..." [/quote]

  Точно в смисъла на закона!
  Абе тия да не са чели "Параграф 22" докато са спали...
  Хайде задачка....
  За следващия малоумен законопроект, да прочетат "Законите на Мърфи"!
  Много ще им харесат дефинициите на законите! Могат направо да ги препишат...

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 40. 40 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1384 Весело

  [quote#33:"xmm"]Точка 6 е много особена.
  Би трябвало децата да очертават с тебешир своя периметър.[/quote]
  За децата не знам. По нашенско всяко "заведение" е в рамките на очертаната от общината линия където могат да сервират неща. "Трика" е масата с напитките да е ВЪТРЕ в територията на заведението, а стола на пушача (+пепелника) да е извън тази линия Щото не е незаконно седящия на стола да си го мръдне извън границите на заведението (стар британски закон, свързан с "free passage rights", останал от мандаторните закони по нашенско)
  Предполагам някои български адвокати (пушачи) ще разкажат нещата (pro bono) на държавата относно този закон

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 41. 41 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 860 Неутрално

  До коментар [#36] от "dqdomart":Пропускът не е случаен, кой ли тихичко се смее на тъпите тикви, не предвидили гафа от "малкото" капанче.

  apoloniy
 42. 42 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1384 Весело

  [quote#35:"BlueWater"]В този случай имате естествена циркулация, по смисъла на закона, ДО ПРОЗОРЕЦА но не и в ЦЯЛОТО помещение. [/quote]
  Нъцкииии Циркулацията е в цялото помещение, лесно доказуемо с движение на свещ/димяща цигара по цялото помещение. Докато не се поставят дефинирани обемно за единица време циркулиращи количества въздух-естествената циркулация е факт.
  Опитай пак

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 43. 43 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3788 Неутрално

  До коментар [#17] от "Крала Бурми":
  ТИ имаш философия на шоп-не е важно аз да съм добре,важно е Вуте да е зле.

 44. 44 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#41] от "Apolon ot Tiana":
  Това не е "пропуск"- това е вопиюща неграмотност, която НИКОГА не би следвало да се допуска , особено от държавно учреждение, в което има ен брой юрисконсулти! Няма подзаконов нормативен акт, който изрично да урежда правният режим на "закрити обществени места" и "открити обществени места". Повече не мисля да коментирам.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 45. 45 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3788 Неутрално

  До коментар [#38] от "dqdomart":

  Това не е правна неграмотност ,това е чиновническа тъпотия и инат.Не искат да си признаят,че закона е неприложим

 46. 46 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#43] от "hodounski":

  напротив.. на мен ми е мн добре с тая забрана.. и ако пушине на проветриво не ми пречите.. мразя да мириша на умряли животни като се връщам през зимата от заведение.. и това вече няма да се случва.. ей това ме радва..

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 47. 47 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#40:"Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)"]Предполагам някои български адвокати (пушачи) ще разкажат нещата (pro bono) на държавата относно този закон[/quote]
  Естествено Но нека не си издаваме козовете - нека държавата си мисли, че ще има приходи от мноооого успешни административни производства в съда по този закон

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 48. 48 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  [quote#41:"Apolon ot Tiana"]До коментар [#36] от "dqdomart":Пропускът не е случаен,[/quote]
  И според мен пропуска е умишлен, хич биля не могат ли да напишат нещо необоруемо? Да цитирам ли нашенския правилник за подобен закон, отнасящ се за заведения с маси навън/на тротоар/пешеходна улица?
  По памет:
  1. Забранено е пушенето в търговската площ.
  2. Търговската площ е дефинирана в плановете на заведението. За сградата-стените, за площта извън сградата-маркирана с ясно видима линия на плочките/асфалта.

  ДЕмек точка край. Пушиш извън линията, в линията глобата е 250 евро!

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 49. 49 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1097 Весело

  [quote#42:"Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)"]Циркулацията е в цялото помещение, лесно доказуемо с движение на свещ/димяща цигара по цялото помещение. [/quote]Пак грешите, защото ТАЗИ циркулация я има и БЕЗ да е отворен прозорец поради факта, че топлият въздух отива към тавана, а студения към пода. Тоест по смисъла на закона НЯМА циркулация, която да отвежда ДИМА ОТ ЦИГАРИТЕ навън така че да го НЯМА в помещанието.

 50. 50 Профил на kamski
  kamski
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Моа да пуша,моа и да не пуша,моа да бачкам,моа и да не бачкам,моа да пия,моа и да не пия!Моа да прая кото си искам,само че те винаги ме лъжат ,че ми ПЛАЩАТ

 51. 51 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1212 Весело

  До коментар [#40] от "Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)":

  http://www.hobyto.com/post/1770
  Виж вариант 1

 52. 52 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#47] от "dqdomart":

  Може ли един въпрос?
  Ама после да не ми пратите сметка за юридическа консултация
  Аз май ви питах по този казус, ама нещо се заплеснах...
  Казуса е следния: Работя в болнично заведение. Естествено вътре не се пуши
  Ако изляза извън сградата, но пуша на нейните обособени части, аз престъпник ли съм?
  Предварително ви благодаря за отговора!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 53. 53 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#51] от "xmm":

  мерси за линка.. това кърти >> В щата Минесота някои собственици на заведения са намерили дупка в щатското законодателство. Всяка нощ те организират "театрална вечер". Всеки техен клиент е обозначен като "актьор", а зад бара се съхранява кратък "сценарий", в който е описано как в "театъра" тече "пиеса", в която ролята на "персонажите" е да играят себе си... и да пушат. А в Минесота - щом е част от театрална или филмова постановка, пушенето си е съвсем законно. Един такъв "театър" съвсем се е вкарал в духа на събитията и моли клиентите си да идват облечени в интересни костюми, а по стените си е сложил най-различни надписи, като например "отдел реквизити", където се държат пепелниците и кибритите.

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 54. 54 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1212 Весело

  До коментар [#53] от "Крала Бурми":

  Аааа и това кърти:
  "Ресторантьорът Михаел Виндиш от германското градче Хаузах, например, пробива три големи дупки (по естетически начин) в стената на своето заведение - една голяма и встрани от нея две по-малки, където удобно могат да бъдат мушнати главата и ръцете. Там загорелите за цигарка клиенти могат спокойно да си дръпнат набързо, като технически погледнато пушенето им се извършва извън сградата."

 55. 55 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1097 Весело

  [quote#53:"Крала Бурми"]В щата Минесота някои собственици на заведения са намерили дупка в щатското законодателство.[/quote]Всичк тези тарикатлъци са временни и обречени.

  Когато в САЩ забранили използването на думата "чернилки" по адрес на негрите в пресата, първоначално вестниците започнали да пишат за тях като "тъмно зелени". Но това спира бързо защото хората се убеждават, че не е редно.

 56. 56 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1384 Весело

  [quote#49:"BlueWater"]Тоест по смисъла на закона НЯМА циркулация, която да отвежда ДИМА ОТ ЦИГАРИТЕ навън така че да го НЯМА в помещанието. [/quote]
  Ама ТОЧНО ТОВА го няма във "въпросите и отговорите в статията": "циркулация, която да отвежда ДИМА ОТ ЦИГАРИТЕ навън така че да го НЯМА в помещанието." Има "естествена циркулация"
  Всъщност спора ни е безмислен: Обсъждаме статия "въпроси и отговори", а не правилник за приложение на закон, или самия закон.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 57. 57 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#53] от "Крала Бурми":
  До коментар [#54] от "xmm":

  Благодаря за идеите!
  Деййй...Човешката изобретателност няма граници!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 58. 58 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 884 Весело

  До коментар [#2] от "hodounski":

  Ами защото каквито сме си тънкообидчиви, тук много хора ще се разпознаем

 59. 59 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1097 Весело

  [quote#56:"Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)"]Всъщност спора ни е безмислен: Обсъждаме статия "въпроси и отговори", а не правилник за приложение на закон, или самия закон[/quote]Съгласен съм. Мача е по-интересен.

 60. 60 Профил на 1_chrome.
  1_chrome.
  Рейтинг: 1384 Весело

  Аз си пуша където е разрешено и не пуша където е забранено.
  Лесно е, има ли знак или надпис "Пушенето забранено" - се спазва, няма ли - пафкаш си, може и лула.

 61. 61 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1413 Неутрално

  До коментар [#36] от "dqdomart":

  Значи нямаме проблеми с пушенето по заведения.В някоя дупка без естествена циркулация на въздуха и без вентилация и без това не бих се заврял,оставям ги на воинстващите непушачи.Това са единствените места,където няма да виждат димящи наркомани.С толерантните ще си седим на де юре открити и те няма да ни дишат дима,ние ще си пушим.
  Между другото асоциацията на туроператорите ,дето подкрепяха забраната за пушене на закрито,сега имат екзотични идеи кръчмите на открито да затварят в 12,щото шумните туристи им пречили да доведат богати платежоспособни туристи.

 62. 62 Профил на БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#32] от "mto":внасяш...от кво??????от продажба на дъвки....и послед си го вземяш чрез данъчния кредит...КВО ВНАСЯш като даже хабер си нямаш що за данък е ДДС!!!!!!

 63. 63 Профил на БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  Рейтинг: 524 Неутрално

  МЗ ТЪЛКУВА АКТ НА НС!!!!!!!!!!!!!111 ЛОЛ!!!!!!!!!ПРАВНИТЕ ИНОВАЦИИ В ТАЯ ДЪРЖАВА НЕМАТ КРАЙ....ТО чАК ДЪЖД ВАЛИ!

 64. 64 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#61:"slonsco"]С толерантните ще си седим на де юре открити и те няма да ни дишат дима,ние ще си пушим. [/quote]
  Ако са останали толерантни...Ако не са - ще сме само пушачи/ което лично за мен е по-добрият вариант/.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 65. 65 Профил на БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  Рейтинг: 524 Неутрално

  14. Необходимо ли е издаване на изрична заповед от работодателя за забрана на тютюнопушенето в помещенията с обособени работни места?

  Работодателят не е задължен да издава изрична заповед, но пред вид санкциите, които могат да му се наложат при констатиране на нарушения, препоръчително е да информира по подходящ начин, включително чрез заповед, работещите в неговия обект за забраните за тютюнопушене.
  аааааааааааааааааааааааааааааа, ЗНАчИ АКО ИЗДАЛ ЗАПОВЕД, МА ИНАчЕ ИМ ДАВА ДА СИ ПУшАТ НЕМА ДА МУ СЕ НАЛАГАТ САНКЦИИ.............КОЙ ''ТИТАН НА ПРАВНАТА МИСЪЛ'' СЕ Е УПРАЖНЯВАЛ В СВОБОДНИ СЪчИННИЯ НА ТЕМА ''РАБОТОДАТЕЛЯТ Е ОСОБЕН СУБЕКТ- ЗАПОВЕДТА ГО ОСВОБОЖДАВА ОТ СИЛАТА НА ЗАКОНА''

 66. 66 Профил на БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  Рейтинг: 524 Неутрално

  аЗ пък шъ си направя мое ТЪЛКУВАНЕ..то е точно толкова ''автентично и обвързващо '' колкото и това на МЗ...и хайде после нека некоя милиц. фуражк а да дойде да ми наложи ГЛОБА по тея тълкувания...ЛОЛ- в такъв филм ще се вкара , че зорлем ще пропуши!!!!!!!

 67. 67 Профил на expansip
  expansip
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Два цитата от статията :
  "В Закона за здравето не е разписана легална дефиниция на понятието "закрито обществено място".

  "Открито обществено място е всяко обществено място, което не е закрито"

  Значи, какво е закрито не е дефинирано, ама открито е обратното на закрито.
  Дерзайте ленинци!

 68. 68 Профил на expansip
  expansip
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#46] от "Крала Бурми":

  Е що няма вече да ходиш по заведения ?

 69. 69 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1413 Неутрално

  До коментар [#64] от "dqdomart":

  Останали са и още как.Кресливото малцинство на бивши пушачи и непушачи-талибани докара приемането на закон,с който в такава степен и толкова грубо държавата се намеси в частния живот на гражданите и бизнеса ,за капак и призивите за доносничество ,че дори непушачи и противници на пушенето бяха против.И тия от ГЕРБ се усетиха.Кмета на София Фандъкова е с най-висок рейтинг,а тя е политика от ГЕРБ с най-умерено и балансирано поведение,която единствена се опитва и в повечето случаи успява да намери решение на проблемите,вместо да гони талибански каузи и да решава световните проблеми пред камерите..Министърката-актвен борец срещу пушенето по рейтинг е след политици,неуспели да влязат в парламента.

 70. 70 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 951 Весело

  [quote#23:"dqdomart"]В Закона за здравето не е разписана легална дефиниция на понятието "закрито обществено място"" И КОЙ ТВЪРДЕШЕ , ЧЕ ЗАКОНЪТ Е КАДЪРНО НАПИСАН?[/quote]

  Е, Дядомарт )))) Ама за "открити площи" Закона за устройство на територията е ясен - нали така беше - "открити площи" на "закрито обществено помещение" са всички остъклени тераси, балкони, лоджии и прочее оранжерии, които до момента бяха "зали за пушачи" ;-Д

 71. 71 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 951 Весело

  [quote#36:"dqdomart"]Хайде, колеги юристи- не се червете и не се мъчете да замаскирате грубият юридически гаф на своите шефове[/quote]

  Хи хи )) Темичка от последният ден на свободата ))
  http://lex.bg/forum/viewtopic.php?f=2&t=51181

 72. 72 Профил на Huku
  Huku
  Рейтинг: 1326 Любопитно

  "...Законът за здравето дефинира понятието "обществени места" като места, които са обществено ДОСТЪПНИ и/или предназначени за обществено ползване, БЕЗ ОГЛЕД НА собствеността или ПРАВОТО НА ДОСТЪП..."
  Wait! What? o_O

  MAD in BG
 73. 73 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Абе кви са тия простотии бе.....
  Пушенето е забранено и толкоз,край!!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 74. 74 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 1032 Весело

  Криене по градинките като учениците, далеч от детски площадки обаче!

 75. 75 Профил на 1_chrome.
  1_chrome.
  Рейтинг: 1384 Весело

  Не се впрягайте, има знак, че не се пуши и това е! Защо се правите на интересни? Няма смисъл! Когато отидете на запад, се съобразявате, нали? Сега ви дойде у дома и трябва да се научите, че правилата в този живот трябва да се спазват. Това само искам да кажа на хората, които са опозиция на всичко, добро или лошо. Много е лесно да си негативен, опитайте другата страна!

 76. 76 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#16:"Крала Бурми"]де да бяха толкова пристрастени към работа, цяла нация щяхме да сме поне 30 г. напред във всяко едно отношение..[/quote]

  Викаш, да бяха така пристрастени и към шибинга, щяхме да претопим и албанците в Косово.

  /не се чете/
 77. 77 Профил на pixela
  pixela
  Рейтинг: 581 Любопитно

  До коментар [#16] от "Крала Бурми":

  И кво излезна, нацията мързелива и за тва сме на тоя хал...тия "десни приказки" не са сериозни!!

  freedom is another word for nothing else to lose
 78. 78 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1441 Весело

  Никой да не обижда на българин, оти ще яде х..урката, ясно ли е

 79. 79 Профил на mto
  mto
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  До коментар [#62] от "dol":

  [quote#62:"dol"]До коментар [#32] от "mto":внасяш...от кво??????от продажба на дъвки....и послед си го вземяш чрез данъчния кредит...КВО ВНАСЯш като даже хабер си нямаш що за данък е ДДС!!!!!! [/quote]

  "Хабер" (хм, каква хубава "българска" дума!) си нямаш ти! Това, което внасям е разлика между събраните от дейността ми и платените към доставчици суми по ДДС.
  А ДДС е най-удобния начин за държавата да не прави нищо и да получава пари за това, като използва фирмите да ù събират и да ù предават данъка.
  Това, че нямало видите ли, да се съберат парите от акциз на цигари и ще зейне огромна дупка в бюджета е един голям балон! Ако не за цигари - ще ги похарчите за нещо друго - храна, пиене, дрехи, уреди, услуги... И държавата отвсякъде ще си взема своето! Да, може да има някакво намаление в акцизите, но в същото време ще има увеличение в други пера. Просто ще се преразпредели.
  И изобщо няма да е лошо да се замисляш понякога, преди да вземеш напишеш нещо!

  Вместо виц: "Високият морален стандарт в политиката, който зададе ГЕРБ!"
 80. 80 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#79:"mto"]Ако не за цигари - ще ги похарчите за нещо друго - храна, пиене, дрехи, уреди, услуги... И държавата отвсякъде ще си взема своето![/quote]

  Братчед, поменатите от теб харчове имат ДДС, но нямат Акциз. Тоест на 100 лв. държавата ще прибере 20 - а когато има акциз, освен тези 20 ще прибере още 60. Та какво викаш, между 20 и 80 нямало разлика. Дано и бизнеса си не водиш с такова разбиране.

  /не се чете/
 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 82. 82 Профил на mto
  mto
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  До коментар [#80] от "Тони Шнайдера":

  Ти за моя бизнес не бери грижа! И какво казваш - да ударим 99% акциз на наркотиците и да ги легализираме, за да напълним хазната, а? Не споря, че държавата действа лицемерно, но кога не го е правила? Особено българската държава!

  Вместо виц: "Високият морален стандарт в политиката, който зададе ГЕРБ!"
 83. 83 Профил на mto
  mto
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  До коментар [#80] от "Тони Шнайдера":

  А какво ще кажеш за хипотезата, че тези 60 лева, вместо да отидат в бездънната яма на държавната хазна ще отидат в различни бизнеси, а? Парите няма да се загубят - най-много да направите нещо по-добро от това, което прави държавата с тях. Сигурен съм, че можете да ги инвестирате по-добре отколкото тя в чешмички или бонуси за търтеи...

  Вместо виц: "Високият морален стандарт в политиката, който зададе ГЕРБ!"
 84. 84 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#82:"mto"]Ти за моя бизнес не бери грижа! [/quote]

  Щом си виснал по форумите с безделници, като мен - ясен ми е бизнеса ти.
  И щом парите не се губят, чудя се въобще защо държавата си дава труда, да събира данъци. В тази светлина, не е нужно да се слага акциз на наркотиците, защото парите пак не се губят - само се налага да бъдат малко изпрани.

  /не се чете/
 85. 85 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  [quote#82:"mto"]държавата действа лицемерно,[/quote]
  И защо се съгласяваш мирно,тихо и робски?

 86. 86 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 696 Весело

  До коментар [#84] от "Тони Шнайдера":


  [quote#84:"Тони Шнайдера"]Щом си виснал по форумите с безделници,[/quote]
  А,ве братчет,като сме безделници да не мислиш че сме без празници и точно тогава се напушваме яко

  bigman
 87. 87 Профил на mto
  mto
  Рейтинг: 1123 Весело

  До коментар [#84] от "Тони Шнайдера":

  Баси... вие "бизнес" само с мотиката или на струга ли разбирате? И не си прав - ако не налага някакви данъци, как държавата да плаща на безделници, пък били те и форумни?
  И бързото движение на парите е по-важно, а не само размера на данъка - защото ако превъртиш днес "100-те лева" 4 пъти вместо само веднъж ето ти 80-те лева ДДС за които питаше... - обаче за някои неща трябва и да се помисли, освен да се почеше човек по главата...

  Вместо виц: "Високият морален стандарт в политиката, който зададе ГЕРБ!"
 88. 88 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Доста от коментиращите демонстрират липса на здрав разум и логично мислене. Прозорецът не може да бъде тълкуван като стена и съобразно това не може и да става въпрос, че ще се отварят прозорци и ще се заобикаля забраната.

  malart.blog.bg
 89. 89 Профил на Tademan
  Tademan
  Рейтинг: 904 Любопитно

  Некомпетентни законотворци (депутати) ?

 90. 90 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#87:"mto"]ако превъртиш днес "100-те лева" 4 пъти вместо само веднъж ето ти 80-те лева ДДС за които питаше... [/quote]

  Братчед, хайде спри да се излагаш! Ако ти продам сирене за 100 лв. с 20%-та ДДС, а след половин час го купя от теб, пак на същата цена, и така си го препродаваме двамата до вечерта - колко ще нарастне ДДС-то?

  /не се чете/
 91. 91 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#86] от "BGman1":

  Хаха!++++++++++++++++++Страхотен хумор вадиш И все на място!

  /не се чете/
 92. 92 Профил на mto
  mto
  Рейтинг: 1123 Любопитно

  До коментар [#90] от "Тони Шнайдера":

  Хахахаха... Ако си представяш бизнеса, както в примера който си дал... Не е истина! Ти къде виждаш бизнес в тази твоя схема?

  Вместо виц: "Високият морален стандарт в политиката, който зададе ГЕРБ!"
 93. 93 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#92:"mto"]Ти къде виждаш бизнес в тази твоя схема?[/quote]

  Схемата е твоя братчед, не ми я приписвай на мен. Дай един по-ясен и конкретен пример, ако искаш да коментираме. По принцип има резон във въртележката на парите, но само при условие, че се добавя стойност - само тогава може да нарастват данъците вкл. и ДДС-то, като вид данък. Ама тя добавената стойност, не е като данъка добавена стойност - слагаш я и готово. Добавената стойност иска бачкане и пазарна реализация на продукта, или услугата.

  /не се чете/
 94. 94 Профил на plumpschi
  plumpschi
  Рейтинг: 1262 Любопитно

  Абе я да питам: този закон спазва ли го някой? Щото не е първият и едва ли ще е последният, който е само на книга.

 95. 95 Профил на mto
  mto
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  До коментар [#93] от "Тони Шнайдера":

  Сложих ти "+" заради последните три изречения - в тях наистина мислиш. А когато и нашите политици го проумеят това и започнат да работят в тази посока, само тогава нещата ще тръгнат към по-добро.

  Вместо виц: "Високият морален стандарт в политиката, който зададе ГЕРБ!"
 96. 96 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#77] от "pixela":

  хахаха.. да така е.. нацията е мързелива, многознаеща и все гледа да мине тънко.. нищо общо с космополитно мислене, мислене на едро, виждане на голямото с прескачане на малкото.. и пр. благонки, които някак си не са ни в кръвта не знам защо..

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 97. 97 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#94:"plumpschi"]Абе я да питам: този закон спазва ли го някой?[/quote]

  Всички го спазваме. Пълним масите на открито, а вътре заведенията са празни. Тази гледка помага на собствениците да свикнат отсега с нея, преди да е дошла зимата. Законът е безумен и недемократичен в самата си философия. Ако беше разрешено да има заведения само за пушачи и само за непушачи - всеки щеше да е свободен да направи избора си - и собствениците, и клиентите. И щеше да има място под слънцето за всички. Аз зимата гарантирано няма да стъпя в заведение, щом трябва да излизам на тротоара.

  /не се чете/
 98. 98 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#95] от "mto":

  Братчед, и аз ти сложих плюс и съм напълно съгласен с теб. Желая ти приятен ден.

  /не се чете/
 99. 99 Профил на stefanos
  stefanos
  Рейтинг: 237 Неутрално

  поредният български закон с някои неясноти по него...

 100. 100 Профил на mind_twist
  mind_twist
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#1] от "messia":

  owned

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK