Съдът пусна срещу подписка задържания за нападението над оператор от БиТиВи

Съдът пусна срещу подписка задържания за нападението над оператор от БиТиВи

© Анелия НиколоваМалко след 20 ч. тази вечер (18 юни) Софийският районен съд (СРС) освободи задържания в петък Чавдар Велев и му наложи най-леката мярка - подписка. Той прекара в ареста 72 часа по обвинение, че е нападнал операторът на БиТиВи Иван Филчев по време на петъчната блокада на "Орлов мост" срещу Закона за горите.


Велев получи обвинение за причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди, за което максималното наказание е до три години затвор. Самият Велев е с извадена рамена кост, което според защитата му е средна телесна повреда. Определението на съда може да бъде обжалвано в тридневен срок.


Прокурорът искаше постоянен арест
"Към момента досъдебното производство е в начална фаза и към настоящия етап не е изяснена напълно фактическата обстановка по казуса. Има противоречията в показанията на свидетелите, от една страна, а от друга в показанията на обвиняемия и пострадалия". Това заяви пред съда наблюдаващия прокурор Валентин Филипов. Според него са налице доказателства за реална опасност Велев да се укрие, като едно от тях е осъдителната му присъда за грабеж. "Това формира изводи, че обвиняемият е склонен към използване на насилие с користна цел", обясни още прокурорът.


В определението си съдия Емануела Куртева обаче записа, че не е налице никаква опасност Велев да се укрие и че "няма данни, още повече и доказателства" той да извърши ново престъпление. Тя се позова на факта, че Велев има постоянна работа, налични документи и адрес, на който живее със семейството си.


Адвокатът на Велев, Диана Ангелова заяви пред съда, че присъдата му за грабеж е условна и е постановена на първа инстанция миналата година и вече се обжалва. Обвинителният акт е бил внесен десет години след деянието. "Делото се е бавило не по вина на подзащитния ми, който имал много добро процесуално поведение. Извършителят на грабежа си е признал и е сключил споразумение", заяви още Ангелова. Тя каза още, че Чавдар Велев има висше образование и постоянна работа.


Какво се е случило - версиите


Адвокат Ангелова обясни в защита на Велев, че "конфликтът между него и операторът от БиТиВи не е по хулигански подбуди". По думите й Велев е бил провокиран от Филчев, "който е нарушил конституционното право на всеки българин да не бъде сниман, ако не иска".


Въпреки че Велев не иска да бъде сниман, операторът насочва за постоянно камерата си към него. Тогава той решава да покаже среден пръст, защото се надявал, че така кадрите няма да бъдат излъчени. "Последвали са псувни от страна на оператора. След което той блъска Велев на земята", твърди още адвокат Ангелова. Според нея, видно от записите на камерата, между Велев и Филчев е имало кордон от полицаи. "Ако е ставало въпрос за хулиганска проява, те биха се намесили", заяви още Ангелова. Тя обясни, че вечерта след протеста клиентът й отива в Пирогов, заради силните болки в рамото му и  представи пред съда документ от болницата за извадената раменна става на Велев. Според нея там той сам потърсил дежурния полицай, "за да обясни каква е ситуацията".


Операторът Иван Филчев е бил изписан днес от Военномедицинска академия, където остана няколко дни с комоцио и хематом на ръката. Той отказа да разговаря с "Дневник" за случая. Преди няколко дни пред БиТиВи операторът заяви, че е снимал Велев, защото "ми направи впечатление, че е много агресивен". По думите му той е бил нападнат в гръб и след това е удрян с ритници, един от които е бил в главата му. "Полицията не видя това, което се случи. Нямам нищо лошо, което да кажа срещу тях", заяви още Филчев. Тогава той коментира, че "снимал съм войни в Югославия, Македония, Ирак, Афганистан, но това ми се случи на мирен процес, в центъра на София".


Неясно остава как се е случил вторият сблъсък между тях и кой е атакувал пръв. Версиите са противоречиви.


Според Филчев е бил нападнат на самия Орлов мост, докато отивал за пряко включване към колата на телевизията и камерата му е била изключена.


Велев твърди, че бил блъснат от оператора на земята и така си "извадил" рамото. В определението си съда записа, че той е "протегнал крак към оператора, за да се защити, но това не кореспондира с останалите свидетелски показания".


"Изпитвам силни болки в областа на лявото рамо. В ареста нямат необходимите медикаменти за състоянието ми. Отказана ми е и медицинска манипулация - в "Пирогов" ми казаха, че трябва да сменят превръзката ми на всеки пет дни в продължение на 20 дни". Това беше част от изказването на Велев пред съда. Той заяви, че има работа на която много държи и "която ми коства много усилия. Много е важно да запазя поста си, за да мога да издържам семейството си", каза още Велев, който работи като логист-мениджър в рекламна агенция.


Съдът не прие, че Велев е със средна телесна повреда, защото това не е установено от медицинска експертиза (той има рентгенови снимки от прегледа в "Пирогов"). Освен това според съдия Куртева "декларативно хулиганските прояви се отхвърлят от защитата, но се признават от Велев, който твърди, че ги е използвал, за да не бъде сниман".  


След като чу определението на съда, Велев благодари, а съдия Куртева заяви: "Не ми благодарете, не правя лични жестове, стремя се да прилагам закона".


Пред залата чакаше брата на Чавдар - Момчил, който на излизане му подвикна, че групата във Facebook в негова подкрепа е нарастнала до хиляда души (към понеделник вечер са 700 - бел.ред.). Преди делото той сподели пред "Дневник" притеснение дали ще бъдат разпитани всички свидетели.


Инцидентът


се случи в третата вечер на протестите срещу поправките в Закона за горите (миналия петък). В репортажа си частната медия показа група от протестиращите, които скандират "Долу БиТиВи" и които не искат да бъдат снимани. В записа, Велев, който е седнал на земята и държи куче, показва неприличен жест към камерата и малко след това скача към оператора (репликите не се чуват, защото са заглушени).


След това БиТиВи призоваха в новините и предаванията си в събота организаторите да се разграничат от нападението. В събота в интервю в предаването "Тази сутрин" Андрей Ковачев от "Зелените" обясни, че протестът е спонтанен, няма организатори и не може да бъде управляван. Той определи нападението като "вандалска проява", но отбеляза, че само единични хора са се държали по-агресивно. Според Ковачев, участниците в протеста са били гневни на телевизията, защото е имало "цензура и БиТиВи не е отразила първия протест въобще". Водещата Лора Крумова обясни, че първата вечер са имали проблем, а от втория ден са отразявали протестите и това е било основна тема и в сутрешния блок. 


В неделя извинение за нападението поиска и Диана Найденова в предаването "Нека говорят...с Росен Петров". Представителя на "Биоразнообразие" Петко Цветков се разграничи от инцидента и обясни, че не може да носи отговорност и съответно да дължи извинение. Водещата се държа скандално с него и предаването се превърна в едно от най-споделяните и коментирани в социалните мрежи днес, като освен оценки за поведението на Найденова се появиха и акции за бойкот на медиата.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK