На Любомир Павлов и Огнян Донев са повдигнати обвинения за пране на пари (обновена)

Любомир Павлов с адвоката си пристига в Националната следствена служба.

© Цветелина Белутова

Любомир Павлов с адвоката си пристига в Националната следствена служба.Обвинение за документна измама и пране на пари беше повдигнато днес на единия от издателите на "Труд" и "24 часа" Любомир Павлов. Това съобщи самият Павлов, след като напусна Националната следствена служба (НСлС) след 45-минутна среща при следователите. Той определи обвинението като "смехотворно". Павлов заяви, че ще ще обжалва и че ще сезира институциите за набеждаване, цитиран от "Фокус". Наложена му е гаранция от 50 000 лева.


По-рано днес в следствието беше извикан и другият съсобственик на "Труд" и "24 часа" Огнян Донев, но на излизане оттам той остави струпалите се пред НСлС журналисти без коментар. По-късно БНР и агенция "Фокус" съобщиха, че на Донев също е повдигнато обвинение, но само за пране на пари. Наложената му гаранция също е 50 000 лева.


Говорителят на Софийска градска прокуратура Румяна Арнаудова обясни, че обвиненията към Павлов са три - освен за пране на пари и за документна измама, и за престъпление по чл. 313 от Наказателния кодекс – невярно документиране.
Донев бе придружаван от адвокатите Даниела Доковска и Ина Лулчева, а Павлов от Дария Пенкова.

Огнян Донев пристита в Националната следствена служба с адвокатите си.

© Цветелина Белутова

Огнян Донев пристита в Националната следствена служба с адвокатите си.


Павлов каза още, че обвинението "не си е заслужавало инвестицията", намеквайки за твърдението си отпреди няколко дни, че били дадени 1 милион евро на двама прокурори, за да атакуват него и Огнян Донев. Днес по думите му се потвърдило името на единия обвинител във връзка с "инвестицията" - този, който е подписал прокурорското постановление за привличане под отговорност.


Любомир Павлов съобщи, че ще подаде сигнал в прокуратурата за набедяване срещу Христо Грозев (бившият им партньор, с когото придобиха изданията на ВАЦ, а сега водят дела - бел. ред.). Той подчерта, че подписите на Грозев в документите на издателската компания са истински и че това е било потвърдено и от частната експертиза, която била направена. Съдружниците водят дела за придобиването на контролния дял.


Христо Грозев и другите партньори Карл фон Хабсбург и Даниел Руц, които участваха в сделката за "Труд" и "24 часа", съобщиха, че днес ще дадат пресконференция. Преди време Хабсбург предаде папка с материали на лидера на ДСБ Иван Костов, който я отнесе на прокуратурата. По непотвърдена информация  те съдържали данни за пране на пари, извършено от Павлов по времето, когато е управлявал Общинска банка.


Във вторник обаче говорителката на Софийската градска прокуратура Румяна Арнаудова обясни, че обвиненията срещу Донев и Павлов нямат нищо общо с Общинска банка, а се отнасят изцяло до придобиването на вестникарското дружество. За да има пране на пари според нашия НК трябва да се извърши финансова операция или сделка с използване на финансови средства, придобити чрез престъпление. В случая  е извършена сделка за придобиване на дялове в дружество и тя се разследва. Арнаудова обаче не отговори на  въпроса  дали наистина подписите на Христо Грозев са фалшифицирани, тъй като няма право  да коментира доказателствата на този етап.


Още вчера БНР съобщи, че Павлов и Донев са призовани днес за повдигане на обвинения. Тогава Павлов коментира, че преди десетина дни е бил предупреден, че ако участва на срещата в Брюксел за състоянието на българските медии, ще има неприятности, което той определи като заплаха.


Днес Павлов потвърди, че сезира прокуратурата и за манипулация на вестник "Преса". Миналия петък изданието публикува разговор, за който се твърди, че е между Любомир Павлов и неизвестно лице и в който се коментират делото между бившите партньори, възможности за влияние върху следователи, силата на медиите, връзки с управляващите. Павлов определи в събота записа като "фалшификат и манипулация". Той обвърза материала в "Преса" и цялата атака срещу него и Донев със срещата за проблемите на медиите в България в европарламента, която се състоя миналата сряда.


В понеделник пред "Нова тв" Павлов заяви: "Преди известно време дойде един неидентифициран субект при мен... Той каза, че не бива да се състои срещата в Брюксел, да не подаваме жалбата, да не повдигаме срещу Грозев. Той каза, че ако това се случи, ще има мерки срещу мен и Донев. Аз тогава му казах, че това не може да се случи, защото не сме... Той изброи няколко души, които са си разделили 1 млн. евро, за да атакуват мен и Донев... Има разследване срещу нас за това дали са истински подписите на Грозев - и има две експертизи, че са верни (това е по делото за контролния дял в "Медийна група България" - бел. ред.). Имахме среща с главния прокурор за това, че се води много дълго този процес. Нашето усещане е и този ми каза, че се бави, за да се търси под вола теле."


Очаквайте подробности.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK