Около 300 млн. лв. ще излезе на България "Южен поток"

Делян Добрев - министър на икономиката, енергетиката и туризма.

© Красимир Юскеселиев

Делян Добрев - министър на икономиката, енергетиката и туризма.Около 300 млн. лева би струвало на България включването в проекта "Южен поток" като собствени средства, заяви в "Седмицата" на Дарик радио енергийният министър Делян Добрев. Той посочи, че към момента не е ясно откъде и как страната ще инвестира такива средства и преди де се върви към сключването на едно или друго споразумение, трябва да е ясно откъде ще дойдат парите, за да не се случело като с прекратения проект за АЕЦ "Белене", при който пак нямаше яснота за финансирането, но имаше сключени споразумения.Добрев: Трябват стимули за ски-туризма
Все по-големият интерес към зимните курорти налага да се помисли за допълнителни стимули в сектора. Това заяви Делян Добрев пред Дарик радио, коментирайки спорните промени в закона за горите, облагодетелстващи ски-операторите. На въпрос дали е "за" промените, Добрев отговори, че подкрепя поправките, които биха "стимулирали" туризма, но без това да уврежда околната среда. "Трябва да се дадат възможности да се развива туризмът. Мисля, че законодателството, което в момента се подготвя, дава точно такива възможности за по-активно развитие на туризма", каза министърът. "Аз съм за всички промени, които ще дадат възможност нашите курорти да се развиват, защото през последните години зимният туризъм значително настига летния туризъм. Това е много важно, това не може да стане без възможност за развитие, разбира се без да се пренебрегват каквито и да били съображения за опазване на околната среда. Все пак облекчаването на процедурите, облекчаването на лицензионните, регистрационните режими е в положителна посока", допълни той.

В същото време от думите на Добрев се разбра, че България изчислява дали това е най-добрата инвестиция. И отбеляза, че страната ни предпочита тези пари да бъдат инвестирани в други енергийни проекти, а участието в газовата тръба да бъде основно със заеми.
Добрев отново припомни, че намалението на цената на руския природен газ с 11 на сто от 1 април ще влезе в сила тогава, когато страната ни подпише окончателно споразумението за газовата тръба, което трябва да стане до 15 ноември.


"Аз мисля, че нашата правилна позиция е до момента, в който ние имаме отворени въпроси по "Южен поток" - тук не става въпрос за това ние да загубим или да спечелим от определено решение, става въпрос да сме съвсем наясно за всички параметри по "Южен поток". Най-вече за това с какво собствено участие, с какъв собствен капитал ще участват акционерите в дружеството", коментира министърът.


Добрев отбеляза, че в акционерното споразумение и в заданието за предпроектното проучване е записано до 30% собствено участие.


"Ние нямаме особено желание да извадим 30% собствени средства, за да ги инвестираме в този проект. Ако проектът е 1 милиард евро грубо, това означава около 300 милиона евро, което разделено на 50 процента акционерно участие на БЕХ и Газпром, означава 150 милиона евро от страна на Българския енергиен холдинг - това са 300 милиона лева", изчисли Делян Добрев.

Ключови думи към статията:

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на говедар
  говедар
  Рейтинг: 458 Весело

  Колко са 300 милиона за катарците.

  Кораба бавно потъва.. Без паника ИМА ВОДА ЗА ВСИЧКИ!
 2. 2 Профил на miron4o
  miron4o
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Делянка, гледай да ни защитиш интересите, а не да ни хрускат с Южни потоци и Набуки. Малка ни е държавицата, пък и в последните 2 десетилетия и бедна на всичкото отгоре. Няма издържим още много.

 3. 3 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 853 Весело

  Але-е-е хоп! Я сега малко да поизвиваме ръчиците на руснаците - си е рекъл тази сутрин Добрев и е зализал перчемче. Аз съм "За!". Малко ли ни скубаха 65 години. Ненасмукала се алкохолизирана и нереализирана империя.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 4. 4 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1240 Весело

  Има си хас.Нали за това го сложиха.Демек ,ако дойде в Бъгария БМВ и рещи да строи завод , трябва да си плати таксите по процедурите за промяна предназначението на земята.Ако обаче Цеко Минев и Цветелина Бориславова рещат да строят писти - не трябва.Така им се пада.Като не са в бизнеса на родните олигарси ,ще плащат....Бравос Деяне , евалата Добрев.

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  ей момче , мисли за народа а не за монополите да не се срамуваш после цял живот и да те сочат хората с пръст !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 998 Неутрално

  Хубаво говори - като по учебник, ама нищо не казва.

 7. 7 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  Стига сте претопляли тая манджа ЮП че вече се вкисна.
  Не разбрахте ли че няма да го бъде, просто не е икономически обоснован.

  колкото повече,толкова повече
 8. 8 Профил на ace
  ace
  Рейтинг: 507 Любопитно

  Да се отказваме. За какво ни е втора тръба на Газпром - да им укрепваме монопола, за да получим още по-високи цени, защото нямаме алтернатива. И 300 млн. да дадем - това звучи като някаква шега.

 9. 9 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  300 милиона... Доста голям члем, може да се отбележи. Пък иначе плащаме скъпо и прескъпо на руснаците за газ. Продавайте ни газ по цени като за украинците и ще имате алтернативен маршрут за износ на газ в Европа.

  Няма шики-мики.
 10. 10 Профил на Jorro Jorrov
  Jorro Jorrov
  Рейтинг: 627 Весело

  "Мацона Делян Добрев - баща му е бил последния партиен секретар на Кремиковци." От дългата скамейка на ГЕРБ филиал на БКП.
  Той е по закриване и нарязване, семейна традиция, от баща на син се предава.
  Баща му навремето обещаваше от 1980 година безплатни шоколади, още ги чакаме.

 11. 11 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1420 Весело

  това са 300 милиона лева", изчисли Делян Добрев.
  .............
  По 30 мил € печалби от транзита, това са 10 г. без лихви, изчисли чичо Андрей.
  Ако тия 300 мил се вложат на лихва 2 %, след 10г. България ще има 60 млн. € повече, от колкото ако инвестира в руския "поток".
  Ако тия 300 млн. се инвестират в инфраструктура, то възвращаемостта ще многократно по-голяма, подминавайки факта, че ще генерират работни места.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 12. 12 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1603 Неутрално

  Това не е само проект на руснаците, но и на техните крайни клиенти от западна европа. Последните го играят мръсни к.урви както винаги....

 13. 13 Профил на avalanche
  avalanche
  Рейтинг: 489 Неутрално

  България колко плаща за Газ на Руснаците всяка година

  Ако плащме 1милиард лева и инвестицията ни даде 10% отстъпка или 100 мил на година /Добрев говори за 150/ то инвестицията е изгодна?!

 14. 14 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1416 Неутрално
 15. 15 Профил на dunkan
  dunkan
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Деляне, най-важното е не колко можем да отделим за тоз ненужен нам строеж. Въпроса е ще използваме ли момента да изискаме премахване на фирмите на Мултигруп/Газпром от вноса на газ в МОМЕНТА! С колко ще падне цената, ако ги отлепим от там? С 10% ли беше, с 30 ли, с 50% ли?....
  Ако Мултигруп/Газпром не са съгласни, нащо изискване може да е най-малкото да има застраховка в Лойдс против разлив, платена от Газпром и в полза на България в размер на... да кажем 1 млрд. евро.... минимум.

 16. 16 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 937 Любопитно

  Я гледай ти? Не се знаело откъде ще бъдат парите? Тъй де, финансирането?
  А колко кинти източихте от БЕХ? Тъй де, дръпнахте като дивиденти за папане наскоро? 182 милиона ли бяха?

 17. 17 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 937 Гневно

  Тя работата нещо почна да ми прилича "Я да ида на море, а пък после ще видим от де ще взема пари да си купя диван"....

 18. 18 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 937 Весело

  [quote#11:"СДС"]Ако тия 300 млн. се инвестират в инфраструктура, то възвращаемостта ще многократно по-голяма, подминавайки факта, че ще генерират работни места.[/quote]

  Инфраструктура като магистрали ли? )) Може ))) Ама от къде им е възвръщаемостта? От винетки? И искаш да поскъпнат? Хитрец си ти, засрамваш Дянков ;-Р

 19. 19 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Обяснението с липсата на пари цели и още нещо. Ако проектът е изцяло със заемни средства, това означава обезпечения по кредитите. Най-скъпото са тръбите - "Газпром" ще ни ги даде като стоков кредит и същите тръби под формата на газопровод ще служат като обезпечение по заема. Т.е. всички наши приходи от транспортирането на газ ще вървят за погасяване на заема (например 25 г.), т.е. потокът ще си бъде изцяло руски, а България чисто формално ще е собственик на 50% от него. От друга страна обезпечаването на заема на практика ще прехвърли собствеността поне за този срок изцяло в ръцете на "Газпром". Защото с обезпечението не могат да се сключват никакви разпоредителни сделки. На нас ще ни калкулират лихви по заема, а "Газпром" ще тегли кредит за Южен поток при далече по-ниски лихви, каквито можем да получим ние. Е, това е далаверата, на която фенове на ГЕРБ в този форум ръкопляскат.

 20. 20 Профил на Тъмносин вирусоносител
  Тъмносин вирусоносител
  Рейтинг: 796 Неутрално


  300 млн. са нищо...

  Та ние губим толкова само на месец заради последствията от калпавите управления на Костов, Царя и Тройната...

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 21. 21 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 937 Неутрално

  [quote#19:"pogled"]Ако проектът е изцяло със заемни средства, това означава обезпечения по кредитите. Най-скъпото са тръбите - "Газпром" ще ни ги даде като стоков кредит и същите тръби под формата на газопровод ще служат като обезпечение по заема. [/quote]

  Може и да не е стоков кредита, а директно банков - от Газпромбанк ОАО... Въпроса не е само до тръбите, а и до монтирането им. Ако това им е идеята - по този начин да бъде построено "без пари", а кредита да се изплаща от преносните такси и дивиденто - няма да е лоша сделката... за руснаците

 22. 22 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  Е без парета не се прави бизнес с природен газ.... няма как, сиренето е с пари... пък и ей къде е Румъния.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 23. 23 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 937 Неутрално

  До коментар [#19] от "pogled":

  Макар че.... трябва да се видят сметките. Може да е изгоден такъв вариант, в сравнение ако трябва БЕХ да взема кредит от друго място...

 24. 24 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3338 Гневно

  Забелязвате ли,че все става дума какви СТОТИЦИ МИЛИОНИ И МИЛИАРДИ ИМАМЕ ДА ДАВАМЕ НА РУСИЯ.
  Така се говори само относно КОЛОНИАЛЕН ДАНЪК.
  Защо се предпоставя въпроса за всичко,че трябва да се купува непременно от РУСКИТЕ ПОНОПОЛИ.
  Защо нито един път не стана въпрос,няма ли и други продавачи.
  Те какви цени и оферти предлагат.
  Не е ли по-изгодно поне за известно време да нямаме вземане-даване с РУСКИТЕ МОНОПОЛИ и да пробваме и алтернативни доставки и пазари.
  Защо се представя като неизбежност,един вид ДАНЪЧНО ЗАДЪЛЖЕНИЕ това ДА ТЪСМИ ЕДНИ ТАМ СТОТИЦИ МИЛИОНИ И МИЛИАРДИ,които НЕПРЕМЕННО ДА ДАДЕМ НА РУСИЯ ?!?!?!?

 25. 25 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 750 Неутрално

  До коментар [#10] от "sewer70": Що лъжеш така нагло за баща му? Че Делянчо е сложен за парлама ,е ясно ,ама защо лъжеш. Баща му е от Хасково и няма нищо общо с Кремиковци. Затова Делянчо е масон от хасковските.

 26. 26 Профил на Вальо
  Вальо
  Рейтинг: 571 Неутрално

  ОК, бе Делянчо, за газопровод нямаш особено желание. За АЕЦ нямаш никакво желание, за петролопровод пък изобщо нямаш желание. За какво имаш желание да инвестираш и кой отрасъл на икономиката ще печели в края на краищата? Селското стопанство – на субсидии, ВЕИ – на огромни субсидии, полицаи, военни, държавни служители – на субсидии…. Кой ще пичели , Делянчо? И кой ще работи в края на краищата? Само от износ на чушкопеци, ли ще връзваме бюджета?

 27. 27 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3338 Неутрално

  [quote#26:"Вальо"]ОК, бе Делянчо, за газопровод нямаш особено желание. За АЕЦ нямаш никакво желание, за петролопровод пък изобщо нямаш желание. [/quote]
  Всичко,което изброи са РУСКИ ПРОЕКТИ.
  НА РУСКИТЕ ЕНЕРГИЙНИ МОНОПОЛИ.
  По тези проекти чухме и продължаваме да слушаме само и единствено какви и колко МИЛИАРДИ ИМАМЕ ДА ДАВАМЕ НА РУСИЯ.
  На този свят не са само РУСКИТЕ МОНОПОЛИ.
  На този свят има много други икономически възможности,а не само БЕЗКРАЙНО НАЛИВАНЕ МИЛИАРДИ В РУСКИЯ БЮДЖЕТ.

 28. 28 Профил на mediator37
  mediator37
  Рейтинг: 515 Неутрално

  И така ще осерат природата с тая тръба, че китните ни долини, реки и водопади ще мязат на гъз. Ходил съм из Карпатите, където тръбите отдавна са реалност- все едно си в завод. Рекичка, а над нея на ръждясали винкели се крепи боядисано-ръждясала дебела тръба е прави "П" -образен преход над реката, после под какъвто си иска крив ъгъл и с чупки отива нанякъде - и ти иде да драйфаш. И това се повтаря, повтаря, повтаря. Не природа , а ужас. За кефа на Газпром.

  Има ли живот след демокрацията ?
 29. 29 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Руснаците с трици маймуни ловят. Няма никаква причина ние да плащаме тръба, която влиза от едната страна на държавата и излиза от другата и само пречи. Това е все едно парното да ме кара да си опъна вертикалните щрангове за парното, щото иначе газта си я плащаме. Да си построят тръбата със свои пари, да си плащат таксата, че минава през нашата територия и тогава ще имат алтернатива на украинския износ.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  РУСНАЦИТЕ още не са почнали завода за компресия на прега на черно море отатък, щот е бая разправия. Ние тук ръждиви тръби ще слагаме. Че и ще си го плащаме отгоре...

 32. 32 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#30] от "su34":

  Не е точно така ПУТИН иска да пръдне в тръба, а от другата страна да потече червена боя.

  И това не става.

 33. 33 Профил на Jorro Jorrov
  Jorro Jorrov
  Рейтинг: 627 Любопитно

  До коментар [#25] от "cobanmaala":
  "Анонимен
  преди 3 месеца
  Не стига , че са нагли, но са и големи лъжци.
  На парламентарните избори през 2009-та БКП победи БСП.
  ГЕРБ са децата, внуците и обслужващия персонал на БКП елита. Ето и фактите:
  Росен Плевнелиев - бившия първи секретар на комсомола в Благоевград.
  Бойко Борисов - бил е охрана на Тодор Живков,секретар на УК на ДКМС на училището в Банкя, преподавател в Академията на МВР,баща му е бил полковник от МВР.
  Николай Младенов - последният комсомолски секретар на учкома на 114-та английска гимназия,син на дипломат по байтошово време.
  Цветан Цветанов - син на шофьора на Григор Шопов - шефа на ДС преди 89-та.
  Трайчо Трайков - внук на шефа на комунистическия земеделски съюз.
  Лиляна Павлова - внучка на Георги Павлов партизанин от бригадата "Чавдар",член на ЦК на БКП, министър на химията и металургията.
  Диана Ковачева - дядо и е бил личния шофьор на Васил Коларов и Цола Драгойчева.
  Симеон Игнатов - бил е секретар на ГК на ДКМС на Видин.
  Зам. финансов министър Владислав Горанов - негов кум е личния масажист на Тодор Живков.
  Дилян Добрев - баща му е бил последния партиен секретар на Кремиковци. "
  http://www.dnes.bg/politika/2012/03/05/bez-uvolneniia-zarykata-na-borisov-e-izpylnena.152988,4

 34. 34 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  Тоя младеж пак е правил некви яки сметки. А 700 -тях мильона на кого ше му "излезат" ? И явно лихвата ще е 0% , щото се дават като крайни цени.

  То се едно ходил да гледа да си купува кола на лизинг, видял първоначалната вноска 30% и после ходи се хвали "Ше си зема много яка нова кола за 9 бона"

 35. 35 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Паток няма да има, дори и южен.
  Само пърцуца.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 36. 36 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#9] от "daniel defoe":

  Ако имаме потребление, като украинците, ще ни направят отстъпка в цената. Ниско потребление – високи цени. Това е правилото и не само в търговията с природен газ.

 37. 37 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 627 Весело

  До коментар [#33] от "sewer70":

  Ти ме успокои. Бях започнал вече да се тревожа, че ни управляват внуците на фашистите. Една коалиция между ГЕРБ и БСП на следващите избори и България ще се оправи.

 38. 38 Профил на Вальо
  Вальо
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#27] от "messia":

  Ето ти един хубав пример за неруски проект. Паро-газова електроцентрала в Пловдив. Собственост на EVN, изпълнена от Siemens. Цената е около 100млн евро, а благодарение на лобистки закон(не заради EVN точно, но все пак и те са облагодетелствани) цената на тока е преференциална(малко повече от два пъти над средната в микса), защото е когенерация на парното. Парното, инвестицията, високата цена за когенерация и всичко друго в бюджетите на Австрия и Германия се плащат от всички клиенти(българи) на EVN.
  Или да погледнем дългогодишните договори за изкупуване на електричество от американските ТЕЦ? Които плащат всички българи?
  Или може би те работят на загуба само защото не са руснаци? И много ни обичат?

 39. 39 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 750 Весело

  До коментар [#33] от "sewer70": Колко пъти да ти повтарям - бащата на Делян Добрев си живее в Хасково и върти търговийка там. Виж и какво средно е завършил Д.Д Баща му си жевее там от доста години преди 10.11 и продължава да си живее там. Работил е в Минерални Бани,Хасковско. И никакви Кремиковци,освен ако няма някакви Кремиковци и до Хасково. А ти предай тая информация на източниците си.

 40. 40 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1891 Неутрално

  Бай Трайчо разправяше, че руските дебили ни натискали да приемем такси, които дават 8% възвръщаемост на собствения капитал по „Южен поток“. Изнудването е явно и някой трябва да прекърши мераците на руските варвари. Но кой ли? Не може на инвеститорите от Катар да търсим проекти с над 14% възвращаемост, а нашите собствени пари да влагаме за смешни копейки. Това би било поредното национално предателство. Делянчо не казва нищо и за ония 59 километра неизяснена собственост. Мъти се нещо познато.

 41. 41 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 627 Весело

  ЕМИИИ,ОК.
  ЩЕ СПРЕТЕ 2-3 БОНУСА И ЕЙ КЪДЕ СА ВИ СЪБРАНИ ПАРИЧКИТЕ.

  saseff
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK