Кабинетът ще се пазари с Турция за газовата връзка срещу язовир на Тунджа

Премиерът на Турция Реджеп Ердоган и Борисов

© Георги Кожухаров

Премиерът на Турция Реджеп Ердоган и БорисовПроектът за язовир на Тунджа, за който се говори от десетилетия, може да бъде «изтъргуван» с Турция срещу газова връзка и евентуални доставки на газ в бъдеще от проекти като «Набуко». Това личи от изказване на премиера Бойко Борисов на заседанието на кабинета в сряда, записано в стенограмата от заседанието


Борисов припомня, че Турция настоява за такъв язовир, тъй като през пролетта Тунджа обикновено прелива на нейна територия и често взема човешки жертви.


По думите на премиера, условието, което правителството вече е поставило пред турската страна, е язовирът да се строи изцяло на българска територия. България обаче не би имала полза от такова съоръжение, твърди той – "ние нямаме пари за това съоръжение – нито за отчуждителни процедури, нито за строителство, нито за поддръжката му след това, а добивът евентуално на ток от него ще бъде под 14 мегавата в най-добрия случай. За да го хванем ние този ток, трябва да направим електропреносна мрежа, която има да се изплаща години наред". Поради това, ако правителството реши да го прави, като "жест и помощ на населението от другата страна на границата", задължително ще го "пакетира в общо споразумение" – за междусистемната газова връзка с Турция, казва Борисов.
"Това е интерконекторната връзка за голямо количество газ от Турция към България с поглед и в бъдещето, ако НАБУКО, TANAP или тези газови потоци тръгнат един ден, ние тогава ще сме точно като циганчето, което седяло на морето и чакало, ако се подкваси, да стане кисело мляко, с една лъжичка си стояло, да почне да си куса млекце", обяснява Борисов в обичайния си афористичен стил.


"А и неслучайно, трябва да ви кажа това, че сега точно турското правителство взима решение за българските имоти (за връщането на имоти на българската православна общност в Истанбул – бел. ред.). Повтарям, хората искат да правят дружба с нас и този язовир на Тунджа е жизнено важен за тях поради тази причина", казва премиерът.


Пакетът проекти с Турция, които бяха тема на срещата между Борисов и турския му колега Реджеп Ердоган, ще бъде дискутиран на следващото заседание на правителството.

Коментари (78)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  Поради това, ако правителството реши да го прави, като "жест и помощ на населението от другата страна на границата", задължително ще го "пакетира в общо споразумение" – за междусистемната газова връзка с Турция, казва Борисов.

  С такова изявление започват големите далавери по целия свят. Защо ще "пакетираме" нещо в общо споразумение!? Язовира си има цена, ако те имат интерес от него просто да я платят. Интерконекторната връзка е нещо от което и двете страни могат само да спечелят, защо ще я "пакетират"!?

 2. 2 Профил на Dragomir Dimchev
  Dragomir Dimchev
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Нека да има дружба и изгода за България. Със сигурност сме много зависими една от друга.

  Одит на държавата от 90та година насам и лустрация за лица над 40 години за депутатски места!
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 4. 4 Профил на milena_82
  milena_82
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Нямаме пари,но пазарлък да става!

 5. 5 Профил на валчан
  валчан
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Площа на язовира срещу такава в Одринска Тракия.

 6. 6 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  Турция иска да го играе газова тапа за ЕС и БГ. Да си плуват у Тунджа тогава. БГ нема територия за подаряване и обслужване на чужди интереси даром...

 7. 7 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2719 Неутрално

  Сложните въпроси нямат прости решения. Каквото и да се направи, е по-добре от това, да не се прави нищо. Не бих казал, че България няма да има полза от такъв язовир. Може би не е сега момента за такава машабна инвестиция и в това е тънкостта на преговорите. При добро желание всичко може да е взимноизгодно.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 8. 8 Профил на naonit
  naonit
  Рейтинг: 426 Неутрално

  могат да се извлекат много взаимни изгоди от договори с нашите съседи Турция

  никога да не се забравя , че комунизъм е равно на фашизъм .
 9. 9 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  Ами циганчето още стои и чака да се подкваси морето , бе господин премиере . Такава ли съдба подготвяш на българите - вечно очакване? Както лисицата върви след коча и чака - да му паднат ...камбаните.

 10. 10 Профил на hlapaka1987
  hlapaka1987
  Рейтинг: 374 Неутрално

  ''България обаче не би имала полза от такова съоръжение, твърди той – "ние нямаме пари за това съоръжение – нито за отчуждителни процедури, нито за строителство, нито за поддръжката му след това, а добивът евентуално на ток от него ще бъде под 14 мегавата в най-добрия случай. За да го хванем ние този ток, трябва да направим електропреносна мрежа, която има да се изплаща години наред"

  Ти, Бойко, освен скъпи и некачествени магистрали и рязането на лентички на спортни зали, не искаш ли да направиш нещо друго за тази страна и за нейното енергийно развитие? Отказа се от АЕЦ ''Белене'' само и само да изпълниш исканията на янките и сега ние след 10 години ще трябва да плащаме 10 пъти по-висок ток. Сега пък искаш да се пазариш с турците, които съм абсолютно сигурен, че няма да се съгласят с безумните ти искания за Набуко..

 11. 11 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 537 Неутрално


  "...ние тогава ще сме точно като циганчето, което седяло на морето и чакало, ако се подкваси, да стане кисело мляко, с една лъжичка си стояло, да почне да си куса млекце", обяснява Борисов в обичайния си афористичен стил."
  ---
  А циганчето отдавна умря от глад, защото моретата никога не стават на кисело мляко.
  И следващите наивници ги чака същата съдба.
  А какви обещания се дадоха преди делегацията ни да посети Турция, че с този интерконектор страната ни ще има диверсификация с доставките на газ. Но надеждите ни скоро бяха попарени.Т.е., че интерконекторната връзка е само за форсмажорни случаи.
  Турция знае как да си защитава националите интереси.
  А ние се 'наведохме' предварително на Русия за 'Южен поток', за да се избегне влизането на Европейската директива от началото на 2013 г., с която се изисква такива нови газопреносни мрежи/тръби да се използват и от други доставчици на газ, за да се избегне монополното положение.
  Ще използват ли сегашните ни управници този много важен коз при преговорите с Газпром и как, тепърва ще видим.
  Засега обещаното намаление на цената на газта с 11 процента със стара дата все още не е в сила и е коз на Русия за допълнителни наши отстъпки.
  Моля, не залагайте кой ще е крайният победител!

 12. 12 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#1] от "svoboden":

  А жеста за населението от тази страна на границата е "среден пръст". Губими плодородни земи и се задължаваме да доставяме вода на Турция, за да има да поливат зеленчуците си .
  Прясната вода е много ограничен ресурс и при това глобално затопляне ще става все по кът. Няма устойчиво селско стопанство без поливане при нашите климатично условия.
  Ама трябва да носиш глава, а не тиква!

 13. 13 Профил на acb16
  acb16
  Рейтинг: 845 Неутрално

  " ако правителството реши да го прави,"
  -Боко боко...Чутура пожарникарска.Тогава ще видиш.. Кон боб яде ли... И колко струва башибозука на Цецо срещу "народната любов".

 14. 14 Профил на ivanbaraban
  ivanbaraban
  Рейтинг: 426 Неутрално

  ако НАБУКО, TANAP или тези газови потоци тръгнат един ден, ние тогава ще сме точно като циганчето, което седяло на морето и чакало, ако се подкваси, ---Защо този пример --или останаха само цигани --и всеки си има мечта за циганина --ако морето се подкваси --за българина ако НАБУКО се построи--и турското малцинство ще гледа заир

 15. 15 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 638 Весело

  Както каза пари има 20 млрд. евро около София само да се напънеш и ги вземи.

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 16. 16 Профил на mozaka
  mozaka
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ако язовирната стена е с качеството на Цариградско шосе след първия ремонт ще издавим съседите.

 17. 17 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 1942 Неутрално

  От строителството на язовира има полза само Турция и както се подразбира от думите на премиера той ще се строи с турски капитали от турски фирми срещу което ще ползват безплатно водата му. Единствената ни полза би могла да го ползуваме като отбранително оръжие срещу турско нападение след като си нарязахме ракетите, а не купуваме нови сега можем да плашим Турция само с наводнение.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 18. 18 Профил на permafrost
  permafrost
  Рейтинг: 217 Неутрално

  турция има недостиг на ток и затова искат язовир тунджа !

  турция няма интерес към България а към ЕС !!

  хем ще им подарим територия за да си построят язовир тунджа
  и ще ни хареси , нищо няма да вземем от язовир тунджа !

 19. 19 Профил на ec
  ec
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Кой е консултант по язовир Тунджа? Не беше ли бай ви Доган? Мутренската гробска клика вече свали всякакви маски относно дружбата с антиконституционната партия ДПС. Но така е краставите кучета се надушват отдалече, а България отново ще сърба попарата на тази сган. От 136 години държавата не е имала толкова предателско правителство, дори предишните някак си удържаха на непрекъснатия натиск за този изцяло непотребен нам язовир.

 20. 20 Профил на ._
  ._
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Пак свалихме гащите пред Турция ! Проклети да са тия мекеренца българските политици. България ще жертва хиляди декари плодородна земя, а язовира е изцяло в изгода на Турция.

 21. 21 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  Водата е съществена част от националната сигурност. Да си правят каквото искат с водата от Тунджа на тяхна територия. А това е поредното правителство на неадекватни политици, което в отношенията ни с Турция, си играе с водни проекти /справка - "Горна Арда"/.
  Вода, земя и ядрена енергетика не се търгуват с никого, при никакви условия!

 22. 22 Профил на ._
  ._
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Сега остава да отстъпим само водите на Резовска. И всичко това за някаква скапана газова връзка от която ставаме зависими от ислямистите и нееосманисти в Анкара ! Евала Боко, така ни диверсифицира, че само ибрици пропусна да раздадеш.

 23. 23 Профил на ._
  ._
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#17:"Julian Mall"]Единствената ни полза би могла да го ползуваме като отбранително оръжие срещу турско нападение след като си нарязахме ракетите, а не купуваме нови сега можем да плашим Турция само с наводнение.[/quote]

  Говори се че язовирната стена ще бъде на турска територия. Турция настоява категорично за това. Боко е заявил, че язовирната стена трябва да е при нас, но както е известно Той мени мнението си през половин час и е податлив на натиск от чужди посолства....

 24. 24 Профил на ._
  ._
  Рейтинг: 479 Неутрално

  а добивът евентуално на ток от него ще бъде под 14 мегавата в най-добрия случай.
  ***********************

  Е струва ли си за 14 мегавата да се заливат плодородни земи ?

  Повтарям, хората искат да правят дружба с нас и този язовир на Тунджа е жизнено важен за тях поради тази причина
  ************************

  Айде нема нужда. С неосманистите дето искат да възстановяват Османската империя сме тръгнали да правим "дружба". Ето как разбира дружбата турския външен министър Давудоглу.

  лекцията, изнесена от Ахмет Давутоглу в Сараево през октомври 2009 г., в която той излага своята визия за нов „Pax Ottomanica“ на Балканите. Той застъпва тезата, че единственият период, през който Балканите избягват съдбата да бъдат периферия на големите империи, е по време на Османската империя, и този централен статут може да бъде възстановен с една нова Османска общност на народите:

  Поради това, когато говорим за Балканите, ние казваме, че те са периферията на Европа. Но наистина ли Балканите са периферия? Не. Те са сърцето на Африка-Евразия. Откъде идва това разбиране за периферия? Ако бяхте попитали Мехмет-Паша Соколич, той нямаше да ви каже, че Сараево или Солун са периферия, независимо дали на Европа или на османската държава. Погледнете историята. Единственото изключение в историята е османската държава. По време на османските времена, през 16-ти век, Балканите са били в центъра на световната политика. Това е било златната ера на Балканите. Това е исторически факт.
  Кой е творил световната политика през 16-ти век? Вашите прадеди! Те не са били само турци. Някои от тях са били от албански произход, други са били покръстени гърци. Мехмет-Паша Соколич е добър пример. Без Османската империя, той е щял да си остане беден сръбски селянин с малка ферма или нещо друго, понеже фермерството не е било развито в тази част на света по негово време. Благодарение на османската държава той става лидер в световната политика. Османската история е балканска история, в която Балканите имат специално значение за историята на света.
  Сега е време за съединение. Така ще преоткрием духа на Балканите. Трябва да създадем ново чувство на единство в региона. Трябва да укрепим регионалната принадлежност, общото регионално съзнание. Сега не сме ангели, но не сме и зверове. От нас зависи да направим нещо. Всичко зависи от това, коя част от историята разглеждате. От 15 до 20 век историята на Балканите е история на успеха. Ние можем да повторим този успех. Чрез възстановяване на регионалната принадлежност, чрез възстановяване на многокултурното съжителство и чрез установяване на нова икономическа зона.
  Ние желаем нови Балкани, основани на политически ценности, икономическа взаимозависимост и културна хармония. Това са били османските Балкани. Ние ще възстановим тези Балкани. Хората ни наричат „неоосманци“. Аз не посочвам османската държава като външнополитически въпрос. Аз подчертавам османското наследство. Османската ера на Балканите е история на успеха. Сега тя трябва да се завърне.

 25. 25 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 2145 Неутрално

  Бойкооо, Бойко. Разсъждаваш типично по рекетьорски даваш един лев вечерта и сутринта вече търсиш 1.10. България има огромна полза от такива съоръжения, ти обаче не я виждаш. Водата е богатство, което ние все още имаме.

 26. 26 Профил на remover
  remover
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Кабинетът ще се пазари с Турция "-хахаха без коментар,ще падне едно пазарене едно чудо ,резултата ще е магически )))))))

 27. 27 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Оф боже. Ми да се вържем първо с другите тогава, пък тунджата да не я пазарим. И толкоз.

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 28. 28 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#1] от "svoboden":

  ++++++++++

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 29. 29 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Ами да се строи язовира ама с общо държавно участие и ние да си го ползваме кви са тея все квото ни кажат другите. Ама чалмата е баш по-голяма мутра и тиквен не може явно да му стъпи на малкия пръст по пазарлък.

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 30. 30 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Нали беше договорил всичко, той забрави ли: Отидоха аслани, върнха се аслани, сега пак н..р..и!

  apoloniy
 31. 31 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 852 Весело

  Не ги разбирате котенца, повечето, ако направят язовира (той ще стане многогодишен изравнител, най вероятно) водата на Тунджа ще подобри водоснабдяването както на Одринския вилает, така и на самия Истанбул.... чистата вода става стратегическа суровина.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 32. 32 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Тук няма ли някой, който да разбира от язовири? НАли там е доста равнинно, това значи, че евентуален язовир ще е с голяма площ, по-ниска стена, съответно и по-малко количество ел енергия? Идеи някакви?

 33. 33 Профил на az
  az
  Рейтинг: 426 Неутрално

  За какво ни е тоя язовир, пак има далавера и прахосване на ценна обработваема земя.Като не щат ще си направим връзка другаде.Защо не направят язовир съвместно с Гърция на тяхна територия,защо за наша сметка или ако стане война с тоя язовир ще ги давим чак до морето а?

 34. 34 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 1942 Неутрално

  До коментар [#23] от "._":
  Със сигурност турците ще настояват затова за да могат да го източат преди да ни атакуват.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Нали язовира ще бъде на българска територия? Значи може да се ползва от български потребители. За турците това е защитно съоръжение, за нас ще бъде полезно за напояване. Ако има селско стопанство в тоя район де. Къде му е лошото?

 37. 37 Профил на PlamenVarna
  PlamenVarna
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Герберони, вижте си малоумника, когото избутахте на власт с простотията си бе тъпани нещастни:

  "Проектът за язовир на Тунджа, за който се говори от десетилетия, може да бъде «изтъргуван» с Турция срещу газова връзка и евентуални доставки на газ в бъдеще от проекти като «Набуко».

  Ключовия елемент от поредното Боково предателство :
  "срещу ... евентуални доставки на газ в бъдеще..."

  ДОНОСНИК, ИЗПЯ ЛИ СИ "КРАТКИЯ ДОКЛАД" НА МОДЕРАТОРА ? НАТЕГАЧ, НАТЕГНА ЛИ СЕ ПО СТАР КОМУНДЕРСКИ НАВИК ? ЦЕНЗОРЕ, И БАН-а НЕ МОЖЕ ДА ВИ ПРИКРИЕ ИЗЛАГАЦИИТЕ
 38. 38 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1152 Любопитно

  До коментар [#36] от "aleko":

  Ми задай си въпроса защо не си го построят на тяхна територия турците..

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 39. 39 Профил на ._
  ._
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Какво ни пука на нас, че реката залива турски територии ? Ако ще и потоп да причинява. Строителството му би заляло големи обработваеми площи българска земя, а произведената енергия ще е само нищожните 14 мегавата. Това прави проекта неизгоден за България. Със сигурност турците пак ще си изиграят така картите при евентуалните преговори и споразумения, че за пореден път ще си защитят националните интереси, които с нищожни изключения винаги са противоположни на българските. Срещу всичко това ние получаваме някаква скапана тръба и нова зависимост от Турция.

 40. 40
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 41. 41 Профил на Тъмносин вирусоносител
  Тъмносин вирусоносител
  Рейтинг: 774 Весело

  До коментар [#31] от "boby1945":

  Ше изядат хляба на хидролога Догань тия хейтърчета, ей...

  И те разбират материята колкото него...

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 42. 42 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 647 Неутрално

  На пръв поглед изглежда,че когато една държава се пазари с друга преди сключването на някакъв договор,защищава държавните,националните интереси и търси най-добрата изгода.Но само на пръв поглед.Защото междудържавните преговори не са преговори/пазарлъци/ на животинския пазар в с.Горно нанадолнище,където двама цигани се пазарят за цената на един кон,а след това направената отстъпка дружно се изпива от продавач и купувач,а коня се продава на безценица на трети купувач,за да продължи пиенето.Сега се пазарим с Турция за газовата връзка/а уж беше договорена!/.Пазариме се с Газпром за цената на газа,а младото министърче още като се върна от Москва бодрно и по комсомолски обяви,че е постигнал намаление на тази цена.Пазарим се с Румъния за някаква част от континенталния ни шелф и никой не казва до къде е стигнал този пазарлък.Пазарим се с Катар за строителството на скоростен път Русе-Подкова,а забравихме да се пазарим за тунел под Балкана.А катарците "изразиха намерение и готовност" и си отидоха.Да не умре коня докато ние се пазарим?

 43. 43 Профил на TPOTOAP
  TPOTOAP
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Ми задай си въпроса защо не си го построят на тяхна територия турците..
  До коментар [#36] от "aleko":

  Отвори гугъл мапс и веднага ще си отговориш на тъпия въпрос! Ждрелото е в българската територия, при тях е равно като тепсия.

 44. 44 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 852 Весело

  До коментар [#41] от "Six feet over":

  Това общо взето е стара идея за прехвърляне на води от Горна Арда, Тунджа към Одрин и мак към Истанбул...
  Сокола е направил каквото е трябвало, затова и взе приличен хонорар, сега политиците да довършат, за да почнат строежите...

  Водата ще стане съвсем скоро стратегическа суровина и в Източна Тракия......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 45. 45 Профил на Ivanski
  Ivanski
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Единственото място, където може да се направи стената е на наша територия, малко преди границата. Язовира няма да е много голям, но ще се изплати. Няма ВЕЦ, която да не се изплатила(дори и Цанков Камък ще се изплати за 25- години. А язовирите се правят за много повече години. За нас, кой знае колко ползи няма да има, но за целия одрински вилает - много голяма, ще спрат наводненията, които там са бич божи. Всяка година МАрица и Тунджа ги заливат( добре че на Арда има имаме 3 чè да държат водата). И понеже Марица няма как да се баражира, поне да намалят по малкото "зло".

  За турците си е ОК да има газова връзка, щото те си стоят на кранчето и събират такса. За нас по същия начин, така че от тук Турция няма какво да намаже.

  Проблемът е че ще залее площи нагоре по течението и ще се наложи да се преселват 2-3 села. и доста обработваема площ ще отиде под водата, за което трябва да се поискат МНОГО ПАРИ. Уви ние нямаме толкова територия колкото Турция.

  Ivanski
 46. 46 Профил на hlapaka1987
  hlapaka1987
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#1] от "svoboden":

  Еми, защото така сигурно ще лапнат някоя и друга комисионна от братята турци, които много добре знаят какъв е манталитета ни. нали ние от тях сме го наследили в крайна сметка..

  Всичко в тази държава става с пари, ама с много пари и много дебели комисионни от този и онзи.. затова и те закриха проекта АЕЦ ''Белене'', защото искат да лапат американска валута.. а за горите пък, там комисионната е хотелиерска

 47. 47 Профил на bg
  bg
  Рейтинг: 374 Неутрално

  След с.Княжево реката влиза в по-хълмист терен, където може би е най-добре да се построи язовир.До с.Радовец реката си е българска.След това в продължение на 10-15 км е погранична и от там до вливането си в Марица е турска.Хълмистото разположение на земята не предполага плодородие, заради ерозията.Ако се направи язовир там една част от ще бъде залята, но друга ще се рекултивира вследствие на по-лесното напояване и плодородието й ще се повиши.От това ще спечелят хората от Радовец,Устрем, Срем и Княжево, защото цената на земята ще се повиши.Ще спечели и Турция, но нека да не сме Нанета(от приказката за Нане и Вуте).
  В момента получаваме газ само от Русия, което ни прави зависими и едно разнообразяване ще ни се отрази добре.Ще се появи конкуренция на руския газ и тогава цената наистина може да поспадне.
  Турция не може да си направи язовир в нейната си част, защото поречието е равнинно доста населено.Населението на гореспоменатите села е по-малко от 2 700 души, а само Одрин е около 160 000.

 48. 48 Профил на kkk_20
  kkk_20
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Сигурна вода срещу газ, ама друг път.
  На това Боко вика преговори....

 49. 49 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  Погледнете данните за Тунджа при границата с Турция. Надморска височина на руслото на реката около 100 метра. Сега новият пазарящ се хидро-разбирач, както и всички евентуални защитници на такава нескопосана идея, да кажат, колко земя ще бъде удавена, което е най-малкото зло. Или както при социализма, "...майната му на тракийския Севтополис...", да се дави по язовирните води, важното е алъш-веришът да върви. Да върви, ама на гол задник не става. Боко да подлага своя дирник, колкото си иска, но народния не!

 50. 50 Профил на TPOTOAP
  TPOTOAP
  Рейтинг: 508 Неутрално

  [quote#45:"Ivanski"]Проблемът е че ще залее площи нагоре по течението и ще се наложи да се преселват 2-3 села. и доста обработваема площ ще отиде под водата, за което трябва да се поискат МНОГО ПАРИ. Уви ние нямаме толкова територия колкото Турция. [/quote]

  Точно в десетката! Трябва да си изиграем картите много добре и да обвържем сроежа на язовира с газовата връзка, с българските имоти в Истанбул, ако щете и с магистралата Русе - Свиленград и други такива проекти, които ще донесат много повече ползи на България, отколкото загубата на тази обработваема земя.

 51. 51 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1588 Неутрално

  Естественият край на тая история ще е солени глоби за България, заради екологията. Реално се нанася сериозна екологична вреда на ЕС територия, и без реална експертиза, ще си плащаме пак.

 52. 52 Профил на ._
  ._
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#47:"bg"].Ако се направи язовир там една част от ще бъде залята, но друга ще се рекултивира вследствие на по-лесното напояване и плодородието й ще се повиши.[/quote]

  Заслужават ли си отчужденията, залятата обработваема земя, инвестицията в преносната мрежа. Срещу всичко това България получава 14 мегавата. Какво ни пука за турските територии и наводненията там щом проекта е неизгоден за нас. Турция никога не се е съобразявала с нас и доказателство за това са постоянните намеси във вътрешните ни работи. Говорим за страна която включи България в актуалните граници на Турция в учебно помагало.

 53. 53 Профил на ._
  ._
  Рейтинг: 479 Любопитно

  [quote#50:"TPOTOAP"], с българските имоти в Истанбул[/quote]

  И какви ползи бихме имали от българските имоти в Истанбул ? О, колко великодушно ! Какъв жест на добронамереност - да ни върнат това което си е наше.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 55. 55 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  [quote#39:"._"]Строителствоо му би заляло големи обработваеми площи българска земя[/quote]

  Що не вземеш да погледнеш в Гугъла какви обработвеми площи има по поречието на Тунджа в близост до турската граница!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  До коментар [#20] от "._":

  Ти ходил ли си по този край!!!

  В близост до границата с Турция, Тунджа тече в едно дере и на 3 километра от нея в продължение на 10 километра по течението и няма нито една нива.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 59. 59 Профил на savsemnov
  savsemnov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ще имаме файда от язовира, само ако Източна Тракия си беше наша... Следователно липсва логика и здрав смисъл за нас да обвързваме междинната газова връзка с такова съоражение. На една бъдеща вътрешна газова връзка (не зная какво им разбират кратуните от интерконекторна такава, ако не значи същото...) трябва да се предложи от наша страна друго. Ако тях не ги интересува, значи няма да правим вътрешна връзка, от която ползата ни ще е за не повече от 15-20 гоодини напред, и то не постоянно - дотогава нещата с енергоресурсите ще се променят. Язовирът е много по перспективен от гледна точка на Турция обект, свързан с траен ефект за земеделската и земя и инфраструктурата там. Следователно, неравностойността в ползите от двете съоражения, което е очевидно в наш ущърб, не дава основание за такава сделка - тя е сигурно губеща за нас.

 60. 60 Профил на ._
  ._
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#57:"boa"] турския Болен Сидеров те тури в пределите на Турция а не страната Турция. Прави разлика[/quote]

  Тия ги разправяй на ходжата от местната джамия. Картата е отпечатана със съгласието на турското образователно министерство и кореспондира с налаганата доктрина на неоосманизъм.
  [quote#58:"tribiri"]Ти ходил ли си по този край!!!
  [/quote]

  Не съм имал това щастие. Дано си прав, че местноста е подходяща.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  Тоя Боко толко лаеше срещу тройната коалиция, а си намира само пововди да се наведе, пардон, да наведе България както пред москва така и пред анкара. И Едновременно с това да прокарва неистово интересите на перачите на пари и производителите на синтетика, замаскитани като "инвеститори" в ски съоражения и хотели, а всъщност перящи пари в бетон

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 64. 64 Профил на tiele
  tiele
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Кучетата си лаят, кервана си върви...

 65. 65 Профил на Ivanski
  Ivanski
  Рейтинг: 485 Неутрално

  До коментар [#47] от "bg":

  Няма как да стане язовир, без да се изселят Устрем и Срем. Доста съм трамбовал земята там - и мога да ти кажа, че двете села 100 % остават под водата ако се направи голям язовир. Отделно трябва да се направят допълнителни баражни стени. Стената няма как да е по висока от 40 метра, иначè горните две села ще са под водата. За 11 км дължина, 40 м в-на на стената и 1 км средно широчина, обема ще е грубо 1-1.5 куб. км. Не виждам как ще задържи каквато и да е вода като придойде, каквато ще му е основната цел на този язовир. Само ако го построят и ни го подарят се навивам, и никакви извивания на ръцете от Турция, те са на зор.

  Ivanski
 66. 66 Профил на tatkoruso
  tatkoruso
  Рейтинг: 374 Неутрално

  При този казус има 2 важни позиции за дългосрочно премисляне.1-во,водата става стратегическа суровина и все по скъпо благо 2-ро доказано е че язовирите осушават региона където са и цени на строителство и ниският добив на ел. енергия ще се наложи дългосрочна прогноза, което е свързано с политически игрички, иначе казано подкупи и понеже мнението ми е некомпетентно по въпроса/ а съм почтен, доколкото мога в българската действителност/смятам че, България губи от подобна сделка.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 1942 Любопитно

  До коментар [#68] от "boa":

  Ако Турция не се интересува от България защо непрекъснато са бъркате във вътрешните ни работи? Защо активистите ви от ДПС които трябва да представляват българската държава като кметове, депутати и общински съветници са непрекъснато на инструкции в Турция и фактически работят за Турция? Стига залъгалки за всички е ясно че манията ви за реставриране на Османската империя може да се осъществи само ако се върнете в бившите си владения в Европа.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 72. 72 Профил на ._
  ._
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#68:"boa"]глупчо, отговори на въпроса-за какво и е на Турция твоята територия население......[/quote]

  умнико, този въпрос го адресирай към Давудоглу - турски министър. Той съвсем открито си признава че Турция работи за завръщане на "Османската ера на Балканите". И недей да излизаш с фантастики, че това не включва и териториални претенции. На това и децата в детската градина не вярват.

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 74. 74 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3526 Неутрално

  Милият социализъм така ми "пакетираха" разни боклуци към дефицитната стока. Ясно си личи как ББ си е останал с тогавашната психология на прост магазинер който те изнудва.

  Не му ли идва на ум на ББ че турците не са толкова глупави колкото ги мисли и че те пък ще му "пакетират" едно голямо поскъпване на интерконекторната връзка и на газа който ни продават? И че каквито и отстъпки да се направят язовирът се построява и край, не можеш да го махнеш. Докато при газа всеки момент могат да ти врътнат кранчето примери много.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 77 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1697 Неутрално

  Аферим

  Предразсъдъците са за ограничените.
 78. 78 Профил на az
  az
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#75] от "TPOTOAP":

  Обицдаш човека бива ли така ?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK