Прокуратурата проверява записа с Любомир Павлов

Борис Велчев

© Красимир Юскеселиев

Борис ВелчевПрокуратурата е започнала проверка по изнесения в пресата запис на издателя на "Труд" и "24 часа" Любомир Павлов, съобщи главният прокурор Борис Велчев.


Велчев, както и градският прокурор Николай Кокинов вчера,  уточни, че въпросният запис не е резултат от специални разузнавателни средства.


На издателите на "Труд" и "24 часа" Любомир Павлов и Огнян Донев бяха повдигнати обвинения три дни след публикуването във вестник "Преса" на разговор, за който се твърди, че е между Любомир Павлов и неизвестно лице. В него освен делото с бившите партньори на Павлов и Донев се коментират и възможности за влияние върху следователи, съдебната система и от кого зависят реформите и назначенията в нея, силата на медиите, връзки с управляващите. Очакването на Павлов според цитирания разговор е, че никой няма да се осмели да повдигне обвинение срещу него и Донев. Любомир Павлов определи в събота записа като "фалшификат и манипулация".
По този повод главният прокурор Велчев изрази притеснение от начина на говорене и обяви, че обещания за протекция не са давани. "Отговорност за думите си той (Любомир Павлов – бел. ред.) трябва да носи сам", каза главният прокурор.


На въпрос дали ще бъде търсена отговорност на Любомир Павлов Велчев отговори да не се бърза: "Това, което сме възложили, е да се изземат записите, да се свали, доколкото е възможно, цялата стенограма на разговорите, да се установи лицето, което е направило записа, да се види дали няма други записи. За други записи не зная. Засега тези записи, които бяха публикувани, са иззети и въз основа на цялата информация ще се правят изводи."


Обвинител номер едно прикани, ако някой има да казва нещо за прокурори, които са взели или поискали подкуп, да го напише и да поеме отговорност за думите си.


"Например фактът, с цялата условност дали е вярно съдържанието, че може да се заплаши един човек, че ако той няма определено поведение, първата страница на национален ежедневник може да го определи като символ на корупция. Много ми се иска медиите да бъдат внимателно използвани", каза Велчев.Междувременно управителният съвет на КРИБ декларира подкрепа за председателя на организацията Огнян Донев. В съобщение до медиите от бизнес организацията заявяват, че Донев се ползва с пълното доверие и подкрепа на КРИБ до произнасянето на последната съдебна инстанция.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK