За хората от протеста - част 2

За хората от протеста - част 2

© Георги КожухаровТова е продължението на историята за хората от протеста срещу закона за горите. Вчера ви представихме две гледни точки (на кинорежисьора Иглика Трифонова и на антрополога Стефан Кръстев), днес публикуваме другите две. Припомняме и само част от въвеждащия текст от част 1:


Едно от нещата, които дразнеше участниците, беше, че в много медии, а и сред хората, незапознати достатъчно с протеста, те бяха определяни като "еколози", "екоактивисти". Свързваха ги със зелените организации и партии, които организираха протести и акции срещу промените и още докато те се обсъждаха в парламента. Но на "Орлов мост", пред НДК, пред Народното събрание имаше много и различни хора, които нямат общо с тези организации, освен че в случая споделят обща кауза. Това роди и един от плакатите - "Не сме еколози, хора сме".


Затова "Дневник" потърси каква е била мотивацията за участието в протеста на такива хора и как им се е сторила организацията (тя се случваше спонтанно, през интернет, sms-и, Foresquare...) и енергията. Избрахме ги на случаен принцип - хора, които видяхме в тълпата или познаваме. А всеки читател, който иска да сподели и своите преживявания може да го направи във форума, като отговори на въпросите или да ни пише на live@dnevnik.bg:
Какво попитахме:


- Моля, представете се - с какво се занимавате и дали членувате в природозащитни организации, или други?
- Защо бяхте на протестите ?
- Какво беше вашето лично послание в протеста?
- Може ли да опишете преживяването?
- Какмо мислите за организацията на протестите?
- Вашата реакция на ветото ?
- В какъв друг протест бихте участвали?
- Чуствате ли се активен гражданин ( има ли други инициативи, кампании, в които участвате?)


И какво ни отговориха едно към едно:


Иван Енчев, бизнес анализатор: Време е преходът да свърши. Ние цял живот живеем в този преход


Казвам се Иван Енчев, преди пет години завърших бакалавър "Бизнес администрация" в Германия. От 2007 г. живея тук, намерих работа като бизнес анализатор в международна компания. Участвам в протестите против Закона за горите от момента, в който се прибрах, защотото не можах да приема, че една евопейска страна, се проваля в това, което една източно-азиатска държава (Малайзия - бел.ред.) успява да припознае като национална идея.


На протестите ходя от зимата, когато пресичахме "Раковски" и никой не ни обърна внимание, защото бяхме 100-200 души. Тогава законът мина на първо четене. През послените две седмици не пропуснах нито един от "отразените" протести, защотото мисля, че олигархичните кръгове не заслужават свободата, която им даваме. Нашите родители, които започнаха прехода, са се предали пред това, което обществото им е предложило, ние се надяваме, да приключим с този "преход" и да успеем да заявим "гражданското общество", така желано от нашите европейски партньори и така далечно от сегашната българска действителност. Мутрата-премиер е отживелица. Същто се отнася до "свирката"-журналистка, която в национален ефир излага дори и Бареков, като подлога на властта!Четете утре "За хората и протеста" - част 3 - с писма от читателите на "Дневник"
Ако сте участвали (реално или виртуално) отговорете и вие на въпросите ни във форума или на live@dnevnik.bg. Може да споделите и своите снимки от протеста.

"Долу Цеко от Алеко", "Без агресия", аз искам всяка една личност, оправдаваща благосъстоянието си със "тарикатските" времена досега, да бъде изобличена, да бъде ясно, че този преход е приключил, да бъде ясно, че времената, които нашите родители бяха тъпкани прключиха – оттук нататък България е просто член на Европейския съюз, който спазва правилата и никога повече не се подлага на пропагандата на  "чистачката от Овчарово"...


Ние бяхме и на протестите през 1990 - та, бяхме и през 1997- ма. Как да ни се сторят? Чест му прави на Бойко, че не ни смаза със сила, ужасно тъпо беше, че опита да ни лъже, все едно сме деца, които не знаят какво искат...


Никаква организация нямаше! Дойде event-а, събрахме се, позабавлявахме се, мисля че дори полицаите бяха приятелски настроени. Ако някой се беше опитал да ни органиизира, щяхме да го презрем на момента. Чест на опозицията, че не опитаха да ни яхнат!


Първоначално ветото беше победа. След това онази кифла се изложи по национален ефир. Междувременно един след друг министри се надпреварват да ни обиждат. От 1 седмица не спират да ни обиждат. Ветото се оказа бутафория, която властта си позволи. Ние не сме еколози, не сме екозащитници, ние сме младите в България, които не се примиряват с кебапчета и безплатен транспорт! На нас ни писна от мутри, писна ни от преход, искаме свободна среда за децата си!


Време е преходът да свърши. Ние цял живот живеем в този преход. Искаме спокойни времена, в които можем да оставим децата си да растат. Това казах и на нашите – вие ни забихте в това, ние искаме да ни е спокойно, както ви е било спокйно на вас през 70-те. И да имаме право на глас.


Ще участвам във всяка инициатива, която превръща нашата малка държавица в нормален европейски щат. Няма да позволя да се превърнем в  point-of-contact на тъпата мафия, която ни използва като вход към Европа. Днес свирката ми имаше надпис "Stop violence over animals", няма модерна кауза, която да ме отблъсне!


За хората от протеста - част 2

© Георги Кожухаров


Мирела Заричинова, юрист: Държавата трябва да я заболи, за да разбере, че има проблем, иначе не те чува


На 25 години съм, завършила съм право и в момента работя като юрист. Не съм член на природозащитни организации, нито пък на политически партии. Много
обичам да ходя на планина.


През зимата бях на някои от протестите срещу закона, както и този, който беше заедно с шистовия газ. Иначе сега бях на втория и третия ден (14-ти и 15-ти), както и на шествието вчера. Първоначално като видях новината, че законът е приет на второ четене, цъкнах с език и си помислих "Пак не успяхме". После започнах да чета онлайн дискусии, видях, че не съм единствената разочарована. Какво единствената… То интернет пушеше! Започна лавинообразното канене в събитието във Facebook, споделяне на информация, снимки, статуси, постоянно летяха нови и нови нотификации - всеобща еуфория, че не си сам в разбиранията си.


В първите дни преди ветото посланието ни беше "Плевнелиев, улови момента". С моя колежка направихме такъв плакат. Плевнелиев беше човекът, който единствен в цялата държава имаше правото да върне обратно на Парламента този закон. Посланието ни беше, че вярваме в него и в неговата еманципация от партията, която го е издигнала, че сега е неговият шанс да се докаже като личност.


Снощи (в сряда - бел.ред.) беше "Недейте да шикалкавите", защото в момента властите, защитаващи лобистки интереси, се опитват да ни изкарат шепа неориентирани млади хора, които не знаят какво искат. Опитва се да провокира конфликт между нас и другото - същинското общество. Но това не е така. И сами видяхме хората на вчерашния т.нар. контра-протест. На мен ми стана мъчно за тях, не знаеха за какво са там, докарани като някакво стадо от някъде, предвождани от хора със зле прикрита агресия в погледа.


Хората, с които бях там, са основно приятелите ми, с които ходим на планини. Там съм ги
срещнала, там сме станали приятели и всичките са страхотни, между 20 и 30 години, хора от IT сектора, политолози, бъдещи лекари, още юристи, няколко икономисти, двама бъдещи учители. Хората около нас не се различаваха – основно младежи, усмихнати и позитивни. Полицаите се стараеха да не бъдат агресивни. Сигурно и за тях е било напрегнато първите три дни, когато затваряхме Орлов мост.


Но нямахме избор, държавата трябва да я заболи, за да разбере, че има проблем, иначе не те чува. На 15-ти, към 22.30 ч., след като бяхме заедно с тях вече от три часа, на "Орлов мост" (до самите орли от страната на Иван Асен) един от не-организаторите на протеста донесе голям плик с минерални води и раздаде на протестиращите. Даде и на полицаите. Всички бяхме жадни. От тази страна бяхме останали малко хора и си говорехме с полицаите. Опитвахме се да им обясним защо сме там. Далеч съм от мисълта, че всички полицаи са лоши и приличат на безумния си шеф.


Ужасно се гордея, че живея в България в момента – че това се случва, че се будим за граждански живот и хората започват да осмислят концепцията на активизма. Това да защитаваш идеи, от които нямаш директна облага, не беше популярно до скоро тук и все още остава неразбираемо, щом има хора, които смятат, че някой ни плаща.


Ние не сме против тези хора, които бяха пред Парламента на обед вчера, не искаме да гладуват и да стоят безработни, но не смятаме, че положението им ще се подобри с променения закон. То ще постави в огромен риск българската природа и ще подобри положението в банковите сметки на Цеко Минев и десетки други знайни и незнайни собственици на офшорни дружества, които дори не искат данъците си да плащат в България. Ние не сме против и зимните спортове, а против безразборното унищожаване на гори с прекалено олекотени процедури и ниски такси. Защото това е една високорискова дейност, която може да има необратими последици, които да се проявяват с години напред. Процедурите изглеждат тромави, но те имат своята цел и това е гаранцията, че няма да се допускат своеволия и че със събраните такси ще се прави компенсаторно залесяване. Помислете за осиновяването на дете, лишено от родителски грижи. Както е хубаво за него бързо да се намерят родители, така и не бива това да се прави без засилен държавен контрол. Защото лесно уязвимото дете може да попадне в ръцете на неподходящ човек - например педофил или експлоататор.


Винаги, когато считам, че нещо е нередно, бих протестирала срещу него – дали ще е на "Орлов мост"
или в спор с хора, или от Facebook, скайп, блога ми. Нямам проблеми със заявяването на мнение,
когато наистина вярвам в нещо.


Четете утре "За хората и протеста" - част 3 - с писма от читателите на "Дневник"
Ако сте участвали (реално или виртуално) отговорете и вие на въпросите ни във форума или на live@dnevnik.bg. Може да споделите и своите снимки от протеста. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 684 Неутрално

  браво, тука няма невинна рекламка на България на гражданите, както в първата част

 3. 3 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Спокойно мога да споделя снимката направена от главния индоктринатор на республиката таваришч Пьотр Волгин на държавна заплата в БНР на другия индоктринатор на республиката, панастяшчем главсек-пиар на г-жа Пръмова, г-жа Калина Андроловна.
  http://www.picvalley.net/u/2895/7421685706867037801340175699tosxlgxEr6cM3fZGufCC.JPG
  За мен това са двете лица на протеста които се опитаха да отвлекат, но за щастие, и заради бързата реакция на няколко зелени шматки, които се оказаха бая ми ти зрели - комунистическия парашут не им се отвори.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 4. 4 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 845 Неутрално

  ""Мутрата-премиер е отживелица. Същто се отнася до "свирката"-журналистк, която в национален ефир излага дори и Бареков, като подлога на властта!
  "Далеч съм от мисълта,че всички полицаи са лоши и приличат н"а безумния си шеф."
  С едно изречение посочват и недъзите на България и обществото ни и виновниците за това! Какво повечè да добавя:Мислещи пълни с енергия и с визия за бъдещето млади хора!
  Има надежда за България. Да ги пазим за да не ги затрият героите от цитатите им!!!

  apoloniy
 5. 5 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#1] от "Крала Бурми":И газа!!

  apoloniy
 6. 6 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4399 Весело

  До коментар [#3] от "Десен":

  +++++++++++++++++++

  Любовта ще спаси света!!!
 7. 7 Профил на petranica
  petranica
  Рейтинг: 458 Неутрално

  И втората част си я бива!

  Стига отживелици!

  Любов и светлина!
 8. 8 Профил на sgpi
  sgpi
  Рейтинг: 8 Неутрално
 9. 9 Профил на кака мара
  кака мара
  Рейтинг: 629 Неутрално

  не подценявайте обаче това, което направиха родителите ни. те свършиха кофти работата. изкрещяха правата си в наистина опасните протести, когато полицията не беше инструктирана да се държи европейски. събориха една свръх порочна система. минаха през всички икономически, политически и всякакви кризи и все пак успяха да ни отгледат. сега просто дойде нашият ред да доизкусурим нещата. и да покажем, че няма да се задоволяваме с някаква параванна демокрация. не е ли така?

 10. 10 Профил на rosko1306
  rosko1306
  Рейтинг: 715 Неутрално

  До коментар [#3] от "Десен":

  Нещо не Ви разбирам напоследък!
  А сме с абсолютно идентични политически пристрастия, харесвания и нагласи. Туй било по Волгин, а онуй било по не знам коя си. Ми елате на протеста, бе, дявло да го вземе! Пък цъкайте на воля, после коментирайте по нашите сайтове, изразете позиция някаква.

  Няма да им пиша мейл на Дневник, че не ми се занимава. Не членувам в никакви организации (може би ставя ясно защо от по-горните редове); на 40 години, занимавам се с подготовка и изпълнение на Евро-проекти. Бил съм на 5 или 6 протеста тази година, като по семейни приятни причини не бях на Орлов мост. Но отидох в сряда, бях със семейството си, с малкия ми син (на 3) и приятели - и те с деца, поне които имат.
  Причините са много прости. Личният ми протест беше против малоумието във властта. Не само в тази, ами във всичките власти. Чувството за безнаказаност, арогантността им, погазването на елементарни правила, никакъв диалог....... Така не може да продължава! Всеки един управляващ трябва да помни на кой служи, в случая - на нас. И ако го забравят - трябва да им се напомня. Щом трябва - ще протестираме, блокираме и пр. и пр. Не бива да ги оставяме да забравят на кого трябва да служат.

 11. 11 Профил на aravind
  aravind
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "Ужасно се гордея, че живея в България в момента – че това се случва, че се будим за граждански живот и хората започват да осмислят концепцията на активизма."

  Напълно подкрепям младата дама. И като четох това, което са написали и двамата младежи оптимизмът ми се завръща, тук има освен млади и освободени от предрасъдъци хора, мислещи, активни и знаещи. Непристойно е да окалят този протест с подхвърляния и подмятания, че били престъпници, безработни и гамени, стекли се на Орлов мост организирани от някоя партия!

 12. 12 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Не знам дали сте забелязали и подкрепата на протестите и от страна на диаспората. Из Фейсбука са плъзнали разни снимки от всякакви места по света които показват усмихнати българи подкрепящи с плакати каузата на младите в България.

  На тези хора явно също им пука какво става в родината им...

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 13. 13 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#10] от "rosko1306":

  И моето впечатление е, че протестират точно хора като Вас със семейства и малки деца в България и се борят за тях да живеят добре тук в родината си.

 14. 14 Профил на skrita_sila_m
  skrita_sila_m
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Пичове, мога да кажа само, че май има някакъв минимален шанс да стане нещо от тая държава! Дано хората осъзнаят силата си и по този начин ограничат все повече и повече далаверки на Мутро-политико-бизнес кликата дето ни е затиснала от 20 години!

 15. 15 Профил на radoslavivanov
  radoslavivanov
  Рейтинг: 550 Весело

  Браво Дневник!Ако нещо може да върне прокудените млади хора в България, това са само хората с активна гражданска позиция

 16. 16 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 3026 Неутрално

  Вяло, вяло...почти умряло внимание към усилията на Пръмовата команда да нагнетява напрежението на база неудачите със закона за горите. Не се получи, няма и да стане! Няма начин един послушно козируващ чиновник, конюнктурно излъган, че е политик, да напипа верния пулс на недоволството на народа. Ще кажа и защо - той самият- и косвено, и директно- е сред причинителите на това недоволство . Ако задълбае в истинските причини, сам попада под огъня, защото се идентифицира с до болка омръзналото статукво. А отгоре- отгоре нищо не става, вижда се! Добре е да го осъзнае навреме и да се откаже!
  За успокоение: ако и когато ситуацията стане революционна, за Пръмова никой няма да се сети, вервайте ми!

 17. 17 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 1071 Разстроено

  "Не сме народ, не сме народ, а мърша!"
  Вярвам на поета. Не вярвам на младите, които искат да живеят спокойно, както ние през 70-те. /от изказването на Енчев/. Не вярвам, че това е протеста на граждани. Този протест, както и контрапротеста са инспирирани от герб. Уж срещу Цеко Минев и Борислава, а всъщност запазване на статуквото, запазване на монопола в планинския туризъм. Контрапротеста пък цели да покаже на Европа, че общественият натиск налага промяна на закона. За да оцелеят олигарсите Цеко, Цветелина и сие. Толкова е просто! Иначе нека се изказват такива интелектуалци - юристка и икономист. Така манипулацията е пълна. Че и наричат Боко мутра. Решили били да не мълчат, ама три години съсипия пък никакви ги нямаше. И изведнъж за гората ги заболя. А за неплатените работещи? А за безработицата, за цените на горива, еленергия, храна, пенсионна систма, здравеопазване, медии и т.н. Кога ще излязат? Кога ще кажат не? Стига! Кога ще свалят мутрите от властта?

  нели ангелова
 18. 18 Профил на Marriela
  Marriela
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#17] от "Нели Ангелова":

  Има резон в коментара ви!

  ===

  "Ужасно се гордея, че живея в България в момента – че това се случва, че се будим за граждански живот" - това изказване на един от хората от протеста в статията по-горе го чета и чувам вече при всеки протест от много, много време :-/

 19. 19 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Чисто егоистично удовлетворение: единствената опора на оптимизма ми бяха (и вече СА) младите хора. И това започна да става! Млади, образовани, мислещи и протестиращи срещу малоумието в държавата. А то е повсеместно в партийните редици. Това не е отричане на партийността, в никакъв случай, но у нас партиите не изпълняват своите функции - да намират рамката и посоката на развитие на обществото, според съответните партийни идеологии.

  Повечето от тях, включително моите избранници, забравят нещо просто:

  [quote#10:"rosko1306"]Не бива да ги оставяме да забравят на кого трябва да служат. [/quote]

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 20. 20 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#10] от "rosko1306": Пиша ти много плюсове!
  И аз се занимавам с това, ама вече ми писна! В Словения възстановяват средствата на 20 ден , а у нас може да стане след 20 месеца!!! За промяната на правилата в движение нямам думи; За безхаберието също, за това, чè не можеш да си потърсиш пеавата и пропуснатите ползи или наненесените щети от оценители, контрольори, чиновници, нямам думи!!!
  За забавянето на оценката с месеци и години също.

  apoloniy
 21. 21 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#10:"rosko1306"]Ми елате на протеста, бе, дявло да го вземе![/quote]
  Па че вас кой ви каза че не съм бил на протеста? РЕдно е като каните някой все пак да се обосновте - какво искате да правите и какво да постигнете, а не да мънкате и да сричате като първолаци.

  До коментар [#6] от "a.n.":
  Покорно благодаря! Да ви се връща тъпкано

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 22. 22 Профил на Marriela
  Marriela
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#17:"Нели Ангелова"]"Не сме народ, не сме народ, а мърша!" [/quote]

  П.П. Е, аз мисля, че този наш поет не си го е мислил постоянно това, казал го е най-вероятно в момент на гняв, а в състояние на гняв даже поетите казват доста груби и не съвсем верни неща... Все пак, хора сме, не мисля, че ни е от полза да се самообиждаме като народ!

  [quote#17:"Нели Ангелова"]А за неплатените работещи?[/quote]

  Сещам се за металурзите в ОЦК Кърджали, които протестират вече четвърти месец - от 1 март, като от 01.02.2012 г. до настоящия момент металурзите не са получавали аванс и заплата за 4 месеца, а никой не им помага. Бойко Борисов обеща да им помогне, но очевидно е забравил или не смята тези хора за важни, за да им обръща внимание, щом и вчера, и днес блокираха за час възлово кръстовище в центъра на града...

 23. 23 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#9:"кака мара"]не подценявайте обаче това, което направиха родителите ни. те свършиха кофти работата. изкрещяха правата си в наистина опасните протести, когато полицията не беше инструктирана да се държи европейски. събориха една свръх порочна система.[/quote]
  Ееее, стига вече! От това започна да ми се повръща! То бива режисиране на мнения, ама това ми идва в повече. Целият интелектуален потенциал на България проумя, че този преход е подготвен от верните ДС кадри на Луканов и Лилов, а създадената пак от тях оперетна и марионетна опозиция им служеше като параван за пред слепите българи и за пред Запада. Народа ни също го осъзна - затова не вярва повече на режисираните "демократи", които агонизират в опита да се додрапат до следващия Парламент. Само кака ни Мара не го е разбрала...

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 24. 24 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 856 Неутрално

  [quote#17:"Нели Ангелова"]А за неплатените работещи? А за безработицата, за цените на горива, еленергия, храна, пенсионна систма, здравеопазване, медии и т.н. Кога ще излязат? Кога ще кажат не?[/quote]
  - Гражданската позиция не се случва по поръчан от някого график. Нито приоритетите на гражданската позиция се задават от някого си (например от теб).

  Гражданската позиция и приоритетите са лична потребност - тези граждани са определили природата и горите като достатъчен приоритет, за да изразят публично позицията си.

  И всеки друг е в правото си да заяви онази позиция, която счита за важна. Но никой няма каквото и да било право да държи сметка за позицията на другите!

  #КОЙ предложи Пеевски за главен прокурор?
 25. 25 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 856 Неутрално

  [quote#22:"Marriela"]металурзие не са получавали аванс и заплата за 4 месеца, а никой не им помага.[/quote]
  Каква е връзката на това с протеста срещу порочните поправки в Закона за горите?

  #КОЙ предложи Пеевски за главен прокурор?
 26. 26 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#22] от "Marriela":

  Той си има по-важна работа, да резне лента, човека има план, да ритне мачле със силните и богатите и услужливите платци на деня, да мисли за поредния умствен оксиморон - шедьовър, с който да разсмее публиката и да накара клакьорите му да заквичат от радост. Какви са там нек'ви миньори, та и от Кърджали да са? Я сега едно цунами да удари на Джулая, как ще дотърчи барабар с клакьорите му от МС, НС, Президент и другите му сол-т....и!

  apoloniy
 27. 27 Профил на Marriela
  Marriela
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#24:"keen"]Гражданскат позиция и приоритетите са лична потребност - тези граждани са определили природата и горите като достатъчен приоритет, за да изразят публично позицията си. [/quote]

  Хм, сякаш до този момент всичко със Закона за горите беше ОК и сега изведнъж тези поправки развалят всичко, много наивно ми звучи в една страна, където през последните 20 години имаше и продължава да има поголовна сеч, за да се изнася дървесина, да се правят голфигрища, хотели и т.н.!
  За да имаш кауза трябва да си много наясно с това, за което протестираш и което искаш, да си добре информиран, да разбираш материята и да предлагаш конкретни идеи, които да можеш обосновано да аргументираш, че те са по-доброто решение. Засега единственото, което виждам са преди всичко емоции, но никаква добре обоснована конкретика - от 20 години е така с всички тези епизодични протести - с всичките тези емоции и лозунги, че гражданското общество започва едва от точно нашия протест и където и някоя от основните партии обикновено има пръст и затова си тъпчем все на едно място, не виждам нещо по-ново и по-различно и в този протест! Отдавна се научих да не бъда наивна!

 28. 28 Профил на Marriela
  Marriela
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#25] от "keen":

  Дадох го като пример, в отговор на коментар на друг читател, който пък от своя страна даде като пример проблемът с незаплащането труда на работещите като по-тежък проблем от този с тези поправки в горите - един проблем, който продължава отдавна, не е никак изолирано явление, и държавата все не може да намери адекватното законодателно решение това да не се случва повече!

 29. 29 Профил на Marriela
  Marriela
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#24] от "keen":

  Сега се сетих за един проблем, за който прочетох тези дни, но който защитниците на протеста срещу Закона за горите, няма индикации, че ги интересува.
  Пак става въпрос за защита на природата, но този пък за северното ни Черноморие! Опитвам се да намеря информация в Дневник, но не откривам, затова ще дам линк за друг сайт: http://e-vestnik.bg/14936#write-comment

  От този коментар разбирам, че цялото крайбрежие при Калиакра е застроено с много вятърни електроцентрали, като се те се строят в земите на Натура 2000, тоест в защитен район, което, според Еврокомисията е в противоречие със законодателството на ЕС! Разрешителните за тези строежи се дават от община Каварна, чийто кмет е известният Цонко Цонев.
  Защо се мълчи по този въпрос, и защо екологичните организации са допуснали и продължават да допускат това да се случва?

  Може ли да помоля редакторите на Дневник за повече информация за тези вятърни електроцентрали - дали наистина се строят в защитената зона "Натура 2000", има ли наистина депеша на ЕК за неспазване на европейското законодателство при издаването на разрешителни за тези строежи, защото засега намирам единствено информация в е-вестник за това? 30. 30 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#29] от "Marriela":
  ЕК е изпратила писмо до правителството на Република България, с искане за становище и започва процедура в Съда на ЕС срещу страната ни. Познайте колко големи са глобите ( около 20 х. Евро/ден) и кой ще ги плаща. Познайте кой е получил разрешение за свързване и за експлоатация ( от раз) Построеното е през последните три години.

  apoloniy
 31. 31 Профил на Marriela
  Marriela
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#30:"Apolon ot Tiana"]Познайте кой е получил разрешение за свързване и за експлоатация ( от раз) Построеното е през последните три години. [/quote]
  Цветелина Бориславова?

 32. 32 Профил на Ognyan Gerassimov
  Ognyan Gerassimov
  Рейтинг: 641 Неутрално
 33. 33 Профил на Zaphod Beeblebrox
  Zaphod Beeblebrox
  Рейтинг: 684 Весело

  До коментар [#17] от "Нели Ангелова":

  Много жалостив коментар госпожо Ангелова,
  да поплювате сте способна но защо не излезете и вие на протест и да кажете какво ви мъчи а чакате младите хора със собствената си кауза да защитят вашите болежки. Еми боли ги за гората младежите протестират. евала.
  България тъпче на място от 20г. с развитието на гражданското си общество, защото много като вас са свикнали да чакат другите да излязат и да се борят за решаването на проблемите им. Нали така, много удобно е да драскаш дълбокомъдростни коментари от топлия стол пред монитора и да се чудиш що за глупава кауза са си измислили младите да защитават като има толкова по-важни неща. Е като има и като ви боли кога ще ви видим на улицата с плакат в ръка за да излезем и да застанем до вас?


 34. 34 Профил на anabel
  anabel
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#17] от "Нели Ангелова":

  А ти докога ще чакаш някой друг да върши всичко вместо тебе? Аман от мрънкалници!!! А ТИ и такива като тебе къде бяхте тия три години? Пардон, 23. Не стига, че някой е излязъл да защити и ТВОИТЕ граждански права, на всичко отгоре не го правят достатъчно стилно, така ли? Ами, ще се научат. Проблемът остава в тези, които никога не са имали смелост за нищо, освен да драскат из форумите!

 35. 35 Профил на Marriela
  Marriela
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#33:"Zaphod Beeblebrox"]Еми боли ги за гората младежите протестират.[/quote]
  ?!? Сериозно ли ?!?
  Аз не чух и прочетох някой човек от протеста, който да е наясно с промените в Закона за горите - какво представляват те и дали това, което се предлага да ги замени, е по-добро! Това няма как да е гражданска позиция. Чули недочули, тичат и те да протестират! Гражданската позиция е огромна отговорност, а не просто парадиране на принципа "Вижте ме колко съм млад, колко съм образован, колко съм възвишен"!
  Споделих го и по-горе, само с епизодични подскачания и високопарни слова гражданско общество няма да станем. Затова се изискват усилията на всеки един от нас ЕЖЕДНЕВНО!
  Когато не си наясно с поправките в един закон, а повечето протестиращи няма как да са наясно, то това означава, че тези хора доброволно позволяват с присъствието си на тези протести да бъдат параван за промени, обслужващи нечии лобистки интереси, ако не е Цеко Минев - ще е някой друг!

 36. 37 Профил на galaf
  galaf
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#3] от "Десен":

  Това е ли и позиция на вашата партия ДСБ? (виждам че аватара ви е техния знак) Там какво мислят за протестите за горите?

 37. 38 Профил на nage
  nage
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#9] от "кака мара":

  Съборили?! Нищо не са съборили, нещата дойдоха по естествен път в цяла Източна Европа. В Чехия стана събарянето, където веднага бяха отворени досиетата, а у нас - още все същите "наши" хора дърпат конците и безочливо вдигат рамене "ама мен ме принудиха"

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK