"Четири лапи": Половината бездомни кучета в София са изоставени

Снимката е архивна. В София официално има над 9200 безпризорни кучета

© Юлия Лазарова

Снимката е архивна. В София официално има над 9200 безпризорни кучетаВсяко второ бездомно куче в София не е родено на улицата, а някога е имало собственик, който в даден момент е решил да го изостави. Това показват данни на придозащитната организация "Четири лапи". Така всяка година от улиците се изтеглят под една или друга форма над 4 000 бездомни кучета, но местата им веднага се заемат от изоставени домашни любимци. Според преброяване от 2011 г. в столицата има над 9200 безпризорни кучета.


Позицията на организацията идва след поредния инцидент с нахапан от бездомни кучета в София. Във вторник сутринта снахата на 89-годишния Христо Панков подава сигнал за изчезването му, а вечерта мъжът е открит с изядени крака в градинка до зала "Фестивална". Близо три месеца минаха и от смъртта на проф. Ботьо Тачков, който беше нахапан от глутница безстопанствени кучета в "Малинова долина".


От "Четири лапи" съобщават още, че за периода 2008 до 2011 г. няма нито един наказан собственик, който е изхвърлил кучетата си на улицата. Все още реално не работи и единната база данни, в която трябва да се вписват данните от микрочиповете на домашните кучета, добавят от организацията.
Те посочват, че у нас все още няма работещ механизъм, който да спре масовото изоставяне на домашни кучета и това е в основата на проблема с бездомните животни.


В организацията постъпва и информация за организирано транспортиране на големи групи кучета от близки общини в София. Това се прави, за да се създаде впечатлението, че общината не може да се справи с проблема, добавят от "Четири лапи".


Според "Четири лапи" единствената причина за липсата на трайно намаляване на бездомните кучета в София и страната си остава заниженото прилагане на разпоредбите на настоящето законодателство, което дава много ясни насоки какви мерки трябва да бъдат взети, за да се реши проблемът. Днес кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че предстоят промени в закона за защита на животните, с които природозащитници няма да участват в комисията, оценяваща дали едно куче проявява агресия.


Организацията припомня, че до 2008 г. безпризорните животни в София са били избивани, а резултат не е имало. От 1999 г. до 2008 г. са били избити 100 000 кучета, а проблемът не се решил, добавят от "Четири лапи".


"За пореден път дебатът се измества към последиците от проблема, а не към причините", казва Явор Гечев от "Четири лапи". По думите му, ако има стриктен контрол върху безотговорните собственици на домашни кучета и се намали до минимум броят на изоставените животни, проблемът може да се реши в рамките на 2-3 години. В противен случай и след 10 години ще водим дебат по кой път да тръгнем, казва още той.


Гечев цитира и дефиниция на Айнщайн: Лудостта е да повтаряш едни и същи действия и да очакваш различен резултат. "Днес някои български политици се опитват да ни убедят, че трябва да правим именно това - да се върнем към методи, доказали своята неефективност и да очакваме като по чудо те да заработят".

Коментари (77)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1601 Гневно

  Това са пълни глупости.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 2. 2 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Вие си приберете другата половина.

 3. 3 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  "Всяко второ бездомно куче в София не е родено на улицата, а някога е имало собственик, който в даден момент е решил да го изостави."

  Е и? това им дава основание да хапят хора!?

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 4. 4 Профил на 1951
  1951
  Рейтинг: 822 Неутрално

  "Според преброяване от 2011 г. в столицата има над 9200 безпризорни кучета."

  Абе тия луди ли са?

  Цензуриран от "Икономедиа"
 5. 5 Профил на 1951
  1951
  Рейтинг: 822 Неутрално

  "Всяко второ бездомно куче в София не е родено на улицата, а някога е имало собственик, който в даден момент е решил да го изостави. Това показват данни на придозащитната организация "Четири лапи"."

  Природозащитната организация лъже.
  Неимперични, но достатъчни наблюдения имам върху уличните кучета и над 9/10 от тях са си порода "улична превъзходна". Тоест крайно малко вероятно е да са били някога домашни кучета.
  Защо лъжат от "Четири лапи" е отделен въпрос.

  Цензуриран от "Икономедиа"
 6. 6 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1130 Весело

  Предполагам са анкетирали куче по куче...Сега остава да са им казали и имената на собствениците.Мине , не мине и ме разсмеят искрено някои организации..

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 7. 7 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1291 Гневно

  Хич не ме бърка причината!
  Искам общинските и държавни органи да решат следствието!
  Има проблем, искам решение!
  Ако ще кучетата да са паднали от Марс!

  Пак казвам, какъв е приоритета на държаната?
  Кучетата или хората!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 8. 8 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 630 Неутрално

  90% от уличните кучета не приличат на породисти.

 9. 9 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  Не е нужно "4 лапи" да открият топлата вода: Че съществуващия закон не се прилага. Да почнат да лобират за прилагането на закона, или да се включат като боброволци: Да издирят и чипират всички домашни любимци. Ало поплачат на RSPCA, може и финансиране да получат.
  Това обаче не оправдава връщането на "ужким" третираните кучета по улиците. Щото те не онодват хората а ги хапят. Та...както казват братушките "супата отделно, и мухите отделно".

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 10. 10 Профил на 1951
  1951
  Рейтинг: 822 Неутрално

  "От 1999 г. до 2008 г. са били избити 100 000 кучета, а проблемът не се решил, добавят от "Четири лапи"."

  И още една безсмислица.
  Ако за 9 години са избити 100 000 кучета, това значи всяка година да се избиват средно 11 100 кучета. В същото време се твърди, че днес по улиците има по-малко от 10 000 кучета.
  Това може да значи две неща:
  1. Избиването е ултраефективно и за една година могат да се изтребят всички кучета по улиците.
  Или
  2. Никога не са избивани по 11 100 кучета годишно и природозащитниците лъжат до скъсване.

  Цензуриран от "Икономедиа"
 11. 11 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  [quote#5:"1951"]Неимперични, но достатъчни наблюдения имам върху уличните кучета и над 9/10 от тях са си порода "улична превъзходна". Тоест крайно малко вероятно е да са били някога домашни кучета. [/quote]
  Има нещо вярно в това което "4 лапи" казват, и то не противоречи на горния цитат: Не малко магазини продават "уж" породисти кученца, но само след месец два се разбира че те не са породисти, и...биват изхвърляни. Но това е сравнително малък процент, далеч по половината, за които твърдят "4 лапи".

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 12. 12 Профил на Roger
  Roger
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Евтаназия и се решава проблема.Който твърди че е скъпо- далеч по-евтино е от изграждането на приюти и отглеждането им до живот.Който твърди,че не е ефективно- пълни глупости.След евтаназията няма как да се съживи,няма как до роди,няма как да нападне.
  А за новоизхвърлените от кучелюбци- пак евтаназия.+ промяна в законите,така че да е задължително чипирането на всяко домашно куче,та което е без чип- отнемане от собственика и глоба(ест.,ако постави чип му се връща).Същто така който не иска да кастрира кучето си - данък.И тогава да видим кой ще изоставя.

  НЯМА ПО-ПРОСТ НАРОД ОТ БЪЛГАРСКИЯ.
 13. 13 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Дебела лъжа. Те не защитават кучетата, а професията кучезащитник. Искат да я увековечат и предадат на наследниците си.

 14. 14 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1240 Гневно

  И да спрят с тези глипости:"...В организацията постъпва и информация за организирано транспортиране на големи групи кучета от близки общини в София. Това се прави, за да се създаде впечатлението, че общината не може да се справи с проблема, добавят от "Четири лапи"...."
  Това от агенция ЕЖК ли го знаят? Или от извънземните? Да снимат как някой бус се отваря и от там излизат 2-30 кучета, и да предадат мат'ряла на общината да се съди със собственика на буса.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 15. 15 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2763 Неутрално

  И за изоставените кучета има решение, В Италия направиха задължително да се поставя чип на всяко домашно куче и задължителна регистрация. По телевизията информират хората да се обаждат ако видят, че някой изоставя куче. Просто трябват строги мерки и глоби и някой ако иска да гледа куче трябва добре да го обмисли. Организациите за защита на животните наистина полага големи грижи и съждават приюти за тях. Също ако някой иска да си вземе куче се обръща към тях.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 16. 16 Профил на bot
  bot
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Да, то като гледам само пудели, пекинези и някои по-едри техни кръстоски бродят по улиците....

 17. 17 Профил на tramp
  tramp
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Е, е, 50% били домашни, стига де, виждали сме ги все пак.
  Тея активисти май и с четирите лапи се борят да задминат Фъндъкова

 18. 18 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Липса на закон, който да регламентира задълженията и отговорностите на собствениците на домашни любимци, размиване на отговорностите между институциите, липса на граждански контрол,който да бъде и коректив на безотговорните държавни служители, липса на гражданско общество, което да упражнява натиск върху цялата държавна администрация, когато не си върши работата. Това са само една малка, но и много важна част от причините да се случват тези безобразия.

 19. 19 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  [quote#10:"1951"]2. Никога не са избивани по 11 100 кучета годишно и природозащитниците лъжат до скъсване. [/quote]
  Лъжат, я, що да не лъжат-някой ще ги съди че лъжат?!? А би трябвало баш общината да ги съди-за подронване на авторитета и разпостраняване на обидна неверна информация.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 20. 20 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2628 Гневно

  Тоя с четирите лапи чува ли се какво говори? С бусове ги докарвали! Ако иска да оневини фъндъка да измисли нещо по приемливо

 21. 21 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  [quote#18:"baxter"]Липса на закон, който да регламентира задълженията и отговорностите на собствениците на домашни любимци[/quote]
  Закона го има, ама не спазва. Не че е нещо ново в България закон да не се спазва, ама е така.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 22. 22 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  Тези от "Четири лапи" ни мислят за пълни идиоти. Какви статистики, какви пет лева? Нас не ни интересува кой е виновен, нас ни интересува скитащи кучета по улиците да няма! Кастрирани, некастрирани, да ги няма! Колко хора още трябва да бъдат разкъсани от глутници за да се разбере, че подходът трябва да е радикален. Или хората или кучетата!
  Който иска куче, да го гледа вкъщи. Свободноскитащото куче да се смята за безстопанствено, да се прибира и ако до 2-3 седмици не се потърси да се унищожава. Както е в другите европейски държави, което беше многократно цитирано в този Форум.

 23. 23 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  Четирите лапи успяха да се впишат по изключителен начин в пейзажа наречен София - управлявана от милиционери...
  "В организацията постъпва и информация за организирано транспортиране на големи групи кучета от близки общини в София. Това се прави, за да се създаде впечатлението, че общината не може да се справи с проблема, добавят от "Четири лапи"."
  Зашеметяващо.
  Вече съм сигурен и за кметовете които разселват псета из иначе чистичкия град.
  Росица Янакиева от Перник. Тая няма как да не саботира усилията на местната софийска власт.
  Паунов от Кюстендил. Тоя пък е сигурен. Дянков му написа два акта.
  И кмета на Костенец е съмнителен.
  Кво съмнителен бе. Та може ли да не кара кучета от Костенец един комунист?

  Ecrasez l’infâme
 24. 24 Профил на anihilator_jack
  anihilator_jack
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Верно ли? И могат ли да покажат ДНК анализ на всичките тези 9200, който да потвърди това твърдение? За уж избиваните 11 000 кучета на година също.

  Veritas odium parit obsequim amicos
 25. 25 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 946 Гневно

  До коментар [#3] от "drakar65":

  Дали им дава основание?! на кучетата ли? Да хапят?
  Да, всяко куче преди да ухапе човек пита лично фандъкова и Гроб, и те го одобряват! Щом нищо не правят срещу кучешкото оглозгване на живи хора прави кметът и мнозинството в СОС съучастници в тази анти-хумана, престъпна, безотговорна, садистична и сатанинска политика! Какво друго освен сатанизъм е да даваш хора в жертва на корупцията и алчността на самозабравили се идиоти-от ГРОБ!?
  Които печелят от изкуствено поддържания "кучешки проблем"
  и идиотските анти-хуманни закони и решения на СОС, на които се опира!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 26. 26 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [До коментар#21:"Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)"]"Закона го има, ама не спазва. Не че е нещо ново в България закон да не се спазва, ама е така."

  Явно не е достатъчно добър, за да не се спазва. Опитай се да го прочетеш и ще се убедиш, че съм права.

 27. 27 Профил на tramp
  tramp
  Рейтинг: 675 Весело

  Ха, погледнах анкетата и какво - 35% мислели че "Общината не се решава на по-крайни мерки заради природозащитниците"

  Олелеле, тея, 35-те %-та, прочетете пак внимателно днешните статийки, природозащитниците и кучетата са просто деривативен продукт.
  А това че общината видиш се притеснявала някакаси от тях - хахаха, тя и Снежанка спинкала в леглата на джудетата нищо че били къси... както твърди приказката.

 28. 28 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  [quote#26:"baxter"]Явно не е достатъчно добър, за да не се спазва. Опитай се да го прочетеш и ще се убедиш, че съм права. [/quote]
  Прочетох и предишния, прочетох и предложените промени. Предишния поне задължаваше чипирането на ВСИЧКИ кучета и създаване на общ регистър. Ако бяха приложили поне това, имаше чанс да се проследят изоставените кучета. Ама и това не направиха защото...."защо завършва на О".
  Поне след промените няма да има кучерасти в комисията за определяне дали кучето е агресивно.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 29. 29 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  [quote#27:"tramp"]Ха, погледнах анкетата и какво - 35% мислели че "Общината не се решава на по-крайни мерки заради природозащитниците" [/quote]
  Ти май не помниш какво си чел "по мат'ряла"
  Иначе би знаел че по закон във всяка комисия за определяне на агресивност на куче участва и кучераст. И за него трябва да има филм показващ специфично куче да хапе човек, + 3 свидетели с нотариално заверени декларации, за да подпише протокол за "агресивност", и като такова-кучето да не се връща на улицата. За умъртвяване...И ДУМА ДА НЕ СТАВА!!!
  П.С. Кучерастите НЕ СА "природозащитници", както погрешно ги наричата

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 30. 30 Профил на Россприматрезил
  Россприматрезил
  Рейтинг: 571 Неутрално

  "Четири лапи" са същите помияри като защитаваните от тях!

  WWW . ДЕНьГИ .ru.net
 31. 31 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#28:"Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)"]"Прочетох и предишния, прочетох и предложените промени. Предишния поне задължаваше чипирането на ВСИЧКИ кучета и създаване на общ регистър."

  Така е, когато се създават кухи закони. Не можеш да изискваш задължително чипиране, без да си създал общ регистър. Затова и не се изпълняват.Институциите са на 100% виновни, защото първо са допуснали да се изхвърлят така безотговорно домашни любимци с престъпното си бездействие. Работата на "Четири лапи" е да си говори, а отговорността е изцяло на държавата да създава адекватни закони и да следи за изпълнението им. Затова плащаме заплати и на администрацията.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на antikomunist
  antikomunist
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#32] от "noway":

  а да бе само при шопите просто там се пише наи много инак навсякъде хапят евтаназия му е майката

 34. 34 Профил на Россприматрезил
  Россприматрезил
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#32:"noway"]евтаназия на такива като тебе ,нещастно копеле как само при шопите ги нападат и хапят и все некви възрастни хота ?!!ААА?????[/quote]

  Разбира се, че евтаназия, а нещастното копеле си ти!

  WWW . ДЕНьГИ .ru.net
 35. 35 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2969 Неутрално

  " По думите му, ако има стриктен контрол върху безотговорните собственици на домашни кучета и се намали до минимум броят на изоставените животни, проблемът може да се реши в рамките на 2-3 години. В противен случай и след 10 години ще водим дебат по кой път да тръгнем, казва още той."

  Много вярно го е казал, ние може да ги избиваме, обаче те ще се появяват нови и нови. И ще плащаме заради малоумието на някакви хора, които безотговорно взимат кучета. Да не говорим, че животните с нищо не са виновни.
  Да забранят търговията с кучета извън лицензираните магазини, защото има кукувци, дето си размножават кучетата и каквото не успеят да продадат-на улицата.

  Любовта ще спаси света!!!
 36. 36 Профил на ventsy
  ventsy
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Интересно ми е как са я направили тази статистика при положение че няма начин да се установи дали кучето е било изоставено или не.
  Не че се съмнявам - малки бездомни кученца почти не съм виждал, но все пак....

  Определено трябва регистър, редовни проверки и яки глоби за не-чепирано, не кастрирано куче.

 37. 37 Профил на Россприматрезил
  Россприматрезил
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Ще го напиша без благовидни термини: Избиването на бездомните кучета е решението на проблема!

  WWW . ДЕНьГИ .ru.net
 38. 38 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1079 Любопитно

  Браво на Четири лапи. Евалла! Как само мъчат топката със прехвърляне на отговорност, а? Не Четири лапи защитават помиярите, ами недобросъвестни европейски граждани им пречат
  Това ако не е софистика кое е софистика?

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 39. 39 Профил на antikomunist
  antikomunist
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#38] от "skara":

  а тука ли си?
  де се беше покрил да не би форумните жандари да те бяха запрели

 40. 40 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1079 Весело

  [quote#39:"антикомунист"]д се беше покрил да не би форумните жандари да те бяха запрели [/quote]
  Хем ми писна от мадураторите, хем Форума изпростя. Пък имам и хубави семейни празници, та хич не ми беше до това да набивам канчета на чОгуни

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 41. 41 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  [quote#32:"noway"]как само при шопите ги нападат и хапят и все некви възрастни хота ?!!ААА????? [/quote]
  Хапани са до смърт и деца. "Умник" като теб едва ли ще разбере че помиярите нападат най слабите и уязвимите, които излъчват стррах. Не ти пожелавам да се случи с малкото ти дете, или възрастен родител/дядо, ако имаш такива.
  [quote#32:"noway"]евтаназия на такива като тебе ,нещастно копеле[/quote]
  Съмнявам се дали разбираш що е то "евтаназия", ама нейсе: Видял си "купешка" дума и я ползваш.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 42. 42 Профил на antikomunist
  antikomunist
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#40] от "skara":

  а недей така и Мани нещо изчезна няма с кой един коментар нормален да размениш а те чугуните се множат като зайци ама всичките еднакво тъпи сякаш един баща ги е правил

 43. 43 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  [quote#35:"a.n."]Да забранят търговията с кучета извън лицензираните магазини, защото има кукувци, дето си размножават кучетата и каквото не успеят да продадат-на улицата. [/quote]
  Това е едно от нещата, които НИКОЙ закон не третира до сега, за съжаление. Но едва ли това е главната причина за "положението"
  [quote#35:"a.n."]" По думите му, ако има стриктен контрол върху безотговорните собственици на домашни кучета и се намали до минимум броят на изоставените животни, проблемът може да се реши в рамките на 2-3 години[/quote]
  Това са глупости на търкалета, по ред причини. Първата е че фактически е почти невъзможно да "има стриктен контрол върху безотговорните собственици на домашни кучета и се намали до минимум броят на изоставените животни". Не и в сегашното положение в София.
  И "на запад" го няма, 100%, ама там са решили другите проблеми, та сега само ловят и слагат в приюти (и понякога и умъртвяват, без много шум) минимални бройки безстопанствени кучета.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 44. 44 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  [quote#36:"ventsy"]Интересно ми е как са я направили тази статистика при положение че няма начин да се установи дали кучето е било изоставено или не. [/quote]
  Да ти отговоря-НЯМА такава статистика, в случая "4 лапи" лъжат та се късат. Щото ако я имаха, щяха да я публикуват и аргументират, барабар с методиката

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 45. 45 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1079 Весело

  [quote#42:"антикомунист"]а те чугуните се множат като зайци[/quote]
  Баш се множат във статистиката на интирнет-каунтерите ша знайш. Я гле от вчера какви акаунти се активираха от януари месец И всичките са отчетени за % нови" посещения (нищо, че са от един адрес И отчетени от Дневник като "нови, активни" коментатори Смях и смешки на квадрат
  Нещата не са такива, каквито бяха И няма да ги върнем към старото време Тъй ще си пишем понякога - за разтуха

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 46. 46 Профил на antikomunist
  antikomunist
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#45] от "skara":

  вярно е но какво да се прави и все пак хубаво е да им напомняме че освен тях има и хора който споделят ценостите на нормалния свят

 47. 47 Профил на бай Георги
  бай Георги
  Рейтинг: 521 Неутрално

  "Четири лапи": Половината бездомни кучета в София са изоставени До

  Е и пак търсят някакво оправдание набедените за природозащитници

  ‎"Това, което ние сме го построили- вие не може да го боядисате" Тодор Живков
 48. 48 Профил на Йосиф
  Йосиф
  Рейтинг: 418 Неутрално

  По проблема всички се изказват на "ангро". Тези от "4 лапи" не се ли занимаваха с друго!? Не преброяват бездомните кучета в София все пак.
  То пък кой ли ги е броил!?!? Броенето става с кристална топка или с боб, може би и с някакъв друг вещерски похват......
  Важното е да се осигури повод за усвояване на парите от бюджета....

  rakas
 49. 49 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1079 Любопитно

  Всъщност колко е бюджета на Четири лапи?

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 50. 50 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  [quote#49:"skara"]Всъщност колко е бюджета на Четири лапи? [/quote]
  Интересен въпрос. 4 лапи и АРС са регистрирани НПО и бюджета им би трябвало да е достъпна публич1на информация. Признавам си без бой че не знам как да го потърся, но предполагам че в ТОЗИ форум има не малко потребители които знаят как да го направят. Очаквам някой да даде информацията.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 51. 51 Профил на Россприматрезил
  Россприматрезил
  Рейтинг: 571 Весело

  [quote#49:"skara"]Всъщност колко е бюджета на Четири лапи?[/quote]

  Явно е достатъчно голям, за да го бранят така ожесточено.

  WWW . ДЕНьГИ .ru.net
 52. 52 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 886 Неутрално

  В София кучетата се кастрират и след това пускат по улиците. Пълно е с помияри. В Пловдив кучетата се избиват, помияри почти няма. Какъв е извода?

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на bel_bel
  bel_bel
  Рейтинг: 778 Неутрално

  [quote#10:"1951"] Никога не са избивани по 11 100 кучета годишно и природозащитниците лъжат до скъсване. [/quote]
  Кой лъже,че не разбрах!?!
  Къде видя природозащитници,би човеко!
  Тези са по-големи помияри от кучетата!
  Нито от ПРИРОДОзащита,нито от ЕКОлогия разбират,ама са удобни на Тиквоча и Патката(оная в Общината) да оправдават тяхната некадърност!

  Кто-то сказал, что жизнь была бы тяжелой, если бы не честные глаза собак. Дурак он. Собака — это хорошо. Но самое лучшее — это честные глаза людей.
 55. 55 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Абсолютна лъжа.Всяко второ куче било изоставено домашно.Не съм видял из улиците и кошовете да обикалят пудели и немски овчарки а помияри"улична подобрена".
  "В противен случай и след 10 години ще водим дебат по кой път да тръгнем, казва още той."

  Ами като гледам вие това искате а и на там сме се запътили.Баси и държавата,помиярите станаха по важни от хората.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 56. 56 Профил на bylgarche
  bylgarche
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Това което трябва да се направи според мен за да се реши въпроса бързо и лесно, е евтаназията. След като се почисти един път изоснови, приютите ще се поопразнят и ще може да се прибират изхвърлените кучета. Ако някой не ги потърси или не иска да ги осинови в период от 1 месец(примерно) да се приспиват.

  Проблема е всичките "екозащитни" организации които нямат оферта в това да се реши проблема, защото тогава паричките които получават ще секнат!

 57. 57 Профил на bylgarche
  bylgarche
  Рейтинг: 367 Неутрално

  А и се чудих дали да се обаждам на Гинес. От Екоравновесие "кастрираха" 3 кучета(2мъжки и женско) преди около година. Как да ви го кажа, че сега има 6 малки, които са на "кастрираната" кучка. Като се обадих да питам как е възможното такова нещо те ми отговориха че кастрират само мъжките!!

 58. 58 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1240 Любопитно

  [quote#52:"gripen"]В София кучетата се кастрират и след това пускат по улиците. Пълно е с помияри. В Пловдив кучетата се избиват, помияри почти няма. Какъв е извода? [/quote]
  Че майничките товарят на камиони помиярите си, и ги разтоварват в София (за да правят сечено на Фандъкова)? Както "4 лапи" твърдят?

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 59. 59 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  [quote#10:"1951"]2. Никога не са избивани по 11 100 кучета годишно и природозащитниците лъжат до скъсване. [/quote]

  И мен така ми се струва. Просто няма начин да са били избити толкова много кучета (къде, кога, по какъв начин) и пак да има хиляди безпризорни по улиците.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 60. 60 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  [quote#11:"Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)"]Не малко магазини продават "уж" породисти кученца, но само след месец два се разбира че те не са породисти, и...биват изхвърляни.[/quote]

  А защо? Просто връщаш кучето обратно в магазина, който ти го е продал за породисто, вземаш си парите, а магазина да си се оправя. Надявам се, че поне магазините, имащи разрешение да продават живи животни се контролират от ветеринарните служби и във всеки един момент се знае колко кучета (котки, хамстери, етс) имат, колко са продадени, колко - върнати, и прочие.
  Има и друго, дори и "породистото" кученце да се окаже улична превъзходна, то са необходими няколко месеца докато се установи това, е, как може да го гледаш животинчето толкова време и хич да не се привържеш към него, та после безжалостно да го изхвърлиш? Ей-това е което не мога да разбера в хората, които гледат животно година-две и после го хвърлят?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 61. 61 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  [quote#60:"VеnRus 2008"]А защо? Просто връщаш кучето обратно в магазина, който ти го е продал за породисто, вземаш си парите, а магазина да си се оправя. [/quote]
  Нещата работят различно: Породисто куче струва няколкостотин лв. Такова "съмнително/мелез"-50 и по малко. Подарено-без пари. Родител купува/получава кученце за да миряса детето му, но му поставя условие-ако не се грижиш за него-връщаме го. Детето му се радва месец' два' три, после спира да се грижи за него, на всички в къщи им е писнало от него, и...кученцето отива на улицата. Некастрирано (нетрализирано за женските) и се включва в увеличаването на броя на безстопанствените кучета.
  И тъй като регистъра не се знае кога ще го бъде, и дали всеки магазин ще бъде задължен да чипира продаваните кучета (И НАИСТИНА ДА ГО ПРАВИ), става...куче влачи, диря няма

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 62. 62 Профил на Dundaky
  Dundaky
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Какво има да се коментира? Какво им се чудите? Ако всеки здравомислещ гражданин изтрови по няколко кучета - и проблемът е решен! Въпреки квичането на кучерастите!

 63. 63 Профил на bel_bel
  bel_bel
  Рейтинг: 778 Весело

  [quote#61:"Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)"]Детето му се радва месец' два' три, после спира да се грижи за него, на всички в къщи им е писнало от него, и...кученцето отива на улицата.[/quote]
  Ееее,не мога си представя 11000 такива деца всяка година!

  Кто-то сказал, что жизнь была бы тяжелой, если бы не честные глаза собак. Дурак он. Собака — это хорошо. Но самое лучшее — это честные глаза людей.
 64. 64 Профил на ami_yami
  ami_yami
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#59] от "VеnRus 2008":

  Общинската администрация по времето на Софиянски отчита разходи 5 милиона лева за 70 000 избити бездомни кучета:

  "... За периода 1998 - 2006 г. за решаването на проблем с безстопанствените кучета са изразходвани около 5 000 000 лв. Избити са над 70 000 кучета , но без ефект върху популацията. ...''

  http://www.iwns.org/index.php?id=185

  Ръководство по оцеляване на САС - част 2: http://bg.scribd.com/doc/4073040/-2
 65. 65 Профил на bel_bel
  bel_bel
  Рейтинг: 778 Весело

  [quote#64:"ami_yami"]Общинскат администрация по времето на Софиянски отчита разходи 5 милиона лева за 70 000 избити бездомни кучета:[/quote]
  Тва ухиленият мафиозо ли беше?
  Дето щерките му учиха у Америка?
  За един семестър там дали стигат 500 000 BGN?

  Кто-то сказал, что жизнь была бы тяжелой, если бы не честные глаза собак. Дурак он. Собака — это хорошо. Но самое лучшее — это честные глаза людей.
 66. 66 Профил на ami_yami
  ami_yami
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#60:"VеnRus 2008"]Има и друго, дори и "породистото" кученце да се окаже улична превъзходна, то са необходими няколко месеца докато се установи това[/quote]

  В зоомагазините се продават създадени на конвейер във зооферми породоподобни кучета. Там няма да намерите нито едно куче с родословна биография, освен фалшификати. Там се търгуват кученца от борса и това го позволява нашия закон, а ветеринарните служби към БАБХ с бездействието си въобще нехаят за това и допускат масово там да се продават и болни, и неваксинирани кучета. Законите у нас третират кучетата като стока, а не като живи същества. Така, както и хората, които си купуват кучета се третират като собственици на "стоката", а не като стопани на домашни любимци. И затова няма какво да ни учудва защо масовият българин изхвърля масово кучетата си, защото те за него са стока - жива играчка за децата или инструмент за избиване на комплекси, моден аксесоар, бойно средство в състезания със залагания или добитък за разплождане с цел бизнес мерак. Масово българите не се подготвят какви са последствията и какво да очакват, ако придобият куче като домашен любимец, какви фин. средства и ангажименти откъм време, търпение, емоции, отговорност са им необходими като минимум в близките 15 години и то всеки ден, без значение климат, здраве, безработица и прочие. Въпрос на култура и цивилизация. Въпрос на култура и цивилизация е и да подтиснеш егоизъм и суета да притежаваш непременно породисто и/или модно куче вместо да осиновиш бездомниче, което между другото средностатистически е по-устойчиво здравословно, по-податливо на обучение от израждащите се вече заради комерсиални цели породисти кучета, развъждани в развъдниците по света и у нас, спазвайки най-строг генотип. Съвременната кинология отдавна развъжда преди всичко заради екстериора и модата най-вече, и забравя първоначалната цел за утвържаване и развиване на работните качества на породните кучета. И последно като заключение: Породисти кучета със спазени според стандарта породни качества се създават само в легитимни развъдници, членуващи в легитимни клубове по света ( у нас са спорни), които контролират това; не се продават по борси и зоомагазинчета; цената не е най-важното, но ако се включат всички допълнителни средства, които впоследствие ще са необходими за лечение и поддържане на здравето на едно породоподобно, създадено във фабриката на конвейер, цената (във всякакъв смисъл, + негативни емоции, чувство на вина и болка) нараства неимоверно.

  Ръководство по оцеляване на САС - част 2: http://bg.scribd.com/doc/4073040/-2
 67. 67 Профил на bel_bel
  bel_bel
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#66] от "ami_yami":

  Добре де!Благодаря,за хубавата и изчерпателна информация!(Да речем,че АЗ я знам,но повечето форумци вероятно не.)
  Не разбирам обаче,кво общо има с дискутирания проблем!
  Стига с тея градски легенди за хилядите придобити и после изоставени и изхвърлени псета!Не споря,че има такива,но едва ли те мажорират кучешката популация!Още повече,сам каза,че „породистите“ са по-неустойчиви без постоянно обгрижване!Може и да внасят своя генофонд в кучешката пасмина из София,но едва повече от няколко процента!
  Проблемът е в човешката пасмина в Общината!

  Кто-то сказал, что жизнь была бы тяжелой, если бы не честные глаза собак. Дурак он. Собака — это хорошо. Но самое лучшее — это честные глаза людей.
 68. 68 Профил на ami_yami
  ami_yami
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#63] от "bеrjerak":

  Като се принуди таткото да направи два основни ремонта в годината и смени мебелировката заради домашния любимец хъски и какво става?)

  Вината не е в децата, а в техните родители, които не си дават сметка, че децата им не бива и няма как да носят 100% отговорност за домашния любимец. Неслучайно в наредбите се забранява закупуването на куче от непълнолетно лице до 18 г. и се забранява самостоятелното разхождане на кучета от деца до 14 г. Какво да направи едно малко дете, ако страхливото му чихуахуа подлайва всяко приближаващо се друго куче или човек, а детето го гушне в ръце, за да го предпази, а околните домашни или бездомни кучета по инстинкт се опитат да го подушат?! Непрекъснато наблюдавам такива ситуации в района. Дори има фрапиращи случаи: В квартала една майка е оставила домашния нюфаундленд да го разхождат децата й, а той е леко асоциален и доминантен, облайва и се опитва да се бие с мъжките и околни кучета понякога му отвръщат в самозащита. Нееднокатно разговарях с майката, че това е опасно за децата й най-вече и невинаги ще се намират възрастни, които да ги разтървяват, а тя нехае. Писнало й било да се занимава с кучето, което между другото е с дисплазия на предните лапи и дали ще е поредния бездомник в най-скоро време. И полиция, и еколожката в района - също.


  До коментар [#62] от "Dundaky":


  [quote#62:"Dundaky"]Ако всеки здравомислещ гражданин изтрови по няколко кучета - и проблемът е решен![/quote]

  Решен ли е) Ти ги тровиш, а те прииждат в геометрична прогресия.

  Положението е изпуснато заради умишлено бездействие с цел облагодетелстване или безхаберие от оторизираните власти, изпълнителна власт, общините и БАБХ. Едва и вече може да се мине без евтаназия, но ако властите не се задействат да прилагат комплексни мерки и проконтролират, фабриката за смърт ще бъде поредното безсмислие и безвремие.

  Докато има среда за носещия капацитет бездомни кучета, а именно безстопанствени сгради за подслон, дупки по пътищата с локви вода и отворени контейнери и открити сметища с хранителни отпадъци няма как да се спре естествения инстинкт на природата на кучетата да оцеляват, макар и натирени от глупавите, безотговорни и жестоки "собственици". Наличието на бездомни кучета са бумеранг към безхаберието и алчността. Жалко, че жертва стават невинни хора, а и бездомните нещастници от безотговорното развъждане и неконтролируемо плодене.

  Ръководство по оцеляване на САС - част 2: http://bg.scribd.com/doc/4073040/-2
 69. 69 Профил на ami_yami
  ami_yami
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#67] от "bеrjerak":

  За последното изречение ++++++. Но нека си поемем вината и ние, като гражданско общество, което продължава да търпи това.

  Ръководство по оцеляване на САС - част 2: http://bg.scribd.com/doc/4073040/-2
 70. 70 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1240 Весело

  [quote#63:"bеrjerak"]
  Детето му се радва месец' два' три, после спира да се грижи за него, на всички в къщи им е писнало от него, и...кученцето отива на улицата.- цитат на коментар #61 от “Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)”

  Ееее,не мога си представя 11000 такива деца всяка година! [/quote]
  Никога И никъде не съм твърдял че БАШ така изоставените кучета са повечето от безстопанствените кучета в София, нито дори близо до 50% от тях (както твърдят от "4 Лапи". Просто описах един процес свързан с проблема. А Ами'Ями даде своето разширено обяснение, за което му свалям капа

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 71. 71 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1240 Весело

  [quote#67:"bеrjerak"]Не разбирам обаче,кво общо има с дискутирания проблем!
  Стига с тея градски легенди за хилядите придобити и после изоставени и изхвърлени псета!Не споря,че има такива,но едва ли те мажорират кучешката популация![/quote]
  Ооо, има, и то много общо има
  Малък пример: Ако сега тези ТАКА изоставени кучета са...да кажем 15%, а новородените помияри са останалите 85, след като се окошарят 90% от помиярите-тяхния принос ще бъде само 8,5% от една имагинерна цифра, а "домашните прогонени" ще са 15% от същата цифра, демек двойно повече.

  Имам и други примери, 'ма ме мързи да пиша. Не си глупав, разбираш сам, ама се опъваш по идеологически причини на всичко написано от мен Все пак "легендите" са преувеличения на малки истини, надути тенденциозно и непропорционално.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 72. 72 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1240 Весело

  До коментар [#66] от "ami_yami":

  Ако можех, бих ти сложил десетина +++ на твойте коментари в темата.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 73. 73 Профил на kkk_20
  kkk_20
  Рейтинг: 1297 Любопитно

  1, 5 милиона лева- годишен бюджет на четири лапи. Мин. работна заплата- 290 лв/ месец, общ разход на работник- 350 лв/ месец. Брой работници -370. Брой работни дни- 250.
  Ако всеки обработи поне по 1 куче на ден прави 92,500 кучета.

  Та какъв бил проблемът?

 74. 74 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1130 Весело

  До коментар [#73] от "kkk_20":

  Проблема е че тогава ще се свърщат кучетата и няма да има 1.5 млн.

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 75. 75 Профил на kkk_20
  kkk_20
  Рейтинг: 1297 Весело

  [quote#74:"hristov19"]Проблема е че тогава ще се свърщат кучетата и няма да има 1.5 млн.[/quote]
  Браво, верен отговор!

 76. 76 Профил на bel_bel
  bel_bel
  Рейтинг: 778 Неутрално

  [quote#71:"Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)"]Не си глупав, разбираш сам, ама се опъваш по идеологически причини на всичко написано от мен[/quote]
  Това,че не съм глупав глупав го подозирах....
  И виж сега,Мойша,не се опъвам на ВСИЧКО написано от теб,а само когато критикувам някои специфични черти,характерни за евреите!(Ама аз по разни поводи критикувам и американската грандоманщина,и руската мърлящина,и БГ простащина!)
  Конкретно в случая не виждам кво ти се опъвам,просто смятам,че за наличието и решаването на „кучешкия проблем“ са по-важни действията(и бездействията) на хората,а не генофонда на кучетата!
  Моля,не проявявай излишна мнителност!По добре да дискутираш и спориш с такъв като мене да го рекна „опитващ се да разсъждава антиционист“,отколкото да се опитваш да убедиш в нещо някой тъпоглав антисемит!„Опъвал“ съм ти се само по няколко щекотливи въпроса,(тях ЧОВЕЧЕСТВОТО не може още да ги реши,та ние ли),в другите случаи съм имал сходно мнение!

  Кто-то сказал, что жизнь была бы тяжелой, если бы не честные глаза собак. Дурак он. Собака — это хорошо. Но самое лучшее — это честные глаза людей.
 77. 77 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2969 Неутрално

  До коментар [#68] от "ami_yami":

  Никой не ги контролира тези наредби, плащаме си само за да ги пишат.
  До нас доскоро една 150 килограмова жена разхождаше ротвайлера си без наморник, обаждах се, писах, нищо.
  Той взе че умря, сега имаме друга луда, която пуска 70,80 кг. Питбул без наморник и повод. Имаме ли кмет се чудя. Сега съм решила да намеря телефона на Фъндъкова и лично да я попитам как да се разхождам с двете деца, които общо са по-малко от това куче.

  Любовта ще спаси света!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK