Найденов обвини малките общини, че са оставили правителството само да прокарва промените в Закона за горите

Мирослав Найденов

© Анелия Николова

Мирослав НайденовЗаконът се връща в НС и ще има нова процедура – в комисии и отново на второ четене, обяви министърът на земеделието Мирослав Найденов на извънредна пресконференция след като стана ясно, че президентът Плевнелиев налага вето на промените в закона. "Ние работим в агенцията по горите цяла сутрин, преди малко се срещнахме и с юристи от неправителствените организации, имахме идея предложенията да бъдат коментирани и от тях. Това което сме направили смятам, че е от полза за закона. Няма да се ангажирам с конкретика, тъй като проекта се връща в комисии", каза министърът.


"Нашите мотиви бяха ясни, ни искаме да дадем възможност за алтернатива заетост за развитие не само на ски спортове в малките общини. Младото поколение там расте без възможности и без достъп до тези богатства, които имаме. Тези, същите, които бяха на протеста вчера и днес не направиха нищо за развитието на природата или спорта. Още веднъж се извиняваме на кметовете, които се надаваха да се възползват от тази промяна".


След това Найденов няколко пъти нападна същите тези кметове и ги обвини, че са оставили правителството да се бори само за промените в закона.
"След като местните общности стоят пасивни и чакат – ние с този закон повече няма да се занимаваме. Нека като дойдат следващите те да направят инвестициите в спорта. Ние си получихме наказанието за този опит да направим това добро", каза министърът на земеделието.


По негови изчисления, които обяви на пресконференцията, за едно съоръжение от 1000 дкра с пистите и влековете, при запазване на режима са необходими 35 млн. само за смяната на предназначението – по 35 хиляди на декар.


"След като се извади гората от горския фонд ние трябва да я продадем, на нея той може да направи вече не само ски писти – тя става урбанизирана територия. Както го предлагахме да смяна на предназначението, да не излиза от горския фонд, ако инвестицията се окаже непрерспективна – съоръженията могат да се превърнат отново в гора.


Упрекът ми към местните общности е да се изкажат и те. За три години не съм подписал нито една промяна на територията за ски съоръженията. Щото няма да се намери луд да го даде тези пари. Причината да направим тази поправка не е Цеко Минев, причината са тези общини, за да имат някакви възможности за просперитет. В тези икономически условия едва ли ще се намери някои луд да даде 35 млн за да направи една писта, продължи министъра.


За да не се разраства това недоволство, надяваме се тези млади хора да бъдат обединени в други идеи, ние се съобразяваме с това недоволство. Да правят депутатите с този закон каквото искат, щом смятат че стария режим е по-добър. Момичетата и момчетата предизвикаха дебат със своя протест, но ние останахме сами, на тях не им се сърдим, няма ги хората от малките общини.
"Имаме си прекалено много гори, но си нямаме това, което може да послужи", каза министърът.


"Ако законът остане така както неправителствените организации искат ще остане не един сезон без ски, а много повече. За да се промени нещо трябваше това мъжество, управниците на тази държава трябва да бъдат и мъже, ние знаехме какво ще ни се случи. Но си мислихме че тези, чиито интереси защитаваме няма да останат безгласни. Сега пистите буренясват, ще се развият и змийските популации", изказа се министър Найденов.


На няколко пъти министърът отправи нападки и към протестиращите. "Ние имаме статуквото – не знам дали голяма част от тези, които ходиха на протестират  са ходили по планините изобщо - те са трудно достъпни, няма пътища, превземат пасища и ливади. Ние искахме устойчиво да ги управляваме и да останат завинаги държавни. А сега и да се появи някои мераклия – може и летище да си направи на пистите, защото територията ще стане урбанизирана, а няма да остане част от горския фонд.


Адвокат Свилен Овчаров, който е упълномощен от протестиращите да присъства на пресконференцията, беше призован от Сашо Диков да коментира решението на президента и упреците на министъра, че протестите на неправителствените организации са в ущърб на местото население. "Това е груба манипулация, скиорите в България ни подкрепят", каза той и допълни, че 1000 декара е цялата концесионна площ на Банско. "Развитието на горите може да стане без олигархични интереси и ние искаме точно това", каза адвокатът и отказа да коментира повече.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK