Доц. Георги Лозанов: Във войната на медиите най-добрите падат първи

Доц. Георги Лозанов: Във войната на медиите най-добрите падат първи

© Надежда Чипева, КапиталКачествената журналистика не е комплимент, а термин, свързан с определени стандарти". Това каза днес при откриването на международния медиен фестивал "Mediamixx 2012" в курорта "Албена" председателят на Съвета за електронни медии (СЕМ) доц. Георги Лозанов. Той бе поканен да направи основното експозе в дискусията "Медийни войни или медиите между свободата, бизнеса и политиката", с която беше сложена началото на събитието. Другите участници бяха Валерия Велева, зам. главен редактор на вестник "Преса", Радосвет Радев, собственик и изпълнителен директор на "Дарик радио", Александър Дурчев, председател на Българската асоциация на ПР агенциите, медийният изследовател и експерт по масови комуникации Иво Инджов и посланикът на САЩ в България Джеймс Уорлик


Според Георги Лозанов през последните 25 години българската медийна среда досега е преминала през три етапа на развитие:
– романтичен или "митингов" период
- пазарен, в който на българския пазар влязоха големите чуждестранни инвеститори като германската вестникарска група "WAZ" и "News Corporation" на Рупърт Мърдок
- и последният


"ожесточен" период
"В него, стимулирани от кризата медиите влязоха в яростна конкурентно битка, каза Лозанов. Желанието беше не само да си конкурентен, но и да потопиш другия".


По думите на председателя на СЕМ в подобна ожесточена среда най-добрите си отиват първи, а тенденцията е надолу, защото територията на качествената журналистика започва да се стопява. Според него т.нар. "медийни войни", са проблем на тясната връзка между собствениците на медиите и тяхното съдържание. "Просташката поговорка гласи "Който плаща музиката, той поръчва, каза Лозанов. Но истината е, че журналистиката говори от името и в името на аудиторията си".


Според него медийните войни са свършили и голяма част от работата на журналистиката, като са извадили наяве много разследвания и много истини. "Изслушването по проблемите на свободата на медиите в България, което се състоя в Брюксел също беше направено като част от войните и това отчасти го обезсили, каза той. Но там се чу и


истината, че ние не трябва да изпадаме от стандартите на Европа


Георги Лозанов отново повтори идеята си, че е необходимо да бъде прието единно законодателство, което да обхваща както електронните, така и печатните меди. Според него то трябва "да премахне асиметрията в медийната публичност".


"Вестниците са в "червената книга, каза Лозанов. Те са на изчезване и по тази причина ние трябва да се погрижим за тях". Според него е необходимо и изработването на много по-мощна система за защита на журналистите.


Част от казаното от доц. Лозанов беше подкрепено и от Иво Инджов. "Прекрачени са допустимите граници в отношенията на медиите и бизнеса и политиката, каза той. А това неминуемо се отразява на свободата на пресата". Според Инджов обаче, евентуалното приемане на закон, който да регулира печата в България ще доближи страната ни до т.нар. "унгарски модел" за контрол над медиите.


Според американският посланик Джеймс Уорлик, който също присъства на дискусията, т.нар.


"медийни войни" са позитивен факт


"Въпреки, че наричате това, което се случва днес в България "война", то всъщност е много здравословно, каза той. На базата на 250 годишния опит, който Америка има в отстояването на свободата на словото, мога да кажа, че по-добрият вариант е по-малко регулация и повече гласове, които да говорят".


Въпреки, че не беше предварително обявен сред гостите на дискусията в нея се включи и водещият от "TV7" Николай Бареков. Неговото изказване бе изцяло насочено срещу Огнян Донев и Любомир Павлов, собственици в "Медийна група България холдинг" ООД.Той ги обвини, че водят чрез медиите си "масирана кампания срещу журналисти на "TV7".  На практика Бареков онагледи т.нар. медийна война, в която телевизията, в която той работи и медиите, контролирани от Ирена Кръстева атакуват Павлов и Донев. Миналата седмица започна нов сблъсък - след дискусията в Брюксел за медийната свобода в България, вестник "Преса" публикува разговор, за който се твърди, че е с Любомир Павлов, а Павлов обясни, че това е манипулация. Повече по темата тук.  

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK