Първанов научил за лобиста Хохегер в началото на годината от медиите

Георги Първанов беше изслушан от временната анкетна комисия за лобисткия скандал свързан с управлението на Тройната коалиция и предоставените 1,5 милиона евро на австрийския лобист Петер Хохегер.

© Юлия Лазарова

Георги Първанов беше изслушан от временната анкетна комисия за лобисткия скандал свързан с управлението на Тройната коалиция и предоставените 1,5 милиона евро на австрийския лобист Петер Хохегер.Предишният президент Георги Първанов научил за австрийския лобист Петер Хохегер от медиите в началото на годината. Това каза Първанов, който днес се отзова на поканата на временната комисия, проучваща договорите на тройната коалиция с австрийския лобист за 1.5 млн. евро.


По никакъв начин нито споменатото лице, нито който и да е лобист не се е докосвал до работата на президентската институция, заяви Първанов.


Част от аргументите, с които той беше повикан в комисията, бяха свързани с твърденията му, че за черен пиар срещу него са похарчени над 1 млн. лв. и че не неговата "фамилия е тази, която има договори с ГЕРБ", намеквайки за договорите за пиар и реклама на компанията на Моника Йосифова, с която Станишев живее и имат дете, както и това, че Йосифова е работила за предизборната кампания за втория му президентски мандат.
Първанов на три пъти отказа да дойде в комисията и дори днес отбеляза: "Много отдавна имаше амбицията да бъда призован в парламента да отговарям. Мисля, че това беше най-неудачният повод да бъда тук, но винаги можете да разчитате на изпълненията на конституционният ми ангажимент." По думите му не бивало да се правят връзки между това, че Йосифова е работила за предизборната му кампания през 2006 г., и това, че през август 2006 г. фирмата й е била подизпълнител на договора за реклама между Пловдивския панаир и Хохегер.


Според Първанов би било добре президентът, който и да е той, да е информиран за подобна кампания за подобряване на международния имидж на България, но той самият не е бил запознат. Не знаел, че името му е споменато и като "лице на кампанията" в техническата оферта по договора.


Първанов призова управляващите да отворят всички лобистки договори, сключени през последните 15 години. Според него на България й трябва професионален пиар - да има министерство или агенция, които да координират и да обединят усилията на всички рекламни кампании - туризъм, спорт, култура. Това е образът на България, а не да се прави под рафта, не да се прави от отделни субекти и след това да възниква съмнение, коментира той.


Бившият президент беше попитан и за изчисленията си, че около 1 млн. лева са вкарани в черен пиар срещу него. "Когато казвам, че тази кампания е струвала толкова на око, това не означава, че някой е дал суха пара", каза той. "Наскоро излезе един медиен бос, който се похвали с това, че е отрязал моята и на един друг партиен лидер глава, не се твърди, че на него някой му е платил за тази работа, но на него със сигурност му струва пари", добави Първанов, намеквайки за стенограмата от запис, за който се твърди, че е с участието на един от издателите на "Труд" и "24 часа", Любомир Павлов, в който той казва: "Аз си плащам дълговете! И на Иван Костов му пострада главата... (не се разбира) Ние отрязахме главата на Иван Костов и на Георги Първанов."


Черният пиар със сигурност струва много, ние вървим по тази наклонена плоскост много бързо и уставно и от това ще пострадат всички политици, медии и обществото ни като цяло, смята Първанов.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK