Съдът видя опит за скрита приватизация на общинския тролейбусен транспорт в Пазарджик

Съдът видя опит за скрита приватизация на общинския тролейбусен транспорт в Пазарджик

© www.troleipz.comОкръжният съд в Пазарджик определи като несъществуващи всички вписвания в Търговския регистър, последвали решение №93 на Общинския съвет от май 2011 г. за увеличение на капитала на "Тролейбусен транспорт - Пазарджик" ЕАД.


Според съда налице е заобикаляне на Закона за приватизация и следприватизационен контрол по отношение решението за увеличение капитала на дружеството и прехвърлянето на акции на ново юридическо лице като нов акционер. В резултат на тези незаконосъообразни факти всички последвали вписвания в Търговския регистър са невалидни, е решението, подписано от съдия Илиана Димитрова.


През май 2011 година съветниците гласуваха 100% увеличение под условие на капитала на общинското дружество "Тролейбусен транспорт-Пазарджик"ЕАД от 1 589 370 лв на 3 178 740 лв. Условието беше, че всички акции от увеличението на капитала да се запишат по номинална стойност в размер на 1 лев за всяка новоиздадена акция от "ТРАНСПОРТ ИНВЕСТМЪНТ"АД – дъщерно дружество на "Юнион Ивкони". Кметът на Пазарджик Тодор Попов обясни, че по този начин дружеството поема ангажимент да закупи 6 нови тролейбусни мотриси, от които общината се нуждае, за да реализира приоритетите си по отношение на екологията с използване на възможно най-чистия за природата вид транспорт.
Според решението на съветниците поканената за партньор на общината фирма "ТРАНСПОРТ ИНВЕСТМЪНТ"АД в едномесечен срок трябваше да преведе цялата дължима за увеличение на капитала сума в размер на 1 589 370лв. по сметката на дружеството, което е направено, потвърди кметът Тодор Попов. До този момент – вече година след решението, нови мотриси не са закупени. На последното заседание на Общинския съвет кметът Тодор Попов обясни, че избраният от дружеството доставчик се е отказал от поръчката.


С решението си от 19 юни 2012 година Окръжният съд е определил като несъществуващи последвалото преобразуване на дружеството от ЕАД в АД, което е вписано в Търговския регистър на 6 юни 2011 год., увеличението на капитала с малко над 1,5 милиона лева и промените в съвета на директорите. Решението подлежи на обжалване пред Пловдивския апелативен съд в двуседмичен срок от получаване на преписи от страните.


Според съда е осъществен опит за скрита приватизация или "дисимулирано приватизиране" съгласно терминологията, използвана в подобно решение на Върховния касационен съд.


Възмездното придобиване на акции от капитала на търговско дружество, което е общинска собственост, а оттам вписаното преобразуване на ЕАД в АД, не би могло да се осъществи валидно по начина, по който е взел решение Общинският съвет – чрез способа за увеличение на капитала под условие, обясняват магистратите.


Според тях така се пренебрегва целта на Закона за приватизация и следприватизационен контрол (ЗПСК) - "да създаде условия за прозрачна и икономически ефективна приватизация при равнопоставеност на инвеститорите". В мотивите на съда е записано, че тази цел няма как да бъде осъществена, ако се избере един субект, който да закупи акции от общинското дружество, без то да е обявено за приватизация и без да е била проведена процедура, в която да получат възможност за участие неограничен кръг субекти, при равни условия.

Ключови думи към статията:

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на svoboda1
  svoboda1
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Хубаво е да се отразяват и събитията в малките градове !

 2. 2 Профил на papadok
  papadok
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Събитуя-краденети ли значи?

 3. 3 Профил на говедар
  говедар
  Рейтинг: 450 Весело

  Толкова дълбоко скрита, че Темида с превръзката на очите я видя!

  Кораба бавно потъва.. Без паника ИМА ВОДА ЗА ВСИЧКИ!
 4. 4 Профил на sofioter
  sofioter
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Че кво, що да не го приватизират?

 5. 5 Профил на bankera
  bankera
  Рейтинг: 222 Неутрално

  д-р Тиков, освен всичко останало в гр. Пазарджик трябваше да приватизира и Тролейбусен транспорт

 6. 6 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Нищо ново в България.Къде беше този съд когато се "приватизираха" големите заводи за по 1$.


  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK