Организаторите на гей парада обвиниха Светия синод, че не реагира на призиви за насилие

Архив

© Георги Кожухаров

АрхивОрганизационният комитет на "София Прайд 2012" определя като скандален и тревожен отказа на Българската православна църква да се разграничи от призивите за насилие срещу шествието. Това се казва в официално становище на организаторите на гей парад, който е насрочен за 30 юни.


Организационният комитет припомня, че на 12 юни е изпратил отворено писмо до Светия синод с искане да се разграничи публично с официално становище от всякакви призиви към насилие срещу участниците в шествието. Като повод за това се посочват призивите за насилие срещу участниците в петото ежегодно шествие "София Прайд 2012", отправени от отец Евгений Янакиев от православния храм "Свети Димитър" в Сливен преди две седмици.


Вместо това обаче на 14 юни 2012 г. синодът излезе с официално изявление, в което се противопоставя провеждането на "такава безнравствена проява" и декларира "изконно и неотменимо убеждение", че хомосексуалността е "противоестествена страст", която безусловно вреди на личността, семейството и обществото.


Не приемаме, че подобна позиция може да е носител на демократични, морални или християнски ценности. Призивът за физическо насилие към други човешки същества може да бъде израз само на нетърпими човеконенавистни възгледи. Намираме, че мълчаливото съгласие на Светия синод с такава позиция от висотата на своя авторитет насърчава обществото към омраза, противопоставяне между общности, престъпност и дълбок регрес вместо към единение, човеколюбие и морал, се казва по този повод в становището на организаторите на гей парада.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK