Всяка десета бензиностанция предлага некачествени горива

 

© Дневник

 Некачествени горива и отклонения от нормите са засечени на всяка десета бензиностанция у нас, това сочи анализ на данните на проверките на Агенцията по метрология и технически надзор, съобщи Би Ти Ви. Най-честите нарушения са свързани с температурата на замръзване на горивата през зимата и температурата на запалимост през лятото. В други случаи липсва биокомпонентът от дизела.


Не липсват и бензиностанции, в които специалистите са открили разминаване в няколко от съставките на горивата, което говори за умишлено разреждане. Според комисията за защита на потребителите в бензина се добавят различни разтворители, а в дизела се слага корабно гориво, което е по-евтино и отделя по-малко енергия.


При сипване на некачествено гориво страда динамиката на автомобилите, повишава се и разхода на гориво. При по-тежките случаи може да се стигне и до повреди в мотора.


От големите вериги бензиностанции са категорични, че нарушенията не са констатирани в техните обекти. До момента за продажба на горива, които не отговарят на стандартите, са наложени глоби за 300 000 лв.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK