"Четири лапи": Половината бездомни кучета в София са изоставени

Снимката е архивна. В София официално има над 9200 безпризорни кучета

© Юлия Лазарова

Снимката е архивна. В София официално има над 9200 безпризорни кучетаВсяко второ бездомно куче в София не е родено на улицата, а някога е имало собственик, който в даден момент е решил да го изостави. Това показват данни на придозащитната организация "Четири лапи". Така всяка година от улиците се изтеглят под една или друга форма над 4 000 бездомни кучета, но местата им веднага се заемат от изоставени домашни любимци. Според преброяване от 2011 г. в столицата има над 9200 безпризорни кучета.


Позицията на организацията идва след поредния инцидент с нахапан от бездомни кучета в София. Във вторник сутринта снахата на 89-годишния Христо Панков подава сигнал за изчезването му, а вечерта мъжът е открит с изядени крака в градинка до зала "Фестивална". Близо три месеца минаха и от смъртта на проф. Ботьо Тачков, който беше нахапан от глутница безстопанствени кучета в "Малинова долина".


От "Четири лапи" съобщават още, че за периода 2008 до 2011 г. няма нито един наказан собственик, който е изхвърлил кучетата си на улицата. Все още реално не работи и единната база данни, в която трябва да се вписват данните от микрочиповете на домашните кучета, добавят от организацията.
Те посочват, че у нас все още няма работещ механизъм, който да спре масовото изоставяне на домашни кучета и това е в основата на проблема с бездомните животни.


В организацията постъпва и информация за организирано транспортиране на големи групи кучета от близки общини в София. Това се прави, за да се създаде впечатлението, че общината не може да се справи с проблема, добавят от "Четири лапи".


Според "Четири лапи" единствената причина за липсата на трайно намаляване на бездомните кучета в София и страната си остава заниженото прилагане на разпоредбите на настоящето законодателство, което дава много ясни насоки какви мерки трябва да бъдат взети, за да се реши проблемът. Днес кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че предстоят промени в закона за защита на животните, с които природозащитници няма да участват в комисията, оценяваща дали едно куче проявява агресия.


Организацията припомня, че до 2008 г. безпризорните животни в София са били избивани, а резултат не е имало. От 1999 г. до 2008 г. са били избити 100 000 кучета, а проблемът не се решил, добавят от "Четири лапи".


"За пореден път дебатът се измества към последиците от проблема, а не към причините", казва Явор Гечев от "Четири лапи". По думите му, ако има стриктен контрол върху безотговорните собственици на домашни кучета и се намали до минимум броят на изоставените животни, проблемът може да се реши в рамките на 2-3 години. В противен случай и след 10 години ще водим дебат по кой път да тръгнем, казва още той.


Гечев цитира и дефиниция на Айнщайн: Лудостта е да повтаряш едни и същи действия и да очакваш различен резултат. "Днес някои български политици се опитват да ни убедят, че трябва да правим именно това - да се върнем към методи, доказали своята неефективност и да очакваме като по чудо те да заработят".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK