Цветанов и Ковачева се отчетоха пред ЕК: всички препоръки били изпълнени

Правосъдният министър Диана Ковачева и вътрешният министър Цветан Цветанов

© Юлия Лазарова

Правосъдният министър Диана Ковачева и вътрешният министър Цветан ЦветановБългария е изпълнила всички препоръки от доклада на Европейската комисията (ЕК), които имат връзка с предстоящия избор на новия Висш съдебен съвет (ВСС). Това стана ясно от думите на вътрешния министър Цветан Цветанов и правосъдния министър Диана Ковачева, циторани от БТА. Двамата бяха на посещение в Брюксел, където се срещнаха с  генералния секретар на Еврокомисията Катрин Дей.


През последните месеци Дей неколкократно отправяше препоръки към управляващите в България да се заемат сериозно с реформата на Висшия съдебен съвет. Най-настойчивата от тях беше свързана с промените в закона за съдебната власт и изборът на членове на ВСС. Според ЕК това трябва да става чрез системата "един магистрат- един глас". В крайна сметка депутатите подминаха апелите на комисията и приеха това да става чрез делегати.


И при предишните си коментари за препоръките на ЕК, и след посещението си от днес в Брюксел, Ковачева заяви, че "имаме абсолютно разбиране и пълна подкрепа от страна на Катрин Дей и нейния екип".
Цветанов и Ковачева в Брюксел са в Брюксел месец преди очакваното публикуване на политически доклад на ЕК, който трябва да даде оценка за напредъка на България за петте години и половина членство в ЕС. Документът се смята за ключов за евентуалното отпадане на механизма на мониторниг, както и за амбициите на страната за членство в Шенген.


"ЕК ясно е определила като право на всяка държава в ЕС да приема съответното законодателство. Съобразили сме се с всички препоръки, които са били във всички доклади, излизали досега. Когато България се присъединяваше към ЕС, реално не беше готова, за да бъде приета без подобни клаузи за мониторинг на дейността на правоохранителната и съдебната система. Това, което ще имаме в този доклад, е отчитането на един 5 годишен период и той ще даде обективна оценка за напредъка, ако има такъв, и последващите форми за партньорство с ЕК. Европа е променена, ще има подобни механизми за всички държави, които не изпълняват финасовата дисциплина", заяви Цветанов.


"Предстоящият доклад ще стане основа и за оценката доколко този механизъм е бил успешен по отношение на България, тъй като той е израз на партньорството между ЕК и нашата страна. Напредъкът и липсата на напредък са резултат от общи усилия", коментира Ковачева.


Според Цветанов е важно какви са реалните резултати в борбата срещу организираната престъпност и реалните реформи в съдебната система. По неговите думи в общата петгодишна оценка ще се види в кои периоди е имало възход и кога е имало спад на усилията за реформа.


Диана Ковачева обясни, че по време на срещата с Катрин Дей е било изразено съгласие, че много е изпълнено и България има напредък, както и че комисията и страната продължават да работят в изпълнение на останалите препоръки в докладите.


В Брюксел бяха представени новият Закон за конфискацията, промените върху съдебния закон, който е с наложено вето, както и постиженията на страната в борбата с корупцията и организираната престъпност, стана ясно от думите на Ковачева. Всички тези закони бяха приети по настояване на ЕК.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK