България чества 250 години от написването на "История славянобългарска"

Преписът на "История славянобългарска", направен от Софроний Врачански

© Боян Христов

Преписът на "История славянобългарска", направен от Софроний Врачански290 години от рождението на Паисий Хилендарски и 250 години от написването на първата българска възрожденска книга - "История славянобългарска" се честват днес под патронажа на президента и вицепрезидента.


С тържествена вечерня и петохлебие празникът ще бъде отбелязан официално тази вечер в Стара Загора.


В 9 часа в единствения български храм, който носи името на Пайсий Хилендарски, започва божествена литургия, която ще отслужат Старозагорският митрополит Галактион и духовници от Светия синод. В 9 ч. започва и празнична света литургия в катедралния храм "Свети Александър Невски".
От 11 ч. в президиума на БАН започва академичното честване.


Паралелно с това в университетите в Благоевград, Велико Търново, Пловдив и София ще се проведат научни сесии, посветени на делото на Хилендарския монах. Публични лекции ще бъдат изнесени и в българските културно-информационни центрове в Сърбия, Молдова, Румъния и Украйна.


Част от тържествата - между 10 и 11 ч. ще бъдат предавани директно по БНТ. От 18.30 ч. БНТ ще излъчи и документален филм за живота и делото на отец Паисий.


"История славянобългарска" - книгата, която поставя началото на националното ни Възраждане, е завършена през 1762. Известни са около 70 преписа на Паисиевата история, от които до нас са достигнали около 45.


Сред преписвачите са хора от ранга на Петко Славейков и Христаки Павлович. Първият препис е на Софроний Врачански от 1765 г.


За живота на Паисий данните са оскъдни. Спор има дори за родното му място. През ХІХ и ХХ в. са изградени различни хипотези: Банско, село Доспей, Самоковско, или село Кралев дол, Пернишко.


Според акад. Петър Динеков най-правдоподобна е хипотезата, според която отец Паисий е роден в Банско през 1722 г. Смята се, че е починал през 1773 г. в село Амбелино, което днес част от Асеновград.


Паисий Хилендарски е канонизиран за светец от Българската православна църква през 1962 г.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK