Проф. Калин Янакиев за титлата архонт: Тежка простъпка срещу православието

Пловдивският митрополит Николай

© Дневник

Пловдивският митрополит НиколайПетър Манджуков, който е известен с оръжейния си бизнес, като дарител на МВР,  бивш издател на вестник "Дума" и създател на телевизия Би Би Ти, получи титлата архонт от Пловдивския митрополит Николай. Преди това бизнесменът дарил един милион лева за изграждането на нов храм. "Дневник" се обърна по този повод към д-р Калин Янакиев -  проф. в Софийския университет "Климент Охридски", автор на статии и трудове върху християнството, философията, средновековието, културата и православието. Ето неговият коментар:


Ще изразя голямото си разочарование от това, че и митрополит Николай се включи в компанията на онези наши архиереи, които раздават несанкционирано, отречено, несъществуващо в църковната ни практика звание. Разбира се, възмутително е и че това звание се дава на един бизнесмен с много съмнителна слава.


Чувам, буквално чувам възражението на епископа: "Този човек е дарил пари за църква, той е дарител." Затова трябва да кажа: В практиката на православието дарителите биват възнаграждавани освен с молитвената благодарност на църквата и с включване в ктиторските, т.е. дарителските списъци на църквата, а в по-стари времена са били изобразявани в притвора на храмове. Но да получават квазиблагороднически титли, това е нещо съвършено чуждо на православието.
Старите ктитори, независимо че може да не са били безупречни като лично поведение, най-малкото са били с безспорно отношение към църквата, докато съвременните архонти начело с последния, те най-вероятно нямат никакво отношение.


Отношение към църквата не означава някой просто да даде пари, той трябва най-малкото да участва в живота й, да е кръстен, да се изповядва и да се причестява като православен християнин. Ако не го прави, той просто не е нейн член. Поради тая причина да бъде удостояван с църковно звание - защото претендират, че архонт е църковно звание - срещу дадени суми, на църковен език се нарича симония, т.е. купуване на духовни дарове с пари. Нещо, което е заклеймено още в първоизточниците на християнството, в Новия завет.


Така че ревностният митрополит Николай - пазителят на чистота на каноните и на православието, се провинява изключително тежко, извършва изключително тежка простъпка срещу православието.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK