Протест срещу закона за горите блокира "Орлов мост" за повече от час (обобщение)

 

© Юлия Лазарова

 Повече от час районът на "Орлов мост" беше блокиран заради протест срещу окончателно приетите промени в Закона за горите.  Основната пътна артерия на София – "Цариградско шосе" беше "освободена" от автобуси и коли заради над 500- те души, които блокираха кръстовището, скандирайки "Мафия", "Гората е живот". Много от тях носеха плакати и лозунги, на които пишеше: "Извинете ни за неудобството, опитваме се спасим това, което остана от България".


Блокадата започна около 20 часа и беше вдигнатa около 21 часа. Акцията беше обявена, като флаш-моб, но информация за нея беше изтекла и в района беше пълно с полицаи час преди определеното време.


Въпреки това част от хората седнаха на пътното платно и блокираха изцяло движението. Сред протестиращите имаше много семейства с деца.
Силите на реда се опитваха на няколко пъти да разпръснат блокиралите платната, като първо опитаха с полицаи на мотори, а след това и с такива на коне. В края на флаш- моба за неподчинение на полицейски разпореждания бяха задържани 12 души. Те бяха натъпкани в бус с надпис "Жандармения". От пролука на покрива някой от задържаните показваше показалеца и средния си пръст в знака "V" (victory - "победа"). При вида на хората, които бяха отвеждани от полицаите, тълпата започна да скандира "Пуснете хората", някои от протестиращите с колела се опитаха да спрат тръгването на колата, но не успешно. Задържаните са били отведени в Първо районна управление на полицията.


Полицаите по-скоро не се държаха агресивно към хората.  Малко след 20. 40 ч. хората бяха "събрани" между двете платна на бул. "Евлоги Георгиев", като от двете им страни те бяха заградени от полицаи. На няколко пъти, протестиращите скандираха "Не, на агресията". А някои от седящите станаха и прегърнаха полицаите. Други им ръкопляскаха.


Фотогалерия: Протестът срещу промените в Закона за горите >


Хората скандираха  и свиреха със свирки. А в един момент тълпата запя песента за рожден ден към премиера Бойко Борисов.


След като освободиха кръстовището на "Орлов мост", протестиращите се насочиха към друго ключово място в София - района на Попа, където се събират булевардите Васил Левски, Патриарх Евтимий и улица Граф Игнатиев. В района пристигнаха много полицаи, но до блокиране на кръстовището не се стигна.


По-рано днес парламентът окончателно разреши изграждането на ски писти, лифтове и влекове без промяна в предназначението на земите.


В подкрепа на поправката в Закона за горите гласуваха 75 депутати от ГЕРБ и трима независими. Двама от управляващите и всички останали народни представители, присъстващи в залата, бяха против. Текстът мина с общо 109 гласували.


След множество протести и запитване от страна на Европейската комисия управляващите от ГЕРБ решиха да посмекчат първоначалния вариант. Затова сега в закона се предвижда правото на строеж за изграждането на писти, влекове и други спортни съоръжения да се учредява след търг, който ще се провежда съответно от държавата или общината в зависимост от това чия собственост са горските територии.


Въпреки крачката на управляващите опозицията за пореден път обяви измененията в закона за изцяло лобистки и в полза на няколко фирми. Според депутати извън мнозинството държавата ще загуби милиони от това, че няма да се заплаща за смяна на предназначението, като по изчисления на Павел Шопов от "Атака" това ще са 60-70 млн. лв., а на Юнал Тасим от ДПС – поне 250 млн. лв.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK