Филмът на National Geographic за костите на Йоан Кръстител ще се излъчи у нас днес

 

 Филмът "Главата на Йоан Кръстител" на National Geographic Channel, който разказва за анализа на откритите мощи, за които се предполага, че са на светеца, край Созопол, ще се излъчи у нас днес от 21 часа.


Лентата проследява цялото изследване на мощите, направено от екип от университетите в Копенхаген и Оксфорд. "Не очаквайте отговорът на въпроса това наистина ли са костите на Йоан Предтеча да е категоричен", каза по БНР доц. Росина Костова от екипа археолози, направили откритието.


Авторите разказват за откриването на мощехранителницата от пемза преди две години при разкопките на средновековния манастир "Св. Иван" в България и как твърдението, че това може да са мощите на пророка, предшествал Исус Христос, е предизвикало смях, критики и обвинения в измама.


Самите изследователи са изненадани от крайния резултат. "Няма как да потвърдим дали костите са на Йоан Кръстител най-малкото защото нямаме база за сравнение, но все пак има една нищожна вероятност това да е така", казва професорът от Оксфордския университет Томас Хиграм, който ръководи изследването на намерените останки.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK