НДСВ преизбра лидера си Христина Христова

Архив

© Георги Кожухаров

АрхивНДСВ преизбра лидера си Христина Христова за нов мандат. Христова полуи 460 гласа, а Любка Качакова- 160гласа. Въпреки подкрепата от икономическото крило в партията, общинският съветник от София и бивш зам.-министър на икономиката и на околната среда Любка Качакова не успя да се пребори за поста. Третият номиниран за мястото - Минчо Спасов (бивш шеф на вътрешната парламентарна комисия) си направи отвод.


По време на висшият форум, бившият финансов министър Милен Велчев и общинският съветник Владимир Каролев се застъпиха за промяна в партийното ръководство. А Каролев назова и неговия фаворит - Любка Качакова, като обвини свои съпартийци, че са опитали да попречат на кандидатурата й, като са скрили нейно писмо до делегатите.


НДСВ трябва да намери пътя към уникалната си идентичност, чрез презареждане, заяви и Велчев и посочи, че партията се нуждае от нов лидер.
По-рано днес досегашният председател Христина Христова направи отчет на положението в партията. Тя се спря и на бившия еврокомисар и дългогодишен партиен кадър на НДСВ Меглена Кунева, която реши да направи своя партия. Както и на хора от НДСВ около нея като Даниел Вълчев (бивш депутат от НДСВ и министър на образованието).


"Нашите сподвижници решиха да правят нови движения и партии, това се отрази негативно върху името на НДСВ, но не бих казала, че се отрази много негативно на нашите организации. В разговорите с тях чувам най-често оценката им - най-сетне се очистихме от кариеристи и службогонци. Не мога да не изразя възмущението си от отстъпничеството и предателството на НДСВ", заяви Христина Христова.


Но сега вече, след като страницата "Кунева" е затворена, мога да кажа, че НДСВ ще върви по своя път, ще се готви отново за самостоятелно участие на следващите парламентарни избори, допълни тя.


В същото време обаче Христова не изключи бъдещо сътрудничество с партията на бившия еврокомисар. "Ако на нас ни се налага да преговаряме за предизборни съюзи и ако г-жа Кунева преосмисли шансовете си, за нея вратите ще са също отворени, както и за други партии с близки на нашите ценности", каза тя.


Пред делегатите беше прочетено и приветствие от предишния лидер на НДСВ Симеон Сакскобургготски. Той предупреждава хората си да си спомнят уроците от миналото на роене и разцепление и ги призовава да са единни, да са екип


"Убеден съм, че личните амбиции и политическият кариеризъм са вредни, когато се работи в полза на обществото. Повечето от вас тук си спомнят колко енергия, обществено доверие и човешки потенциал бяха изгубени през годините в безполезни разцепления и роене на по-малки партии и движения. Някой от тях стъпиха на енергията и надеждите на нашите структури", казва той в типичния си стил.


Друг съвет на Сакскобургготски е НДСВ да не влиза в безпринципни коалиции.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK