ДПС поиска предизборна агитация на език, различен от българския

И досега на свои митинги и срещи политиците от ДПС говорят често на електората си на турски език. Сега те искат това да се регламентира в закон, като се въведе и изискване за превод

© Георги Кожухаров

И досега на свои митинги и срещи политиците от ДПС говорят често на електората си на турски език. Сега те искат това да се регламентира в закон, като се въведе и изискване за преводПри необходимост и при осигуряване на превод, предизборната агитация да може да се води не само на официалния за страната български език, но и на съответния майчин език на избирателите. Такава промяна в Изборния кодекс внасят от ДПС, съобщи зам.-председателят на формацията Лютви Местан.


Местан припомни, че подобна препоръка се дава и в доклада на наблюдателите от ОССЕ, били в България на последните местни и президентски избори. Той посочи, че ДПС съзнава напреженията, които съществуват в обществото и затова не предлагат толкова рестриктивен текст, колкото в препоръките на международните наблюдатели, а се иска агитацията на майчин език да е само при необходимост. Освен това задължително ще има и превод и така ще се знае значението на всяко послание, отбеляза Местан.


По думите му тази промяна се налагала сега, а не била необходима в предишни години, тъй като с приетия преди последната кампания Изборен кодекс изрично се записало, че агитацията трябва да е на български. Така всеки кандидат или политик, който се отклонял от разпоредбата, можел да бъде подвеждан под отговорност.
И до момента представителите на ДПС често говорят с избирателите си на турски език по време на предизборни събрание и митинги. Те смятат, че законовата регламентация и изричното условие за превод ще даде повече правила.


Подходът ни е изключително прецизен, балансиран, и в никакъв случай не в противоречие с Конституцията, че официалният език в България е българският, заяви зам.-председателят на ДПС. "Прекалено манипулативно се чете основният закон. Тук имаме ясен текст, че официалният език в България е българският, но, наред с този текст в чл. 36 от Конституцията се казва, че гражданите, за които българският език не е майчин, наред със задължението да изучават български език, те да могат изучават и ползват своя език. Обърнете внимание на думата "ползват", никъде не се казва къде може да се реализира това право – дали само в неофициална среда, или в официална среда. В същия текст се казва, че случаи, в които се ползва само официалният език, се уреждат в закона", каза Местан.


Освен това изменение, от ДПС внасят и текстове за публичност в работата на Централната избирателна комисия, на останалите изборни комисии и администрация. Идеята е на заседанията на ЦИК да могат да присъстват представители на политически партии, кандидати, застъпници, наблюдатели - български и чужди, журналисти - без ограничение. От партията искат още всички протоколи на ЦИК да бъдат качвани на сайта им, включително и за начина, по който гласуват членовете й.


Предлага се  също така заседанията на ЦИК да се предават онлайн.


Управляващите от ГЕРБ декларираха, че категорично няма да подкрепят искането на ДПС за кампания на друг език, извън българския. На свой ред те обвиниха формацията на Ахмед Доган, че тълкува превратно основния закон. Категорично не може да се съгласим с едно такова тълкувание, че Конституцията предвижда единствено и само официалният език да се използва, когато трябва пред български държавни органи да се произнасят по някакъв начин, заяви Красимир Ципов от ГЕРБ.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK