"Just a Perfect Day"*: Рожденикът Борисов откри шосе, сватоса министър и раздаде 67 млн. лв.

Началото на правителственото заседание

© Дневник

Началото на правителственото заседаниеАко се чудите какво са правили днес министрите и депутатите от ГЕРБ, отговорът е лесен: надпреварваха се да подготвят и подаряват подаръци на премиера Бойко Борисов, който навърши 53 години.


Портретът на Борисов от сутринта грееше от рубриките за рожденици на деня във всички всекидневници.


Преди заседанието министър-председателят ознаменува празника си с рязане на лента на новото трасе на софийския околовръстен път - Южна дъга, и новия мост над Бистришко шосе. Откриването бе запланувано за 10 юни, но беше отложено за днес.
Фотогалерия: Новото трасе на околовръстното от птичи поглед >


С новооткритото шосе беше свързан подаръкът му от министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова – триизмерен макет на южната дъга под стъклен купол.


Откриването на пътния възел. Борисов се оплака, че околовръстното шосе на София от кв. Симеоново до кв. "Младост" 4 му е струвало най-много политическа воля. "Тази дъга нямаше шанс да се случи, изнудваха ни мутри, собственици, бензиностанции, автокъщи.."

© Дневник

Откриването на пътния възел. Борисов се оплака, че околовръстното шосе на София от кв. Симеоново до кв. "Младост" 4 му е струвало най-много политическа воля. "Тази дъга нямаше шанс да се случи, изнудваха ни мутри, собственици, бензиностанции, автокъщи.."


От парламентарната група на ГЕРБ премиерът получи огромна торта във формата на магистрала с валяк и надпис "Градим България". Депутатите на ГЕРБ му подариха още бутонки за футбол, евангелие със специален обков, и ножичка за рязане на ленти. Борисов обаче вече бе получил по-солидна ножица – от министъра по управление на евросредствата томислав Дончев.


Към горната земя, с бистришки тигри и катастрофи


От икономическото министерство премиерът получи кирка с червена панделка, а областният управител на Хасково Ирена Узунова му подари илюстрация по приказката "Тримата братя и златната ябълка". "Посланието е, че така, както по-малкият брат успява да излезе на горната земя, късайки жива плът от себе си, за да храни орела, такава е и мисията на премиера – с много жертви от негова страна да ни изведе на горния, светъл свят", поясни Узунова.


Борисов бе уважен също с няколко картини, както и с играчка тигър със спортна купа от Министерството на финансите, алюзия за "Бистришките тигри" - аматьорският отбор, с който той "рита". Сред подаръците попадна и едно мистериозно теле от животновъдите, в знак на благодарност за отпуснатите им субсидии. Пред журналисти премиерът обяви, че не го е виждал, но ще го предаде на място, където да се грижат за него.


Президентът Плевнелиев отива да поздрави Борисов

© Дневник

Президентът Плевнелиев отива да поздрави Борисов


След заседанието на правителството президентът Росен Плевнелиев прехвърли столичното ларго, за да поздрави премиера и лидер на управляващата партия ГЕРБ. По време на срещата между двамата в Министерския съвет дойде с подарък и председателят на Съюза на българските автомобилисти Георги Янакиев. Той подари на премиера синя пилотска каска с автографи на състезателите от "Формула 1" Михаел Шумахер и Фернандо Алонсо. Каската била подарък от международната автомобилна федерация (FIA), с послание катастрофите по българските пътища да намалеят наполовина до 2020 г., каза Янакиев.
Позлатена ножичка за рязане на ленти, дар от депутатите от управляващата партия

© Дневник

Позлатена ножичка за рязане на ленти, дар от депутатите от управляващата партия


За беззаконието на безбрачието


По време на заседанието Борисов спонтанно "сватоса" Томислав Дончев. Премиерът изненадващо се захвана с личния живот на министъра, който живее без брак с половинката си - "Ти имаш ли подписано нещо? Не, само деца. Това беззаконие трябва да го приключим". И му насрочи дата за сватбата.


Припомняйки за неотдавнашната венчавка на екоминстъра Нона Караджова с дългогодишния й приятел, Борисов заяви: "Да честитим на Нона сватбата. Томиславе, коя беше датата? Наесен да конкретизираме – септември или октомври. Айде октомври. Щом е толкова хубаво, Нона казва, дай да го приключим и него. 14 октомври как си, Дончев? И сина ти питах и той е съгласен. Колеги, запишете на 14 октомври с Дончев ви каним на сватба".


"Може и на някоя скала да се покатериш, нищо не те спасява", заяви на Дончев премиерът. Самият Борисов е разведен, а дълги години живееше на семейни начала с Цветелина Бориславова.


Борисов продължи с подготовката на бъдещата сватба, заявявайки, че няма да е кум, защото до датата трябвало да му се намери и кума, а и кум трябва да е някой, който да служи за пример. След което се обърна към транспортния министър Ивайло Московски, който е ерген, с думите, че и той не е подходящият пример.


Зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Искра Фидосова бърза с подаръците за премиера

© Дневник

Зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Искра Фидосова бърза с подаръците за премиера


След заседанието, запитан дали ще изпълни нареждането да се бракосъчетае през октомври, Дончев шеговито отвърна: "за сватба трябват двама души, не мога да сключа брак сам със себе си". И отклони по-нататъшните въпроси по темата с рязък финт към "по-важната тема" за европроектите за 11.5 млрд лв, които България изпълнява в момента.


Сред празнични шеги и закачки премиерът подписа и договори за 67 млн. лева по програмата за развитие на селските райони. Бенефициентите са инициативни комитети от страната, а парите ще бъдат използвани за редица цели – строителство на ВиК инфраструктура, на детски градини, детски площадки, модернизация на социални домове и пр. В духа на днешното заседание земеделският министър Мирослав Найденов заключи, че с тези пари "не може игрални домове само да се строят".

Торта-магистрала

© Дневник

Торта-магистрала


"Да отнемем подаръка на Бойко"


Докато течеше празничния дневен ред на кабинета, парламентът прие на второ четене дълго оспорваните поправки в Закона за горите. За пореден път депутатите от опозицията се обявиха срещу както ги определиха "скандалните, изцяло лобистки" текстове, облекчаващи режима за строителство на ски курорти в горите. В крайна сметка с гласовете на ГЕРБ поправките бяха приети. Те гласят, че ски писти, лифтове и съпътстващата ги туристическа инфраструктура вече ще се строят в държавния горски фонд без преобразуване на терените, с отстъпено право на строеж.


Поправки бяха написани и приети по настояване на собственика на лифтовете на Витоша - фирма "Витоша ски". Заради тях вечерта в София отново ще има протестна демонстрация на природозащитни организации и граждани. Протестът, свикан на "Орлов мост", е под наслов "Да отнемем подаръка на Бойко".


*От популярната песен на Лу Рийд "Just a Perfect Day" ("Просто идеален ден" )

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK