Протестът срещу Закона за горите събра над три хиляди (обновена)

Протестът срещу Закона за горите събра над три хиляди (обновена)

© ДневникМежду 3 и 4 хиляди души събра протестът на скиори, сноубордисти, туристи и други хора, които обявиха своята позиция срещу Закона за горите.


Протестът първоначално тръгна в по-ограничен състав от НДК, но до пристигането си пред парламента, броят на хората нарасна няколко пъти. Така демонстрацията в общи линии се изравни с виртуалната си подкрепа – приблизително толкова хора, бяха заявили във Фейсбук, че ще се включат в нея.


Протестът срещу Закона за горите събра над три хиляди (обновена)

© Дневник


"Скиори, носите ли си ските?", обърна се към събралите се един от организаторите на протеста, адвокат Свилен Овчаров. И добави: "А имате ли къде да ги карате?".
"Шефът не дава да се кара", провикна се в отговор един от участниците в протеста.  "Ще го спрем", отвърна му през рупор една от организаторките на протестното шествие. "Той иска да караме на жълт сняг", извика друг от участниците.


Много от хората дойдоха със ски и сноуборд екипировка и някои дори бяха с екипировка за каране на ски въпреки жегата на площада пред НДК. "Да, карам сноуборд и тази зима се качих само веднъж на Витоша, тъй като нямаше лифтове. Подкрепям тази кауза, защото когато се качиш в планината да караш, не търсиш само писти, а и красива природа - планина", обясни един младеж, нахлупил скиорската каска въпреки горещината.


Протестът срещу Закона за горите събра над три хиляди (обновена)

© Дневник


"Спряха ни лифтовете, за да ни изнудват. Какво мислите за това?", попита през мегафона Свилен Овчаров. "Долу Цеко от Алеко, "У-у-у!", "Мафия!", отвърна множеството, вече озвучено от няколко тъпана, джъмбета, свирки и няколко кречетала.


Протестът срещу Закона за горите и в защита на Витоша символично мина през столичния булевард "Витоша" . Участниците в него призоваха многобройните граждани, насядали по заведенията на булеварда, да се присъединят ("Елате при нас, протестът е за вас"), но бяха приети по-скоро като атракция и не откриха съмишленици. Един таксиметров шофьор на временно блокираната от шествието ул. "Парчевич" "поздрави" шествието с клаксон.


Фотогалерия: Хиляди шестваха в София против Закона за горите >


На "Витошка" един от операторите на Би Ти Ви размени няколко думи с един от протестиращите, понесъл плакатче с надпис "bullshit TV". "Аз нямам нищо против Би Ти Ви и нямам нищо против тебе, ами против шефовете ти", обясни приятелски активистът. И когато един от съседите му поде "долу Би Ти Ви", той го поправи "долу ръководството на Би Ти Ви".


Множеството се събра за кратко пред президентството, където с вдигнати във въздуха щеки, бордове и ски хората запяха "Хубава си моя горо". След което временно блокира жълтите павета, запълвайки изцяло пространството на "Цар Освободител" от президентството до градинката пред Военния клуб.


На площад "Народно събрание" гражданите бяха посрещнати от полицейски кордон, който с успешна маневра "прибра" демонстрацията от платното и отпуши булеварда. На забележката, че заради миролюбивата форма на протеста, днес очевидно полицията няма много работа, един униформен отвърна с усмивка: "по-добре да нямаме работа. Нека протестират хората цивилизовано, нали сме нормална държава" и добави "уж".


Протестът срещу Закона за горите събра над три хиляди (обновена)

© Дневник


Андрей Ралев от гражданската инициатива "За Витоша" заяви пред протестиращите, че след днешните преговори за горския закон между управляващи и природозащитници в парламентарната комисия по земеделие, всички те вече ще могат да участват в дискусията по закона. Тома Белев от сдружението "Зелени Балкани", който беше на срещата в парламента, обяви, че "от утре започва дискусията по законопроекта, която ни отказаха през декември". (Тогава процедурата по приемането на закона започна без задължителните предварителни 14-дневни обществени консултации). "Още тази вечер на сайта на парламента трябва да бъде публикуван законът за горите и нашите предложения по него. Отворете интернет страницата на парламента и си кажете мнението, защото това Народно събрание трябва да представлява хората", каза Белев.


"Утре се надяваме парламентарната комисия по земеделие да подкрепи президентското вето, което вие издействахте, което нямаше да го има, ако не бяхте излезнали", заяви още екоактивистът.


"Днес тук беше един много тъжен протест, протест на несвободните хора", каза пред площада Катерина Раковска от WWF (Световен фонд за дивата природа), визирайки контрапротеста срещу президентското вето, който се състоя на обяд. В него участваха около 1500 души от няколко общини, докарани с автобуси до София. Протестът на скиорите е на свободните, каза Раковска.


След което един от участниците взе мегафона, за да каже, че "ако Цеко се заиграе с контрапротестите, правим флашмоб на летището!"


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK