БАН ще обменя информация с Френската академия на науките

БАН

© Надежда Чипева, Капитал

БАНОт днес българските изследователи ще имат нови възможности за международен научен обмен. БАН и Френската академия на науките подписаха стратегическо споразумение, което укрепва научното сътрудничество между двете страни.


Двустранният договор покрива всички области на науката, със силен акцент върху науките за Земята, математиката, биомедицината и археологията. Новоподписаното споразумение ще открие възможности за семинари, научи обмени и обучения, подчерта проф. Катрин Брешиняк, постоянен секретар на Френската академия на науките. Това е второ, разширено споразумение между двете научни институции, които преди 45 години подписват първото си оперативно сътрудничество.


Посланикът на Франция Филип Отие припомни силното място на франкофонията в България и особено в научните среди и увери, че ще работи в подкрепа на академичното сътрудничество между двете страни.
Новото споразумение е логична стъпка в епоха, когато развитието на науката е немислимо без развита мрежа от партньори, отбеляза министърът на образованието Сергей Игнатов. Той поздрави академиците на БАН и припомни, че съвместната работа с институция като Френската академия на науките е голямо предизвикателство.


Основана през 1666, Френската академия на науките обединява доказани френски и чуждестранни учени, които развиват изследователската дейност и опазват научното наследство. Тя присъжда и едни от най-престижните награди в областта на точните науки.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK